Situaţie Kara Travel

29
Aug
2013

Informăm opinia publică despre faptul că agenţia de turism Kara Travel, membră ANAT din anul 1997, şi-a cerut falimentul în data de 27 august 2013; ANAT îsi exprimă regretul cu privire la situaţiile neplăcute întâmpinate de turiştii acestei agenţii, ca urmare a producerii acestei situaţii.

Kara Travel a respectat calitatea şi statutul de membru al ANAT pe tot parcursul apartenenţei sale la această asociaţie, dar o considerăm suspendată odată cu depunerea cererii de faliment, conform statului ANAT.

În acest moment există aproximativ 100 de turişti plecaţi pe destinaţii externe prin agenţia de turism Kara Travel, cărora le-au fost achitate doar parţial serviciile, dar care au transportul retur asigurat. Aceştia vor fi nevoiţi să îşi achite local serviciile neplătite de Kara Travel, urmând ca la întoarcerea în ţară să se adreseze asiguratorului care a emis poliţa de asigurare pentru riscul de insolvabilitate al agenţiei de turism.

ANAT nu are atribuţii care vizează supravegherea managementului financiar al membrilor săi şi nu are nici competenţe sau resurse financiare pentru a asigura repatrierea turiştilor sau pentru a compensa pierderile suferite de aceştia, acestea revenind societăţii de asigurare, conform legii.

Aducem în atenţia opiniei publice faptul că, ANAT ca organizaţie patronală, şi Autoritatea Naţională pentru Turism, ca autoritate guvernamentală responsabilă, lucrează încă din anul 2012 la găsirea unei forme de asigurare a turiştilor prin care să se asigure contravaloarea vacanţelor, în cazul unui incident nedorit. Din păcate, companiile de asigurări, la rândul lor determinate de un climat economic nefavorabil şi versatil, evită, în general, sume mari la asigurările de insolvenţă.

Intenționăm ca odată cu deschiderea Bursei de turism de la Constanţa, de săptămâna viitoare, să prezentam împreună cu Autoritatea Naţională pentru Turism, un nou set de criterii de licenţiere a agenţiilor de turism, inclusiv o nouă propunere de asigurare, menită să acopere, într-o măsură mai mare, eventualele pierderi financiare ale turiştilor.

Alexandra Arsene
Consilier

Răspunde