PRESA INTERNĂ
”Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) trage un semnal de alarmă asupra situaţiei critice în care se află turismul românesc. România este, din păcate, codaşa Europei în ceea ce priveşte atragerea turiştilor străini, iar lipsa unei strategii coerente şi a unui cadru legislativ modern afectează grav dezvoltarea acestui sector vital al economiei”, arată ANAT.
ANAT: „România, codașa Europei la turiști străini!”
Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) susține că România este codașa Europei în ceea ce privește atragerea turiștilor străini, în lipsa unei strategii coerente și a unui cadru legislativ modern, și cere Guvernului numirea unui secretar de stat cu experiență în turism.
♦ Alin Burcea, ANAT: „Sunt semnale pozitive pentru turism. Va exista o creştere pentru vacanţele în SUA pentru că e mai uşor să călătoreşti.“
Turismul românesc se află în plin proces de consolidare şi, chiar dacă mai sunt încă multe de făcut de la OMD-ul naţional, până la bugete solide pentru promovare externă, în ultimul an s-au înregistrat multe elemente pozitive în sector, susţine Adrian Voican, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi preşedinte al Bibi Group4travel, potrivit Agerpres.
INSSE: România a depășit în premieră pragul de 14 milioane de sosiri în unități de cazare turistice
Cifrele BIBI Touring Touroperator reflectă această statistică, numărul sosirilor în structuri clasificate de turism fiind cu 8% mai mare față de anul 2023 si cu 10% mai mare față de 2019. Din perspectiva agenției, anul s-a încheiat în creștere, cu vânzări de 11 milioane de euro și un număr de turiști care se apropie de 100.000.
În 2023, românii au cheltuit aproximativ 8,5 miliarde de euro pe vacanțe în străinătate, înregistrând o creștere de 15% față de anul precedent și un avans de 60% comparativ cu 2019, conform datelor BNR analizate de ZF.
Vacanțele românilor devin tot mai lungi și mai diversificate. Ce destinații preferă
Dacă ai planificată o vacanță într-o zonă cu risc seismic, este important să știi ce drepturi ai. Agențiile de turism consideră că vacanțele pot continua în siguranță, dar dacă un cutremur major provoacă daune severe și călătoria devine imposibilă, turiștii au dreptul la: Rambursarea integrală a costului vacanței; Reprogramarea călătoriei într-o altă destinație, în funcție de politica agenției.
Purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Traian Bădulescu, a luat parte la cea mai recentă ediție a emisiunii „Totul despre bani”, difuzată pe DCNewsTV, unde a făcut o retrospectivă a anului care s-a încheiat de curând.
Bulgarii vor să ne ruineze concediile cu scumpiri mari pe litoralul lor. Ce spun specialiștii noștri
„Hotelierii de pe litoralul bulgăresc nu au cum să mărească tarifele. Pentru că rezervările sunt în desfășurare de trei luni. Sunt hotelieri care chiar își prelungesc perioadele de early booking. O creștere de tarif este puțin probabilă, și în niciun caz pentru vara lui 2025 – poate pentru 2026. Niciun hotel nu își poate permite să crească prețurile dacă ceilalți nu o fac. Noi nu vedem posibilitatea unei majorări a tarifelor. Având în vedere că s-au făcut numeroase rezervări încă din octombrie și acestea continuă să vină. Multe hoteluri și grupuri hoteliere își prelungesc perioada de reduceri early booking. Asta deoarece au observat succesul acestei strategii. Deci continuă să ofere aceleași discounturi mari și în februarie”, crede Lucian Bădîrcea, CEO ageției IRI Travel.
„Turismul românesc se află în plin proces de consolidare. Deși e clar că mai sunt multe de făcut, de la OMD-ul național, până la bugete solide, multianuale pentru promovare externă, politici puternice pentru păstrarea turiștilor români în țară și atragerea turiștilor străini, avem elemente pozitive în ultimul an”, a precizat Adrian Voican, președintele agenției de turism Bibi Group4travel.
Traian Bădulescu, ANAT: Ungaria și Bulgaria au bugete de promovare mai mari. Din păcate, România a avut anul trec un buget de promovare de 1,5 mil. euro. Bulgarii s au promovat mai din timp și au profitat de faptul că nu mai există granițe în cadrul UE. Noi, ar fi trebuit să ne promovăm din toamnă, de când știam că vom adera la Schengen terestru.
Turism excesiv pe Everest: Nepalul majorează taxa pentru escaladare la 15.000 de dolari
Din septembrie, cei care doresc să urce pe cel mai înalt munte din lume în timpul sezonului de vârf vor trebui să plătească 15.000 de dolari, o creștere de 36% față de taxa de 11.000 de dolari, au anunțat oficialii.
Turismul devine un lux? Taxele ridicate ar putea limita accesul turiștilor
Creșterea taxelor turistice transformă călătoriile într-un privilegiu al elitei.Tot mai multe destinații populare din întreaga lume cresc taxele impuse turiștilor, ridicând astfel costurile vacanțelor. Specialiștii avertizează că acest fenomen ar putea face din turism o activitate accesibilă doar celor cu venituri mari.
Turcia reprezintă una dintre principalele destinații de vacanță ale românilor, în 2024 găzduind 1.173.358 de turiști din România, o crestere cu 18,5% față de anul anterior.
Constanța nu va fi prezentă, nici anul acesta, la Târgul de Turism al României
Județul Constanța va absenta și în acest an de la Târgul de Turism al României. Despre acest subiect a vorbit vicepreședintele CJC, Răzvan Filipescu, în cadrul unor declarații de presă susținute după ședința ordinară a CJC.
Județul Tulcea, promovat la Târgul de Turism al României
Consiliul Județean Tulcea are plăcerea de a invita operatorii economici locali să participe, alături de noi, la ediția de primăvară a Târgului de Turism al României, care va avea loc în perioada 20-23 februarie 2025, la Complexul Romexpo, București.
Buzăul ajunge luna aceasta la două mari târguri de turism. În perioada 14–16 februarie, Consiliul Județean Buzău va participa la Târgul Internațional de Turism de la Chișinău, „Tourism&Travel Expo – Expoziție internațională specializată de turism și călătorii”, iar în perioada 20 – 23 februarie, Consiliul Județean va fi prezent cu stand propriu la Târgul de Turism al României, organizat la ROMEXPO, în București.
Vacanță în Europa în 2025. Toate taxele, interdicțiile și restricțiile turistice din acest an
Având în vedere că o simplă vacanță în Europa devine din ce în ce mai greu de planificat pe măsură ce navigați printre restricțiile turistice crescute, Euronews Travel împărtășește informații cu privire la toate destinațiile de vizitat ale anului.
Atâta timp cât fenomenul cutremurelor din Grecia nu se stabilizează, restul țărilor vor continua să emită instrucțiuni de călătorie pentru cetățenii lor, iar această situație este de așteptat să afecteze fluxul turistic. Chiar dacă pare devreme, mulți potențiali turiști își planifică vacanțele în acest moment, potrivit Rador Radio România.
Cele mai populare destinații NY, Chicago, LA, Miami și Washington. Cea mai cerută lună pentru aceste solicitări a fost aprilie 2025 fiind prima după eliminarea vizelor. Tarifele medii pentru zboruri 337 și 669 euro pentru această perioadă. Cel mai ieftin bilet rezervat a fost către Dallas cu 337 euro. Coasta de est e mai accesibilă ca preț fiind mai aproape.
Brașovul este singurul oraș din România care apare la acest moment în primele 10 destinații de vacanță recomandate de Aeroportul Luton, în 2025.
PRESA EXTERNĂ
UN Tourism opens call for Best Tourism Villages 2025
UN Tourism has opened applications for the 2025 edition of its prestigious Best Tourism Villages initiative. This initiative marks a continued commitment to advancing rural tourism as a catalyst for sustainable development and inclusion, while celebrating the rich tapestry of cultural and natural heritage, community values, and sustainable practices that make these destinations unique.
MCE Central & Eastern Europe 2025
Europe Congress’ MCE Central & Eastern Europe brings together international event planners with destinations and event suppliers from Central & Eastern Europe and beyond. Hosted buyers will meet with over 80 event solution providers from the area intending to offer their services and make new partnerships. Expand your business in Central & Eastern Europe through match-made B2B meetings, destination presentations, and opportunities for further networking.
Record breaking Quarter signals strong recovery in Latin America’s hotel development
The Latin America Construction Pipeline Trend Report for Q4 2024 shows significant growth in hotel development, with Mexico and Brazil leading the surge.
The future of tours: Why you need a reservation system now
Many tour companies are constrained by their technology; however, being human only allows them so much in a given period. What would happen, though, if your tour operator booked using a flexible system? Imagine building packages from a platform combining internally and outside generated material. You could be able to link with strong APIs and sell online—e-commerce. Digitizing your processes will help you to grow.
AmaWaterways and Smithsonian Journeys announce alliance to offer co-branded river cruises
Thirty-three departures exploring some of the most breathtaking and historic rivers of Europe, including the Danube, Rhine, Douro, Seine, and Rhone, will debut in 2026, with each providing exclusive excursions and opportunities to engage with a variety of experts, ranging from art historians, archaeologists and scientists to anthropologists, historians and more. All departures feature an assortment of pre- and post-cruise land packages, hosted by an AmaWaterways cruise manager, for guests to explore further beyond the cruise itinerary.
The global aviation industry will gather at Aviation-Event 2025 CLJ, hosted by Cluj International Airport in partnership with the Romanian Airports Association, on 21 March 2025. This prominent event will bring together leading experts, policymakers, and stakeholders to engage in meaningful discussions about the critical challenges and transformative opportunities shaping the aviation sector in 2025 and beyond.
As the world’s leading travel destination, Europe continues to refine its tourism strategies, and Greece has been an active voice in shaping its future. During the Destination Europe Summit 2025, held in Brussels on February 7, representatives from Greece’s National Tourism Organization (GNTO) met with European tourism ministers, major travel executives, and policymakers to discuss the next phase of sustainable tourism growth across the continent.