REVISTA PRESEI – TURISM

11
Iun
2021

PRESA INTERNĂ

Revista presei completă COMUNICAT DE PRESĂ ANAT – Organizațiile europene de turism solicită adoptarea și implementarea rapidă a normelor armonizate de călătorie ale UE

Organizaţiile europene de turism solicită statelor membre să aprobe propunerea Comisiei Europene de a începe ridicarea restricţiilor de călătorie în UE într-un mod coordonat

Mai multe organizaţii active în domeniul turismului din Europa solicită adoptarea şi implementarea rapidă a normelor armonizate de călătorie ale UE, având în vedere progresul rapid al programelor de vaccinare şi îmbunătăţirea perspectivelor epidemiologice în Europa.

Cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut cu 35% în 2020, iar numărul de angajaţi cu 19% (analiză)

Cifra de afaceri din industria HoReCa a scăzut în anul 2020 cu 35% faţă de 2019, la 17,9 miliarde de lei, în comparaţie cu 27,5 miliarde de lei în 2019, ca urmare a pandemiei, relevă o analiză realizată de platforma Termene.ro pe baza situaţiilor financiare raportate de companiile din România.

Ministrul Economiei susține ideea ”zero taxe pe salariul minim”: Va avea un impact pozitiv

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui a declarat la finalul acestei săptămâni că susține ideea ”zero taxe pe salariul minim”. Potrivit acestuia, ideea va reduce inegalităţile teritoriale și va avea impact pozitiv foarte mare în sectoare precum agricultură şi HoReCa.

Ajutoare de stat COVID: Guvernul a adoptat OUG de mutare a bugetului de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru plăți

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență prin care Ministerul Economiei va desființa Măsura 3- investiții și va muta tot bugetul rămas către Măsura 2, pentru a mai plăti din granturile de capital de lucru de câte 50.000-150.000 de euro pentru firme.

Potrivit informației de presă transmise de Palatul Victoria, în ședința de guvern de miercuri, s-a adoptat, printre altele, OUG pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Comisia Europeană retrimite PNRR al României la verificat! Critici dure ale CE pentru Guvernul Cîțu. Plata proiectelor începe săptămâna viitoare

Ultima oră, România se îndreaptă către un adevărat dezastru național după ce Comsia Europeană respinge ultima variantă de PNRR transmisă de țara noastră! Aceasta ar fi o lovitură majoră pentru Guvernul Cîțu, mai ales că plata proiectelor începe chiar de săptămâna viitoare.

Românii vor descărca certificatul verde de vaccinare de pe un portal securizat al STS

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat, joi, că certificatul verde de vaccinare, care va fi lansat la nivel european la 1 iulie, va fi disponibil și în România începând cu această dată. El a precizat că procedurile sunt în curs de finalizare, iar STS va pune la dispoziție un portal securizat, de unde românii vor putea descărca certificatele. Codul QR va garanta veridicitatea documentului, a mai spus Baciu.

Parlamentul European a adoptat „pașaportul COVID”. Certificatul digital prevede libera circulație în țările UE de la 1 iulie

Plenul Parlamentului European a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri în ceea ce-i privește pe cetățenii UE și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri pentru resortisanții țărilor terțe.

Anastasiu (CDR): Cred că România e singura ţară care plasează în carantină străinii nevaccinaţi care intră în ţară

România este probabil singura ţară care îi plasează în carantină pe cetăţenii străini nevaccinaţi care intră în ţară, a declarat, marţi, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), Dragoş Anastasiu, într-o conferinţă de presă.

Statistica oficială arată că economia României și-a revenit la începutul acestui an datorită activității din IT&C, Industrie, Comerț și Servicii. Și HoReCa a înregistrat creștere (+0,1%) față de anul trecut, în ciuda restricțiilor epidemice.

Institutul Național de Statistică reconfirmă recuperarea economiei până la un nivel apropiat de cel din T1 2020 (-0,2%) și arată că motoarele de creștere de la începutul acestui an au fost consumul populației (+0,5%) și investițiile (+1,7%).

Patronii din HoReCa au nevoie de personal: “Nu mai avem cu cine să lucrăm”

Anul trecut aproximativ 36.000 de oameni care lucrau în industria HoReCa și-au pierdut locul de muncă. Acum, patronii de hoteluri și restaurante au mare nevoie de personal. Patronii așteaptă acum de la stat despăgubiri de 500 de milioane de euro pentru pierderile din ultimul an.

Turcan: Avem în avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede stimularea angajatorilor pentru a atrage angajaţi sezonieri

Ministerul Muncii are în momentul de faţă în avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede stimularea angajatorilor pentru a atrage angajaţi sezonieri, a anunţat, miercuri, ministrul Raluca Turcan, după şedinţa de guvern.

TAROM are un nou director general

Cătălin Radu Prunariu este noul director general al companiei TAROM, începând din 9 iunie.

Probleme mari pentru Guvern! Accesul la evenimente nu mai poate fi condiţionat de vaccinare şi test negativ. Acţiunea avocaţilor de la CA Cluj

Probleme mari pentru Guvern! Hotărârea prin care accesul la evenimente sportive sau culturale este condiţionat de vaccinare sau un test negativ negativ la COVID-19 a fost desfiinţată. Doi avocaţi au avut câştig de cauză la CA Cluj cu demersul lor. Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Plaja din Eforie Sud a inceput sa fie largita in mijlocul sezonului estival. Excavatoare si camioane de mare tonaj la malul marii

La Eforie Sud au inceput vineri, 4 iunie, lucrarile de reabilitare a plajelor, in proiectul ce prevede actiuni similare in mai multe statiuni de pe litoralului romanesc al Marii Negre.

Asociaţia Delta Dunării: „Excursiile de o zi în deltă sunt un produs turistic toxic pentru natură”

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) revine cu semnale de alarmă cu privire la un produs turistic, care poate deveni toxic pentru Rezervaţia Biosferei: „excursiile de o zi în Delta Dunării”

Trenurile Soarelui intra in circulatie incepand cu 11 iunie

Incepand cu data de 11 iunie, CFR Calatori va lansa programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Pana pe 6 septembrie, turistii vor avea la dispozitie 40 de trenuri care vor asigura zilnic legaturi directe din toata tara cu statiunile de la Marea Neagra si cu Delta Dunarii.

Galeriile subterane din centrul istoric al Brașovului au opere de artă

  • Galeriile subterane din centrul istoric al Brașovului au opere de artă
  • Au fost făcute pentru depozitarea muniției în al Doilea Război Mondial
  • Cultura din Brașov e finanțată anul acesta cu 3 milioane de lei
  • Underground Museum e deschis de marți până duminică, de la 12:00 la 20:00
  • 20 de lei costă biletul, iar muzeul e deschis până în septembrie

City Break la Timișoara, singurul oraș din România cu transport public pe apă. Ce poți vizita

  • Timişoara este primul oraş din Europa cu străzi iluminate electric
  • Timişoara este numită „Mica Vienă” sau „Oraşul florilor”
  • Dacă ajungi în Timişoara, nu trebuie să ratezi o plimbare cu vaporaşul pe Bega

Turism la morile de apă de la Rudăria. Oameni din toate colţurile ţării şi de peste hotare vin să le vadă

În urmă cu zece ani, morile de apă de la Rudăria erau ştiute doar de localnici şi de câţiva bănăţeni, care obişnuiau, precum strămoşii, să măcine cereale cu ajutorul lor. Astăzi, morile atrag mii de turişti din ţară şi din străinătate, datorită celor care le-au restaurat şi le-au introdus într-un circuit turistic.

Investiţii de 100 milioane euro în turismul românesc, în următorii 2 ani, în Transilvania

Fundația Pro Economica Alapítvány va investi în următoarea perioadă circa 44 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, în mai multe proiecte turistice din Transilvania. Printr-un proces de selecție de proiecte, au fost deja alese și aprobate 11 proiecte de dezvoltare turistică, respectiv hoteluri de minimum 4 stele și facilități turistice suplimentare. Conform estimărilor inițiale, aceste proiecte vor genera aproximativ 500 de noi locuri de muncă şi investiţii totale de aproximativ 100 milioane de euro.

Ce spune Romsilva despre prăbușirea cascadei Bigăr

Un perete al cascadei Bigăr din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, cu o înălţime de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, în jurul orei 18:15, din cauze naturale, în contextul în care cascada a atins dimensiuni considerabile ca greutate şi volum şi a cedat sub propria greutate, precizează RNP Romsilva.

Încă o țară își deschide granițele turiștilor români vaccinați anti-COVID

După ce agenția croată de presă HINA a anunțat sâmbătă că Muntenegru și-a redeschis granițele pentru cetățenii statelor-membre ale Uniunii Europene și pentru cetățenii israelieni și că aceștia vor putea intra în țară fără să mai prezinte un test negativ la coronavirus sau un certificat de vaccinare, Ministerul Afacerilor Externe vine cu precizări. Potrivit MAE, cetățenii români sunt în continuare obligați să prezinte un test PCR pentru a putea intra în Muntenegru. Muntenegrul şi-a deschis graniţele pentru cetăţenii ţărilor Uniunii Europene şi ai Israelului, care pot intra în ţara balcanică fără nicio cerinţă legată de COVID-19.

UE cere ”reciprocitate” SUA şi Chinei în ceea ce priveşte primirea turiştilor

Uniunea Europeană (UE) cere reciprocitate SUA în materie de primire a turiştilor europeni, inclusiv în ceea ce priveşte carantina, în cadrul relaxării restricţiilor legate de COVID-19, a declarat luni la postul RTL comisarul european pentru Piaţă Internă, Thierry Breton, informează AFP.

În Spania se acordă discounturi de până la 75% pentru stimularea turismului

În Spania se acordă discounturi de până la 75% pentru stimularea turismului. Românii rezidenți pot beneficia de numeroase avantaje, valorând de la câțiva euro până la 700 de euro, în cazul pachetelor de vacanță.

Vladimir Putin vrea un plan pentru “turismul de vaccinare” în Rusia prin care să atragă venituri de la străini

Președintele rus Vladimir Putin a cerut, vineri, guvernului să întocmească un plan până la sfârșitul lunii iunie pentru a aduce “turismul de vaccinare” în Rusia. Acesta are în vedere atragerea de venituri de la cetățenii străini care vor să se vaccineze cu vaccinul rusesc Sputnik V, transmite The Moscow Times. Potrivit unui sondaj recent, majoritatea europenilor nu au încredere în ser.

Bulgarii ştiu să atragă turiştii – Director de hotel: Am scăzut preţurile la jumătate faţă de acum doi ani

Preţul unui pachet de trei nopţi la un hotel de patru stele în staţiunea Nisipurile de aur din Bulgaria porneşte de la 150 euro pentru două persoane, în luna iunie, preţurile fiind la jumătate faţă de acum doi ani, a declarat sâmbătă Andreana Staneva, director de vânzări al complexului Prestige Deluxe Hotel Aquapark Club. Resortul a primit 30.000 turişti în 2019 şi speră să atingă această cifră în 2023. Acum, turiştii români stau în medie stau 3-4 nopţi, faţă de 1-2 săptămâni înainte de pandemie.

Secretarul de stat francez care răspunde de turism începe un turneu european pentru a promova calităţile destinaţiei Franţa

Secretarul de stat francez care răspunde de turism a discutat vineri prin videoconferinţă cu circa treizeci de ambasadori francezi, după anunţarea clasificării care determină condiţiile de primire a turiştilor în Franţa începând cu 9 iunie, relatează AFP.

Israel este prima ţară din lume care a ridicat toate restricțiile legate de Coronavirus

Ministerul Israelian al Sănătății confirmă anularea restricţiilor impuse de Coronavirus începând cu luna iunie 2021, ca urmare a succesului înregistrat de programul de vaccinare la nivel naţional. Rutina de dinainte de pandemie va fi reluată treptat, începând cu accesul în anumite locaţii fără dovada vaccinării până la eliminarea măştii în spaţiile închise.

Stațiunile din Spania preferate de turiștii britanici sunt goale. „O ducem rău, destul de rău”

Autoritățile spaniole fac eforturi susținute pentru a convinge cât mai mulți turiști să vină în peninsula iberică în această vară.

Numai că turiștii britanici, care-si petreceau vacanțele în număr mare în stațiunile din Baleare sau pe Costa del Sol, întârzie. Motivul: trebuie să stea 10 zile în carantină la întoarcerea în Regatul Unit.

Turismul îşi revine. Într-unele ţări rapid, în altele mai lent. Cum sunt cotate Spania, Turcia, Franţa vs Coreea şi Africa de Sud

Turismul este una dintre cele mai mari industrii la nivel global, cu o valoare de 9 trilioane de dolari, adică 10,4% din PIB-ul mondial de dinainte de criză, susţine Ben Laidler, strategul eToro’s pentru pieţele globale, apreciind că unele state îşi vor reveni mai rapid, iar altele mai lent.

Mersul la cumpărături este permis în Abu Dhabi doar cu certificat de vaccinare sau test PCR

Accesul în spaţiile publice din Abu Dhabi, precum supermarketuri, restaurante şi plaje, va fi permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus sau pentru cele care prezintă un test recent PCR cu rezultat negativ, au anunţat reprezentanţii acestui emirat din Golful Persic.

Veneția și-a redeschis laguna pentru vasele de croazieră

După o întrerupere de 17 luni cauzată de pandemia de COVID-19, prima navă de croazieră a amarat în Veneţia şi a reaprins polemicile dintre cei care susţin şi cei care se opun prezenţei acestor „monştri ai mărilor” în celebra lagună italiană.

Turism chinez post-covid: mai mult lux, excursii private și experiențe locale

China este un emitent în vizorul tuturor țărilor, deoarece înainte de pandemie, chinezii au făcut 155 de milioane de călătorii internaționale. Coronavirusul a frânat mobilitatea și în prezent nu sunt recomendate călătoriile neesențiale în străinătate, deși turismul intern se recuperează: 230 de milioane de călătorii în timpul vacanței de Ziua Muncii. Un raport Trip.com arată că în aceste călătorii a crecut cererea de lux, închirierile de mașini, excursiile private și experiențe locale, comportament care ar putea fi transferat la nivel internațional, odată cu eliminarea restricțiilor.

Noul Odissey of the Seas, un parc tematic pe mare

Conceptul de „hotel plutitor”, care se aplică în trecut la croaziere, nu reușește să definească Odissey of the Seas, noua navă a Royal Caribbean International care a debutat în luna mai. Divertismentul și experiențele la bord iau o nouă dimensiune pe această navă, concepută ca un parc tematic pe mare.

Disneyland Paris își va redeschide instalațiile pe 17 iunie

Disneyland Paris a anunțat că își va redeschide porțile pe 17 iunie și patru zile mai târziu va fi inaugurat Hotelul New York – The Art of Marvel. Parcul tematic din Paris a fost obligat să închidă pe 30 octombrie din cauza restricțiilor sanitare pentru a reduce pandemia COVID-19.

PRESA EXTERNĂ

Travel and Tourism stakeholders call for swift adoption and implementation of harmonised EU travel rules

Ahead of the EU Ambassadors’ meeting on 11 June, the European travel and tourism industry associations call on Member States to approve the Commission’s proposal to start lifting travel restrictions in the EU in a coordinated way. After months of lockdowns and a patchwork of measures across the continent, this proposal is very timely. In view of the rapidly advancing vaccination programs and improving epidemiological outlook in Europe, safe travel is possible this summer – fuelled by the strong desire of European citizens to travel again and secured by the readiness of our sector to provide safe and responsible travel.

Introducing The GDS-Academy – Dynamic learning to inspire the regeneration of the tourism, meetings and events industry

The GDS-Academy has launched and will deliver the latest, progressive perspectives, teaching and practical application that will catalyse the mindsets and skills sets of DMO professionals, organisations and their partners. The ultimate goal of the GDS-Academy is to enable positive social, environmental and economic regeneration through tourism and events based on a refreshed understanding of what it takes for a sector to thrive.

By using regenerative frameworks and fostering networking and collaboration the GDS-Academy will bring much needed new learning to enable destination professionals to adapt to the ever- evolving conditions brought upon by massive shifts in the sector so deeply affected by the global pandemic.

Is it possible to travel around the world without vaccine at the end of 2021?

International travel was stopped in many countries and people are still postponing any smaller trips as part of the world’s joint effort to slow the spread of the virus. Yet, it is not necessarily realistic to expect everyone to avoid all travel soon.

With the guidance of health agents and medical experts, it is possible to decide whether a specific trip is worth the risk and take steps to minimize the chances of getting COVID-19 during the trip.

WTTC calls on Boris Johnson and the G7 Leaders to recover millions of jobs by urgently restarting international travel

he World Travel & Tourism Council has called on Boris Johnson and the G7 Heads of State, to lead a coordinated response to restart international travel safely, which it says will be critical to the global economic and social recovery.

WTTC, which represents the global private sector, made the plea in an open letter to UK Prime Minister, Boris Johnson, Chair of the G7 group of nations in 2021, just days before leaders are due to meet at Carbis Bay in Cornwall.

Budapest Airport welcomes Ryanair re-openings and reunites with Romania

Budapest Airport marks the return of more significant links with Ryanair this week, as the ultra-low-cost-carrier (ULCC) relaunches flights to 16 destinations: Athens, Bristol, Cagliari, Catania, Copenhagen, Edinburgh, Lisbon, Madrid, Marseille, Mykonos, Napoli, Palermo, Paphos, Porto, Sevilla, and Valencia. Ryanair will be operating 35 weekly frequencies across the 16 routes in June, increasing to 47 weekly operations in both July and August. This means a total of 6,615 weekly seats in June and 8,883 in both July and August.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde