REVISTA PRESEI – TURISM

21
Mai
2021

PRESA INTERNĂ

REVISTA PRESEI COMPLETĂ CONFERINȚĂ DE PRESĂ ANAT 14.05.2021

Parlamentul a inclus organizatorii de evenimente în schema ajutoarelor de stat pentru HoReCa

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege prin care organizatorii de evenimente sunt incluşi în categoriile prevăzute pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19.

Industria ospitalităţii solicită un plan de relansare cu termene clare şi deconectarea HoReCa de la rata incidenţei din 1 iunie

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită un plan de relansare a sectorului cu termene clare şi care să includă, printre altele, deconectarea HoReCa de la rata incidenţei de orice fel începând cu 1 iunie 2021, o creştere a salariului minim pentru acest domeniu de activitate, similară celei din sectorul de construcţii, şi reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%.

Programul “Litoralul pentru Toţi” începe astăzi: Peste 50 de hoteluri participante; tarifele pornesc de la 40 de lei pe noapte. Care sunt hotelurile înscrise în program

Românii pot petrece un sejur pe litoralul românesc cu tarife pornind de la 40 de lei pe noapte, prin programul ”Litoralul pentru Toţi”, care se desfăşoară începând de vineri şi până în 20 iunie. Peste 50 de hoteluri din toate staţiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre vor participa la acest program, punând la dispoziţia turiştilor aproximativ 4.000 de locuri de cazare pe noapte.

Ministrul Mediului anunţă că suprafeţele de plajă nou create în Mamaia vor fi administrate de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, iar operatorii de plajă vor primi suprafeţele pe care le aveau concesionate

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că suprafeţele de plajă nou create în staţiunea Mamaia vor fi administrate după recepţia finalizării lucărilor de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) şi vor fi deschise turiştilor. El a precizat că operatorii de plajă îşi vor primi suprafeţele pe care le au concesionate. De asemenea, ministrul a mai anunţat şi un concurs internaţional de proiecte pentru amenajarea noii suprafeţe de plajă.

Plaja realizată prin procesul de înnisipare va fi recepţionată la jumătatea sezonului turistic estival, susţine ministrul Mediului

Recepţia plajei care s-a realizat prin procesul de înnisipare (Lotul 2 – Mamaia, n.r.) va avea loc la jumătatea sezonului turistic estival, a anunţat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia unei vizite efectuată în judeţul Constanţa.

Burcea, ANAT: Cel mai mare proiect al României în ultimii 30 de ani este cel de lărgire a plajelor. Nu înţelegem de ce nu se predau plajele mai devreme, plaja din Mamaia e gata de trei săptămâni

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cere autorităţilor să găsească soluţii pentru ca plajele să fie deschise mai devreme, mai ales că pentru unele dintre acestea, procesul de lărgire a fost finalizat. Vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că proiectul de mărire a plajelor este cel mai mare proiect al României în ultimii 30 de ani şi declară că „este o crimă” să le ţii închise, deoarece „turistul nu vine la mare să stea în hotel”.

Mersul la plajă în Mamaia, interzis pentru turiști. Ce trebuie să știe cei care ajung pe litoral

Vești proaste pentru cei care ajung pe plaja din Mamaia Nord până pe 1 iulie. Deși lucrările de lărgire sunt aproape de final, trebuie să se facă recepția, iar procesul este unul de durată. Astfel, până la finalizarea completă, niciun turist nu va putea sta pe șezlong, chiar dacă sezonul este deschis.

Dezastrul din Saturn: un santier nesfarsit cu pretentii de statiune

Cu doua saptamani inainte de inceperea oficiala a sezonului estival, statiunea Saturn, cea mai apropiata de Mangalia, este un santier in desfasurare unde se lucreaza la mai multe hoteluri si arata de parca nu a mai avut parte de reparatii de ani buni de zile.

Zece lucruri pe care le cere HoReCa de la Guvern: de la copierea facilității din construcții, la reducerea cu cel puțin 50% a tuturor taxelor și impozitelor locale

Industria ospitalității spune că măsurile de relaxare prezentate de autorități lasă loc doar de presupuneri și speranțe. Aceasta cere deconectarea HoReCa de la rata incidenței de orice fel de la 1 iunie 2021. Printre altele, mai dorește copierea facilității din construcții, adică fără impozit pe venit – contribuții la sănătate – Pilonul II (concomitent cu creșterea salariului minim), reducerea taxelor și impozitelor locale, precum și reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%.

Datele INS arată cum capacitatea de cazare turistică a scăzut în primul trimestru cu aproape 2%

Capacitatea de cazare turistică în funcţiune a structurilor de primire turistică a fost, în primul trimestru al acestui an, cu 1,9% mai mică decât în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Turiștii străini încă au interzis în România. Guvernul nu are o strategie clară pentru atragerea lor

Ca să nu piardă startul sezonului, Bulgaria și Grecia, de pildă, s-au pregătit pentru vizitatori. Iar mai multe țări ale blocului comunitar au anunțat că nu vor mai aștepta introducerea certificatului de vaccinare la nivelul Uniunii, ci vor recunoaște direct documentele de imunizare ale statelor din care vin turiștii.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism propun, printre altele, stabilirea unui indice epidemiologic fix de 400 sau 500, susţin ei. Conform propunerii, turiştii nevaccinaţi care vin dintr-o ţară cu un indice mai mic decât cel stabilit nu ar trebui să mă stea în carantină la întoarcerea acasă. Iniţiativa a ajuns pe masa premierului. Propunerea a fost deja transformată în practică în mai multe ţări europene.

UE deschide uşa călătorilor din ţări terţe complet vaccinaţi cu vaccinuri autorizate în Uniune. Cei 27 relaxează criteriul ratei incidenţei în elaborarea listei ţărilor ai căror cetăţeni pot intra pe teritoriul european

Reprezentanţii statelor membre UE s-au pus de acord, miercuri, să permită intrarea în Uniunea Europeană a călătorilor din ţări terţe care au fost vaccinaţi complet împotriva covid-19 cu vaccinuri autorizate la nivel european.

Liber la călătorii în UE. Instituţiile europene, acord provizoriu asupra Certificatului digital Covid-19

Instituţiile europene au ajuns joi la un acord provizoriu asupra Certificatului digital UE Covid-19, care va fi implementat vara aceasta. „Fum alb: avem un acord asupra propunerii Comisiei pentru un certificat digital Covid”, a anunţat pe Twitter comisarul Didier Reynders. „Oferim această nouă unealtă în timp record pentru a garanta libera mişcare pentru toţi cetăţenii”.

UE își deschide granițele pentru toți călătorii vaccinați cu vaccinuri aprobate în Europa, adică nu cu seruri din Rusia și China

Ambasadorii la UE ai celor 27 de state membre au decis miercuri ca persoanele vaccinate din afara Uniunii, inclusiv din Marea Britanie, să fie lăsate să intre în UE pentru vacanțe și vizite, a anunțat un purtător de cuvânt de la Bruxelles, citat de Washington Post.

Recomandările ministrului de Externe pentru românii care vor să plece în străinătate vara aceasta

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, le recomandă românilor care vor să plece în străinătate vara aceasta să se informeze de pe portalul web al ministerului cu privire la condiţiile de călătorie.

Oficialii greci promit alte 400 milioane de euro pentru susţinerea turismului

Guvernul grec va ajuta industria vitală a turismului cu un pachet suplimentar de sprijin financiar în valoare de peste 400 milioane de euro, a anunţat luni ministrul grec al Turismului, Christos Staikouras, transmite Reuters.

Autorităţile elene au revizuit condiţiile de intrare în Grecia. Pe unde pot intra turiştii şi ce documente trebuie să prezinte

Autorităţile elene au revizuit condiţiile de intrare în Grecia, în contextul pandemiei de COVID-19, astfel că până în 24 mai ora 06.00, vehiculele, altele decât cele pentur transportul de marfă, pot folosi punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio.

Portugalia va primi de luni turiști din majoritatea țărilor europene, inclusiv din România

Portugalia va primi de luni turiști din majoritatea țărilor europene, inclusiv din România, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne portughez. Restricțiile vor fi menținute doar pentru cinci țări ale UE, scrie Mediafax.

Relaxarea restricțiilor de călătorie în Europa a generat o creștere a cererii de bilete de avion

Relaxarea restricțiilor de călătorie în Europa, confirmată deja pentru următoarea perioadă, a dus la creșterea cererii de bilete de avion. Astfel, în ultimele săptămâni, au crescut vânzările de bilete de avion către Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, Franța și Grecia, relevă un studiu.

Viitorul hotel Radisson Blu Aurum din Braşov va fi inaugurat în ianuarie 2022. Investiţia totală va ajunge la 14 milioane euro

Compania Ra-Ra Hotels, parte din Ra Ra Group Braşov, care construieşte în Braşov hotelul Radisson Blu Aurum, primeşte o finanţare de 9 milioane de euro de la Eximbank, investiţia totală urmând să ajungă la 14 milioane de euro, iar diferenţa sumei este asigurată de firma investitoare, anunţă banca de stat. Hotelul va fi finalizat în luna noiembrie şi inaugurat cel târziu în ianuarie 2022, spun reprezentanţii companiei de consultanţă Colliers.

Turiștii pot parcurge un traseu inedit în incinta Rezervaţiei Naturale Mestecănişul de la Reci: ce este ‘Legenda nufărului’

Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna va realiza un traseu de vizitare în incinta Rezervaţiei Naturale Mestecănişul de la Reci, în lungime de aproximativ doi kilometri, care va fi marcat cu imagini inspirate dintr-o străveche legendă populară, arată Agerpres.

Investiţii de 111,5 milioane de euro pentru dezvoltarea turismului în Emiratul Ras Al-Khaimah

Autoritatea de Dezvoltare Turistică a Emiratului Ras Al-Khaimah anunţă un plan de investiţii în valoare de jumătate de miliard de dirhami, aproximativ 111,5 milioane de euro, în parteneriat cu RAK Hospitality Holding şi Camera de Comerţ şi Industrie, pentru dezvoltarea proiectelor de turism sustenabil în Emirat, a anunţat autoritatea în cadrul Târgului de Turism Arabian Travel Market 2021.

PRESA EXTERNĂ

WTTC Global Summit showed the world how major live corporate events and conferences can be staged safely

The World Travel & Tourism Council (WTTC) successfully and safely staged the world’s first major live international business conference in the COVID-19 era in Cancun, Mexico, last month.

WTTC’s annual Global Summit was successfully held following months of meticulous planning and implemented with rigorous health and safety protocols and measures to ensure the safety of all attendees – which included almost 1,500 PCR and Antigen tests being undertaken during the event.

More than 600 delegates from over 40 countries attended the Global Summit, and COVID-19 tests were taken by delegates upon arrival, during, and upon departure from the hugely successful event.

Of those attending, 99.8% returned with a negative result, with only two individuals testing positive on arrival and declined admittance within the ‘summit bubble’. Just one individual tested positive prior to departure, but due to enhanced health and safety protocols, such as mask wearing and physical distancing, no further positive cases were reported.

Hotels, boarding houses may reopen as of May 24 in the Czech Republic

Hotels and boarding houses may reopen as of May 24, Industry and Trade Minister Karel Havlicek told journalists after a cabinet meeting, adding that he will submit a proposal to the government next week so that they can reopen without capacity limits. The government has been relaxing the economic restrictions based on six packages and on the number of new Covid-19 infections per 100,000 in the past seven days, which was 102 on Sunday.

Biden Administration Considering Changes to International Travel Restrictions

United States President Joe Biden and his administration are reportedly considering sweeping changes to international travel restrictions put in place to combat the spread of COVID-19.

According to Reuters.com, the White House has held a series of meetings over the last month about when and how they could begin to rescind the travel restrictions barring most non-essential travelers from entering the country.

European Union Approves Reopening Tourism to Vaccinated Travelers

European Union ambassadors announced Wednesday it would open non-essential travel to fully vaccinated visitors.

According to The Associated Press, EU officials approved the ruling that tourists from outside the bloc who have been fully vaccinated should be allowed in and restrictions on which countries are considered safe would be eased.

NCL Reopens Bookings for Alaska Cruises, Departing Late Summer 2021

Avid cruisegoers will be pleased to learn that Norwegian Cruise Line (NCL) has just reopened bookings for Alaska cruises sailing as soon as August.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde