REVISTA PRESEI – TURISM

16
Apr
2021

PRESA INTERNĂ

REVISTA PRESEI INFOTRIP ÎN ȚARA FĂGĂRAȘULUI 8 – 11 APRILIE 2021

CE aprobă schema de sprijinire a companiilor româneşti active în turism, cazare şi servicii alimentare, afectate de pandemie

Comisia Europeană a aprobat o schemă de 500 de milioane de euro (aproximativ 2,437 miliarde lei) de sprijinire a companiilor româneşti active în turism, cazare, servicii alimentare, precum şi agenţiile de turism, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat

Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane de euro potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

Turismul românesc primeşte un ajutor de stat de 500 de milioane de euro. Comisia Europeană: sprijinul nu va depăşi 1,8 milioane euro per beneficiar

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 500 de milioane de euro menită să sprijine întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul turismului, al cazării şi al serviciilor alimentare, precum şi agenţiile de turism, în contextul epidemiei de coronavirus.

Ajutoarele HoReCa. Ministerul Economiei anunţă cum vor fi acordate şi când se vor putea primi banii

Ministerul Economiei a publicat, miercuri, procedura de acordare a ajutoarelor pentru afacerile din sectorul HoReCa afectate de pandemie, cu un buget total de 500 de milioane de euro, de care urmeazăsă beneficieze circa 73.200 de firme.

Președinte ANAT: Agențiile de turism nu stau cu mâna întinsă la guvern

Turismul este una dintre industriile care au suferit cel mai mult din pricina pandemiei. De la restricții la relaxare și din nou, la restricții, iar agențiile de turism, dar și turiștii s-au lovit de carantină sau testări COVID. Încă de la primele luni de lockdown, reprezentanții din turism au cerut sprijin din partea statului. În afară de măsura șomajului tehnic, o măsură general valabilă la nivelul României, agențiile de turism și hotelierii au rămas descoperiți. În tot acest context imprevizibil, asemenea nisipurilor mișcătoare, Dumitru Luca, președintele ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) a declarat că agențiile nu stau cu mâna întinsă în fața Guvernului.

Președintele ANAT: România nu a cheltuit din banii publici pentru promovare, tocmai când avea cea mai mare nevoie

România nu a cheltuit anul trecut din bani publici nici măcar un leu pentru promovare, atunci când aveam nevoie mai mult de promovare de ţară, ceea ce consider că este o palmă pe obrazul guvernanţilor, a declarat vineri preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca.

Dumitru Luca, președinte ANAT: Românii trebuie să redescopere România

Restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei au fost ca un embargo asupra vacanțelor turiștilor de pretutindeni. Inclusiv turiștii români au fost afectați de noile reguli de conduită, aceștia nemaiputând pleca în străinătate cu aceeași lejeritate. Profitând de această situație, reprezentanții turismului din România s-au gândit că este momentul potrivit pentru promovarea turismul intern. Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a declarat că românii trebuie să redescopere România.

DUMITRU LUCA, PREŞEDINTELE ANAT:”Avem semnale pozitive de la mari angajatori privaţi care vor să acorde vouchere de vacanţă”

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, susţine că nu a abandonat lupta în ceea ce priveşte acordarea voucherelor de vacanţă, însă sistemul trebuie regândit, pentru că a fost văzut doar ca un supliment în plus pentru bugetari, nu şi ca o investiţie a acestora în turism, informează Agerpres.

Patronatele din Industria Ospitalităţii: Solicităm Guvernului deconectarea HoReCa de la rata incidenţei de orice fel de la 1 iunie 2021

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită Guvernului României deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenţei de orice fel de la 1 iunie 2021, în condiţiile în care până la această dată vor fi vaccinaţi 90% dintre angajaţii din domeniu, iar la nivel naţional vor fi cinci milioane de persoane vaccinate, potrivit unui comunicat remis, marţi, AGERPRES.

Reuters: Statele membre UE au convenit să folosească din iunie certificate de călătorie pentru redeschiderea sezonului turistic, în urma unei propuneri a Comisiei Europene. Vor fi acordate celor vaccinați, vindecați de Covid sau cu teste negative.

Scopul certificatelor este de a permite circulația neîngrădită a persoanelor, în zone turistice în care anul trecut existau restricții din cauza pandemiei. Nu este clar din primele informații cum vor proceda țările în cazul persoanelor care vor să treacă granița dar nu au un astfel de permis. La nivel european, urmează să fie recunoscute numai vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, în prezent: Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca și Johnson&Johnson.

OMS, împotriva pașapoartelor de vaccinare pentru orice călătorie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că oamenii nu ar trebui să fie obligați să demonstreze că au fost vaccinați împotriva COVID-19 pentru a călători și a avertizat ca pașapoartele de vaccinare vor izola cele mai sărace țări, unde procesul de vaccinare nu numai că este întârziat, dar unii nici măcar nu vor avea acces la vaccinuri, ceea ce pune în pericol imunizarea globală și încurajează apariția de noi variante ale coronavirusului, așa cum a avertizat Fondul Monetar Internațional, cu zile în urmă. Dar directorul programului de urgență al sănătății publice al OMS, Myke Ryan, a spus că, deși este vital să se înregistreze ca o persoană a fost vaccinată „utilizarea acestor informații pentru a permite sau interzice unei persoane să participe la viața de zi cu zi ridică probleme etice complexe”.

Paşaportul de vaccinare: Cum va funcţiona, cine îl va cere, unde va fi valabil. Cum devin companiile aeriene noul „vameş mondial”

Omenirea trece în acest moment printr-o campanie mondială de vaccinare fără precedent care se dovedeşte a fi în acelaşi timp şi cel mai mare test moral al timpurilor noastre. Vaccinul anti-COVID este soluţia la o problemă globală care, odată găsită, generează acum, conform legilor lui Murphy, o nouă problemă: în cazul de faţă, cea a paşapoartelor de vaccinare. Noile „adeverinţe electronice verzi” divid în aceste zile societatea şi provoacă dezbateri contradictorii: privite de unii drept Biletul de Aur al Omenirii, sau respinse de alţii cu exasperare, certificatele de vaccinare vor sfârşi prin a fi, aparent, inevitabile pentru toată lumea.

Tot mai multe țări europene renunță la carantină. Unde poți călători dacă ai făcut vaccinul anti-COVID

 • Tot mai multe țări europene renunță la carantină, dacă ești vaccinat
 • Pe această listă sunt Spania, Italia, Danemarca, Suedia, Croația
 • În Spania și Italia poți să ajungi cel mai devreme la sfârșitul lunii mai

Hotelierii din România au început o campanie de înscriere colectivă a angajaţilor lor la vaccinare

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunţat că hotelierii din România au început o campanie de înscriere colectivă a angajaţilor lor pe platforma naţională de programare pentru vaccinarea împotriva Covid-19, precizând că imunizarea este voluntară, nu obligatorie.

Ministrul de Interne: Masca este obligatorie, dar ne gândim dacă e în regulă să o porți în vârful muntelui sau când intri în mare

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că purtarea măștii de protecție sanitară este obligatorie și la munte, și la mare, dar se analizează renunțarea graduală la această măsură: „Să stai pe plajă, să intri în mare cu mască (…) ne gândim dacă este sau nu în regulă”, a spus Bode.

Scăpăm de masca de protecție? Anunț de ultimă oră pentru milioane de români. Unde s-ar putea renunța la ea

Vești noi pentru români cu doar câteva săptămâni înainte de începerea sezonului estival. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a vorbit despre masca de protecție, dar și despre obligativitatea ei în zonele turistice din întreaga țară. Va mai fi obligatorie?

Ministrul Lucian Bode anunţă că de 1 Mai cluburile vor fi închise pe litoral

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că tinerii se pot caza pe litoral în minivacanţa de 1 Mai, însă cluburile vor fi închise, informează Agerpres.

Litoralul se pregătește pentru 1 Mai și Paște. Unii și-au făcut rezervări în Vama Veche din ianuarie

Anunțul privind relaxarea măsurilor restrictive pe litoral, pentru 1 Mai și perioada Paștelui, i-a băgat în priză pe hotelieri. În jur de 80 de unități vor primi turiști în respectivul interval.

Românii abia așteaptă vacanța de Paște. 20% din hoteluri, complet rezervate

Aproape un sfert dintre hotelieri (23%) au primit, deja, primele rezervări pentru perioada Paştelui, iar peste o treime (37%) susţin că au înregistrat primele rezervări pentru sezonul estival, arată o analiză realizată de o platformă online.

În așteptarea sezonului de vară hotelurile din România anunță politici flexibile de anulări și oferte speciale

Platforma de rezervări hoteliere Travelminit.ro a realizat recent un studiu în rândul partenerilor, adresându-le acestora o serie de întrebări cu privire la perioada pandemiei, precum și la perspectivele și așteptările pentru perioada următoare, care în alți ani era una cu grad de ocupare 100% pentru majoritatea hotelierilor.

CONDIȚIILE în care ROMÂNII pot merge în VACANȚĂ în GRECIA, din 16 aprilie

Grecia se pregătește să redeschidă granițele pentru turiștii români din 16 aprilie. Cei care își doresc să viziteze tărâmurile elene trebuie să facă dovada că s-au vaccinat împotriva COVID-19, că au anticorpi după ce au trecut deja prin boală sau să prezinte un test PCR negativ. Anunțul ministrului grec al turismului vine la fix, spun reprezentanții agențiilor de turism, în condițiile în care numeroși români s-au arătat interesați să-și petreacă inclusiv mini-vacanța de Paște în Grecia.

Năsui: Grecia îşi redeschide graniţele pentru turism din 16 aprilie

„Am discutat chiar astăzi cu ambasadoarea Greciei în România şi din 16 aprilie graniţele Greciei se vor redeschide pentru turism, evident cu nişte condiţii, şi acelea sunt un formular pe care dânşii îl au şi acum, de localizare, şi este uşor completabil pe internet sau cu certificat de vaccinare sau cu test negativ PCR. O veste bună. Deci, practic, sunt două momente: momentul intrării în Grecia şi momentul revenirii în România. La momentul plecării în Grecia, turiştii români care ar dori să plece acolo ar avea nevoie de acest document care există şi acum pe net, un test PCR negativ sau certificat de vaccinare. Aşteptăm şi noi mai multe informaţii de la greci, pentru că sunt regulile lor. Eu am discutat cu ambasadoarea, mi-a zis test PCR, probabil cu un termen oricum rezonabil, deci nu cred că vor fi probleme acolo”, a afirmat Claudiu Năsui, la Antena 3.

Turiștii care călătoresc în Grecia nu vor mai sta în carantină 7 zile

Grecia intenţionează să ridice începând de pe 19 aprilie condiţia intrării în carantină timp de şapte zile pentru turiştii din celelalte ţări ale Uniunii Europene.

Turism – vara 2021 – ce destinatii prefera romanii anul acesta

Vacanțele pe iaht, la mare căutare anul acesta. Cât costă o escapadă de două zile

Cei care vor să simtă gustul libertății își pot petrece vacanța de Paște în largul mării, pe iaht. Masca este obligatorie, iar cazarea depășește 500 de euro pe zi, pentru cei care vor să închirieze, toată ambarcațiunea.

Israelul va permite accesul românilor vaccinaţi începând cu 23 mai, cu anumite condiții

Autorităţile din Israel au anunţat că au ajuns la imunizarea colectivă, în urma vaccinării masive, şi că vor permite accesul începând cu 23 mai pentru turiştii români vaccinaţi, dacă cele două guverne vor semna un acord în acest sens.

Malta plătește pentru vacanțele turiștilor: ce reduceri oferă hotelierii

Malta va plăti până la 100 de euro turiştilor care decid să-şi petreacă vacanţa de vară în această ţară, o măsură prin care autorităţile malteze doresc să sprijine sectorul turistic în plină pandemie de coronavirus şi pentru care a alocat 3,5 milioane de euro.

O nouă destinație turistică pentru vacanța de Paște: ce charter a fost lansat

Zborurile directe către destinații mai greu accesibile au devenit extrem de apreciate și căutate de către turiștii români. Iar acum, când majoritatea călătorilor se gândesc la planurile pentru vacanța de Paște, Eturia adaugă în portofoliul său o nouă destinație și anume, Madeira.

Hotelierii bulgari cer guvernului să nu-l supere pe Vladimir Putin

Asociaţia bulgară a Hotelurilor şi Restaurantelor a cerut guvernului să-şi domolească discursul faţă de Rusia întrucât aceasta ar putea decide să suspende zborurile spre Bulgaria, cum a procedat cu Turcia, din cauza pandemiei de COVID-19, iar asta ar putea compromite sezonul turistic de vară, relatează Euractiv.

Belgia redeschide luni granițele pentru călătoriile neesenţiale

Belgia redeschide luni granițele pentru călătoriile neesenţiale, a anunţat miercuri prim-ministrul Alexander De Croo. Trecerea frontierei pentru turism sau în orice alt scop neesenţial era interzisă de la sfârşitul lui ianuarie din cauza pandemiei.

Stațiunile de pe insule vor conduce recuperarea turismului de vacanță

Stațiunile situate pe insule din întreaga lume vor conduce recuperarea turismului de vacanță, potrivit unui studiu comandat de Arabian Travel Market (ATM), care în acest an va avea loc în format hibrid: cu prezența fizică în perioada 16-19 mai la Dubai World Trade Center și online în perioada 24-26 din aceeași lună. Nu numai că destinațiile aspiraționale precum Maldive, Seychelles sau Sri Lanka vor beneficia de această tendință, ci și arhipelagurile mai apropiate precum insulele grecești, Cipru și insulele spaniole.

Șase tendințe care vor marca revenirea călătoriilor în 2021, potrivit lui Amadeus

Prezicerea viitorului este imposibilă, dar prevederea unei căi de urmat este esențială, a spus Neil Rogan, șeful comunicațiilor externe globale al Amadeus. Și, după cum a subliniat, „succesul industriei turismului depinde de capacitatea noastră colectivă de a ne adapta, inova și colabora pentru a face călătoriile mai ușoare, mai sigure și mai perfecte ca niciodată”. Din fericire, așa cum a recunoscut el, „industria turismului este plină de gânditori creativi din întreaga lume, iar capacitățile noastre tehnologice nu au fost niciodată mai mari. De aceea sunt optimist că 2021 va fi anul în care călătoriile vor începe să-și revină” și a subliniat șase tendințe care vor marca acea recuperare.

Clasamentul mondial în funcție de veniturile din turism

World Travel and Tourism Council (WTTC) și-a publicat clasamentul mondial în funcție de contibuția turismului la PIB-ul național. Spania a suferit cea mai mare scădere dintre primele douăzeci de țări din lume, urmată de aproape Regatul Unit (62,3%), precum și de China (59,9%) sau Turcia (54,2%), în timp ce cea mai mică a corespuns Braziliei (32,6%), India (36,3%) și Japonia (37%).

Primul aeroport pentru taxiuri aeriene va fi deschis la sfârșitul acestui an

Guvernul Regatului Unit, Primăria din Coventry și Hyundai Motor Group s-au asociat cu Urban Air Port, firma aerospațială din Londra care dezvoltă infrastructura pentru viitoarea mobilitate aeriană urbană, în cadrul proiectului de construcție Air One, primul hub operațional din lume pentru vehicule zburatoare electrice autonome de decolare-aterizare verticale (eVTOL).

PRESA EXTERNĂ

95% of travellers eager to travel abroad as soon as travel bans are removed

During the analysis below are some of the key findings of the survey by SchengenVisaInfo:

 • The majority of travellers (95 per cent) would consider travelling as soon as the restrictions are lifted
 • 87 per cent claim they desperately need to take a trip outside their country
 • Three-quarters of the participants claim that the first trip they would take once the borders reopen is to visit family members and friends
 • 54 per cent believe that despite the spread of the virus and its mutations, it is not very risky to travel abroad right now
 • Less than one third believe they will be able to travel outside their country this year
 • 71 per cent agree that couples have suffered most as a result of these measures
 • The most effective form of preventing the spread of COVID-19 when travelling is by obliging travellers to test upon arrival 62 per cent of survey participants believe
 • Over half of travellers think COVID-19 vaccination should become obligatory for travel
 • 81 per cent of the respondents are familiar with vaccination certificates, while the rest have never heard of them

WTTC releases major new paper for inclusive and accessible guidelines to aid global Travel & Tourism recovery

The World Travel & Tourism Council (WTTC) today launches its new high-level guidelines for inclusion and accessibility in the sector which focus on the experience of travellers with disabilities and will help make the Travel & Tourism sector a more inclusive space.

These innovative and important guidelines were compiled on the basis of insights and frameworks developed by private sector leaders in Travel & Tourism, travel and disability experts, and research from intergovernmental organisations.

EU Aims To Have Digital Green Certificates in Use By Summer

The more than two dozen member states of the European Union have agreed to move forward with a recently proposed Digital Green Certificate designed to facilitate safe travel throughout the continent.

A document endorsed by national envoys and seen by Reuters stated that the 27 EU member states have „underlined their commitment to have the framework ready by the summer of 2021.”

Emirates launches IATA Travel Pass trials

Emirates has become the latest airline to launch trials of the International Air Transport Association (IATA) Travel Pass. The mobile app is designed to help passengers easily and securely manage their travel in line with any government requirements for Covid-19 testing or vaccine information.

Turkey rolls out Covid-19 vaccination to tourism employees

Turkey has begun the Covid-19 vaccination of tourism employees in coordination with the ministry of culture and tourism, ministry of health and Turkey Tourism Promotion and Development Agency (TGA). Vaccination of the entire tourism staff will be completed before the beginning of the summer season.

Israel to reopen to group travel in mid-May

Israel will be reopening its borders to international travellers on May 23rd after more than a year. However, visitors will have to be fully vaccinated against Covid-19 and will be expected to travel in groups.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde