Ministerul Finanţelor – Proiecte de lege privind achiziţiile publice, consultare publică

2
Sep
2015

02.09.2015 – update

La prezentarea organizată de Ministerul Finanțelor Publice pentru dezbaterea publică privind noul cadru strategic în domeniul achizițiilor publice a participat din partea ANAT secretarul general Liviu Moraru. ANAT a formulat propunerea ca documentaţiile aprobate prin ordinul preşedintelui ANRMAP să devină obligatorii.
Propunerile formulate de participanţi vor fi analizate de grupul de lucru constituit conform Deciziei nr. 218/2014 privind înfiinţarea Comitetului interministerial pentru realizarea reformei cadrului legislativ şi instituţional în domeniul achiziţiilor publice. Concluziile consultărilor publice vor fi postate pe site-ul MFP și le vom semnala membrilor ANAT.  Găsiți aici prezentările susținute în cadrul întâlnirii de Eduard Badea, Dominic Dumitru, Roxana Banica, Alexis Gressier, Irina Radu si Beatrice Nanis.

Strategie achiziţii publice

Proiecte de lege achiziţii

Proiect lege contestaţii atribuire şi CNSC

 

 

25.08.2015

Pe site-ul Ministerului Finanțelor sunt postate spre consultare publică proiectele de lege privind achizițiile publice și soluționarea litigiilor. Membrii interesați pot formula propuneri pentru a fi susținute prin ANAT și pot participa vineri 28.08.2015, ora 10.00, la prezentarea și dezbaterea publică a acestor proiecte de către Ministerul Finanțelor, în sala Amfiteatru din cadrul Institutului Național de Statistică. Participarea este liberă.

1. Proiect Lege privind achizițiile publice
    Document de consultare cu privire la Proiectul de Lege privind Achizițiile Publice
Proiectul de lege privind achizițiile publice, transpune Directiva 2014/24/UE, și aduce noutăți în ceea ce privește:
– praguri diferențiate în funcție de tipul de autoritatea contractantă.
– introducerea conceptului de consultare a pieței,
– regula împărțirii pe loturi,
– documentul unic de achiziție european,
– activități de achiziție centralizată,
– reducerea termenelor limită,
– posibilitatea de a proba conflictul de interese,
– prevederi privind terțul susținător și sub-contractantul,
– plățile directe către sub-contractant,
– modificarea contractului de achiziție publică.

2. Proiect Lege privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică și a contractelor de concesiune și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor
Document de consultare cu privire la Proiectul de Lege privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică și a contractelor de concesiune și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor
Ca aspecte importante introduse prin Proiectul de lege privind căile de atac menționăm: detalierea unor mecanisme clare pentru consecvență în interpretare, introducerea procedurii de notificare – condiție obligatorie a contestării, gratuitatea contestării la CNSC, detalierea modului de punere în aplicare a deciziilor privind reevaluarea, constituirea cauțiunii în cazul solicitării în instanță a suspendării procedurii de atribuire și/sau a executării contractului, stabilirea de termene de judecată în instanță.

3. Strategia Națională de Achiziții Publice
    Anexe
    Document de consultare cu privire la măsurile incluse în Strategia națională în domeniul achizițiilor publice 
Strategia națională în domeniul achizițiilor publice identifică acțiunile prioritare pentru îmbunătățirea și eficientizarea sistemului, în conformitate cu prevederile legislației UE, fiind structurată pe cinci capitole:
1. Calitatea cadrului legislativ;
2. Coerența generală și eficiența cadrului instituțional;
3. Regularitatea și calitatea procesului de achiziție publică;
4. Întărirea capacității administrative a autorităților contractante;
5. Funcțiile de monitorizare și supervizare a sistemului de achiziții publice din România.

Capitolul 1 al Strategiei stabilește măsuri prin care să se asigure calitatea cadrului legislativ național în materie de achiziții publice prin:
1. Transpunerea noilor directive europene la nivel național prin 3 legi distincte pentru a asigura reglementarea particularităților specifice celor trei sectoare (achiziții clasice/utilități/concesiuni) și o lege separată privind căile de atac;
2. Utilizarea unei metodologii de evaluare a impactului și de consultare prealabilă a parților interesate pentru orice modificare legislativă preconizată;
3. Implementarea unor măsuri operaționale pentru corectarea și prevenirea inconsistențelor legislative pentru asigurarea unei interpretări unitare a cadrului legal (ex. Adoptarea Ordonanței pentru abrogarea prevederilor contrare Directivelor UE în materie de achiziții publice).
4. Realizarea unui ghid interactiv pentru autoritățile contractante (web-based guidelines) care se va dezvolta continuu în funcție de solicitări, inclusiv pe domenii specializate de achiziții (va cuprinde și documentații standardizate).

Mihaela ION
secretar administrativ

Răspunde