Membrii Parlamentului European își propun să finalizeze Directiva UE PNR până la sfârșitul anului 2015

11
Feb
2015

Marți, 10 februarie, la Strasbourg, principalele grupuri politice din Parlamentul European, au ajuns la un acord cu privire la reluarea lucrărilor la acest dosar, care a fost blocat la Comisia pentru Libertăți Civile (LIBE) încă din 2013. Într-un amendament semnat de PPE, S&D, ALDE și ECR, s-a luat angajamentul de a finaliza directiva PNR până la finele anului.

Cele patru grupuri au adoptat o rezoluție comună privind măsurile anti-teroriste, care a fost supusa la vot în cursul zilei de azi. Rezoluția a fost adoptată cu 532 voturi pentru, 136 voturi împotrivă și 36 de abțineri. Principalele puncte ale rezoluției comune sunt:

  • Măsurile de combatere a terorismului nu trebuie să compromită drepturile fundamentale

Deputații europeni s-au angajat să lucreze la finalizarea directivei UE PNR până la sfârșitul anului și încurajează statele membre să facă progrese în ceea ce privește legislația protecției datelor, astfel încât negocierile pe ambele propuneri sa poată avea loc în paralel, cu scopul de a se asigura ca procesul de colectare și schimbul de date se face în baza unui cadru legislative coherent și care sa respecte standardele de protecție a datelor cu caracter personal în întreaga UE. Aceștia cer, de asemenea, Comisiei să evalueze consecințele anularii Directivei privind retenția datelor a Curții Europene de de Justiție și să solicite opiniile experților independenți cu privire la necesitatea și proporționalitatea propunerii PNR.

  • Abordarea amenințarii tot mai mari pe care o reprezintă „luptătorii împotriva imigranţilor din UE”

Deputații solicită o abordare multi-laterală pentru a face față radicalizării, solicitând statelor membre să investească în sistemele de învățământ și sociale care se adresează cauzelor profunde ale radicalizării, să contrabalanseze incitarea online de a efectua acte de terorism, să recruteze și să prevină plecările în vederea alăturării la diferite organizații teroriste, să îngreuneze sprijinul financiar acordat organizațiilor teroriste și traficului de arme de foc, și să înființeze programe de dezangajare și de-radicalizare.

  • Intensificarea controalelor la frontierele externe

Deputații solicită statelor membre să prevină deplasarea persoanelor suspectate de terorism prin consolidarea controalelor la frontierele externe. Ei exclud orice propunere de suspendare a sistemului Schengen, dar încurajează statele membre să intensifice normele existente și să utilizeze mai bine Sistemul de Informații Schengen (SIS) și sistemele de informații avansate despre pasageri (APIS).

  • Îmbunătățirea cooperării și schimbul de informații

Statele membre ar trebui să îmbunătățească schimbul de informații între organele de drept și agențiile UE, în special pentru a se asigura că unitățile naționale Europol furnizează informațiile relevante. În prezent, doar 50% din informațiile cu privire la terorism și crimă organizată sunt transmise de statele membre la Europol și Eurojust.

Rezoluția comună adoptată va fi disponibilă la linkul următor:http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html

Alexandra Arsene
Consilier

Răspunde