REVISTA PRESEI – TURISM

15
Mar
2024

PRESA INTERNĂ

Alin Burcea și Adrian Voican vor candida pentru funcția de președinte ANAT

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) anunță că pe 12 aprilie, la hotelul ”Marshal Garden” din București, vor avea loc alegerile pentru noul președinte și pentru noul Consiliu Director al organizației, pentru perioada 2024-2026.

ANAT organizează pe 12 aprilie alegeri pentru funcțiile de conducere

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) anunță că pe 12 aprilie, la hotelul ”Marshal Garden” din București, vor avea loc alegerile pentru posturile de președinte și pentru pozițiile de mebri în noul Consiliu Director al organizației, pentru perioada 2024-2026.

Numărul turiștilor străini care au ajuns în România a crescut cu 23% în 2023 față de 2022. Ce zone ale țării au preferat

România devine o atracție turistică pentru tot mai mulți străini, care aleg fie litoralul Mării Negre, fie stațiunile de munte de pe Valea Prahovei sau Poiana Brașov.

Predicții: vom avea mai mulți vizitatori străini. Ce-i atrage în România

Doi indicatori ne arată că turismul va înregistra creșteri, anul acesta: trendul ascendent din ultimii ani și siguranța. Chiar dacă la începutul anului se înregistrează scăderi ale numărului de turiști care vizitează țara noastră, predicțiile făcute de agențiile de turism sunt optimiste, bazându-se pe celelalte elemente care ar atrage atât românii, cât și străinii, să aleagă destinații din România pentru vacanțe și city-break, pentru întâlniri de afaceri sau pentru tratamente.

O rată la bancă pentru un apartament vs un city-break

Conform datelor BNR din Balanţa de plăţi a României, în 2023 românii au cheltuit pe servicIi turistice în afara ţării 8,45 miliarde de euro, un nivel record, cu 1,1 miliarde de euro mai mult decât în 2022 şi cu 3,1 miliarde euro mai mult decât în 2019, când a fost cel mai bun an pentru turism. Probabil că BNR include în serviciile turistie sumele plătite pe hoteluri şi pachete turistice, bani care trec prin bănci.

Nu cred că în datele oficiale sunt incluşi şi banii de buzunar, adică banii de buzunar care sunt cheltuiţi în afară la restaurante, muzee, baruri, celebrele excursii de o zi etc. În străinătate, dacă plăteşti cash eşti mai bine văzut, semn că şi la ei cash-ul este rege. Cred că aşa, la o simplă estimare, românii cheltuie în afară cel puţin 8 miliarde de euro, cash. Turismul extern s-a întors la nivelul din 2019, dar pe preţuri mult mai mari, atât la avioane, autocare, maşini de închiriat, restaurante, cafenele, magazine etc. Conform datelor statistice, preţurile biletelor de avion au crescut numai în ultimul an cu 20-30%, această creştere fiind absorbită imediat de cererea mare de bilete de avion.

Vouchere de vacanță 2024. Schimbări importante pentru toți beneficiarii

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

România va fi promovată a doua oară în acest an la Paris, în cadrul târgului „Le Salon Mondial du Tourisme”

România va fi promovată a doua oară în acest an la Paris, în perioada 14 – 17 martie, în cadrul târgului internaţional de turism „Le Salon Mondial du Tourisme”, informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

Evenimentul se desfăşoară la Paris Expo, Porte de Versailles, fiind adresat atât publicului larg, cât şi specialiştilor de profil.

Destinațiile exotice, tot mai căutate de turiștii români

Chiar dacă majoritatea turiștilor români care aleg destinații externe optează pentru sejururi cu tradiție precum Turcia, Grecia sau Bulgaria, sunt din ce în ce mai mulți români care aleg și destinații exotice cum ar fi Maldive, Republica Dominicană, Tanzania, Statele Unite ale Americii sau Mexic.

Analiză eSky: Italia, Grecia, Spania, printre destinațiile preferate de vacanță ale româncelor

Româncele care îşi rezervă excursii prin platforme de călătorie preferă să-şi petreacă vacanţa în Italia, Grecia sau Spania, iar valoarea medie a acestor sejururi este de aproximativ 160 de euro, într-un pachet ce include zbor şi hotel, reiese dintr-o analiză realizată de o platformă online de călătorii, conform Agerpres.

Dorința de vacanță, mai mare ca înainte de pandemie: În 2023, turismul din UE a depășit nivelul din 2019. Unde se află România

Numărul nopţilor petrecute anul trecut în unităţile de cazare turistică din Uniunea Europeană a ajuns la 2,9 miliarde, ceea ce reprezintă un avans de 6,1% comparativ cu 2022, şi de 1,4% faţă de 2019, înaintea pandemiei, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Analiză: De Paște, turiştii români sunt în căutare de experienţe diverse şi exotice

Turiştii români sunt în căutare de experienţe diverse şi exotice pentru Sărbătorile de Paşte, în ordinea preferinţelor destinaţiile căutate fiind Asia, Europa, Africa, America de Sud şi America de Nord, ceea ce demonstrează dorinţa lor de a explora culturi, istorie şi peisaje variate din întreaga lume, potrivit unei analize privind tendinţele pentru vacanţele de Paşte, transmite Agerpres.

2024 vine cu vacanțe de lux. Care sunt cererile călătorilor în materie de destinații

  • Călătoriile de lux din 2024 încep să fie personalizate.
  • Turiștii din 2024 au devenit mai conștienți de amprenta lor asupra mediului.
  • Cererea pentru vacanțe de wellness este de așteptat să crească în 2024.

Țara europeană cu peste 300 de zile cu soare pe an. E preferata românilor

Știi care este țara europeană cu peste 300 de zile cu soare pe an? Este una dintre destinațiile preferate ale românilor pentru vacanță, mai ales în perioada septembrie – octombrie, când temperaturile sunt ideale pentru o baie în apele cristaline.

La sfârșitul anului 2023, U.S. News and World Report a lansat cea de-a opta clasificare anuală a celor mai bune țări, o listă bazată pe „percepțiile globale” ale destinațiilor din întreaga lume în ceea ce privește mai multe caracteristici calitative.

SASS’ CAFÉ Monaco va opera restaurantul din interiorul hotelului de lux Corinthia București

NIRO Investment Group anunță că a încheiat un parteneriat cu lanțul de restaurante SASS’ Café Monaco, pentru a opera unitatea din interiorul hotelului de lux Corinthia Grand Hotel du Boulevard, care urmează să fie deschis în Capitală anul acesta.

Coroana Brașov, localul celebrităților. Povestea „celui mai luxos hotel de la est de Budapesta”

Numit la început ,,Krone”, hotelul şi restaurantul ,,Coroana” a intrat în cotidian de cum a fost construit: ,,Unde ne întâlnim? La Coroana.” „Unde bem cafeaua? La Coroana.”

Situat pe strada Republicii de azi – odinioară strada Porţii, apoi strada Regele Carol – a fost ridicat în 1910, extins în 1927 până în fosta strada a Spitalului (adică Postăvarului), după planurile lui Albert Schuller şi Oskar Goldschmidt, arhitecţii care au proiectat clădirea Jugendstil, reprezentativă pentru urbe, cu faimă în toată ţara, din moment ce apărea pe cărţi poştale, ca simbol al oraşului. Emblema de altădată a orașului a ajuns un hotel cotat cu numai trei stele.

Orașul important din România care vrea să dezvolte turismul balneo-medical. Investiție de 35 milioane de lei

Recent, Primăria Municipiului Iași a anunțat că lucrează la un proiect pentru construirea unui centru SPA și pentru modernizarea Plajei Nicolina.

Tulcea: Primul traseu dedicat exclusiv bărcilor nepoluante din Deltă va avea propria aplicaţie

Primul traseu dedicat exclusiv bărcilor nepoluante, intitulat „Delta lui Ivan”, va fi inaugurat odată cu Muzeul „Ivan Patzaichin” din satul Mila 23, în Delta Dunării, pe data de 25 mai, şi va avea propria aplicaţie.

Cetatea din România în care regăsești „spiritul” lui Dracula la fiecare pas și care nu este în Transilvania

Curtea Domnească din Târgoviște este un ansamblu de construcții și fortificații medievale, care a servit drept locuință pentru unii dintre cei mai cunoscuți conducători ai Țării Românești și a avut o importanță considerabilă în apărarea țării.

Municipiul Baia Mare se pregătește să primească turiști din Israel

Municipiul Baia Mare a fost promovat ca viitoare destinaţie turistică pentru cetăţenii din Israel, în urma discuţiilor purtate cu vice-ambasadorul acestei ţări în România, a informat, duminică seara, primarul interimar Doru Dăncuş, pe pagina sa de socializare.

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Marile staţiuni balneare ale Europei

Obiectivul UNESCO denumit ”Marile staţiuni balneare ale Europei” – ”The Great Spa Towns of Europe” cuprinde 11 oraşe balneare, situate în şapte ţări europene: Baden bei Wien (Austria); Spa (Belgia); Frantiskovy Lazne, Karlovy Vary, Marianske Lazne (Cehia); Vichy (Franţa); Bad Ems, Baden-Baden, Bad Kissingen (Germania); Montecatini Terme (Italia) şi City of Bath (Regatul Unit).

Top cinci destinații turistice vizitate de iubitorii de filme și seriale

Multe destinații turistice care îi fascinează pe iubitorii de călătorii din întreaga lume au devenit celebre și pentru apariția lor în unele dintre cele mai cunoscute producții cinematografice și de televiziune.

Adio bagaje sau mâncare gratuită în avion. Companiile aeriene trebuie să ”stoarcă” orice venit suplimentar

Bagaje, alegerea locului, mese, divertisment: numeroase servicii care odinioară erau incluse în preţul biletului au devenit acum servicii plătite în avion iar anumite companii aeriene îşi datorează rentabilitatea numai veniturilor suplimentare pe care le obţin de la clienţii lor, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Condé Nast Traveler a publicat topul celor mai frumoase plaje din lume. Cine ocupă primul loc

  • Revista de specialitate Condé Nast Traveler a publicat un top 34 „cele mai frumoase plaje de pe glob”
  • Palm Cove Beach din nord-estul Australiei conduce clasamentul.
  • Dune du Pilat din sud vestul Franței aduce și Europa în top.

Turiștii găsesc variante ieftine pentru orașele scumpe. Află ce înseamnă „Coolcation”

Nu doar parfumurile au replici de mâna a doua… ci și orașele. Noul trend pornit de turiști – nu mai merg în cele mai populare destinații, ci caută o variantă mai accesibilă cu o atmosferă similară și mai puțină aglomerație. Turiștii dau Londra pentru Liverpool, Santorini pentru Paros sau Gent pentru Brugge, arată topul făcut de Expedia. „Orașe gemene” în lume: Taipei (Taiwan) – Seul (Coreea de Sud), Palermo (Italia) – Lisabona (Portugalia), Quebec (Canada) – Geneva (Elveția). Călătorii nu caută orașe gemene doar în aceeași țară, ci și în lume. Merg în Taipei în loc de Seul…. Palermo în loc de Lisabona…. și chiar Quebec în loc de Geneva.

PRESA EXTERNĂ

Dreamy beach bungalows and overwater villas: Best places to stay in the Seychelles

The Seychelles is an idyllic escape for those looking for a luxurious fly-and-flop holiday this year.

Renowned for its pristine beaches, with powdery white sand lapped by clear turquoise waters, the Seychelles offers a blissful escape.

Situated 1,600 kilometres off the east coast of Africa, in the heart of the Indian Ocean, the archipelago comprises 115 islands packed with lush rainforests, nature reserves and marine parks teeming with biodiversity.

The scattered archipelago is divided into two main island groups: the Inner and Outer Islands.

Greece, Cyprus, UK: Seven of the world’s top 10 best sustainable beaches are in Europe

From calm, family-friendly waters to top party destinations, travellers recommended these beaches for their sustainability efforts.

Over half of Tripadvisor’s users say that helping the environment is important to them and sustainability increasingly factors into travellers’ choices about where to go.

When it comes to beaches, this means clear waters, clean sand and environmentally friendly initiatives.

Each year, Tripadvisor releases a ranking of the world’s best beaches with European destinations topping the list in 2024. For the first time, this year’s ranking also includes a category for the most sustainable beaches.

Galapagos Islands to double tourist entry fees amid concerns over rising visitor numbers

Tourists to the Galapagos Islands will be asked to pay twice as much in entry fees from this year amid concerns that a rise in visitor numbers is putting pressure on the ecologically sensitive destination.

Ecuador’s Ministry of Tourism has announced the new fees, which will take effect on August 1, 2024.

The entry fee will go from $100 to $200 for nationals of almost all countries, except for other members of the South American trade bloc Mercosur, which includes Argentina, Brazil, and Peru.

Australian billionaire revives dream to set sail on Titanic II

For more than a decade, Australian billionaire Clive Palmer has been the driving force behind plans to build Titanic II – a replica of the ill-fated ship that sank in 1912 with more than 2,200 people on board.

Only about 700 survived, creating history as the world’s most disastrous voyage – and the light bulb of an idea for a billionaire with an interest in cruising and cash to burn.

Palmer first launched plans for Titanic II in 2012, and again in 2018.
Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde