PRESA INTERNĂ
Vremea bună aranjează de minune vacanța elevilor. Părinții au plecat cu ei la munte, ori la mare. Pe litoral, copiii s-au jucat pe plajă, iar curajoșii au testat și apa.
Cât costă să vizitezi România cu trenul. Traseul exclusivist include castele din Transilvania
Traseul exclusivist este organizat de o companie din Marea Britanie, iar turul promovează castelele Transilvaniei și peisajele rurale autentice.
Trenul a oprit în Sinaia și Brașov, iar străinii au vizitat, printre altele, castelul Bran și castelul Peleș.
Ministrul Turismului, Ştefan Radu Oprea, a publicat, duminică, cel de-al treilea clip de promovare a României la BBC. Acesta se intitulează ”Toamna” şi cuprinde imagini suprinse în acest anotimp.
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în perioada ianuarie-septembrie 2023, au însumat 10,7 milioane persoane, în creştere cu 12,1% faţă de perioada similară din 2022. Din total, aproape 85% sunt turişti români, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Restricțiile din pandemie au inspirat profesioniștii harghiteni din turism să se orienteze către o altă formă de promovare a frumuseților naturale și de petrecere a timpului liber, și anume pentru grupuri restrânse de persoane, denumite „Family Friendly”. Turismul pentru familii, în special cele cu copii, dar și pentru grupuri de prieteni are mare succes. În prima jumătate a acestui an a fost înregistrată o creștere de aproximativ 20% a numărului de înnoptări față de anul trecut, transmite Radio Târgu Mureș, preluat de Rador.
Românii au început să-și rezerve vacanțe pentru noaptea dintre ani, deși mai mult de jumătate consideră că prețurile sunt exagerat de mari. Un sondaj realizat de platforma de rezervări Travelminit arată că în topul preferințelor românilor pentru noaptea dintre ani sunt zonele Maramureș (23,8%) și Bucovina (23,4%). Acestea sunt urmate de Transilvania (15,8%), Valea Prahovei (11,2%) și Ținutul Secuiesc (6%).
Vacanțele de Crăciun vin cu obiceiuri tradiționale incluse în pachet
Agențiile de turism din România au înregistrat creșteri spectaculoase în ultima perioadă, nu doar din punct de vedere numeric, ci și calitativ: românii nu se mai duc la hoteluri de 3 stele, ci la 4 și 5 stele, aleg luxul și destinațiile exotice, în detrimentul celor ieftine. Aceeași tendință se poate observa cu ocazia sărbătorilor și în privința vacanțelor în România. De exemplu, anul acesta nu sunt mai căutate ofertele ieftine de cazare pentru Crăciun, ci acelea care includ obiceiuri tradiționale, precum pomana porcului, mici târguri cu preparate din porc sau cozonaci de casă, colinde și jocul ursului, jocuri cu mascați din Moldova și folclor autentic. Astfel de oferte nu sunt doar la pensiunile agroturistice sau la hanuri tradiționale, ci și la marile hoteluri, care s-au adaptat cerințelor clienților pentru perioada sărbătorilor tradiționale.
Municipiul București stă pe resurse de ape geotermale extrem de importante, însă nu sunt valorificate aproape deloc, iar investiția de aproximativ 30 de milioane de euro din nordul Capitalei, în județul Ilfov, este una infimă pentru o economie regională atât de dezvoltată, a afirmat prefectul Capitalei, Rareș Hopincă.
Primăria Sighişoara a obţinut o finanţare în valoare de circa 2 milioane de euro prin PNRR pentru reconstruirea unor tronsoane de zid care s-au prăbuşit şi pentru consolidarea unor ziduri existente, cu această ocazie fiind construite şi noi alei de vizitare a obiectivelor turistice din Cetatea Medievală.
Wizz Air a lansat noi rute din București și a reluat o cursă importantă din Craiova
Wizz Air a inaugurat noi rute, Bucureşti-Salonic și București Tirana, şi a reluat operaţiunile de la Craiova către Dortmund, a anunțat compania aeriană, citată de Agepres.
Ultima cursă pe care compania aeriană Dan Air o va opera de pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav va fi pe data de 12 noiembrie, iar din 13 noiembrie îşi va începe operaţiunile pe Aeroportul din Bacău, de unde va lansa noi rute, a anunţat, miercuri, directorul general Matt Ian David, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.
Compania TAROM oferă 69 de destinaţii operate împreună cu partenerii săi pentru sezonul de iarnă 2023/2024 şi 27 de destinaţii operate cu aeronave proprii TAROM însumând 247 de frecvenţe săptămânale, informează un comunicat al operatorului aerian, transmite Agerpres.
Numărul turiştilor români care şi-au petrecut vacanţele pe litoralul turcesc, în staţiunile Antalya, Belek, Side sau Alanya, a atins, în acest an, un nivel record de 430.000, a declarat proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, Alin Burcea.
Turcia anunță venituri record din turism
Creşterea numărului de vizitatori străini a ajutat Turcia să genereze venituri record din turism în trimestrul trei din 2023, arată datele oficiale, semnalând că ţara şi-ar putea îndeplini obiectivele ambiţioase pe termen lung, transmite Daily Sabah, preluat de Agerpres.
Turism 2024: în căutare de experiențe gastronomice și locuri mai răcoroase (analiză)
Cu un 2023 care se apropie de final, companiile de turism planifică acum sezonul 2024. Acestea anticipează apariția unor noi tendințe, cum ar fi o revenire a căutării de experiențe, inclusiv aventuri, relaxare sau turism gastronomic. De asemenea, majoritatea turiștilor va căuta locuri în care să se poată răcori de căldura care le afectează zona de reședință, schimbările climatice având un impact tot mai mare asupra planurilor de călătorie.
Închirierea turistică ilegală: este soluția în mâinile platformelor?
Uniunea Europeană lucrează la reglementarea închirerilor turistice pe termen scurt, un subiect care a fost în centrul unuia dintre panelurile de discuții din cadrul Forumului European pentru Turism care a avut loc luni la Palma. În cadrul sectorului există un acord asupra importanței unui cadru legal care să asigure transparența și să contribuie la limitarea avansului ofertei ilegale, care provoacă, printre altele, lipsa de locuințe rezidențiale și scumpirea acestora. Alianța pentru Excelența în Turism (Exceltur) susține c o parte importantă a soluției se află în mâinile platformelor digitale și, prin urmare, solicită un angajament mai mare din partea acestor intermediari.
4 exemple de mari călătorii clasice care pot reveni
Călătoriile mari sunt cele care durează mai mult de 15 zile și implică vizitarea mai multor destinații, de obicei pe continente sau în regiuni geografice diferite. Acestea sunt adesea de natură culturală, naturală sau aventuroasă și necesită o planificare și o logistică mai complexe decât călătoriile mai scurte sau pe distanțe mai mici. Sosirea pandemiei le- suprimat și abia acum în 2023, unii turoperatori încep să le reintroducă.
Cele mai faimoase 10 destinații din lume, conform TikTok
Seulul este cel mai vizualizat oraș din lume pe rețeaua de socialziare TikTok. Videoclipurile înregistrate în capitala sud-coreeană cu hashtag-urile #travel, #travelguide si #travel2023 au acumulat peste un miliard de vizualizări.
Camera secretă a lui Michelangelo din Florența va fi deschisă publicului
O cameră din Muzeul Capelele Medici din Florenţa, unde se spune că Michelangelo s-ar fi ascuns în 1530 de familia Medici, va fi deschisă în curând vizitatorilor, a anunţat marţi conducerea muzeului, informează DPA, preluată de Agerpres.
PRESA EXTERNĂ
Georgia, Peru, Fiji: The countries where EU tourists can stay the longest
From Georgia to Canada, these eight countries offer tourist visas of up to one year.
Dozens of countries – from Brazil to Japan – have signed visa waiver agreements with EU countries, allowing hassle free holidays for up to 90 days.
Don’t know how to ski? There’s plenty else to do at these 7 ski resorts around Europe
Whether you’re looking to relax or do other winter sports, you won’t be bored at these destinations.
Brimming with quaint villages, five-star chalet hotels and dedicated runs for all experience levels, Europe has the world’s top snow sports destinations.
Heading to the slopes for the first time? Whether you’re a skiing novice or simply prefer alternative entertainment, we’ve handpicked the seven best ski resorts for non-skiers.
Financial pressures shape Europeans’ travel plans in late 2023 and early 2024
According to the European Travel Commission’s (ETC) latest report, “Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel,”1 68% of surveyed Europeans plan to travel between October 2023 and March 2024. This represents a slight drop of 2% compared to the same period last year.
Respondents from Spain and Italy are the most eager to travel, with 75% likely to take a trip before March 2024. Enthusiasm is also high among British and Polish survey respondents (both 73%).
The majority of European travellers are planning either a leisure trip (69%) or intend to visit family and friends (15%). There is also a slight increase in business travel, with 8% planning to travel for work, marking a 3% rise compared to one year ago.
Commenting on the findings, Miguel Sanz, President of ETC, said: “We are very glad to see that European travellers continue to prioritise their travel spend, even in light of ongoing worries about increasing travel costs and personal finances. The current trends present an optimistic outlook for European tourism in the coming months, demonstrating its resilience to global economic challenges. To take full advantage of consumer confidence, the industry should carefully monitor and anticipate changes in consumer preferences and adjust its offerings accordingly’’.