REVISTA PRESEI – TURISM

17
Mar
2023

PRESA INTERNĂ

Analiză: Hoteluri din România și-ar putea majora tarifele, în condițiile creșterii salariilor și a scumpirii utilităților

Turismul în România a început să-și revină la niveluri comparabile cu cele de dinainte de 2020, hotelurile primind tot mai mulți oaspeți, 2022 fiind unul de revenire accelerată, dar creșterea salariului minim și scumpirea utilităților vor determina hotelieri să majoreze prețurile, mai ales că statul nu-i poate ajuta cu plata facturilor la utilități.

Turiștii care aleg Mamaia în sezonul 2023 vor plăti o nouă taxă. „Îi va responsabiliza. O vor plăti cu drag”

Turiștii care vor veni în această vară pe litoral, în Constanța sau Mamaia, vor plăti, pe lângă sejur, și o taxă de oraș sau taxă turistică în cuantum de 1% din valoarea totală a sejurului. Taxa a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local și ar fi fost introdusă la cererea patronatelor.

Asia le face cu ochiul turiștilor români. Top 10 destinații de vacanță

Turismul se întoarce, încet-încet, la normal și tot mai mulți oameni vor să își lărgească orizonturile și interesele de călătorie. Și românii se uită cu interes la alte destinații în afară de preferatele city-break-uri europene. Kiwi.com, companie de travel-tech, oferă informații cu privire la locurile în care călătoresc românii, dar și despre destinațiile care le-au stârnit interesul. Destinațiile de vacanță din Asia sunt în topul intereselor.

Topul destinațiilor exotice ale românilor de Paște

Cererile pentru vacanțele exotice de Paște au debutat în toamna anului 2022 și înregistrează o creștere de circa 30% comparativ cu anii trecuți, potrivit unei firme specializate în turism.

Agent de turism: De Paște se stă acasă sau se merge la mănăstiri / ”Deocamdată, turiștii sunt precauți. Vânzările nu sunt la nivelul anului trecut”

Majoritatea celor care doresc să petreacă Paștele aleg și anul acesta zona mănăstirilor din Moldova și Maramureș, dar și stațiunile balneare, susțin operatorii în turism, informează Agenția de presă Rador.

INS: Turiştii nerezidenţi sosiţi în unităţile de cazare din România au cheltuit 4,28 miliarde de lei, în 2022

Numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi, în anul 2022, în structurile de cazare turistică colective a fost de 1,579 milioane, cheltuielile acestora însumând 4,280 miliarde de lei, iar în medie, 2709,4 lei de persoană, informează vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Inflația nu diminuează dorința oamenilor de a călători. Greșelile companiilor de turism

  • Deși inflația afectează nivelul de trai, oamenii nu dispuși să renunțe la bugetul pentru călători.
  • Consumatorii „cheltuiesc mai mult pentru călătorii decât pentru orice altă experiență”,
  • 31% dintre călători au declarat că intenționează să cheltuiască mai mult pe călătorii în acest an decât în 2022, conform Consiliului Mondial de Călătorii și Turism.

Studiu Travelminit – Ce le strică românilor vacanța cel mai des?

Atunci când plănuim o nouă vacanță, ultimul lucru la care vrem să ne gândim e că ar putea apărea probleme din cauza cărora ar trebui să ne anulăm sejurul sau să nu putem să ne bucurăm de el așa cum ne-am dori. De altfel, nici nu se mai simte că e concediu atunci când starea de spirit nu este cea mai bună.

Turismul a înflorit în județul Covasna în 2022

Anul 2022 a fost unul bun pentru turismul covăsnean, numărul persoanelor care au vizitat judeţul depăşindu-l pe cel înregistrat în 2019, înaintea începerii pandemiei de coronavirus, a declarat luni, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Endre Laszlo.

Costinești, cea mai căutată stațiune pentru perioada de Paște și 1 Mai. Unele tarife sunt mai mari ca în Mamaia

Abandonată mulți ani și uitată de tineri, stațiunea Costinești a ajuns cea mai căutată, dar și cu prețurile cele mai mari pentru perioada de Paște și 1 Mai.

România, prezentă cu 19 participanţi la Salonul Mondial de Turism de la Paris

România este prezentă cu 19 participanţi la Salonul Mondial de Turism – MAP (Le Monde a Paris), care se desfăşoară în Capitala Franţei, în perioada 16-19 martie, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Guvernul sparge 10 milioane de euro pe influenceri ca să promoveze România

Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Csilla Hegedus, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Satu Mare, că a fost încheiat contractul de promovare culturală de circa 10 milioane de euro prin care vor fi aduşi influenceri străini în România pentru a fi promovată turistic ca destinaţie culturală în reviste şi publicaţii din străinătate, printre care şi National Geographic, relatează Agerpres.

Un oficial al SUA vrea să ajute România să intre în programul Visa Waiver

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe asistentul principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan, aflat la Bucureşti pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România-SUA.

În timp ce ţările europene pun în aplicare planurile de atac pentru dezvoltarea ecoturismului, România încă lucrează la o strategie

România este printre singurele ţări din Europa care doar încă lucrează la o strategie pentru dezvoltarea ecoturismului, în timp ce alte ţări state europene pun în aplicare strate­giile pentru dezvoltarea ecoturismului. Con­form unui raport al OECD privind politicile şi tendinţele în turism, România doar dez­voltă o astfel de strategie.

Schimbarea la faţă a turismului românesc: Unde sunt profesioniștii turismului românesc?

Turismul este o industrie a oamenilor, turismul este cu şi despre oameni şi de aceea cel mai important lucru pe care putem să îl facem pentru a corespunde noilor coordonate ale turismului este să găsim şi să pregătim oamenii potriviţi. Adică PROFESIONIŞTII turismului românesc.

Oraşul din România care se „bate” cu Barcelona sau Washington. Este în topul locurilor din lume care merită vizitate în 2023, realizat de revista Time

Timişoara a ajuns în topul locurilor din lume care merită vizitate în acest an. Oraşul de pe Bega apare într-un clasament realizat de publicaţia Time Magazine pentru anul 2023.

Un sat din România este cea mai atractivă destinație rurală din lume. A fost ales din peste 130 de candidaturi

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) anunţă, luni, că Răşinari, unul dintre cele mai atractive sate turistice din întreaga lume, şi-a primit oficial titlul de ”Best Tourism Village”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Arabia Saudită. Oferta turistică a zonei a fost prezentată la eveniment în cadrul unui stand.

Ofertă pentru turiștii care aleg Oradea: intrare liberă la muzee, transport gratuit și reduceri la restaurante

Pentru al patrulea an la rând, oraşul Oradea îşi întâmpină turiştii cu o mulţime de beneficii şi gratuităţi. Cei care aleg să stea două nopţi în oraş pot vizita toate muzeele din oraș și se pot plimba cu mijloacele de transport în comun, complet gratuit.

Sania pe șine în valoare de peste 5 milioane de lei, găselnița autorităților din Brașov pentru a revigora turismul local

Autoritățile brașovene au găsit o modalitate inedită pentru a încuraja turismul, indiferent de anotimp. Astfel a apărut sania de vară din Poiana Brașov. În bugetul pe anul în curs au fost alocate peste 5 milioane de lei pentru acest proiect.

Hotelierii din Poiana Braşov pun condiţii pentru organizarea unei noi ediţii a festivalului Massif

Gradul de ocupare a hotelurilor din Poiana Braşov în perioada festivalului Massif, 3-5 martie, a fost de până la 35%, iar încasările restaurantelor au fost de aproximativ un sfert din media unui weekend de februarie, se arată într-un comunicat remis, miercuri, de Organizaţia Patronală de Turism Poiana Braşov, care adaugă că este de acord cu organizarea pe viitor a acestui eveniment numai dacă factorii implicaţi ţin cont de observaţiile sale.

Cum arată „Drumul Apusenilor”, cea mai frumoasă șosea panoramică din Transilvania

Consiliul Județean Cluj a postat o filmare aeriană spectaculoasă cu „Drumul Apusenilor”, șoseaua reabilitată recent, aflată între Cluj și Bihor, care duce până lângă lacul Drăgan, traversând una dintre cele mai spectaculoase zone ale României cu peisaje de poveste.

Compania Air Connect va realiza două zboruri săptămânale pe ruta București – Baia Mare începând din 27 martie

Două zboruri pe ruta Bucureşti – Baia Mare – Bucureşti vor fi operate săptămânal de compania aeriană Air Connect, acesta fiind al treilea operator care deserveşte Aeroportul Internaţional Maramureş (AIM).

Curse charter din Constanța în Antalya, o nouă palmă pentru turismul românesc: Cu 400 de euro, un român stă şapte nopţi la all inclusive în Turcia

Habar nu avem cum va fi sezonul ăsta pe plajele româneşti, dar ne grăbim să exportăm turişti din Constanţa în Antalya. Cursele charter încep din luna mai şi par încă un glonţ tras în piciorul turismului românesc.

Invitație la călătorie prin Republica Moldova cu ajutorul ghidului turistic digital

Călătoriile prin Republica Moldova vor fi mult mai simple, dar şi informative pentru turişti, datorită unui ghid audio digital, care a fost lansat la Chişinău. Cu ajutorul acestuia, turiştii pot asculta date istorice în timp ce se plimbă prin diverse destinații. Aplicaţia are hărţi, rute turistice, care pot fi urmărite chiar şi offline.

Plajă desemnată drept „cel mai rău loc de pe pământ”. Turiștii sunt avertizați să stea departe. Unde se află

Plaja catalogată drept „cel mai rău loc de pe pământ” se află în stațiunea Southend-on-Sea din  Regatul Unit al Marii Britanii. Turiștii au fost avertizați să stea departe de această plajă cândva considerată „o bijuterie” a stațiunilor de pe litoralul britanic.

Eurostat: Turismul în 2022, în creștere cu 49% față de 2021 și foarte aproape de nivelul de dinaintea pandemiei

După ce pandemia a pus în stand-by vacanțele și implicit afacerile celor din industria HoReCa, anul 2022 a fost ca o gură de oxigen pentru hotelieri. Numărul nopților de cazare turistică în Uniunea Europeana, în 2022, a ajuns aproape de nivelul celui din 2019, potrivit Eurostat. Comparativ cu 2021, însă, turismul a înregistrat o creștere vertiginoasă, de aproape 50%, transmite Agerpres.

După trei ani de restricții draconice, China reia eliberarea „vizelor de toate tipurile”

China va relua începând de miercuri eliberarea de „vize de toate tipurile”, inclusiv în scop turistic, după trei ani de restricţii draconice care au izolat această ţară de restul lumii din cauza pandemiei de COVID-19.

Dubai: gradul de ocupare al hotelurilor de 73%, cu 16% mai multe camere

Dubai a primit 14,36 milioane de turiști internaționali în 2022, ceea ce reprezintă 86% din nivelurile de dinaintea pandemiei, potrivit autorităților din Dubai. Gradul mediu de ocupare al hotelurilor a fost de 73%, ușor sub nivelul de 75% de dinaintea pandemiei, deși oferta de camere a crescut cu 16% de atunci.

Autoritățile din Bali vor să le interzică turiștilor străini să circule cu motocicletele. Care este motivul

Interdicția ca turiștii străini să circule cu motocicletele pe insula indoneziană Bali este luată în calcul de autorități din cauza mai multor cazuri de încălcare a legilor rutiere, relatează BBC.

PRESA EXTERNĂ

Cirium reveals the European countries recovering fastest from the pandemic

Flight analysis from Cirium, the aviation analytics firm, reviews the recovery of flights from each European country and shows how each nation has bounced back from the pandemic.

The study reveals the number of flights that departed last year compared to 2019 levels, with key findings being:

  • 42 European countries and regions ranked
  • UK in 29th position with departures in 2022 being 25% down on 2019 levels
  • The UK recorded over 1,086,833 departures in 2019, but in 2022 the figure fell to 816,854
  • Ireland performed better than the UK, with 2022 departures being only 14% below pre-pandemic levels
  • Only two European countries saw last year’s departures exceed pre-pandemic levels – Albania (18%) and Bosnia and Herzegovina (14%)
  • Greece, Portugal and Iceland neared pre-pandemic levels, with departures being only 2%, 4% and 5% down respectively
  • Ukraine suffered the largest fall in flights, with 2022 departures 85% down on 2019 levels
  • Despite European sanctions, flights from the Russian Federation were only down 20% of 2019 levels – meaning flight levels recovered faster than in the UK.

Ouigo, Avlo and Lumo: These cheap European train companies are competing with budget airlines

Plenty of eco-conscious travellers feel the pangs of flight shame – but still struggle to resist ultra cheap flights.

According to a 2021 study by UK consumer group Which?, trains emit six times fewer emissions than planes on popular routes, but are 49 per cent more expensive.

This pricing edge – sustained by billions of euros in government subsidies – keeps planes in the sky.

China is fully reopening to tourists after three years of border restrictions

After three years of pandemic border restrictions, China is fully reopening to foreign visitors – including tourists.

In a Chinese-language statement posted on its website Monday, China’s Embassy in the United States said the country would resume issuing all categories of visas for foreigners from Wednesday.

Travelers holding multi-year visas issued before March 28, 2020 – the date China closed its borders to most overseas visitors in an attempt to keep Covid-19 out – would be allowed to use them so long as they had not expired, the statement said.

Introducing Geo, the airport experience of the future

The consortium is a finalist in the Aviation X Lab challenge, an aviation-specific incubator programme that brings together five global aviation giants: Emirates airline, Thales, Collins Aerospace, GE Aviation and Airbus.

An innovative UK consortium aiming to bring back the joy of air travel for passengers with reduced has unveiled its kerbside to gate mobility service in front of the chief executive of Emirates airline.

Team Geo has reimagined the customer journey for all travellers with mobility problems, whether it’s the ageing population or those who use wheelchairs on a daily basis. It will allow these travellers to browse, shop and dine, creating an inclusive experience, and open potential revenue opportunities for airlines and airports through this approach.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde