REVISTA PRESEI – TURISM

10
Mar
2023

PRESA INTERNĂ

Angajaţii din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanţă, un imbold pentru turismul românesc. Vicepreședintele ANAT: Nu este un lux, este o investiție

Angajaţii din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanţă, la fel ca bugetarii. Peste 130 de parlamentari ai Coaliţiei au semnat un proiect de lege în acest sens.

Mișcare pregătită – Vouchere de vacanță, suportate de la buget, pentru toți angajații din sectorul privat

Acordarea de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual, angajaților cu contract individual de muncă va fi suportată de la bugetul de stat și pentru cei circa 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, potrivit unui proiect legislativ inițiat de partidele din actuala coaliție de guvernământ și analizat de Profit.ro. Efortul bugetar calculat pentru acordarea de vouchere de vacanță salariaților din sectorul privat este de aproximativ 6,09 miliarde lei, dar inițiatorii arată că 60% – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Vouchere de vacanţă pentru angajaţii de la privat, plătite de stat. „Costul ascuns” al măsurii propuse: „S-ar putea să nu ne placă”

Toţi angajaţii din sectorul privat ar putea primi vouchere de vacanţă, din 2024. Un proiect de lege în acest sens a fost iniţiat de partidele aflate la guvernare care spun că şi-au propus să elimine inechităţile dintre stat şi privat şi să stimuleze astfel industria turismului. Privită cu ochi buni de salariaţi şi angajatori, măsura, spun analiştii economici, ar putea afecta bugetul de stat şi ar duce la creşterea preţurilor.

Orașul Timișoara, premiat cu trofeul ”Mărul de Aur”pentru promovarea şi dezvoltarea turismului / Trofeul se acordă din anul 1971, iar Napoli a fost primul oraș care l-a primit

Timișoara a primit trofeul “Mărul de aur” din partea Federației Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, în semn de recunoaştere a demersurilor pentru promovarea şi dezvoltarea turismului, anunță Agenția de presă Rador.

România, absentă de la cel mai mare târg de turism din lume. Ministrul Turismului: „Era imposibil să garantăm participarea”

Peste 160 de țări din toată lumea vin să se promoveze în perioada 7-9 martie în capitala Germaniei, acolo unde sunt așteptați peste 158 de mii de participanți.

România devine tot mai atractivă pentru turiștii străini. Aceștia află despre România de la prieteni, de la influenceri, dar şi de la agenţiile de turism

România devine tot mai atractivă pentru românii și străinii interesați de turism. În prima lună a anului, numărul celor care au vizitat ţara noastră a crescut cu aproape 25 de procente, faţă de ianuarie 2022. Statisticile oficiale arată că din numărul total de turişti, peste 15% au fost străini. Specialiștii spun că, în general, turiștii din alte țări află despre România de la prieteni, de la influenceri, dar şi de la agenţiile de turism.

Câți români au fost în Maldive în 2022

Aproape 12.000 de români au scos anul trecut peste 1.500 de euro din buzunar pentru o vacanță în paradisul din Insulele Maldive, arată datele oficiale ale Ministerului Turismului din Insule, consultate de Economica.net.

Hotelierii din Poiana Brașov se plâng că nu au avut câștiguri financiare după Massif. „Line-up-ul era făcut pentru puștani care se cazau în apartamentele din Brașov, prin Airbnb”

Unitățile de cazare din Poiana Brașov nu au avut foarte mult de câștigat de pe urma Festivalului Massif, a declarat, pentru BizBrașov, Roxana Cojocea, președinta Organizației Patronale de Turism Poiana Brașov.

Cum arată comuna din România care se întreține 100% din turism. Este în top 10 cele mai frumoase din țară

Satul Rimetea a devenit un reper în turismul din Alba. Cunoscut pentru casele sale tradiționale și ospitalitatea gazdelor care te așteaptă cu cazne cu gulaș la poartă, satul este una dintre cele mai mari atracții turistice din județ.

Bucovina, inclusă într-un circuit turistic de lux, cu avioane private. Cât costă excursia?

  • Bucovina a fost inclusă pe lista unui circuit turistic internațional, de lux.
  • Compania organizatoare este considerată lider mondial în rândul operatorilor de turism de lux și de circuite organizate cu avioane private.
  • Excursia durează 20 de zile și include mai multe orașe, din întreaga lume.

„Cernobîlul” turismului românesc. Cum arată stațiunea-fantomă Vidra: „Aici venea Patzaichin să se antreneze”

În inima munților, la doar câțiva kilometri de Domeniul Schiabil Transalpina, o stațiune montană ar fi putut fi perla turismului românesc. Pe malul lacului de acumulare Vidra, stațiunea cu același nume s-a transformat rapid după căderea comunismului într-o ruină pregătită parcă pentru filmele de groază. Era locul unde Nicolae Ceaușescu visa să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă, însă acum este oglinda neputinței și a intereselor sindicale, o stațiune-fantomă.

Sejur pe Valea Lotrului: la schi, cu săniuța, pe munte cu bicicleta sau călare, de la 900 de lei cazare

Unele dintre cele mai spectaculoase unități de cazare din țara noastră se găsesc pe Valea Lotrului, în Vâlcea, ținutul cuprins între Valea Oltului și cea mai înaltă șosea din România – Transalpina.

Cum ar arăta un road trip optim pentru a călători în Europa?

O destinație din România apare în „road trip-ul” optim pentru a descoperi Europa într-o singură călătorie pe șosea (și transferuri cu vaporul) care ar însuma 26.211 kilometri.

Plajele din Mamaia și de pe restul litoralului, scoase la licitație pentru închiriere

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Ordonanța de Urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă cu destinație turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023-2024.

Un sfert dintre plajele din stațiunile de pe litoral sunt fără stăpân. Ce spun operatorii din turism

Fâșii întregi de nisip nu sunt concesionate, ceea ce înseamnă că deocamdată nu pot fi nici amenjate. Operatorii din turism susțin că ar putea avea nevoie și de câteva luni să pună totul la punct. Dacă licitația nu este organizată mai repede, sezonul estival ar putea debuta în condițiile de acum. Ministerul Mediului răspunde că așteaptă un proiect de ordonanță de guvern ca să demareze acțiunea.

Se reiau zborurile cu avionul pe ruta Sibiu – Bucureşti din 27 martie

Consiliul Judeţean (CJ) a anunţat luni că din 27 martie vor fi reluate cursele aeriene pe ruta Sibiu – Bucureşti, care vor fi operate de compania AirConnect, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

Vacanţa de Paşte, mai scumpă cu 35% anul acesta. Care sunt destinaţiile preferate de români

Românii petrec Paştele mai mult acasă, arată datele ageţiilor de turism. Chiar şi aşa preţurile pentru vacanţe au crescut cu 35% faţă de anul trecut. Destinaţiile preferate pentru a sărbători cu familia sunt Delta Dunării şi Maramureşul. Dacă pleacă în străinătate triştii aleg Bulgaria, Turcia sau Egipt. Sunt şi unii, mult mai puţini, pe care Paştele îi prinde în locuri exotice: Indonezia, Chile sau Bali.

Creștere de 30% a rezervărilor vacanțelor de Paște, în Bulgaria: românii, printre principalii turiști

Hotelierii din Varna au început să se bucure deja de primii turiști din acest an. În plus, aceștia anunță că au deja camere rezervate pentru vacanța de Paște.

Rezervările anticipate ale turiștilor din România pentru destinații grecești la nivel mai înalt decât cele din 2019

Există un mare interes din partea turiștilor români să viziteze Grecia, care se numără printre opțiunile lor de top, după cum a demonstrat-o participarea Oficiului Elen de Turism (EOT) la Târgul Internațional de Turism TTRI România.

Toscana, acolo unde s-a inventat turismul, în Europa, acum aproape 400 de ani

Pare ciudat pentru mulți, dar turismul a fost inventat acum 2000 și ceva de ani. Nu mă refer la comerțul de afaceri, negustorii au existat de când lumea, ci pur și simplu la turism. Turiștii români vizitau Grecia și Egiptul încă dinainte de nașterea lui Hristos, iar turiștii greci vizitau Egiptul încă dinainte de vremea Ptolomeilor.

Planuri pentru transformarea Spinalonga: ce vrea guvernul grec să facă din insula leproșilor

Fosta colonie de leproși din Spinalonga, aflată chiar în largul coastei Cretei, va fi reameajată pentru a crea spații de expoziție, a anunțat Ministerul Culturii din Grecia.

Uniunea Europeană amână din nou intrarea în vigoare a sistemului ETIAS

Sistemul ETIAS presupune plata unei taxe de 7 euro pentru toți turiștii veniți din țări non-UE. Practic, era o viză, doar că oficialii nu au vrut să-i dea acest nume, ci i-au spus ”autorizație de călătorie electronică”. ETIAS ar fi trebuit să intre în vigoare în noiembrie 2023, însă autoritățile europene au decis amânarea ei.

O nouă asociație globală a hotelurilor va înfrunta Airbnb și Booking

Global Reformbnb, o inițiativă lansată în 2018 de asociațiile hoteliere din New York, Paris, Buenos Aires și Barcelona, a fost Înființată oficial ca o nouă asociație hotelieră internațională cu cincizeci de membri și cu sediul în capitala catalană. Proiectul a luat naștere ca răspuns la boom-ul apartamentelor turistice ilegale și la extinderea globală a Airbnb, dar acum își extinde domeniul de aplicare pentru a apăra interesele hotelierilor împotriva unor giganți precum Booking și Expedia.

CNN a publicat topul celor mai frumoase 25 de locuri din lume. Cinci dintre acestea sunt în Europa

  • Dacă ești în căutarea unor locuri frumoase de vizitat – CNN îți spune unde să mergi.
  • Există o mulțime de locuri frumoase pe Pământ și fiecare țară are propriile locuri. Dar CNN a încercat să fie obiectiv și a alcătuit un top 25 al celor mai frumoase locuri din lume, incluzând cele mai frumoase locuri din Europa.

Mongolia organizează ‘Festivalul celor o mie de cămile’ pentru revigorarea turismului

Cea de-a 24-a ediţie a unui festival dedicat cămilelor, organizat în Mongolia, a debutat luni în provincia sudică Umnugovi (Umnugobi), în contextul în care ţara speră să-şi revigoreze sectorul turismului şi să transmită „cultura cămilelor” generaţiilor următoare, transmite agenţia Xinhua.

PRESA EXTERNĂ

ITB Berlin comes to a successful conclusion

ITB Berlin 2023 has come to a successful end: With around 5,500 exhibitors from 161 countries, the World’s Leading Travel Trade Show maintains its position as the leading platform for the global travel industry.

The industry expects 2023 to be a record year despite economic challenges – Fully booked halls on the trade show’s return: Personal contact crucial for tourism as a people’s business – Positive response to the three-day focus on B2B customers – Growth in leading international buyers – 24,000 convention attendees at the leading travel industry event of its kind.

Amadeus partners with Microsoft to explore the future of travel

Amadeus and Microsoft have joined forces to co-author a new report exploring how new technologies will make the experience of travel better.

Entitled Delivering traveller value: Inspiring, understanding and fulfilling expectations throughout the travel experience and beyond, the work looks at how a focus on the ‘purpose’ and ‘context’ of each trip will allow the industry to maximise value.

WTTC introduces sustainability guidelines for hotels

The World Travel & Tourism Council (WTTC) launched a set of 12 criteria it recommends hotels implement to drive responsible and sustainable tourism practices.

Notre Dame Cathedral is scheduled to reopen at end of 2024

The reconstruction of Notre Dame Cathedral in Paris is going fast enough to allow its reopening to visitors and faithful at the end of 2024, less than six years after a fire ravaged its roof, French officials said Monday.

Reservations are open for Ritz-Carlton’s second yacht

Ritz-Carlton Yacht Collection has opened reservations for the inaugural season of its second ship, the Ilma.

According to the luxury line’s website, the 456-guest ship is scheduled to sail a seven-night maiden voyage from Athens to Haifa, Israel, on Sept. 19, 2024.

During the Ilma’s inaugural season, the ship will sail voyages from seven to 13 nights, visiting the Greek isles, Italy’s Amalfi Coast, the French Riviera and the Balearic Islands, among other destinations. Overnight stops are scheduled for the Amalfi Coast; Tenerife, Canary Islands; and Alexandria, Egypt.

Six Senses Rome is on the verge of opening

Six Senses is preparing to open its latest urban resort, the Six Senses Rome, on March 16.

The 96-room, city-center property is housed within a 15th century palazzo, which has undergone a restoration.

Elements like a marble staircase, 600-year-old columns at the main entrance and a large baptismal bath dating to the fourth century (unearthed as part of an archeological dig in the early 1900s) have been integrated into the hotel’s design.

Emerald Cruises unveils new Rhine and Danube itineraries for 2024

Emerald Cruises will introduce two new itineraries in Europe on the Rhine and Danube rivers for its 2024 season.

Both itineraries will take travelers on a deeper journey through the destinations visited along the rivers by focusing on more immersive activities, new onboard experiences and extended stays in select cities.

The 10-day Danube Explorer & Highlights of Budapest will explore more of the cultural and historical aspects of five central European countries, featuring a visit to a farm in Passau for a Bavarian brunch, a traditional Slovakian performance onboard, and dinner and a folklore show in Budapest.

The 11-day Rhine Castles & Moselle Vineyards will introduce two new ports of call in Utretcht and Nijmegen in the Netherlands that will feature a canal cruise through Dutch waterways and a visit to the Kinderdijk Windmills, a Unesco World Heritage site.

 

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde