REVISTA PRESEI – TURISM

4
Noi
2022

PRESA INTERNĂ

Mamaia a pierdut cei mai mulți turiști anul acesta. Burcea: Hotelierii au zis ”lasă că merge”

Litoralul românesc a scăzut anul acesta cu aproximativ 20% faţă de 2021 în ceea ce priveşte numărul turiştilor în hoteluri, iar Mamaia a înregistrat scăderea cea mai mare, de 25-30%, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), citat de Agerpres.

Burcea, Paralela 45: „Bugetul de promovare turistică a României este jenant”

ugetul de promovare turistică a României pentru anul 2022 anunţat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului este unul jenant, la nivelul bugetului unei simple companii, susţine Alin Burcea, CEO al agenţiei de turism Paralela 45.

Românii își rezervă încă de acum vacanțele pentru vara 2023. Care este motivul

Agențiile de turism înregistrează vânzări de trei ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, fie că vorbim despre litoralul românesc, fie de stațiuni din Grecia, Bulgaria, Tunisia sau Egipt. Reducerile tip early-booking sunt și de 50%.

Se închid Băile Felix? Facturile la energie închid hotelurile din stațiune

Cinci hoteluri ale celei mai mari staţiuni balneo din ţară se vor închide în următoarele zile. Pentru SC Turism Felix criza energetică este mai grea decât pandemia. Atunci s-au închis trei hoteluri. Cei aproape 800 de angajaţi vor lucra prin rotaţie cu o plată redusă la 75% din salariu. ”Niciodată nu am fost într-o astfel de situaţie”, spune directorul complexului, Florian Serac.

Ce vizităm anul acesta? De ce nu România?

Cu ocazia popularizării pe internet a știrilor și glumelor referitoare la petrecerea unor miliardari din lumea întreagă la Castelul Bran, vă propun să vorbim despre realitatea turismului din România.

Petrecerea miliardarilor, cea mai bună promovare pentru Brașov. Ce spun managerii din turism

Managerii din turism brașoveni spun că petrecerea organizată în weekend la Castelul Bran de Halloween este cea mai bună reclamă făcută vreodată turismului din regiune, pe plan mondial.

Fake news-ul cu Elon Musk nu poate ascunde falimentul politicilor guvernului în turism. Scădere cu 40% a înnoptărilor turiștilor străinilor în România

Ionuț Simionca, secretarul general al Partidului Mișcarea Populară, critică politicile guvernamentale în domeniul turismului și acuză actuala Putere că falimentează deliberat acest sector.

Actul normativ care reglementează pârtiile din România. Cine va avea acces la schi

Guvernul a adoptat, miercuri, actul normativ ce reglementează accesul persoanelor cu nevoi speciale pe pârtiile de schi, cu referire punctuală la echipamentul acestora, şi actualizează nivelului amenzilor, astfel încât să crească gradul de conştientizare al administratorilor de pârtii şi al turiştilor, în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor ce le revin, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

876.000 de turiști s-au cazat la Brașov, în primele nouă luni ale anului. Sosirile în unitățile de cazare au crescut cu aproape 16% față de 2021

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, au însumat 8,704 milioane de persoane, în creştere cu 15,9% faţă de perioada similară din 2021, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Primul aparthotel cu heliport din Brașov, proiectat în zona Tractorul în „stil Dubai”, în analiza urbaniștilor Primăriei Brașov

Dezvoltatorul ansamblului rezidențial Goldiș Residence intenționează să construiască un aparthotel cu zece etaje pe strada 13 Decembrie. „Vrem să fie un bloc cu 100 de apartamente, care pe acoperiș să aibă un lounge-club cu piscină, iar deasupra un heliport. Vrem să construim în stil Dubai, cu multe lumini. Prețul va fi unul adresat clasei lux”, a declarat, pentru BizBrașov, Ciprian Lungu, inițiatorul proiectului Prestige Towers. Primăria Brașov a eliberat zilele trecute un certificat de urbanism pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al investiției.

Cabana Yager Chalet din Masivul Postăvaru se va extinde și va avea și o zonă de SPA

Deschisă la începutului lui 2020, Cabana Yager Chalet, care a fost amenajată prin transformarea fostei stații de telegondolă din Masivul Postăvaru, ar urma să reintre în șantier și să îți modifice structura.

Ce mănânci tu, dai și turistului. Un nou concept răspândit în Argeș

Un nou concept începe să prindă viață în zona turistică din apropierea Munților Făgăraș: Punctele Gastronomice Locale. Acestea, dar și pensiunile mici au devenit atracția turiștilor în pandemie. Căutau să se relaxeze în locuri mai retrase, cu lume puțină şi să simtă gustul mâncărurilor tradiționale la un preț accesibil. Au regăsit mâncarea bunicii și gustul copilăriei la familii care pregătesc mâncare locală, simplă, proaspătă, produsă în propria gospodărie și o oferă musafirilor. Este o variantă sănătoasă și mai ieftină față de cea a operatorilor din turism, care sunt nevoiți să țină pasul cu scumpirile alimentelor, energiei electrice și gazelor.

THR Marea Neagră scoate la vânzare o listă întreagă de hoteluri de pe litoral

THR Marea Neagră, firma care operează deținerile SIF Transilvania de pe litoral, scoate la vânzare mai multe unități hoteliere. Pe listă au fost incluse Complex Bran- Brad- Bega și Complex Venus din Eforie Nord și Complex Măgura și Băi Reci Namo din Eforie Sud, dar și Hotel Minerva, Complex Diana, Hotel Jupiter, Grup Gospodaresc Eforie și Ateliere din Eforie Nord, Complex Capitol din Eforie Sud, Grup Gospodăresc Jupiter, Resturant Pelican din Saturn.

Tulcea: Încep discuţiile pe tema traseelor de turism lent în Deltă

Agenţii economici şi reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) se întâlnesc, marţi după-amiază, pentru a discuta pe tema viitoarelor trasee turistice lente, în perspectiva transformării Rezervaţiei în cea mai importantă destinaţie turistică de gen din Europa.

Când vor fi lansate cursele regulate pe Aeroportul Băneasa

Aeroportul Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu este deschis, poate fi operat și se așteaptă ca din luna martie 2023 să apară cursele regulate, a anunțat purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale Aeroporturi București, Valentin Iordache.

Turism Covasna – de la pierdere la profit de 1,5 milioane lei

Turism Covasna, companie controlată de Transilvania Investments, a obţinut în primele nouă luni ale anului un profit net de aproape 1,5 milioane lei, faţă de o pierdere în intervalul ianuarie-septembrie 2021, când activitatea îi era încă afectată sever de pandemia Covid-19, pe fondul creşterii mai accelerate a veniturilor faţă de cheltuieli, după cum reiese din raportul companiei de turism balnear publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Alin Burcea: ‘Preţurile sejururilor în Antalya vor creşte în 2023 cu cel puţin 15 până la 20% faţă de anul curent’

Preţurile sejururilor în Antalya vor creşte în 2023 cu cel puţin 15 până la 20% faţă de anul curent din cauza inflaţiei din Turcia şi a crizei energetice, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi proprietarul unei agenţii de turism, recomandându-le românilor să apeleze la early booking în această perioadă pentru a obţine un discount mediu de 30%.

Ambasadorul Israelului în România în vizită la Sibiu – A discutat cu primarul Astrid Fodor despre dezvoltarea turismului

Noul Ambasador al Israelului în România, ES Reuven Azar, a vizitat astăzi Sibiul, având o întrevedere cu primarul Astrid Fodor. Unul dintre subiectele discutate s-a referit la turism și dezvoltarea colaborării în acest domeniu, cu scopul de a atrage mai mulți turiști israelieni în Sibiu. De asemenea, înaltul oficial și-a exprimat intenția de a continua colaborarea pe plan cultural în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Un domeniu nou de colaborare propus de Ambasadorul Reuven Azar este inovația și aplicarea tehnologiilor digitale în domeniul sănătății.

TAROM merge mai departe în procesul pe zona zborurilor charter.

Operatorul aerian național TAROM a decis să continue procesul împotriva unei amenzi de 16,62 milioane de lei a Consiliului Concurenței, din septembrie 2020, aplicată pentru că ar fi facilitat schimbul de informații privind componente ale politicii de preț ale agențiilor de turism sancționate de instituție în decembrie 2018.

O treime din paturile de hotel europene sunt în Italia și Franța

În 2021, UE avea un total estimat de 28,1 milioane de paturi disponibile în 597 000 de unități turistice. Italia și Franța reprezintă peste o treime din capacitatea totală disponibilă, cu 5,1 milioane de locuri fiecare. Aceste state sunt urmate de Spania (3,8 milioane de pat, reprezentând 13% din total) și Germania (3,5 milioane; 12%), potrivit Eurostat.

Cele mai bune destinații de vacanță pentru 2023. Topul National Geographic

Revista National Geographic a lansat topul celor mai bune destinații de vacanță pentru anul viitor. Pe listă sunt 25 de locuri din întreaga lume, relatează CNN.

Vremuri dificile: Ungaria reduce serviciile publice

Teatrele, stațiunile balneare, piscinele, bibliotecile, muzeele și facilitățile sportive din zeci de municipalități din Ungaria decid să își suspende activitățile și serviciile din cauza prețurilor la energie. La Szeged, un oraș de 160.000 de locuitori la granița cu Serbia, au fost închise mai mult de zece structuri. Viceprimarul Tamás Kovács explică că preţul facturilor municipale de consum au crescut de șapte ori, relatează Euronews preluat de Rador.

Au apărut turiștii energetici. Care sunt țările unde oamenii fug de frig

În Ungaria vin destul de mulţi străini pentru câteva săptămâni sau chiar luni prin bursele Erasmus, pentru a participa la cursuri de pregătire pentru piloți, pentru adopţii sau pentru tratamente de infertilitate şi stomatologice, dar oare pot profita unităţile de cazare ungare de pe urma turismului energetic?

Cât de protejați sunt pasagerii din transporturile aeriene?

În ultimii ani, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (“CJUE”) a fost tot mai des sesizată cu cereri legate de modalitatea de interpretare a Regulamentului (CE) nr. 261/2004 [1] („Regulamentul”) de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor.

Cum va arăta cea mai mare navă de croazieră din lume

„Wonder of the Seas”, care a părăsit șantierul naval din Saint-Nazaire, Franța, în noiembrie 2021, este în prezent cea mai mare navă de croazieră din lume aflată în serviciu, cu o lungime de 362 de metri. Dar nu va rămâne așa pentru mult timp. În curând va fi detronată de „Icon of the Seas”, noua navă de croazieră a companiei Royal Caribbean.

Bulgarii fac o prioritate din dezvoltarea turismului viticol

Ministerul bulgar al Turismului a decis să dea prioritate dezvoltării unor tipuri specializate de turism, precum turismul cultural şi sub-tipurilor sale, dintre care cel mai important este turismul viticol, a declarat miercuri ministrul adjunct al Turismului, Mariela Modeva la deschiderea primei conferinţe profesionale internaţionale dedicate soiului de struguri Mavrud, transmite BTA, citată de Agerpres.

Turcia: cum se recuperează această destinație?

Recuperarea turismului se apropie și de nivelurile pre-pandemice în Turcia. În aceasta vară (iunie până în august), această țară a primit 17,9 milioane de turiști internaționali, față de 18,2 milioane în 2019, ceea ce, în ciuda crizei economice, deschide calea pentru atingerea obiectivului anual de 47 de milioane de călători pe care l-a marcat guvernul său.

Principala destinație a lumii va depăși PIB-ul turistic dinainte de COVID în 2023

Raportul de impact economic al World Travel and Tourism Council (WTTC) estimează că, contribuția sectorului turistic al Franței la PIB ar putea ajunge la 216 miliarde EUR în 2023, depășind cu 2,2% nivelurile pre-pandemie. Situația ocupării forței de muncă se va îmbunătăți și ea și vor fi create aproximativ 900.000 de locuri de muncă suplimentare, ajungând la 2,8 milioane.

Cele mai populare destinații MICE din Europa

Profesioniștii din sectorul de întâlniri și evenimente sunt optimiști pentru 2023, 65% spunând că cheltuielile totale vor crește. Aproape șapte din zece (67%) cred că participarea va reveni la nivelurile pre-pandemie în unul sau doi ani.  Cel de-al 12-lea raport anual Global Meetings & Events Forecast realizat de American Express Meetings & Events, a fost întocmit pe baza sondajelor efectuate pe 580 de profesioniști din 23 de țări, iar 77% sunt optimiști pentru anul viitor, cu un scor de opt din 10, în creștere cu șase puncte în ultimul raport.

UNWTO va promova digitalizarea a un milion de IMM-uri din turism

Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) a prezentat programul Digital Futures, prin care urmărește să promoveze digitalizarea a cel puțin un milion de IMM-uri din turism în următorii trei ani, „oferindu-le competențele și cunoștințele fundamentale necesare pentru a profita de posibilitățile tehnologiilor noi și emergente”, conform surselor UNWTO.

PRESA EXTERNĂ

Visit these little-known travel destinations before they get too popular

In the post-Covid era, many people have planned and booked the trip of a life time because if the pandemic taught us anything, it’s that life is too short. Everyone dreams of a US road trip, a month exploring south east Asia, bathing in the blue Lagoon in Iceland or interrailing across Europe.

Museum of Illusions® Hits Jackpot with Massive New Museum Coming to Las Vegas

Museum of Illusions®, the global leader in “edutainment” and the largest chain of privately-held museums worldwide, is shouting “Viva Las Vegas!” following recently finalized lease agreements confirming Las Vegas, Nevada, as the future site of the largest Museum of Illusions to open in early spring 2023.

 

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde