REVISTA PRESEI – TURISM

1
Iul
2022

PRESA INTERNĂ

Stațiunea Neptun prinde din nou viață. Care sunt prețurile acum, în comparație cu cele din Mamaia

Stațiunea Neptun începe să recupereze din faima de altă dată. Infrastructura și spațiile verzi sunt refăcute printr-un proiect de cinci milioane de euro, de la drumuri, trotuare, și parcări, până la iluminatul stradal.

Turiștii de pe litoral și-au schimbat obiceiurile în 2022. Când preferă să-și înceapă vacanțele

Orele petrecute în trafic și groaza de aglomerație au schimbat anul acesta comportamentul turiștilor care merg pe litoralul românesc. Își încep vacanțele lunea, în loc de vineri.

Cadariu: România poate deveni o destinaţie ecoturistică importantă pe plan european

România poate deveni o destinaţie ecoturistică importantă pe plan european, la nivel de ţară existând Strategia Naţională pentru Ecoturism, a cărei viziune cuprinde dezvoltarea şi promovarea unei reţele de destinaţii ecoturistice pe plan naţional şi internaţional, fapt ce aduce şi o îmbunătăţire a vieţii comunităţilor locale, a declarat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Agențiile de turism au scumpit cu 25% pachetele de vacanță

  • Potrivit INS din Spania, prețul cazărilor a crescut cu 18% până la 40% față de 2019.
  • Conform datelor oficiale, cazarea la hotel nu a fost niciodată atât de scumpă ca acum.
  • Agențiile de turism au scumpit pachetele de vacanță, cam cu 25% față de 2019.

INS: Sosirile în unităţile de cazare au crescut cu 40,9% în luna mai

Sosirile în structurile de primire turistică au crescut cu 40,9% în mai, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce înnoptările au fost mai multe cu 36%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Taxa de promovare turistică a Bucureştiului ar putea creşte de la 0,5% la 2% din tariful de cazare, în anul 2023

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.
Conform regulamentului, obiectivele urmărite prin instituirea taxei speciale pentru promovarea turistică sunt: creşterea numărului de turişti în municipiul Bucureşti, creşterea duratei de şedere a acestora, creşterea veniturilor obţinute din turism, îmbunătăţirea experienţei turistice şi creşterea investiţiilor în serviciile turistice.

Schema de ajutor de minimis acordat operatorilor din turismul balnear, în consultare publică

Proiectul Schemei de minimis pentru operatorii economici în vederea modernizării şi dezvoltării staţiunilor balneare şi balneoclimatice se află spre consultare publică pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, potrivit unui comunicat transmis de instituție relatează Agerpres

Hotelul Orizont din Predeal își schimbă managementul. Se redeschide și restaurantul Miorița din cadrul hotelului

Hotelul Orizont din Predeal, clasificat la 4 stele, punct de referință al stațiunii montane, va intra sub operarea firmei de consultanță în management hotelier The Makers, deținută de patru acționari, printre care Dragoș Petrescu, fondatorul City Grill, și Dragoș Anastasiu, președintele Eurolines Group, au declarat surse din piață pentru Profit.ro.

Aniroc Signature Hotel devine primul hotel de 5 stele din Arad. Cum arată camerele

Aniroc Signature, primul hotel de 5 stele din Arad, a fost inaugurat la finalul săptămânii trecute. Unitatea de cazarea este controlată de familiile Cosma și Țucudean.

ANPC, recomandări pentru HoReCa: Se poate și mai bine! Ce trebuie să facă pentru a nu fi sancționați

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a prezentat, marţi, într-o întâlnire cu reprezentanţii industriei ospitalităţii din judeţul Braşov ghidurile de bune practici pentru hoteluri şi restaurante, care urmează să fie finalizate până la viitorul sezon de iarnă şi a dat asigurări că, odată ce noile fişe de control vor fi implementate, vor putea fi evitate situaţiile neplăcute din trecut cu care unii operatori economici, controlaţi de comisarii instituţiei, susţin că s-au confruntat.

Românii „încing” Google căutând vacanțe. Grecia, Turcia și Bulgaria, în topul destinațiilor de vară

O analiză Google în ceea ce privește căutările utilizatorilor din România legate de vacanțe din ultimii trei ani arată că pofta românilor pentru călătorii a crescut odată cu ridicarea restricțiilor anti-COVID. Volumul căutărilor a crescut cu 35% în mai 2022, față de mai 2019.

Airbnb interzice petrecerile în spaţiile oferite pentru cazare la nivel global, în urma unei restricţii temporare de acum doi ani

Airbnb a anunţat marţi o interdicţie globală a petrecerilor în spaţiile oferite pentru cazare la nivel mondial, în urma unei restricţii temporare pe care a instituit-o în urmă cu doi ani, transmite Reuters.

CFR Călători măreşte preţurile la bilete, de la 1 iulie

CFR Călători măreşte preţurile la biletele de tren de la 1 iulie, astfel că o călătorie Bucureşti – Constanţa, de exemplu, la clasa a 2-a, va costa 67 de lei cu IR, de la 55,7 lei, iar până la Braşov 54 de lei, de la 44,7 lei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei.

Zborurile de pe Otopeni care au avut cele mai mari întârzieri 

În cursul zilei de 30.06, în intervalul orar 0:00 – 15:00, s-au înregistrat pe aeroportul Henri Coandă 56 curse întârziate (sosiri+plecări), cu un total cumulat de 4.377 minute.

Se anulează amenzile aplicate pentru necompletarea PLF-ului la intrarea în România

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care se anulează amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în Romania (PLF) şi returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata acestor amenzi.

1 din 3 zboruri programate în luna iunie este afectat de anularea sau modificarea orarului de zbor

La aproape jumătate de an de la finalul pandemiei și ridicarea tuturor restricțiilor, industria turismului încă mai suferă de pe urma efectelor pandemice și a pregătirii slabe a companiilor aeriene, a aeroporturilor și a tuturor companiilor implicate în procesul de operare a unui aeroport. În ciuda tuturor avertismentelor industriei din ultimul an, în prima lună a sezonului turistic de vară, industria se confruntă cu un număr uriaș de zboruri anulate sau cu un program de zbor modificat semnificativ. Conform datelor lunii iunie analizate de Vola.ro, aproximativ 28% din zboruri au fost afectate de o modificare sau anulare. Practic 1 din 3 zboruri din luna iunie sunt afectate de o anulare sau modificare a orarului de zbor.

Lufthansa anulează încă 2.200 de zboruri, dar nu atinge destinațiile de vacanță

Lufthansa urmează să anuleze încă 2.200 de zboruri pe aeroporturile din Frankfurt și München din cauza lipsei de personal, anulări care se adaugă celor 900 anunțate în urmă cu două săptămâni. Cu toate acestea, acum a confirmat că acestea sunt în principal zboruri interne, dar nu către destinații de vacanță.

Lufthansa redă în folosință cel mai mare avion de pasageri din lume

Compania Lufthansa iese în evidență pe piața transportului aerian comercial readucând în flota sa vestitul avion Airbus A380 superjumbo. Acesta este cel mai mare avion de acest tip din categoria sa cu excepția Antonov An-225, din care însă nu s-a produs decât un singur exemplar, și acesta distrus în urma bombardamentelor de la Kiev.

O nouă taxă pentru turism, în Europa. Ce este ETIAS și de când intră în vigoare

Începând cu 2023, Comisia Europeană va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care, în prezent, nu fac parte din Uniunea Europeană. Viza de călătorie ETIAS, similară sistemului american, vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontieră. În plus, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre.

Crește vânzarea directă a hotelurilor, dar și presiunea din partea lui Booking

Pandemia a modificat obiceiurile de rezervare a hotelurilor, iar în 2021, pentru prima dată din 2014, s-a înregistrat o creștere a ponderii rezervărilor directe în Europa, conform „V Hotel Distribution Study” al HOTREC, dar dependența de agențiile online a rămas la aceleași niveluri ca în 2019. Mai mult de jumătate dintre hoteluri se simt presați de OTA să le accepte termenii și condițiile.

Top cele mai scumpe oraşe din lume – pe locul 1 se află un oraş din Asia

  • Hong Kong a fost din nou numit drept cel mai scump oraş din lume, potrivit companiei globale de mobilitate ECA International.
  • Asia este în mod clar cel mai scump continent, Hong Kong, Tokyo, Shanghai, Guangzhou şi Seul, toate fiind în top 10 al ECA.
  • Inflaţia ridicată împinge New York-ul şi Londra pe locul 2 şi, respectiv, pe locul 4.
  • Costul vieţii a scăzut la Paris, Madrid, Roma şi Bruxelles.

Thailanda, „pământ” rusesc? Peste 400.000 de ruși i-ar putea lua cu asalt granițele în 2022

Thailanda are oportunitatea de a deveni una dintre principalele destinații de vacanță la plajă pentru ruși. Pe fondul sancțiunilor internaționale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, turiștii ruși nu prea mai au multe opțiuni pentru concedii.

PRESA EXTERNĂ

Travelers Heading to Europe Will Have to Pay a Fee Starting Next Year — Here’s What It Will Cost

American travelers heading on a European vacation will soon have to pay up thanks to a new fee to be implemented next year.

 The €7 fee ($7.42), which is expected to go into effect in May 2023, will apply to foreign visitors 18 to 70 years old as part of the new European Travel Information and Authorisation System (or ETIAS), according to the European Commission. Travelers will have to apply for the authorization through an official website or app before their trip.

Top 10 attractions and amusement parks for 2022, according to Tripadvisor

A dreamy, uniquely designed cathedral in Europe that’s been under construction since 1882 is the top attraction in the world for 2022, according to Tripadvisor’s reviewers.
Each year, the travel guidance platform releases a series of Travelers’ Choice Awards. It handed out its best destinations and best beaches accolades earlier this year.
On Tuesday, Tripadvisor unveiled its „Best of the Best Things to Do” in 11 categories, including the top world and US attractions, amusement parks and best overall experiences.

BA, Ryanair and easyJet strikes: When are airline staff walkouts happening this summer?

Airline strike action has been threatened across much of Europe in recent weeks, adding another dimension of chaos to what should have been international travel’s bright year of recovery.

Cancellation, delays, missing baggage and hours-long queues are already having an unavoidable impact on summer travel across Europe. Now, is strike action likely to affect your holiday too?

Barcelona: One-way streets and no more megaphones in crack down on disruptive tourists

Authorities in Barcelona have introduced new measures to tackle problems with large tour groups in one of Spain’s most popular destinations.

The Catalonian city is bringing in stricter controls on guided tours amid a nationwide crackdown on tourist behaviour.

Sardinia: Popular beaches to be protected with towel bans, pre-booked tickets and entry fees

The Italian island of Sardinia is protecting its spectacular beaches from overtourism with multiple new restrictions.

The island’s coastline is renowned for its pristine stretches of sand, including its famed pink beach.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde