REVISTA PRESEI – TURISM

24
Iun
2022

PRESA INTERNĂ

Românii cu vouchere de vacanță vechi mai au doar o săptămână să le folosească

Voucherele de vacanţă emise în anii precedenţi mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022, a anunţat miercuri Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Până când pot fi folosite voucherele de vacanţă emise în anii trecuți

Voucherele de vacanţă emise în anii precedenţi pot fi încă folosite pentru rezervări. Data limită pentru folosirea voucherelor vechi este 30 iunie 2022, a anunţat Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).  Conform sursei citate, OUG 131/2021, apărută la sfârşitul anului trecut, prevede că „perioada de valabilitate a voucherelor de vacanţă emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2022”.

Revista presei comunicat de presa ANAT 22 iunie 2022

Cadariu: Am făcut pasul decisiv pentru operaţionalizarea OMD-urilor, o reformă aşteptată de 12 ani

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, care reglementează înfiinţarea şi operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor (OMD), informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, printr-un comunicat.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului vrea să promoveze România prin intermediul „influencerilor”

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) vrea să angajeze influenceri pentru a promova online România ca destinaţie pentru turiştii străini, potrivită pentru city-break. Anunţul a fost publicat pe SEAP, iar data limită de transmitere a propunerilor este 28 iunie.

O săptămână pe litoralul românesc, la concurență ca preț cu Grecia sau Turcia. România, destinație de lux

România nu mai este o destinaţie ieftină de vacanţă. Scumpirile în lanţ, dar şi criza de personal au făcut ca o săptămână pe litoralul românesc să concureze la preţ cu Grecia sau Turcia. Operatorii din turism spun că, faţă de anul trecut, acum vom plăti cu mai bine de 20% în plus pentru acelaşi sejur. Cine nu şi-a făcut rezervare până acum trebuie să se aştepte la creşteri de preţ chiar şi de 30 de procente.

Anastasiu, despre turism: Trăim într-o paradigmă de scump şi prost. Mamaia şi litoralul, scumpe câteodată

Omul de afaceri Dragoş Anastasiu susţine că paradigma „scump şi prost” raportată la turismul românesc nu este „corectă în integralitate”, acesta precizând că litoralul românesc este scump în anumite perioade, dar „dacă este cerere şi se plătesc preţurile respective, astea sunt preţurile corecte”.

Litoralul românesc, Bulgaria, Grecia şi Turcia – principalele destinaţii estivale ale românilor în 2022

Operatorii din turism au înregistrat, din datele colectate până la 15 iunie, o creştere de 80% a rezervărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent • Tarifele pachetelor turistice pentru sezonul estival 2022, mai mari cu 10-20% faţă de anul trecut • Mamaia, Nisipurile de Aur, Thassos şi Kuşadasi – în topul rezervărilor turistice din partea românilor

Studiu: Românii trebuie să se aștepte vara aceasta la zboruri anulate, întârzieri și haos general în aeroporturi

Sute de zboruri anulate sau întârziate ore în șir, incertitudine și întrebări rămase fără răspuns: așa arată atmosfera generală din aeroporturile din întreaga lume în plin sezon estival. Fie că este vorba despre lipsa de personal, de overbooking sau de probleme tehnice, companiile aeriene, indiferent că sunt de linie sau low-cost, anulează, reprogramează din scurt sau amână zboruri în această perioadă, motiv pentru care multe dintre ele se confruntă acum cu un val de reclamații.

ANPC: Turiştii pot solicita până la 600 de euro despăgubire pentru un zbor anulat

Turiştii pot solicita despăgubiri până la 600 de euro pentru un zbor anulat, conform reglementărilor europene, chiar dacă operatorul aerian a asigurat un zbor alternativ, a explicat, sâmbătă, pe Facebook, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

Ce se va întâmpla în această vară în Balcani și în sud-estul Europei

Principalele destinații de vacanță din Balcani și din sud-estul Europei se confruntă cu „rate diferite de recuperare” până în vara anului 2022, potrivit datelor de la Mabrian Technologies, iar acest lucru se datorează parțial incertitudinii cauzate de războiul din Ucraina. Un numit comun este că sunt țări care nu trezesc atât de mult interes pentru inspirație ca înainte.

Recomandări MAE pentru românii care tranzitează Bulgaria pentru concediu în Grecia și Turcia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis un set de recomandări adresat românilor care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze acest teritoriu către Grecia sau Turcia. Astfel, prin punctul comun de frontieră Giurgiu – Ruse, în perioada 19 – 26 iunie, au loc pe tronsonul bulgar al Podului Prieteniei lucrări de reabilitare. iar pentru a evita timpii mari petrecuți la graniță, MAE recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei bulgare deschise traficului internaţional.

Hotelier: România poate deveni lider european la ecoturism

România poate deveni liderul european în ceea ce priveşte ecoturismul şi turismul de sănătate, a afirmat Călin Ile, preşedintele Federaţiei Hotelierilor din România şi vicepreşedinte Concordia.

Turistul străin obișnuit cheltuiește 500 de euro în România

Turiştii străini nerezidenţi au cheltuit în România, în medie, 2.465 de lei de persoană în primul trimestru al anului, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, citat de Agerpres.

Groupama lansează un nou serviciu de telemedicină gratuit, inclus în asigurările de călătorie

Groupama, compania de asigurări din România, a lansat serviciul de telemedicină ÎntreabăMedic, care va fi inclus gratuit în contractele de asigurare de călătorie. Clienții companiei vor beneficia de sfaturi medicale și consultații oferite de medici, prin intermediul WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram sau SMS, cu ajutorul unui serviciu de chat medical care îmbină inteligența artificială și interacțiunea umană.

Cetăţenii încep să aleagă destinaţii inedite, care în trecut nu erau pe harta turistică a lumii

Potrivit consultanţilor DAL Travel destinaţii inedite, unele dintre ele părând „de neatins” în trecut, au început să fie din ce în ce mai căutate de către turiştii români care optează pentru circuite cu însoţitor de grup, conform unui comunicat remis redacţiei. Printre cele mai solicitate se numără Kurdistan – Irak, Iran, Pakistan şi Bangladesh, dar şi Etiopia, Sudan sau ţările de pe coasta de vest a Africii, precum Sierra Leone, Guinea, Guinea Bisau, Gambia şi Senegal. Majoritatea destinaţiilor se află în Asia şi Africa.

Speriați de prețuri și de potențiale restricții, românii fug deja în vacanțe. Care sunt cele mai căutate destinații

Speriați de prețuri și de potențiale restricții, mulți români au decis să își ia concediu, acum, în iunie. Îi ajută vara care s-a grăbit să vină și i-a mânat de acasă, dorința de a merge într-o vacanță normală, după doi ani de purtat masca și la plajă.

Accor va deschide anul viitor un nou hotel Mercure lângă Porțile de Fier

Accor, lider mondial în domeniul ospitalității, anunță semnarea unui nou acord de franciză pentru deschiderea unui hotel Mercure lângă Porțile de Fier, pe malul Dunării. Hotelul va fi operat de compania locală de ospitalitate Queens Horeca Management și va fi lansat pe piață în al treilea trimestru al anului 2023, după renovare.

Șase sate din România luptă pentru a intra în topul celor mai frumoase zone rurale din lume

Șase sate din România își doresc să intre într-o competiţie mondială care va stabili cele mai bune destinații pentru turismul rural. Câştigătorii vor face parte dintr-o rețea internațională și vor primi sfaturi de la experţi despre cum să îşi dezvolte şi să îşi promoveze eficient comunităţile. În primă fază, Ministerul Turismului trebuie să aleagă 3 candidați puternici.

Traseu turistic spectaculos în Trascău: minele medievale de fier de la Rimetea, satul unic în România

Satul Rimetea din judeţul Alba se remarcă nu doar prin cadrul pitoresc în care se află, Piatra Secuiului dându-i un farmec aparte, ci şi prin istoria sa veche.
Localitatea este menţionată prima dată încă din anul 1257 cu numele de Toroczcko (Trascău), dar au existat în zonă vestigii încă de pe vremea imperiului roman. Cetatea de piatra de pe Piatra Secuiului a fost singura din Transilvania ce a ţinut piept hoardelor tătare.

Ce s-a ales de Drumul Vinului din Vrancea. Panouri dispărute, site închis, nişte reclame şi atât. Infrastructura rutieră, încă la pământ

Promovarea turismului în Vrancea se bazează şi pe viticultură. De la graniţa cu judeţul Buzău şi până la cea cu judeţul Bacău, pe un traseu al podgoriilor, sunt 100 de kilometri care traversează un peisaj cu totul pitoresc, dominat de vii, pentru că se ştie Vrancea deţine primul loc pe ţară la această cultură. În urmă cu nouă ani, Consiliul Judeţean Vrancea a derulat un proiect cu fonduri europene, cu scopul de a face cât mai atractiv din punct de vedere turistic judeţul. Iniţiativa a fost intitulată pompos, „Drumul podgoriilor vrâncene“, dar neinspirat am spune noi, pentru că tocmai infrastructura de drumuri a fost cea care era în cea mai mare parte a sa în suferinţă.

Veniturile Greciei din turism au crescut cu 576% în primele patru luni din 2022, la 1,116 miliarde euro

Veniturile Greciei din turism au urcat cu 576,7% în primele patru luni din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, la 1,116 miliarde de euro, după ce în turismul a fost sever afectat de pandemia de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate de Banca Centrală a Greciei (BoG), informează publicaţia Kathimerini.

Se relaxează regulile de călătorie pentru Thailanda. Recomandări pentru turiști

Începând de la 1 iulie, turiştii care călătoresc în Thailanda vor avea nevoie doar certificatul de vaccinare anti-COVID-19 sau de un test cu rezultat negativ pentru a intra în țară, a anunţat vineri Guvernul de la Bangkok

Nedoriți pe nicăieri, turiștii ruși sunt trimiși în vacanță în Siberia, pe o rută frecventată de Putin

Autoritățile ruse din domeniul turismului încearcă să găsească soluții pentru acest sector după ce invazia rusească în Ucraina și sancțiunile ulterioare au dus la o limitare drastică a opțiunilor de călătorie ale turiștilor ruși. Rușii sunt îndemnați să călătorească pe o nouă „rută turistică” frecventată de Putin, scrie The Moscow Times.

Industria turismului din Cipru pierde 600 de milioane de euro în acest an, din cauza lipsei turiștilor ruși și ucraineni

De Teodor Bobei, Marți, 14 iunie 2022, 11:36. Ultimul update Marți, 14 iunie 2022, 12:06 Cipru este una dintre cele mai apropiate destinații de la Mediterană pentru turiștii ruși, devenind o destinație populară pentru aceștia, dar și pentru ucraineni. Dar acum, din cauza interzicerii de către UE a zborurilor din Rusia, și din cauza situației din Ucraina, absența lor se simte puternic în economie, scrie Euronews.

Amadeus și Microsoft reinventează managementul călătoriilor corporative

În ultimii ani, colaborarea online și mediile hibride de lucru au fost esențiale pentru supraviețuirea companiilor. În ciuda acestor schimbări, Amadeus recunoaște faptul că, călătoriile corporative și procesarea cheltuielilor aferente „nu s-au adaptat vremurilor. Călătorii trebuie acum să folosească mai multe platforme și aplicații unde trebuie să autentifice, să caute, dă rezerve, să plătească și să-și gestioneze cheltuielile. Ce se întămplă dacă totul ar putea fi simplificat și făcut dintr-un singur loc?„, se întreabă ei.

PRESA EXTERNĂ

Europe’s airports struggle with mass staff shortages as travel sector faces ‘summer of discontent’

The summer when air travel was supposed to return to normal after a two-year pandemic vacuum is in danger of becoming the summer when the high-volume, low-cost air travel model broke down – at least in Europe’s sprawling integrated market.

Air connectivity recovery incomplete and uneven

On the eve of its 32nd Annual Congress and General Assembly, ACI Europe is publishing the Airport Industry Connectivity Report for 2022, which reveals that the recovery of European air connectivity from the COVID-19 pandemic is uneven and still difficult. This reflects the combination of yet not fully lifted travel restrictions, the impact of the war in Ukraine and structural changes in the aviation market.

The results are telling in terms of the true nature of recovery from a traveller perspective – it is a more complex measure than simple flights or passenger numbers. The different indexes used measure the full extent of the air connectivity available from every European airport in terms of destinations and the direct and indirect flights available through hubs. They also measure the connectivity enabled by hub airports.

Governments must help aviation more to reach net zero, says IATA

The International Air Transport Association (IATA) called for governments to urgently put in place large-scale incentives to rapidly expand the use of sustainable aviation fuels (SAF) as aviation pursues its commitment to achieving net zero carbon emissions by 2050.

A significant rebound in consumer intention to travel, especially in Europe: 71% of Europeans will be traveling this summer

Europ Assistance announced the international findings of their 21st edition of theHoliday Barometer. The survey was conducted by Ipsos, a global market research firm, among 15,000 people across 15 countries. It tracks global travel trends. The survey was taken between April 26 and May 16, 2022.
Julia Ricks, Head of International Travel at Europ Assistance Group, commented on the findings: “This year’s travel intentions reflect a real excitement for travel, surpassing pre-pandemics levels, especially in Europe. Compared to 2021, we observed a significant return to international travel and higher average holiday budgets, supported by a significant decrease in COVID-19 related issues that favors airplane trips and an increased demand in hotel stays. Ongoing inflation hasn’t stopped but contained travel enthusiasm after two years of restrictions, but inflation is the most significant travel concern this year. Early bookings and the importance of being covered with trip insurance appear to holidaymakers new habits that could become permanent.”

Dubai reports booming tourism arrivals in 2022

Dubai’s successful tourism rebound continues to inspire global tourism recovery with the city welcoming 6.17 million international overnight visitors from January to May 2022, a 197 per cent year-on-year (YoY) increase from the same five-month period in 2021, which saw the destination attracting just over two million international travellers.

Mandarin Oriental announces first mountain resort in Cortina, Italy

Mandarin Oriental Hotel Group has signed a long term management agreement with Attestor Limited to rebrand and manage the historic Hotel Cristallo in Cortina d’Ampezzo, Italy. The property will undergo a substantial renovation after closing in the second quarter of 2023, re-opening as a Mandarin Oriental resort in the summer of 2025, ahead of the Milano-Cortina Winter Olympics.

 

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde