REVISTA PRESEI – TURISM

10
Iun
2022

PRESA INTERNĂ

Alin Burcea, despre trecerea de la impozitul forfetar sau specific, la impozitul pe profit normal: Cred că e mai bine să rămână aşa cum e

Alin Burcea, CEO Paralela 45, a transmis joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre modificările la Codul Fiscal analizate în cadrul Executivului, că se discută despre „trecerea de la impozitul forfetar sau specific, la impozitul pe profit normal” şi că speră că se va întâmpla de la 1 ianuarie, pentru a nu schimba regulile în timpul jocului.

Ministrul Turismului: Avem 300 de milioane de euro pentru promovarea turistică

În prezent, Constantin Daniel Cadariu speră ca în această lună specialiștii din turism să facă primele propuneri pentru promovarea turismului în România, atât pe plan intern, cât și pe plan extern, în mediul online și la posturile TV. Acesta a precizat că propunerile pentru promovarea turistică a ţării noastre urmează să fie făcute de membrii unui consiliu format din trei/patru reprezentanţi ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului din România, plus alte persoane din partea industriei.

Premierul a discutat cu reprezentanţii Alianţei pentru Turism despre implementarea schemei de ajutor HoReCa 2

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Alianţei pentru Turism, în cadrul discuţiilor temele abordate vizând perspectivele bugetare privind implementarea schemei de ajutor HoReCa 2, care să diminueze efectele generate de crizele suprapuse pe care România le parcurge.

Revoluție fiscală – Premierul Nicolae Ciucă le-a promis patronilor din HORECA că nu mai ia nicio decizie fără acordul lor

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Alianţei pentru Turism, alianţă care întruneşte 28 de membri ai mediului asociativ din industria ospitalităţii din România. Potrivit Executivului, temele abordate au vizat perspectivele bugetare privind implementarea schemei de ajutor HoReCa 2, care să diminueze efectele generate de crizele suprapuse pe care România le parcurge. Orice modificare fiscală va fi anunţată şi dezbătută cu mediul de afaceri pentru a crea un cadru echitabil pentru toţi factorii implicaţi. Industria HoReCA trebuie sprijinită, a transmis premierul.

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Turismului: E justificată creșterea de 20% a prețurilor de pe litoralul românesc

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Turismului a precizat că o creștere de 20% a prețurilor pe litoralul românesc este justificată, deoarece inflația și efectele războiului se resimt în industria pe care o reprezintă. ”Prețurile tuturor utilităților, de la energie la combustibil, au crescut. O creștere de 20% la început de sezon estival este justificată”, a declarat ministrul în cadrul unui interviu wall-street.ro.

Agenții economici au posibilitatea legală de a emite tichete de vacanță pentru angajați. Ministrul Turismului spune că trebuie încurajați

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a spus vineri, 3 iunie, că agenţii economici trebuie informați că au posibilitatea legală de a emite tichete de vacanță pentru angajați.

CFR Călători a introdus în circulaţie ”Trenurile soarelui”, pentru legături directe cu staţiunile de la Marea Neagră şi cu Delta Dunării

Turiştii au la dispoziţie 40 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată ţara cu staţiunile de la Marea Neagră şi cu Delta Dunării începând cu data de 10/11 iunie până pe 11/12 septembrie 2022, informează CFR Călători, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Preşedintele CCIB: Propunem proiectul „Shopping street program”, cu un potenţial mare pentru dezvoltarea turismului în Bucureşti

Transformarea Capitalei într-o metropolă modernă, „verde”, atractivă pentru turism şi afaceri, este o muncă de echipă şi avem oportunitatea să supunem atenţiei un prim proiect cu un potenţial deosebit – „Shopping street program”, a afirmat, miercuri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa, la cea de-a IV-a ediţie a conferinţei „Focus Bucureşti – dezvoltare urbană, digitalizare, economie circulară”.

Autorităţile vor să pună Capitala pe harta globală de afaceri şi turism

Transformarea Capitalei într-o metropolă modernă, atractivă pentru turism şi afaceri reprezintă un obiectiv pentru autorităţi şi pentru mediul de afaceri. O iniţiativă de acest gen cere proiecte clare şi un dialog consistent între toate părţile implicate. Orice drum începe cu un prim pas, orice iniţiativă de amploare are nevoie de proiecte. La orizont a apărut un prim proiect – „Shopping street program” -, acesta fiind anunţat de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa, la cea de-a IV-a ediţie a conferinţei „Focus Bucureşti – dezvoltare urbană, digitalizare, economie circulară”. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai comunităţii de afaceri a Capitalei, precum şi oficiali din administraţia centrală şi locală, scopul fiind de a clarifica problemele apărute în relaţia autorităţi – mediu de afaceri şi pentru a identifica soluţii şi bune practici menite să transforme Bucureştiul într-o metropolă modernă a business-ului românesc. În cadrul conferinţei au fost abordate teme precum digitalizarea administraţiei şi accesul operatorilor economici la serviciile publice pentru rezolvarea problemelor administrative şi fiscale, Bucureşti Smart City – soluţii şi oportunităţi, infrastructura de transport – provocări şi soluţii inteligente, soluţii de finanţare.

Studiu Google: Topul destinațiilor de vacanță pe care le caută românii

O analiză a Google asupra căutărilor legate de călătorii, realizată pe ultimii 3 ani, arată că românii și-au reluat intențiile de călătorie în străinătate, odată cu ridicarea restricțiilor anti-COVID, și se orientează către destinațiile tradiționale pentru vacanța de vară – Grecia, Turcia, Bulgaria. Campingurile și vilele private, opțiuni de cazare care oferă mai multă intimitate și un risc redus de îmbolnăvire, sunt cele cu cea mai mare creștere în perioada post-pandemie.

Prețul vacanțelor în perioada verii s-a scumpit semnificativ. Cum arată tarifele în 2022

După doi ani de pandemie și de restricții severe, românii se pot bucura de concedii libere în această vară. Pe de altă parte, prețurile au crescut și ele semnificativ, pentru orice destinație aleasă anul acesta.

Aproape 16.000 de lei pentru o vacanță în Eforie Nord. Ce au cumpărat turiștii

Românii au început să dea din ce în ce mai mulți bani pe vacanțe, dovadă fiind sumele pe care le plătesc pentru rezervările de pe litoralul nostru. Dacă săptămâna trecută scriam despre 13.500 de lei pentru 14 nopți, în stațiunea Olimp, de data aceasta aflăm despre aproape 16.000 de lei (15.750 de lei) pentru un apartament din Eforie Nord.

BOGDAN MAIOREANU, ANALISTULUI ETORO:„Vacanţa de vară 2022, mai scumpă indiferent de destinaţie”

Ridicarea restricţiilor legate de pandemia de Covid 19 stimulează turismul în întreaga lume. În ţara noastră, sosirile vizitatorilor străini au crescut în aprilie 2022 cu 189% faţă de anul trecut, la aproape un milion de persoane, conform unui comunicat remis redacţiei. În acelaşi timp, numărul românilor care au ieşit din ţară a crescut cu 137%, la 1,4 milioane de persoane. Vara anului 2022 ar putea semnala accelerarea relansării turismului, dar din cauza inflaţiei ridicate şi a cererii mari ar putea fi cea mai scumpă vacanţă din ultimul deceniu.

Accent Travel vizează depăşirea pragului de 100 mil. lei volum de vânzări: „După primul trimestru al anului, vânzările au resimţit o stagnare ce tinde pe alocuri spre o pantă descendentă“. În zona de business travel, compania are peste 550 de clienţi corporate, pentru care ofertă servicii de travel management

Agenţia de turism Accent Travel vizează depăşirea pragului de 100 milioane euro volum de vânzări anul acesta, conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii companiei. Anul trecut, agenţia a avut un volum de vânzări de aproape 80 milioane lei.

Travelminit.ro: Vom avea cel mai aglomerat weekend de Rusalii din ultimii doi ani

Se anunță o vară extrem de aglomerată pentru hotelierii și operatorii din industria turismului intern, mai ales că este pentru prima dată când nu mai există restricții de călătorie după doi ani de pandemie. În plus, cardurile de vacanță pentru 2022 au început să fie încărcate, astfel că românii au început deja să își rezerve sejururile de vară, profitând de ofertele estivale de tip early booking și de faptul că au posibilitatea de a achita cazarea cu tichetele primite (inclusiv cu cele rămase nefolosite din 2019 și 2020, pe care le mai pot utiliza doar în luna iunie).

Tulcea: Pensiuni ocupate 100% în Deltă, în mini-vacanţa de Rusalii

Gradul de rezervare a unităţilor de cazare din Delta Dunării pentru mini-vacanţa de Rusalii este de circa 80%, iar unele pensiuni sunt ocupate integral, a anunţat marţi, într-un comunicat de presă, Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD).

Grindeanu a cerut ministrului bulgar al Transporturilor să amâne lucrările la podul Giurgiu-Ruse pentru a nu bloca traficul turiştilor

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marţi, la Buzău, că a cerut omologului său din Bulgaria amânarea lucrărilor la podul Giurgiu-Ruse până după perioada estivală, pentru a nu bloca circulaţia turiştilor.

PRIVATIZAREA, COLACUL DE SALVARE PENTRU TAROM – Statul roman ramane in continuare actionar majoritar cu 51%. Dancu: „Privatizarea trebuie facuta ca alternativa la proiectul Comisiei Europene”

Privatizarea este singura solutie pentru ca TAROM sa nu piara. O spune administratorul TAROM, avocatul Catalin Dancu, cel care a analizat si constatat situatia subreda in care se afla astazi compania nationala de transport aerian. Prezent in studioul emisiunii Lumea Infrastructurii de la Etno Tv, Catalin Dancu a expus planul cel mai fiabil pentru TAROM: vinderea a 49% din actiuni si pastrarea Statului ca actionar majoritar cu o cota de 51%.

COMISIA EUROPENA BAGA TAROM IN GAURA NEAGRA – Administratorul TAROM Catalin Dancu: „TAROM a fost o pusculita politica de cumetrii… Ajutorul pe care Comisia Europeana il da companiei este in defavoarea TAROM si a statului”

Salvarea TAROM de la faliment este, fara doar si poate o necesitate. Asa au gandit-o si guvernantii care au decis ca Romania sa se inhame la un ajutor din partea Comisiei Europene care nu face decat sa prelungeasca agonia in care se afla compania romaneascade transport aerian. Caci, dezvaluie avocatul Catalin Dancu, cel care ocupa functia de administrator al TAROM, in cadrul interviului acordat Lumea Infrastructurii, in urma ajutorului de 200 milioane euro pe care Comisia Europeana il acorda TAROM pentru revitalizarea companiei, de fapt, Romania pierde mai mult decat castiga.

Turismul prinde aripi în Europa, în timp ce Putin a cerut ruşilor să nu mai meargă în vacanţe pe acest continent

Autorităţile din Rusia au transmis populaţiei să nu mai călătorească în Europa, ci să meargă mai degrabă în Turcia, India, Sri Lanka, notează analistul XTB Claudiu Cazacu, trecând în revistă cotaţiile principalelor companii din sectorul turismului precum Booking şi Airbnb.

Românii vor putea merge cu trenul la Istanbul sau Sofia. Cât durează călătoria

În perioada 3 iunie – 3 octombrie 2022, români vor putea călători cu trenul de la București către Halkali/Istanbul, Sofia, Varna și retur. CFR Călători promite legături directe zilnic de la București către destinațiile menționate.

Invitaţie la masă în locuri spectaculoase din România. Proiectul inedit al unor tineri din Alba Iulia

Câţiva tineri din Alba Iulia au pus în practică, pe parcursul anului trecut, un proiect inedit prin care doresc să reînflorească România. Are în centrul său masa, locul la care oamenii au stat împreună din cele mai vechi timpuri.

Salina Turda începe procedurile ca să intre în patrimoniul UNESCO. Va fi promovată în 110 aeroporturi din întreaga lume

Salina Turda a început procedurile pentru a intra în patrimoniul mondial UNESCO, a anunțat primarul localității Turda, Cristian Matei. El a adăugat că obiectivul turistic va fi promovat în 110 aeroporturi din lume.

România prin ochii portughezilor: „Să descoperim ţinutul lui Dracula, peisaje irepetabile şi castele medievale“

O importantă publicaţie portugheză de travel „Volta ao Mundo” promovează zborurile directe low-cost spre România, din Lisabona, Porto şi Funchal, la doar 55 de euro preţul unei călătorii. „Să continuăm să descoperim ţinutul lui Dracula, peisajele şi castelele medievale” sună invitaţia adresată turiştilor de publicaţia portugheză, amintindu-se care sunt cele două mari atuuri ale ţării noastre: Vlad Ţepeş şi „incomensurabilul” Palat al Parlamentului.    Promovarea României ca destinaţie turistică are loc în contextul în care o companie aeriană îşi măreşte, din luna iunie, numărul de zboruri săptămânale către ţara noastră.

Închisoarea Doftana va deveni obiectiv turistic. Un cunoscut om de afaceri se va ocupa de proiect după câștigarea licitației

Considerată Bastillia României și distrusă cu totul în ultimii 30 de ani, închisoarea Doftana va deveni obiectiv turistic. Cel puțin, așa speră primăria Telega din Prahova, care a concesionat monumentul unui om de afaceri.

Maramureş: Bisericile de lemn din patrimoniul UNESCO, naţional şi local vor fi conservate cu finanţare de la Consiliul Judeţean

Bisericile din lemn aflate în patrimoniul mondial UNESCO, patrimoniul local şi naţional vor fi conservate şi întreţinute pe durata acestui an în urma unei finanţări asigurate de Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei administrative, Ionel Bogdan.

CNN: Călătoriile în această vară vor fi un coșmar. Motivele haosului din transporturi

Imaginați-vă această situație: în sfârșit, a venit vacanța la care visai încă de la începutul anului 2020, înainte de pandemie. Bagajele sunt gata făcute, ai timp suficient să ajungi la aeroport, doar că odată ajuns acolo, găsești cozi atât de lungi, încât pur și simplu pierzi zborul mult dorit. Asta li s-a întâmplat săptămâna trecută călătorilor – peste 1.000 de persoane – de pe aeroportul din Dublin. Situația a fost atât de haotică, încât guvernul l-a convocat pe directorul general al aeroportului pentru a veni cu un plan pentru restul verii, iar compania s-a angajat să plătească cheltuiala în plus a pasagerilor care au pierdut zborurile.

Japonia va cere măști și asigurări de sănătate călătorilor străini

Persoanele care decid să călătorească în Japonia începând cu data de 10 iunie, data redeschiderii acesteia, trebuie să poarte mască în permanență, precum și să își dezinfecteze mâinile și să își încheie o asigurare medicală înainte de călătorie, a dezvăluit marți guvernul, care a mai indicat protocolul care trebuie urmat în cazul în care călătorii sunt testați pozitiv.

Uber vrea să devină un hub de activități la destinație

Odată cu lansarea a Uber Explore în Madrid, compania avansează în obiectivul său de a deveni un hub de experiențe și activități în destinație, așa cum a subliniat directorul său general pentru EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa), Anabel Díaz. Această inițiativă completează strategia sa de a se consolida ca platformă pentru o mobilitate eficientă și sustenabilă.

PRESA EXTERNĂ

Unforeseen demand for international flights cause cancelation of hundreds of flights

Many airlines betted on employees returning in hordes when travel started to meaningfully resume in 2022 and rapidly increased their Spring/Summer schedules as a result, says GlobalData. However, the leading data and analytics company notes that airlines should have learned from the pandemic that nothing is certain in the current climate.

Austria voted the cleanest place to swim in Europe: Here are 5 wild spots to take a dip

Almost 98 per cent of Austria’s bathing waters – areas where people regularly swim – were given an ‘excellent’ rating. Across Europe, nearly 85 per cent of waters scored this highly.

Spain entry rules: All travel restrictions scrapped for tourists in the EU

Spain has now removed its COVID-19 entry requirements for anyone arriving into the country from the EU or Schengen area.

Barcelona imposes new cruise tax on tourists to combat emissions from ‘monster ships’

Tourists aboard cruise ships to Barcelona will soon have to pay another tax to help curb pollution in the Spanish port city. Visitors are already charged a tourist levy, coughing up €3 for a stay of more than 12 hours and €1 for a stay of less than 12 hours. These costs – along with an existing €1.75 surcharge – are usually included in the cost of booking cruises or hotels.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde