REVISTA PRESEI – TURISM

27
Mai
2022

PRESA INTERNĂ

Ministrul turismului: Domeniile schiabile şi turismul balnear sunt prioritare

Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului şi turismului, a declarat că au fost repuse în circuit tichetele de vacanţă pentru sectorul bugetar şi a menţionat că în programul de investiţii din turism vor fi prioritare domeniul schiabil şi turismul balnear.

Soluție TAROM pentru problemele companiei: totul se va plăti, ca la low-cost. Aproape toate agențiile închise și program de 4 zile

TAROM va avea în circa jumătate de an un program de sales on board, similar companiilor low-cost, după ce a introdus sistemul de plată a bagajelor, a anunţat directorul general al companiei, Mihăiţă Ursu.

Marius Popescu, Tarom: Avem capacitatea de a opera mai multe zboruri interne, dar nu putem introduce noi curse regulate, agenţiile de turism ar trebui să colaboreze pentru a introduce chartere, mai ales pe aeroportul din Constanţa. Tarifele biletelor de avion sunt aşteptate să crească cu cel puţin 10%, limita de sus fluctuând în funcţie de dinamica preţului kerosenului

Operatorul aerian are capacitatea de a introduce noi rute interne, însă nu regulate, tocmai de aceea agenţiile de turism din ţară ar trebui să colaboreze pentru a se putea introduce curse charter, mai ales între judeţele din vest şi Constanţa.

Raport: Turismul este în plin avânt în Europa Centrală și de Est și nu a fost afectat de război

Industria turismului se află pe o pantă ascendentă şi înregistrează o creştere a cererii foarte mare, mai ales după anii pandemiei, iar impactul crizei din Ucraina nu se resimte la nivelul cifrelor din turismul intern şi regional, arată datele unui raport de specialitate.

Criză de turiști în Delta Dunării. Proprietarii pensiunilor preferă să-si țină camerele goale, decât să lase din preț

Delta Dunării duce lipsă de turiști anul acesta, după ce prețurile la cazare, mâncare, și transport pe apă au crescut și cu 20%.Cu riscul de a rămâne cu camerele goale, cei care au pensiuni acolo au mărit tarifele, după ce au invocat cheltuielile mari. Pe de altă parte, străinii ocolesc zona, din cauza vecinătății cu Ucraina.

Tulcea: Războiul din Ucraina şi majorările de preţuri vor selecta anul acesta turiştii Deltei

Sezonul turistic 2022 va fi unul crucial pentru agenţii economici din Delta Dunării, având în vedere efectele războiului din Ucraina, creşterea preţurilor la utilităţi, alimente şi combustibil, în condiţiile în care rezervaţia este deja considerată printre cele mai scumpe destinaţii de vacanţă din România.

Apel către agenţiile de turism: „Nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs pentru Delta Dunării“

Agenţiile de turism sunt rugate să nu mai vândă un anumit produs turistic „toxic” pentru rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Asociaţia Delta Dunării a lansat un apel către reprezentanţii agenţiilor de turism din România, în cadrul unei întâlniri organizate la Sulina.

Investiții de un sfert de miliard de euro în litoralul din România. Viceprimarul Mangaliei: „Va fi o mină de aur!”

Suflă o briză bună pe litoralul românesc, unde apar investiții de un sfert de miliard de euro. Zona își va dubla numărul locurilor de cazare. Pe hartă vor apărea hoteluri cu facilități pentru tot anul și cu zone de tratament și SPA. Însă revin la viață și hotelurile mai vechi, pe care noii proprietari vor să le aducă la un alt nivel al turismului estival. Suma alocată este de 250 de milioane de euro doar în acest an, pentru investiții în hoteluri și facilități în sudul litoralului.

Foarte puține plaje românești întâlnesc standardele internaționale

Avem 82 de kilometri de plajă, dar românii se bronzează în Turcia. Nu ar trebui să ne mire – din 440 de loturi, doar șase sunt Blue Flag, distincția internațională care garantează turiștilor nisip fin și apă curată.

Salariile pentru care românii refuză să lucreze pe litoral. Patronate: „Muncesc puţin şi vor bani mulţi”

Cu puţin timp înaintea deschiderii sezonului estival, litoralul românesc se confruntă cu criza forţei de muncă. De 20.000 de angajaţi ar avea nevoie patronii de la malul mării pentru a ocupa toate posturile disponibile, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan.

Oraşul din Transilvania care revine în circuitul balnear după aproape 30 de ani

Alba este foarte aproape de a reveni, după aproape 30 de ani, pe lista judeţelor care deţin baze de tratament balneare. Complexul Băile Sărate de la Ocna Mureş este foarte aproape de finalizare.

Cât costă o noapte de cazare în casa de vacanță a Prințului Charles, din județul Covasna

Moștenitorul Tronului Marii Britanii a sosit miercuri în România pentru a se întâlni cu refugiații ucraineni din București. Ziua de joi a petrecut-o la casa sa de vacanță din Valea Zălanului, o mică localitate din judeţul Covasna, unde a venit ani la rând în vacanțe scurte, realtează Agerpres.

Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional

Liderul global în industria ospitalității Accor anunță că va deschide încă un hotel în România, noul Mercure Alba Iulia Cetate. Noul proiect va fi primul hotel din Alba Iulia afiliat unui lanț internațional și va fi operațional în al doilea trimestru al anului 2024.

Centrul SPA din Predeal nu este gata nici după 8 ani. Primăria riscă să intre în faliment, deoarece ar trebui să înapoieze 5 milioane de lei Ministerului Dezvoltării pentru această investiție

Acum, Primăria Predeal trebuie să dea înapoi Ministerului Dezvoltării 5 milioane de lei, pentru că nu a fost în stare să termine un proiect care ar fi impulsionat turismul în staţiune. Este vorba despre un centru de agrement cu piscine, saune şi zone spa început în urmă cu aproape zece ani, şi care ar fi trebuit să fie gata doi ani mai târziu.

Cinci fortărețe ale Brașovului vor fi promovate la Târgul European al Castelelor

Cinci obiective turtistice din județul Brașov, vor fi prezentate vineri și sâmbătă la Târgul European al Castelelor, ce va avea loc la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Restaurantul din Bran care este construit în jurul unui copac a ajuns în Top 3 la nivel mondial la categoria Picture Perfect Restaurant

Turismul românesc s-a „remarcat“ foarte multă vreme – până relativ recent – prin uniformitate. Cazările, cea mai mare parte a lor, erau asemănătoare şi, în realitate, nu prea se evidenţiau de fapt prin nimic. În ultimii ani însă, în peisajul local au apărut şi excepţii. Un astfel de exemplu este DOR, din Bran, una dintre cele mai cunoscute destinaţii din România, una care, în esenţă, nu duce lipsă de facilităţi de cazare, dar care avea nevoie de ceva diferit.

Criza nu strică vacanţele românilor: vânzările agenţiilor de turism se apropie de nivelul din 2019, iar creşterea preţurilor nu îi sperie pe turişti, care sunt dispuşi să plătească mai mult. Pandemia a venit cu o serie de lecţii atât pentru companiile din turism, cât şi pentru turişti, care acum sunt mult mai atenţi în privinţa asigurărilor de călătorie

Rezervările înregistrate de către agenţiile de turism în această perioadă sunt la un nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă din 2019, anul de referinţă pentru turismul local. Cu toate că suprapunerea crizelor din această perioadă au dus la un cost de trai mai scump, românii nu renunţă la vacanţele lor, fiind dispuşi să plătească mai mult. Cu toate acestea, creşterea preţurilor la pachetele de vacanţe va începe să se resimtă şi mai tare în următoare perioadă, mai ales pentru cei care încă nu şi-au achiziţionat o vacanţă.

Travelminit.ro: 75% dintre români vor să călătorească mai mult decât înainte de pandemie.

Sunt mai bine de doi ani de când izbucnirea pandemiei Covid-19 a reconfigurat total industria turismului, printre altele, și a impus schimbări majore pentru călătorii din lumea întreagă. În prezent, în contextul în care aproape toate restricțiile au fost ridicate la nivel global, lucrurile încep să revină, treptat, la normalitatea pe care o știm cu toții. Dar efectele pandemiei au generat transformări majore, de lungă durată, care au setat noi direcții și trenduri de viitor atât pentru jucătorii din domeniu, hotelieri, proprietari de pensiuni și tour operatori, cât și pentru turiști.

Ioan Băsea, proprietarul Croaziere.net: Cererea pentru croaziere îşi revine, bugetul mediu este de 2.000-2.500 de euro de cuplu. Preţurile pentru o croazieră diferă foarte mult, în funcţie de linie, de tipul de cabină, de momentul rezervării şi durata şederii

Agenţia de turism croaziere.net, fondată în urmă cu mai bine de 17 ani de antreprenorul Ioan Băsea, estimează pentru acest an aproape 5.000 de turişti pe croaziere, un sfert din numărul înregistrat în 2019, anul de referinţă în turism.

Mihai Rotariu, DNSC: Am făcut un experiment şi cu 1.000 de euro am atras 20.000 de clicuri pe un link maliţios cu o campanie falsă de turism

Atacurile şi tentativele de fraudă cibernetică sunt pe un trend continuu ascendent, într-un context în care nivelul de educaţie digitală şi igienă de securitate cibernetică al românilor este la coada topurilor europene, aşa cum a explicat Mihai Rotariu, manager al Direcţiei Comunicare din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Alertă privind oferte false de vacanțe. Hackerii clonează site-uri turistice oficiale și vând pachete inexistente

Se apropie sezonul vacanțelor și cei mai mulți români încep să caute cele mai bune oferte pentru vara aceasta. Atenție, însă, la escrocii din mediul online. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor spune că o agenție reală de turism trebuie întotdeauna să ofere toate detaliile despre biletele de avion, cazare și masă.

Atout France: Nu urmărim acelaşi număr de turişti români din perioada pre-pandemică, ci să semnalăm întoarcerea la normalitate

Scopul Franţei în acest an nu este să atragă acelaşi număr de turişti români ca înaintea pandemiei de Covid-19, ci să evidenţieze redeschiderea acestui sector, a afirmat, marţi, Emmanuel Marcinkowski, director pentru Europa Centrală şi de Est şi Austria al Agenţiei Atout France, în cadrul unui eveniment de promovare turistică a regiunilor Nisa şi Aix en Provence.

Turnul Eiffel se pregateste pentru un alt an dificil

In pofida revenirii turistilor, dupa doi ani de pandemie,  cel mai celebru monument din Franta se pregateste pentru un alt an dificil. 2022, desi mai bun decat ultimii doi ani, va fi totusi un an greu, crede presedintele societatii care exploateaza Turnul Eiffel (Sete), Jean-François Martins. In prezent, Turnul Eiffel atrage aproximativ 20 de mii de persoane pe zi, la fel ca in vremurile bune. Datorita vremii frumoase, a vacantelor scolare si a week-end-urilor insorite, atractivitatea Turnului  pe piata franceza si cea europeana ramane ridicata, a subliniat Jean-François Martins.

 

PRESA EXTERNĂ

Gas prices, inflation impacting Summer travel decisions more than Covid

More than two years into the pandemic, Americans report that gas prices and inflation will impact their summer travel decisions more than concerns about COVID-19, according to a new survey conducted by Morning Consult and commissioned by the American Hotel & Lodging Association.

‘Thailand Pass’ registration eased for international arrivals from 1 June 2022

Thailand’s Centre of COVID-19 Situation Administration (CCSA) today approved the simplified Thailand Pass registration and entry rules for international arrivals, effective 1 June 2022.

High speed train between Paris and Berlin could start operating as soon as 2023

French rail operator SNCF and Deutsche Bahn are planning to launch a direct high-speed train between Paris and Berlin at the end of 2023.

The new rail line was announced on Tuesday by the head of the French company, who came to Strasbourg to celebrate 15 years of Franco-German high-speed cooperation.

„We want to launch a TGV Paris-Berlin in December 2023,” SNCF CEO Jean-Pierre Farandou told AFP.

Venice Postpones Tourist Tax Until 2023

Venice has postponed its decision to charge tourists a new fee to enter the canal city, according to reports, pushing it off until next year.

The fee, which was initially slated to go into effect this summer as a way to combat overtourism, now won’t be implemented until the start of 2023, Euronews reported. The new tax is aimed at curbing the number of day visitors.

 

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde