REVISTA PRESEI – TURISM

14
Ian
2022

PRESA INTERNĂ

Ministrul Turismului: Pentru Măsura 2 – granturi pentru capital de lucru sunt restanţe la plată pentru 3.000 de beneficiari. Situaţia pentru Măsura 1

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a prezentat, sâmbătă, situaţia pentru Măsura 2 – granturi pentru capital de lucru, afirmând că sunt restanţe la plată pentru 3.000 de beneficiari, în valoare de 570 de milioane de lei.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului: Ar putea fi lansată o schemă de ajutor HoReCa 2 numai după rectificarea bugetară

Guvernul are în vedere lansarea unei scheme de ajutor de stat HoReCa2, în care ar putea fi incluse şi firme din domeniul serviciilor conexe, precum cele de agrement, însă numai în a doua jumătate a anului, după rectificarea bugetară, a declarat vineri, la Braşov, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Ministrul Turismului a discutat cu autorităţile locale despre surse de finanţare externe pentru promovare şi investiţii în turism

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a discutat, marţi, într-o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, despre identificarea unor surse de finanţare externe pentru promovare şi investiţii în turism, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Cadariu intenţionează să dea drumul la 12 programe pentru IMM-uri şi companii din turism în 2022

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a anunţat vineri, la Braşov, că intenţionează ca în acest an să dea drumul la 12 programe care să vină în sprijinul IMM-urilor, dar şi al companiilor din turism.

Ministrul Turismului: 30 de ani, această instituţie nu şi-a atins ţinta principală de promovare a României

Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a fost prezent, sâmbătă, 8 ianuarie, la o întâlnire cu antreprenorii şi investitorii din turismul de pe litoral. Timp de mai bine de două ore, ministrul a prezentat activitatea şi domeniile de competenţă a noului minister, apoi a aflat principalele probleme cu care se confruntă investitorii de la malul mării.

30 de asociaţii patronale au înfiinţat Alianţa pentru Cultură, Turism, Evenimente şi Fitness – ACTEF

Un număr de 30 de asociaţii patronale din domeniul culturii, turismului, industriei de evenimente şi fitness-ului au înfiinţat miercuri Alianţa pentru Cultură, Turism, Evenimente şi Fitness (ACTEF), potrivit unui comunicat remis de noua organizaţie.

Staţiunile Sinaia şi Azuga au intrat în scenariul roşu. Care sunt noile reguli

Staţiunile Sinaia şi Azuga au intrat în scenariul roşu, rata de infectare cu noul coronavirus depăşind pragul de trei cazuri la mia de locuitori, restricţiile aferente acestei situaţii urmând să intre în vigoare pe 13 ianuarie.

Tarifele pe Valea Prahovei au scăzut cu 40% după ce românii și-au terminat vacanțele de sărbători

Tarifele pe Valea Prahovei au scăzut cu 30-40% după sărbători, iar unele unităţi de cazare oferă reduceri în timpul săptămânii, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, citat de Agerpres.

Hotelierii, nemulţumiţi de situaţia plajelor de pe litoral. Ministrul Turismului: Vom vedea dacă se poate identifica o soluţie

Preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, i-a transmis ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, că hotelierii sunt nemulţumiţi de situaţia plajelor de pe litoral, menţionând că fiecare cetăţean are dreptul să se aşeze cu cearşaful unde doreşte.

Cum se transformă Eforie Sud, staţiunea rămasă cenuşăreasa litoralului. „Vrem să-i redăm farmecul de altădată“

Cea mai veche staţiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud, s-a transformat într-o cenuşăreasă la ţărmul mării. Acum, autorităţile locale încearcă să-i redea farmecul de altădată.

Unde își rezervă românii vacanțele pentru vară: ”Sunt reduceri între 10 și 50%”

Cu toate că nici nu am ieșit din iarnă, mulți români visează deja la mare și soare, astfel că nici nu au mai stat pe gânduri și au început deja să își cumpere sau rezerve concediile pentru vară.

Traian Bădulescu, consultant în turism și purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), a alcătuit pentru Ziare.com topul destinațiilor pe care românii și-au planificat deja să le viziteze peste jumătate de an, dar a punctat și că sunt reduceri considerabile pentru această categorie.

Cristina Adriana Nae, specialist în turism: „Românii și-au pierdut încrederea în early booking”

Românii și-au pierdut încrederea în early booking, după ce, în ultimii doi ani nu și-au putut recupera banii plătiți pentru vacanțe, la începutul anului 2020, susține Cristina Adriana Nae, CEO-ul agenției de turism Bonjour-Tour, care oferă pachete de vacanță în Egipt, Dubai, Cipru, Tunisia, Franța, Mexic, Turcia și Iordania. Potrivit acesteia, turiștii au devenit mult mai atenți în privința agențiilor de la care cumpără și nu se mai mulțumesc doar cu promisiunile agenților, ci verifică ei înșiși partenerii de la destinație și solicită opiniile celor care au fost acolo.

Peste două treimi din bugetul alocat de români pentru vacanţe s-au dus către destinaţiile interne: 12 mld. lei au cheltuit românii pe vacanţe şi călătorii în interes de muncă în perioada ianuarie-septembrie

Circa 80% din bugetul alocat de români pentru vacanţe au mers către destinaţiile interne, restul banilor mergând în afara ţării. Românii au chel­tuit în perioada ianuarie-sep­tem­brie circa 12 miliarde lei pe vacanţe şi călă­torii în interes de muncă.

Cursele charter au avut cel mai bun an pe aeroportul din Timişoara. „Am avut 77.000 de pasageri pe cursele charter, maxim istoric, iar destinaţia preferată a bănăţenilor a fost Hurghada, Egipt“

De pe aeroportul din vestul ţării au zburat anul trecut cu 31% mai multe curse charter faţă de 2019 către destinaţiile externe.

Aeroportul din Cluj a fost tranzitat de doar 1,5 milioane de pasageri, cu 50% mai puţin faţă de 2019. Anul trecut, numărul curselor charter înregistrate pe aeroportul din Cluj a fost cu 5% mai mare faţă de cel din 2019

Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj a fost tran­zitat de aproape 1,6 milioane de pasageri anul trecut, asta înseamnă o scădere de 50% a traficului faţă de cel din anul 2019, când a înregistrat aproape 3 mil. pasageri, conform da­telor furnizate de reprezentanţii aeroportului din Cluj.

10 idei de turism în România care merită testate în 2022: de la un sat din lut, la tiny houses sau cazări în copaci

România nu duce lipsă de idei interesante în ceea ce privește turismul intern. În cele ce urmează vom da câteva exemple de astfel de inițiative locale care merită testate în 2022. De la un sat din lut, la case micuțe sau locuințe în copaci, lista ofertelor inedite e deschisă.

Mohammad Murad dezvoltă un centru de conferinţe lângă Sinaia şi are în plan un complex turistic în Delta Dunării: 2022 este anul investiţiilor majore, avem mai multe oferte de finanţare de la bănci

Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din ţară, care controlează unităţi hoteliere pe litoralul românesc, dar şi în Capitală, are în plan investiţii de zeci de milioane de euro în turism, într-un centru  de conferinţe de 700 de locuri lângă Sinaia, un complex turistic în Delta Dunării, dar şi în construcţia de căsuţe de vacanţă în staţiunile de pe litoral şi de la munte.

Cele mai puternice pașapoarte din lume. Pe ce loc este România

  • O firmă de consultanță în domeniul cetățeniei și reședinței globale a întocmit un raport în care îți arată care sunt cele mai utile și mai rău clasate pașapoarte pe care să le deții în 2022.
  • În clasament, topul este ocupat de țările europene, în timp ce statele din Africa și Asia nu arată aceeași popularitate.

Israelul își redeschide granițele turiștilor: care sunt condițiile de călătorie

Odată cu redeschiderea granițelor pentru turiștii de pretutindeni, Israelul investește peste 280 de milioane de euro în infrastructura turistică de la locurile sfinte. Autoritățile de la Ierusalim au anunțat la începutul săptămânii trecute redeschiderea granițelor, iar vestea a fost foarte bine primită de turiștii de pretutindeni, dat fiind că mare parte dintre condițiile de intrare în țară au fost relaxate.

Thailanda introduce o taxă de intrare în țară pentru vizitatorii străini ca să-și ajute turismul

Thailanda va introduce o taxă de intrare de 9 dolari pentru vizitatorii străini, în încercarea de a-şi ajuta sectorul turistic devastat de pandemia de coronavirus, au anunţat miercuri autorităţile, citate de Bloomberg și Agerpres.

Japonia prelungește închiderea frontierei pentru străini până în martie

Japonia va prelungi, cel puțin până pe 28 februarie, închiderea frontierei care îi afectează pe străinii nou-veniți din cauza extinderii variantei omicron în țară, și va accelera inocularea dozei de rapel. Guvernul japonez a anunțat marți noi măsuri pentru a face față revenirii infecțiilor cu COVID-19 și extinderii variantei omicron în arhipelag, cu accent pe suspendarea noilor sosiri ale străinilor.

Companiile aeriene europene anulează mii de zboruri pentru ianuarie și februarie

Companiile aeriene europene fac reduceri drastice ale programelor de zbor de iarnă, în special în ianuarie și februarie, din cauza noilor restricții impuse pentru a limita răspândirea omicronului, varianta extrem de contagioasă a COVID-19 detectată în Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, a provocat o scădere abruptă a rezervărilor în avans pentru acele luni, după un sezon de toamnă 2021 promoțitător și înșelător pentru industria turismului. Grupul Lufthansa, Ryanair și WizzAir au făcut anunțuri în acest sens.

Italia va limita numărul de turiști în Veneția, pentru a descuraja călătoriile de o zi

Autoritățile italiene au anunțat că vor introduce o limitare a numărului de turiști care pot intra în Veneția, în încercarea de a reduce călătoriile de o zi în oraș.

PRESA EXTERNĂ

Travel ban lifted at the Republic of Mauritius

As of Friday 7 January 2022, the Covid-19 travel ban imposed by the Republic of Mauritius on the Republic of South Africa, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique and Zambia will be lifted and commercial passenger flights from these countries to Mauritius can resume.

Travellers are requested to get in touch with airlines and tour operators to confirm availability of flights, as well as he necessary Covid-19 protocols to follow.

COVID in Europe: An updated list of travel restrictions for every European country

Most countries have travel restrictions in place in a bid to control the spread of COVID-19.

The latest big changes include:

  • France is planning to lift its ban on UK tourists from Friday 14th January.
  • The UK has scrapped pre-departure testing from Friday 7th January.
  • Cyprus now requires pre-departure PCR tests from all travellers.
  • Germany eased restrictions for UK tourists from Tuesday 4th January.
  • The Netherlands has a strict lockdown in place until 14th January.
  • Italy requires all travellers to present a negative PCR test on arrival.
  • Switzerland has changed its testing requirements for all arrivals.
  • Only fully-vaccinated UK travellers are currently allowed into Spain.

Ski season: Here are the travel restrictions for Europe’s top winter sport destinations

It might be peak ski season but with Omicron cases peaking across Europe, travel restrictions have been tightened in many top winter sports destinations.

With yet another season under COVID-19 restrictions, it can be difficult to plan a trip to the slopes around changing rules and regulations.

So we’ve put together everything you need to know for some of Europe’s favourite ski spots.

Why are skiing holidays in France becoming a thing of the past?

At the small resort of Schnepfenried in France, exceptionally mild temperatures and scarce snowfall are threatening the future of this famed ski destination.

The resort – which currently holds the title of best small ski area in Europe – has been forced to shut four of its seven slopes, resulting in dwindling visitor numbers. It is now facing the imminent threat of closure.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde