REVISTA PRESEI – TURISM

7
Ian
2022

PRESA INTERNĂ

Sosirile în structurile de primire turistică, în creştere cu 45% în primele 11 luni din 2021

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au crescut în primele 11 luni din 2021 cu 45,1% comparativ cu perioada similară a anului anterior, până la 8,697 milioane, sosirile turiştilor români reprezentând 91%, iar ale celor străini 9%, informează Institutul Naţional de Statistică.

RETROSPECTIVĂ 2021/Turismul, între volatilitatea restricţiilor, eliminarea voucherelor de vacanţă şi pierderea forţei de muncă

Turismul a continuat să funcţioneze în 2021 în contextul restricţiilor impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei. Anularea voucherelor de vacanţă a fost resimţită de operatorii turistici, iar sectorul a trebuit să facă faţă unui al doilea an consecutiv de pierdere a forţei de muncă. Totuşi, încasările în turism au crescut faţă de primul an de pandemie.

Turiştii români au cheltuit peste 70 de milioane de euro pentru vacanțele de Revelion

Turiştii români au cheltuit cu prilejul Revelionului 45 de milioane de euro pentru destinaţiile externe şi 30 de milioane de euro pentru cele interne, preferate fiind staţiunile rurale şi Valea Prahovei, arată datele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România.

Litoralul românesc a ajuns la aproape 40 de hoteluri all inclusive

Sezonul estival 2022 aduce pentru litoralurile românesc și bulgăresc reduceri early booking de până la 50%, avansuri mici de maximum 10% și diferență de 90% cu 10 zile înainte de intrare la cazare. Astfel turiștii beneficiază de reducerile maxime de early booking, iar avansul este rambursabil. În cazul vacanțelor de vară, diferența de bani poate fi achitată abia peste 6-7 luni.

Patronii din turism: Încasările de Revelion au scăzut cu 40% față de 2019

Un număr de 121.000 de turişti au petrecut Revelionul 2021/2022 într-o destinaţie din România, cu 32% mai puţini în comparaţie cu Revelionul 2019/2020, şi au cheltuit aproape 25,6 milioane de euro, sumă mai mică cu 40% faţă de cea cheltuită în aceeaşi perioadă a anului 2019, an de referinţă în turismul intern înainte de pandemie, potrivit unui comunicat remis luni de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Trenurile Zăpezii pornesc, cu reduceri de preţ, spre staţiunile montane din data de 10 ianuarie

Iubitorii sporturilor de iarnă, şi nu numai, pot profita în perioada 10 ianuarie – 28 februarie 2022 de reduceri tarifare atractive de 25% prin oferta „Trenurile Zăpezii”, disponibilă la trenurile InterRegio CFR Călători, care circulă spre şi dinspre cele mai căutate staţiuni montane pentru schi, informează vineri operatorul naţional feroviar de transport călători.

Cadariu: OMD-urile vor produce efecte benefice dacă organizaţiile care le formează vor lucra împreună

Organizaţiile de Management al Destinaţiilor (OMD) vor produce efecte cu adevărat benefice doar dacă organizaţiile care le formează, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, vor lucra împreună, a afirmat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Primăria Braşov susţine că brandul de oraş va fi gata până la jumătatea anului

Municipiul Braşov va avea un brand de oraş până la jumătatea acestui an, a precizat Primăria Braşov într-un comunicat remis miercuri, în care sunt explicate motivele pentru care a fost iniţiat acest demers şi cele care au stat la baza atribuirii directe a contractului către firma MAP Advertising, controlată de soţii Felix şi Nadia Tătaru.

Mihăiţă Ursu este noul director general al TAROM

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române TAROM l-a numit marţi în funcţia de director general pe Mihăiţă Ursu, membru în Consiliul de Administraţie şi fost director general al companiei în perioada iunie 2020 – iunie 2021.

Mănăstirile din Bucovina și Bucureștiul, pe lista Bloomberg a celor 25 locuri din lume pe care trebuie să le vezi în 2022

Bloomberg a inclus România pe lista celor 25 de locuri din lume care trebuie vizitate în 2022, mănăstirile din Bucovina, satele de pe Dunăre și Bucureștiul fiind considerate cele mai frumoase destinații turistice din țara noastră.

Cetatea magică din Transilvania unde poţi dormi ca un prinţ. Arată perfect chiar şi după 700 de ani de existenţă

Una dintre cele mai spectaculoase cetăţi medievale, înscrisă din 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, se găseşte în comuna Câlnic, din judeţul Alba. Obiectivul turistic este vizitat în fiecare an de mii de turişti, convinşi, în special, de imaginile publicate pe internet.

Băile Govora: Cum arată astăzi fostul loc de întâlnire al elitelor politice

La două-trei ore distanță de București găsim Băile Govora (județul Vâlcea), una dintre destinațiile românești cunoscute pentru beneficiile asupra sănătății, des frecventată în ultima perioadă pentru recuperarea post-COVID. wall-street.ro a testat cum este în prezent ”la băi”, fostul loc de întâlnire al elitelor politice.

Studiu: Românii vor să călătorească mai mult în 2022

Disponibilitatea românilor de a călători anul viitor va fi chiar mai mare decât în perioada pre-pandemică, însă vor exista şi modificări privind preferinţele acestora pentru tipul de cazare şi serviciile alese, arată datele publicate de o platformă hotelieră, relatează Agerpres.

Pasagerii vor fi compensați pentru zborurile avansate cu mai mult de o oră

Înalta Curte de Justiție a Uniunii Europene a decis că pasagerii de transport aerian din Europa au dreptul la despăgubiri în cazul în care zborurile lor sunt înaintate cu mai mult de o oră, deoarece trebuie considerate anulate. Cea mai Înaltă Instanță a susținut în decizia sa că astfel de scenarii „pot avea ca rezultat incoveniente grave pentru pasageri, precum și o întârziere”, deoarece aceștia ar putea fi nevoiți să-și adapteze planurile în mod semnificativ sau chiar să piardă zborul din cauza modificării orei de plecare.

Bulgaria sare în ajutorul firmelor din sectorul turistic. Aproximativ 25.000 de companii și IMM-uri din sector vor primii compensații

Guvernul Bulgariei va majora la 2,3 milioane de euro plafonul de ajutor pentru tur-operatorii care trebuie să ramburseze clienţilor banii pentru călătoriile anulate din cauza crizei provocate de pandemie, a anunţat Ministerul Turismului, informează publicaţia The Sofia Globe, citat de Agerpres.

Grecia se află pe locul şase în topul destinaţiilor turistice vinicole, primul loc fiind ocupat de Italia

Grecia se află pe locul şase în topul destinaţiilor turistice vinicole, conform unui studiu realizat de aplicaţia pentru depozitarea bagajelor Bounce, informează publicaţia Kathimerini, conform agerpres.

Cuba cere din nou PCR călătorilor

Pe 15 noiembre, Cuba și-a anunțat redeschiderea treptată către turism și a flexibilizat protocoalele igienico-sanitare care au fost stabilite pentru sosirea turiștilor din cauza pandemiei de coronavirus. În acest fel, nu li s-a mai cerut călătorilor vaccinați un PCR negativ, măsură ce va fi reintrodusă incepând de ieri 5 ianuarie, având în vedere avansul la nivel mondial al omicronului, noua variantă a COVID-19.

Generația Z: trei tendințe cheie în obiceiurile lor de călătorie

Generația Z, față de predecesoarele sale, prezintă o mare afinitate, confort și adaptabilitate cu tot ce ține de tehnologie, cu schimbările în continuă evoluție pe care aceasta le presupune. Membrii săi par a fi cei mai puțin „interesanți” pe termen scurt, deoarece câștigă mai puțin, sunt mai sensibili la preț și călătoriile nu sunt la fel de importante pentru ei ca pentru alte generații. Doar 43% dintre cei chestionați de Phocuswright le consideră prioritate.

PRESA EXTERNĂ

Bulgaria tightens travel restrictions as COVID infections surge

Bulgaria will require almost all travellers from the European Union to have a negative PCR coronavirus test prior to entry along with a valid COVID certificate, starting on Friday, the Health Ministry said on Wednesday.

The measure is aimed at limiting the spread of the Omicron coronavirus variant, the ministry said.

UK travel update: Pre-departure tests for travellers have been scrapped

PCR tests for travellers arriving in the UK will no longer be required from 7 January, Prime Minister Boris Johnson has confirmed.

For now, the post-arrival test remains in place, but requirements for double vaccinated arrivals have been eased. From 4am, fully vaccinated people returning to the country no longer have to take pre-departure tests and won’t have to self isolate upon arrival.

But from Sunday 9 January, post-arrival testing requirements are also being eased. Arrivals will instead be able to take a lateral flow test rather than a PCR test at the end of day two after they arrive in the UK.

BIT 2022 date change: Event from 10 to 12 April

The International Tourism Exchange is still listening to operators who are aiming for a spring relaunch. Tourism is experiencing a moment of uncertainty. In a context where the pandemic is affecting both short- and long-haul travel, the sector is still affected by the decisions of various governments and the behaviour of individuals.

Ireland loosens requirements for vaccinated travellers

Tourism Ireland has welcomed a government decision to lift additional pre-testing requirements for travel to the destination.

The measures were initially introduced to combat the emergence of the Omicron variant of Covid-19.

Fully-vaccinated travellers will no longer need to take a pre-departure PCR test before entering the country.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde