REVISTA PRESEI – TURISM

17
Dec
2021

PRESA INTERNĂ

Cât cheltuiește un turist străin în România

Peste 615.000 de turişti străini au vizitat România în primele nouă luni ale acestui an, iar aceştia au cheltuit în medie 2.327 lei de persoană, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Agerpres.

Ministerul Turismului: A început transmiterea acordurilor de plată pentru programul HoReCa

Acordurile de plată pentru programul HoReCa au început să se transmită de marţi, în cadrul aplicaţiei electronice de înscriere, iar plăţile vor fi efectuate în conturile beneficiarilor începând cu data de 20 decembrie, a anunţat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, citat de Agerpres.

Vestea momentului pentru domeniul HoReCa! Schema de ajutor ar putea fi reluată din 2022: Șansele sunt mari

Schema de ajutor pentru domeniul HoReCa are șanse mari să fie reluată de anul viitor, spune ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu. Acesta a mai spus că schema de ajutor va fi acordată afacerilor care au fost afectate în 2021.

Formularul digital care va fi obligatoriu din 20 decembrie la intrarea în România / De ce este necesar PLF și cum se completează

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța de urgență pentru implementarea formularului digital (PLF) care va fi obligatoriu începând cu 20 decembrie pentru persoanele care vin în țara noastră, documentul fiind utilizat deja în 18 state din UE, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă. „Prin intermediul său vom eficientiza anchetele epidemiologice și DSP-urile vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact în timpul călătoriei cu un cetățean infectat”, a afirmat Ciucă.

Formularul va putea fi completat digital pe platforma plf.gov.ro, dezvoltată de STS.

Comunităţile locale se pot dezvolta prin turism rural, dar lipsa educaţiei antreprenoriale şi slaba promovare a resurselor turistice reprezintă piedici în calea întreprinderilor mici

Dezvoltarea turismului rural ar însemna implicarea tuturor membrilor comunităţii în acest proces, însă este nevoie de o promovare agresivă pentru atragerea cât mai multor turişti străini.

Impactul pandemiei asupra industriei de turism şi călătorii: În România, ponderea sectorului în PIB a scăzut de la 6% la 3% în 2020. România, printre ţările unde acest domeniu nu cântărea greu în economie nici înainte

Media mondială (a ponderii turismului în PIB) era de peste 10% în 2019 şi a scăzut la 5,5% anul trecut, arată datele World Travel Tourism & Council (WTTC) ♦ Grecia, Croaţia şi Slovenia au o economie puternic dependentă de turism şi HoReCa, astfel că acest sector contribuia cu 15-25% la PIB înainte de pandemie. Românii au cheltuit anul trecut 15 mld. lei pe călătorii – de business şi leisure -, iar din total sumă, 75% a fost lăsată la operatorii locali de tu­rism sau la cei din industriile adia­cente.

Noile restricţii de călătorie nu îi mai sperie pe români. Rata de anulare a vacanţelor a scăzut de la un val de îmbolnăviri la altul. „Oamenii s-au obişnuit cu vremurile în care trăim şi nu mai reacţionează impulsiv.“

Apariţia noii variante a coronavirusului şi restricţiile ce au urmat-o nu i-au mai speriat pe românii care aveau în perioada următoare planificate vacanţe în destinaţii calde, ceea ce a dus la o rată mică de anulare a rezervărilor făcute pentru sărbători, spun reprezentanţii agenţiilor de turism locale.

Vaccinarea şi munca de la distanţă au impulsionat reluarea călătoriilor. Turiştii, dispuşi să-şi prelungească vacanţele şi să cheltuie mai mulţi bani

Evoluţia pozitivă a ratei de vaccinare la nivel global şi menţinerea flexibilităţii în piaţa muncii au contribuit la reluarea călătoriilor, astfel că numărul turiştilor care au mers cu avionul şi s-au cazat la hotel a crescut cu 50% în ultima parte a acestui an în comparaţie cu anul trecut, arată un studiu realizat de Deloitte.

Bugetarii ar putea beneficia de vouchere de vacanță și în următorii cinci ani. Ministrul Turismului: Noile tichete vor fi pe card

Bugetarii ar putea beneficia de vouchere de vacanță și în următorii cinci ani, a anunțat ministrul Turismului, Daniel Cadariu, care speră ca în ședința de vineri să fie adoptată OUG în acest sens. Potrivit ministrului, voucherele noi vor fi pe suport magnetic, pe card, iar valoarea lor va rămâne aceeași, 1.450 lei pentru fiecare salariat.

Ministrul Finanțelor, pentru Profit.ro: Voucherele de vacanță vor putea fi folosite doar la unități turistice care nu au arierate la stat. De la 1 aprilie vor fi decontate prin sistemul eFactură

Voucherele de vacanță primite de către angajații din sistemul public vor putea fi folosite doar la unități turistice care nu înregistrează datorii către stat mai vechi de 90 de zile, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Ordonanța pregătită la nivelul guvernului prevede și decontarea acestor vouchere prin sistemul eFactură, de la 1 aprilie.

Studiu Vola.ro: Românii din Diaspora vor să petreacă sărbătorile de iarnă acasă, cu familia și prietenii

După ce anul trecut Sărbătorile de iarnă au arătat cu totul altfel față de cum eram obișnuiți, iar Crăciunul și Revelionul au fost sărbătorite preponderent acasă, în grupuri cât mai restrânse, anul acesta, în contextul anunțului recent privind relaxarea restricțiilor în întreaga țară, tot mai mulți români își fac planuri pentru a se întoarce acasă în perioada următoare. Condițiile relaxate de călătorie pentru turiștii care vin din Uniunea Europeană și dețin certificatul verde contribuie la reunirea famiilor ai căror membri sunt plecați peste hotare la muncă sau la studii. Astfel, conform unui studiu realizat de agenția de turism online Vola.ro, 68% dintre respondenți au în plan să vină acasă de Sărbători, iar 44% și-au achiziționat deja și biletele pentru revederea cu cei dragi.

Aeroportul Henri Coandă va avea 20 de birouri DSP pentru controlarea certificatelor verzi

Numărul birourilor la care se face verificarea certificatului verde la intrarea în țară prin Aeroportul Internaţional Henri Coandă a ajuns la 20, personalul de control la sosiri fiind de asemenea suplimentat.

Administraţia Deltei a propus majorarea tarifului de acces în rezervaţie

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a propus anul acesta de două ori ministerului de resort majorarea tarifelor de acces în rezervaţie, a declarat joi, în timpul unei conferinţe de presă, guvernatoarea Deltei, Atena Groza.

Muzeul in aer liber din Sibiu a obtinut distinctia Tripadvisor Travelers Choice Award 2021

Cât costă un skipass în stațiunile montane din România comparativ cu cele din Austria și Bulgaria

Cum perioada sărbătorilor de iarnă e aproape, entuziaștii ski-ului se pregătesc să le petreacă pe pârtiile existente în România, dar și prin țările vecine, precum Austria sau Bulgaria. Asta și pentru că deși declarativ avem, în România, peste 100 de pârtii și o suprafață de 31% din teritoriul țării ocupată de Munții Carpați, deci șansa să fim între statele cu cel mai mare domeniu schiabil din Europa, din păcate însă infrastructura este aproape inexistentă sau învechită. Economedia a încercat să vadă cum stăm cu cheltuielile pentru skipass-uri, atât la noi în țară, cât și prin vecini.

Industria turismului din România a pierdut o mare parte din forţa de muncă în pandemie. Angajaţii, forţaţi să migreze spre alte sectoare

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a transmis, miercuri, că cel mai mare prejudiciu înregistrat în industria turismului din România este că aceasta a pierdut peste 30% din forţa de muncă în circa 18 luni.

Liderii din industria ospitalității avertizează: Salariile sunt mici, iar educația, aproape inexistentă. În schimb, a crescut bacșișul

Lipsa educației și salariile mici reprezintă principalele provocări prin care trece astăzi industria ospitalității din România și pe care pandemia le-a accentuat. În ultimii aproape doi ani, antreprenorii au devenit tot mai reticenți în alocarea resurselor pentru educarea personalului, ceea ce este o mare greșeală.

ECDC a actualizat indicii epidemiologici: Italia, Spania și Suedia vor intra pe lista roșie a României

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) raportează în fiecare săptămână un indice calculat pentru 14 zile. De exemplu astăzi, 15 decembrie 2021, a fost publicată lista cu indicele epidemiologic raportat la perioada 29 noiembrie – 12 decembrie 2021.

În acest context, dacă autoritățile din România vor actualiza lista semafor (astăzi sau mâine), vom avea parte de câteva schimbări foarte importante. Maldive, Italia, Spania și Suedia vor intra pe lista roșie a României. Armenia și Albania vor intra pe lista verde. În zona roșie rămân: Turcia, Serbia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Grecia, Bulgaria!

Italia impune test negativ pentru călătorii care sosesc din Uniunea Europeană

Călătorii din Uniunea Europeană care vor să intre pe teritoriul Italiei trebuie să prezinte dovada unui test negativ la coronavirus. În plus, cei nevaccinaţi vor trebui să stea timp de cinci zile în carantină.

Noi condiții de intrare în Grecia: test PCR negativ obligatoriu pentru toți călătorii. Când intră în vigoare decizia

Toți călătorii care vor merge în Grecia vor trebui să prezinte un test PCR negativ valabil 48 de ore, din 19 decembrie. Grecia a anunţat miercuri, 15 decembrie, înăsprirea condițiilor de intrare în țară, în urma răspândirii variantei Omicron.

Grecia va recunoaște certificatul de recuperare COVID-19 cu valabilitatea de maxim 90 de zile!

Călătorii eligibili să intre în Grecia, care poartă cu ei dovada recuperării din cauza COVID-19, ar trebui să știe acum că valabilitatea acestor certificate a fost scurtată de la 180 de zile la 90 de zile. Măsura a fost anunțată de autoritățile elene.

Austria redeschide granițele pentru turiști. La intrare în Austria se aplică regula 3G, însă pe plan local se aplică regula 2G!

Din 12 decembrie, lockdownul din Austria se încheie. Rata de infectare a scăzut și Austria se ve redeschide etapizat la nivel regional. Călătoriile în Austria în scopuri turistice vor fi din nou posibile pentru persoanele vaccinate și recuperate în urma bolii cu COVID-19.

Clasamentul țărilor europene pentru recuperarea turismului străin

Grecia a fost câștigătoarea în Europa în zenitul verii 2021, recuperând vizitatori străini. Țara a reușit să atingă 85,7% din sosirile din 2019 în iulie și august, potrivit unui raport al Forwardkeys bazat pe vânzările de bilete de avion.

Companiile aeriene își revin. Investitorii europeni devin mai interesați de ele la finalul anului 2021

Pentru companiile aeriene, pandemia de coronavirus a însemnat o lovitură fără precendent. Restricțiile impuse au generat mari probleme, însă odată cu introducerea certificatului verde, acestea au consemnat o revenire semnificativă, iar odată cu ea, interesul investitorilor europeni a crescut la finalul anului 2021.

Companiile calculează pierderi nete de 173 miliarde de euro între 2020 și 2022

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) estimează că pierderile nete ale industriei de transport aerian în ansamblu se vor reduce semnificativ în 2022 la 11,6 miliarde de dolari (9,987 M€), după pierderea estimată pentru acest an de 51,8 miliarde de dolari (44,595 M€), o prognoză mai proastă decât cea prezentată în aprilie de 47,7 miliarde de dolari (41,047 M€). Pentru 2020, pierderile nete au fost revizuite la 137,7 miliarde de dolari (118,493 M€), cifră care adăugată celor anterioare arată pierderile acumulate de industrie în perioada 2020-2022 ca urmare a crizei coronavirusului de 201 miliarde de dolari (173 M€). În acest an, traficul de pasageri va atinge 40% din nivelul din 2019, crescând la 61% în 2022.

Cum vor evolua vânzările online pe diferitele piețe?

Impulsul global pentru digitalizare a dus la un salt uriaș în penetrarea online. Phocuswright a analizat această evoluție și previziunile sale atât la nivel global, cât și pe principalele piețe sursă. Pete Corneau, managing director al firmei de consultanță, explică într-un videoclip cele mai semnificative aspecte pe baza faptului că după creșterea mare din 2020, tendința va fi spre o creștere moderată și o anumită stabilitate.

PRESA EXTERNĂ

ITB Berlin cancelled for third year in a row

Organisers Messe Berlin have said the in-person part of ITB Berlin will not take place early next year as the Omicron variant of Covid-19 drives up case numbers across Europe.

Instead, the industry-leading show will focus on a livestreamed convention and digital business day in March.

World Travel Awards reveals global winners

World Travel Awards – the leading authority that recognises and rewards excellence in travel and tourism – has unveiled its 2021 global winners.

Portugal to Singapore could be the longest train journey in the world. But how much does it cost?

The opening of a new train line in Laos has just created the longest continuous train journey in the world.

Travelling all the way from Lagos in Southern Portugal to Singapore, it takes you through Paris, Moscow and Beijing. And at 18,755km, experts estimate completing the full journey would take 21 days.

Survey: Omicron Effect on Travel Restart Strategy Limited

Fewer than one in five travel buyers and procurement managers expect their organizations to introduce restrictions on nonessential business travel due to the emergence of the omicron variant of Covid-19, according to a new survey of Global Business Travel Association members.

Greece further amends COVID travel rules for foreigners

ATHENS, Dec 16 (Reuters) – Foreign travellers can opt to show a rapid antigen test or a PCR test to enter Greece, the country said on Thursday, amending a rule it announced only the day before to help curb the spread of the Omicron variant of the coronavirus.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde