REVISTA PRESEI – TURISM

9
Iul
2021

PRESA INTERNĂ

Ministerul Economiei a actualizat lista de întrebări şi răspunsuri pentru aplicanţii la schema de ajutor din domeniul HoReCa

Lista de întrebări şi răspunsuri pe subiectul schemei de sprijin pentru sectorul HoReCa a fost actualizată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), potrivit unui comunicat remis vineri de instituţie.

Spre deosebire de lista iniţială publicată de MEAT, documentul actualizat include întrebări mai clare şi răspunsuri scurte şi simplificate.

Lista actualizată este disponibilă la www.economie.gov.ro/q-a-schema-horeca-02-07-2021.

Băncile din schema de ajutor pentru HoReCa au anunțat condițiile de finanțare

Cele cinci bănci partenere cu Guvernul pentru aplicarea schemei și-au publicat condițiile de finanțare și avantajele pe care le oferă fiecare bancă pentru jucătorii din sectorul HoReCa, cel mai grav afectat de pandemia de COVID-19, care beneficiază de ajutoare de stat de 2,5 miliarde de lei pentru refacere și la care s-au dat drumul la 1 iulie.

CNSU a actualizat lista ţărilor aflate în zona roşie, galbenă şi verde

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat, joi, lista ţărilor sau zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

„Se aprobă lista şi clasificarea ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic în vederea stabilirii persoanelor asupra cărora se instituie măsura carantinei de 14 zile cu privire la cei care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre. Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I şi se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”, prevede Hotărârea nr. 45 a CNSU.

Noi modificări adoptate de Guvern: Pentru restaurante, la exterior, se elimină regula de şase persoane la masă, plus o nouă decizie pentru cei care au trecut prin boală

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a informat, joi, că, în cadrul hotărârii privind prelungirea stării de alertă, care a fost adoptată de Guvern, au fost introduse o serie de modificări, printre care posibilitatea participării a 1.000 de persoane, pe scaune, la activităţi cultural-artistice desfăşurate în aer liber şi diminuarea spaţiului care trebuie asigurat pentru participanţii la evenimente private.

Consiliul Concurenţei investighează comerţul online. Sunt analizate patru domenii de activitate

Cele patru sectoare analizate sunt: servicii de intermediere a livrărilor online, servicii de intermediere online a cazărilor, servicii de comercializare online a pachetelor turistice şi servicii de publicitate online.

Fostul ministru Bogdan Trif solicită angajarea de ataşaţi în turism în Germania, SUA, China

Fostul ministru al Turismului Bogdan Trif, lider al organizaţiei PSD Sibiu, solicită Guvernului să angajeze ataşaţi în turism în ţări precum Germania, Israel, Italia, SUA, China, unde România are nevoie de promovare şi atragerea de turişti.

Lipsă imensă de angajaţi pe litoral. „Este cea mai mare criză a forţei de muncă de după Revoluţie”

Patronii spaţiilor de cazare, ai teraselor şi ai restaurantelor de pe litoralul românesc se plâng că nu găsesc oameni cu care să lucreze în această vară. Ei arată că se confruntă cu cea mai mare criză de personal din ultimii 30 de ani.

Radu Enache, Continental Hotels: Ne este foarte greu să găsim personal. Cei care vin au pretenții imposibil de satisfăcut

După mai bine de un an în care industria HoReCa a fost lovită continuu de șocuri puternice cauzate de pandemia de COVID-19, Radu Enache, proprietarul lanțului hotelier Continental Hotels, vorbește într-un interviu acordat wall-street.ro despre modul în care gândește acum investițiile viitoare, problemele serioase de pe piața muncii cu care se confruntă industria, dar și următoarele mutări pe care le pregătește.

Orasul din Romania inclus in topul celor mai in voga destinatii turistice europene

Sute de mii de oameni au votat si in anul 2021 care sunt cele mai bune destinatii europene. Un oras din Romania a reusit sa intre in top 20, clasandu-se chiar pe locul cinci. Este vorba despre Sibiu, situat in inima Transilvaniei, care a cucerit turistii prin combinatia dintre istorie si spiritul vibrant al unui oras european modern.

Cardul de vacanta: cum se foloseste. Diferentele fata de sistemul vechi al tichetelor pentru bugetari

Chiar daca in 2021 bugetarii nu au primit carduri de vacanta sau tichete de vacanta, autoritatile centrale au luat decizia ca acestia sa le poata utiliza pe cele obtinute in anii precedenti, ramase nefolosite. Concret, institutiile si autoritatile publice pot acorda o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere de vacanta pe hartie sau card, in cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat.

Patru dintre 10 piețe principale emitente recomandă evitarea călătoriilor neesențiale

Cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Turismului confirmă că la nivel mondial există doar trei destinații deschise complet turiștilor, fără restricții: Albania, Costa Rica și Republica Dominicană. În timp ce 29% și-au „închis complet granițele” pentru turismul internațional. Progresul companiilor de vaccinare și adoptarea de soluții digitale pentru călătorii în condiții de siguranță „ar trebui să ducă la o creștere a mobilității internaționale în următoarele săptămâni și luni”, spune OMT (UNWTO), cu toate acestea, patru din cele zece piețe principale emitente încă recomandă împotriva călătoriilor neesențiale în străinătate.

Calatorii au avut un rol major in lansarea celui de-al doilea val al pandemiei in Europa STUDIU

Al doilea val al pandemiei de coronavirus a fost mai ucigator decat primul, iar calatoriile internationale au avut un rol important in declansarea acestuia, vara trecuta. Mai mult de jumatate din variantele COVID care circulau pe batranul continent au fost introduse dupa 15 iunie, conform unui stidiu citat de The Brussels Times.

Optimism în rândul agențiilor europene „dacă situația continuă așa cum este acum”

„Avem motive întemeiate să fim moderat pozitivi pentru această vară, dacă situația continuă așa cum este acum”. Acestea sunt cuvintele președintelui grupării Asociațiilor Europene de Agenții și Operatori de Turim (ECTAA), Pawel Niewiadomski, în declarația publicată de organizație cu ocazia reuniunii de la Zagreb (Croația) pentru a dezbate începutul sezonului turistic.

Certificatul COVID digital european: problemă sau soluție pentru pasageri?

Companiile aeriene și aeroporturile avertizează cu privire la principalele riscuri operaționale din cauza abordării incoerente între statele membre ale Uniunii Europene (UE) în aplicarea certificatului COVID digital (DCC). Asociația companiilor aeriene Airlines for Europe (A4E), care grupează cele 15 principale companii aeriene europene cu peste 720 de milioane de pasageri transportați în 2019, reprezentând peste 70% din călătoriile continentului, subliniază faptul că, deși Comisia Europeana a lucrat în strânsă colaborare împreună cu industria și a livrat în timp record cadrul potrivit, care să permită DCC comune și complet interoperaible, nu mai puțin de 10 abordări și soluții naționale diferite sunt în prezent revizuite în întreaga UE. Această situație, combinată cu lipsa integrării complete și eficiente a DCC în călătoria pasagerilor și cu dublarea controalelor documentelor  crește timpul mediu de check-in cu 500%, la 12 minute pe pasager, și amenință succesul reluării zborurilor în această vară.

Grecia, cea mai căutată destinaţie în această vară. Cererile au depăşit volumul din 2019

Grecia este cea mai căutată destinaţie de vacanţă în vara acestui an, a anunţat, joi agenţia Paralela 45, agenţie care reorganizează departamentul de call center pentru a reduce timpul de aşteptare pentru cererile primite zilnic.

Conditiile de intrare in Grecia si punctele vamale disponibile incepand cu 8 iulie. Anuntul oficial al autoritatilor elene

Autoritatile elene responsabile cu limitarea raspandirii coronavirusului au facut publice oficial conditiile de intrare in tara, valabile in intervalul 8-15 iulie 2021.
Mesajul oficial a fost mediatizat de responsabilii paginii de Facebook Forum Grecia: „Conditiile de intrare in Grecia, pentru a limita raspandirea COVID-19, se mentin aceleasi ca si pana acum, pentru perioada 8 iulie 2021, ora 6.00 – 15 iulie 2021, ora 6.00.

Haris Theoharis: Cred că problemele din vămile de la intrarea în Grecia se vor rezolva

Ministrul elen al Turismului, Haris Theoharis, a afirmat că este încrezător că timpii de aşteptare în punctele de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia vor scădea odată cu deschiderea tuturor vămilor de la 1 iulie. „Am mărit numărul de benzi de intrare în Grecia prin Promahonas, pentru că acest punct vamal va fi întotdeauna una dintre cele mai mari porţi de intrare în Grecia. Aveam până acum două benzi de intrare şi una de ieşire. Una peste alta, credem că majoritatea problemelor se vor rezolva. Desigur, dacă vor mai fi probleme vom fi acolo pentru a încerca să le rezolvăm”.

Grecia înregistrează din nou o creştere notabilă a cazurilor de COVID-19, după săptămâni de scădere

Numărul noilor cazuri de COVID-19 în Grecia a crescut mai mult decât dublu marţi faţă de luni, după ce mai multe săptămâni de scădere a acestora au determinat autorităţile să elimine majoritatea restricţiilor antiepidemice, relatează Reuters.

Turismul grecesc – incertitudine din cauza mutaţiei Delta a coronavirusului

Cei ce activează în domeniul turismului din Grecia au început să-şi revizuiască în scădere previziunile cu privire la încasări, în perspectiva unui nou val al pandemiei, ca urmare a răspândirii agresive a mutaţiei Delta. Nu este exclusă chiar ca o recidivare a pandemiei să ducă la revizuirea politicii Greciei faţă de turiştii externi şi, foarte probabil, şi la o revizuire a politicii europene în domeniu.

Premierul Greciei da asigurari ca economia nu se va inchide din cauza pandemiei: „Cand am impus restrictiile, nu existau vaccinuri. Acum le avem”

Economia Greciei nu va mai fi inchisa din cauza pandemiei, daca ar trebui protejata doar o minoritate nevaccinata, a afirmat premierul Kyriakos Mitsotakis, intr-un interviu acordat duminica publicatiei Kathimerini, transmite Reuters.

Viceprimar Corfu: Pentru noi, piața din România este valoroasă și ar trebui dezvoltată

Piaţa din România este una valoroasă pentru insula Corfu şi ar trebui dezvoltată, în contextul în care vizitatorii din Marea Britanie, care erau cei mai numeroşi înainte de pandemie, se confruntă în continuare cu restricţii de călătorie, a declarat viceprimarul insulei ionice cu atribuţii pentru turism, Panagiotis Varouchas.

Boris Johnson elimină restricțiile și carantina pentru vaccinați

Boris Johnson a anunțat că utilizarea măștii, distanțarea socială și limitele la spațiile interioare și exterioare, printre alte restricții impuse în Regatul Unit pentru a controla răspândirea COVID-19, vor fi complet eliminate în Anglia începând cu 19 iulie și vor fi cetățenii cei care vor gestiona riscurile pe care le asumă și ce prevenții ar trebui să ia în funcție de propriile criterii. Va fi o redeschidere totală a tuturor unităților, inclusiv a vieții de noapte. Cu toate acestea, guvernul va lua deciziile finale pe 12 iulie și, la sfârșitul acestei săptămâni va anunța măsurile care vor înlocui carantina călătorilor complet vaccinați care se întorc din țări aflate pe lista galbenă. Turismul național și călătoriile internaționale, beneficiază de aceste anunțuri, care, cu toate acestea, au primit critici chiar și din partea populației, în special suspendarea utilizării unei măști și distanța de siguranță.

Europa ridică restricțiile pentru alte țări, printre care Republica Moldova

Consiliul European a actualizat joi recomandarea privind restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale în Uniunea Europeană și a inclus pe lista sa zece țări noi pentru care controalele necesare până acum ar trebui eliminate total. Acestea sunt: Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Brunei, Canada, Darusalam, Iordania, Muntenegru, Qatar, Republica Moldova și Arabia Saudită, plus teritoriul Kosovo.

Uraganul Elsa se îndreaptă către Statele Unite. Ministerul de externe a emis o avertizare pentru turiştii români

Autoritățile americane au emis o alertă meteorologică pentru uraganul Elsa, îi avertizează Ministerul Afacerilor Externe pe românii care sunt sau vor să meargă în Florida, SUA.

Orașul italian care nu te lasă în centru dacă nu faci consumație

  • Ordonanța dată în Florența interzice accesul în zonele populare a orașului
  • Accesul în șase zone din centrul orașului este interzis între 21:00 și 06:00
  • Doar dacă consumi la restaurantele și barurile din zonă poți accesa centrul
  • Amenzile pentru nerespectarea ordonanței sunt între 400-1000 de euro

Cea mai populară insulă a Thailandei s-a redeschis pentru turişti

După 15 luni de blocaj cea mai populară insulă a Thailandei, Phuket, s-a redeschis pentru turişti. Străinii care vin să se bucure de plajele idilice şi de apele turcoaz trebuie să fie vaccinaţi anti-COVID şi să prezinte un test PCR negativ, recoltat cu cel mult 72 de ore înaintea plecării. România a inclus Thailanda pe lista verde, ceea ce înseamnă că nu se impune carantină la întoarcere.

Atenția la călătoriile în Portugalia! Autoritățile au înăsprit restricțiile după ce s-au înmulțit din nou cazurile de Covid

Portugalia impune de vineri obligaţia prezentării unui certificat de vaccinare, a unui test negativ la coronavirus sau a unei dovezi de trecere prin boală pentru persoanele care doresc să cazeze la hoteluri sau să ia masa în incinta restaurantelor în regiunile cele mai afectate de recrudescenţa epidemiei de COVID-19, a anunţat joi guvernul, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Varianta Delta face ravagii în Italia! Infectările şi decesele încep să crească iarăşi, pentru prima oară din aprilie

Italia a cunoscut o scădere a contagierilor şi a deceselor raportate zilnic, începând din luna aprilie, însă acest trend pare să se fi oprit, atrag atenţia oficialii din sănătate. Totul este pus pe seama variantei Delta.

Turiştii nevaccinaţi au primit interzis în Canada! Premierul Trudeau: Va mai dura destul timp până îi vom reprimi

Turiştii care nu s-au imunizat împotriva noului coronavirus pot să-şi ia adio de la o excursie în Canada, a precizat clar premierul Justin Trudeau. Declaraţiile sale vin după ce industria de turism din această ţară a implorat autorităţile să vină cu planuri concrete pentru a-i sprijini.

11 destinații turistice subapreciate, dar care merită vizitate

Când ne gândim la turism pe mapamond, ne vin în minte câteva orașe și destinații turistice la care ne gândim în mod automat, fără să ne strofocăm prea tare: Barcelona, Roma, Paris, poate New York, Las Vegas, de ce nu Londra, Praga sau Atena, dar sunt și alte orașe care au un potențial turistic nevalorificat.

 Ecoturismul, din ce în ce mai căutat de români. „E o combinație între un turism activ și unul de descoperire”

Ecoturismul este din ce în ce mai căutat de români. Dar ce înseamnă mai exact asta? În ecoturism, principala motivație a turistului este observarea şi aprecierea naturii şi a tradiţiilor locale. Andrei Blumer, președintele Asociației Ecoturism din România, spune că Țara Hațegului este una dintre zonele preferate pentru ecoturism, mai ales pentru că zona este descrisă drept un amfiteatru înconjurat de munți.

Trei orașe din România au fost propuse pentru a deveni stațiuni turistice

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat un act normativ, prin intermediul căruia se propune promovarea orașului Horezu (județul Vâlcea), de la stațiune turistică de interes local, așa cum este atestat în prezent, la stațiune turistică de interes național.

Schimbările climatice afectează turismul: trasee din Delta Dunării, impracticabile

Unele trasee navale turistice din Delta Dunării sunt blocate de plauri şi buşteni, care au fost aduşi de pe Dunăre de precipitaţiile abundente din ultima perioadă şi de curenţii apei, iar operatorii turistici speră ca lucrările de decolmatare din rezervaţie să înceapă cât mai curând.

Satul din judeţul Arad care a fost pus pe harta turistică de un restaurant unguresc. Oameni merg şi zeci de kilometri să mănânce acolo

O casă ţărănească tradiţională, un meniu simplu şi authentic şi priceperea sunt ingredientele de bază ale succesului pentru un bucătar instruit peste graniţă şi întors acasă. Nu e pentru cine se pregăteşte, e pentru cine se nimereşte. Cam aşa sună proverbul iar povestea din comuna Dorobanţi vine să îl demonstreze. În localitatea arădeană, aflată la graniţa cu Ungaria, există un ştrand cu apă termală pe care mulţi locuitori, inclusiv de la Curtici, îl frecventau.

Primul târg de cicloturism, găzduit de Braşov. Ambasadorul Elveţiei: „Fiecare bicicletă are suflet“

Prima ediţie a Târgului de Cicloturism de la Braşov a avut loc la finalul săptâmânii trecute, între 2 şi 4 iulie.  Evenimentul îşi propune să promoveze Zona Metropolitană şi judeţul Braşov ca detinaţie pentru turiştii care preferă bicicleta pentru deplasare.

Glampingul, noua fita printre turistii din Romania. Cazare la cort cu tot confortul unei camere de cinci stele

Glampingul sau cazarea la cort de lux care ofera conditiile unei camere de hotel de patru sau chiar cinci stele este noua tendinta in Romania in materie de turism de nisa.
Solicitarile pentru astfel de vacanta au explodat in aceasta vara, dupa ce anul trecut, in vara restrictiilor, existau doar tatonari.
Mamaia, Vama Veche, Corbu, Valea Prahovei, Brasov, Harghita, Covasna sunt doar cateva dintre multele zone turistice care ofera o astfel de experienta celor care vor sa petreca vacanta de vara altfel, dar fara sa renunte la confortul unei camere de hotel.

PRESA EXTERNĂ

ITB Berlin 2022: Focus on the restart and recovery

Demand is high for the annual business highlight of the international travel industry. In March 2022 ITB Berlin is planning an in-person edition of the event whose success story spans more than 50 years – to which virtual elements will be added. As part of a three-phase trade show concept, the run-up will consist mainly of matchmaking and appointments. During the actual event ITB Berlin will provide a platform for business, networking, content and dialogue, and with its physical and hybrid trade show stands will create a setting for successful participation in the event. After ITB Berlin, over a period of one to two days the virtual Business Days will round off the concept with virtual appointments and livestreams.

Deal activity in the travel & tourism sector increased by 39.6% during June 2021, finds GlobalData

A total of 74 deals (comprising mergers & acquisitions, private equity, and venture financing deals) were announced in the global travel and tourism sector during June, which is an increase of 39.6% over 53 deals announced in May, according to GlobalData, a leading data and analytics company.

Aurojyoti Bose, Lead Analyst at GlobalData, comments: “Deal activity in the travel & tourism sector showed signs of recovery in June, following a decline during the past few months. The growth in deal activity for a sector that has been hit badly due to lockdown and travel restrictions amid the COVID-19 pandemic, could be a positive sign for the coming months.”

All the deal types (under coverage) also witnessed growth in deal volume in June compared to the previous month. While merger & acquisitions deal volume increased by 26.5%, the number of private equity and venture financing deals also increased by 9.1% and 137.5%, respectively.

Fully vaccinated travelers can enter Finland freely from EU; Finnair discontinues its own covid certificate requirements

Finland’s new entry model opens up Finland for leisure travelers: travelers from EU and Schengen countries can enter Finland freely as of 12 July without any additional health safety measures when

  • they are fully vaccinated, or
  • have had a covid-19 infection before, or
  • are born in 2006 or later, or
  • arrive from a country with low virus incidence.

Those with one vaccination only are instructed to take a covid-19 test earliest 72 hours after arrival to Finland, and those without any vaccinations are required in addition to have a negative test result before departure to Finland or a test on arrival.

Istanbul Airport first to earn ACI reaccreditation for COVID-19 health measures

BRUSSELS and MONTREAL – Airports Council International (ACI) World and ACI Europe have announced that Istanbul Airport is the first airport in the world to be reaccredited through the Airport Health Accreditation programme.

Accreditation is granted for 12 months. Istanbul Airport was first in the world to be accredited in 2020 and now the airport is the first in the world to be reaccredited for another 12 months since ACI opened the programme for reaccreditation in June.

Which 7 UNESCO sites could soon be put on the ‘danger list’?

UNESCO’s World Heritage Committee will meet next month to discuss which new sites should earn a place on its prestigious list and which should be removed.

THE SHORTAGE OF VACCINE PREVENTS RAPID TOURISM RECOVERY WORLDWIDE

Poorer countries are particularly affected, as the UN Conference on Trade and Development (Unctad) and the UN Tourism Organization (UNWTO) reported in Geneva.

According to the report, last year, direct and indirect consequences of the tourism slump reduced gross domestic product – the production of goods and services after deducting all intermediate inputs – by an estimated $2.4 trillion worldwide.

According to UNWTO figures, there were about one billion fewer tourists traveling internationally than the year before, a slump of 73%. Compared to 2019, a shortfall of 1.7 to 2.4 trillion dollars is also feared this year – especially if the vaccination pace in low-income countries does not pick up quickly.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde