REVISTA PRESEI – TURISM

14
Mai
2021

PRESA INTERNĂ

Conferinţă ANAT privind granturile pentru industria turismului, lista galbenă şi libertatea de a călători

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) organizează vineri o conferinţă de presă susţinută de către Dumitru Luca – preşedinte ANAT, Alin Burcea – vicepreşedinte ANAT şi Florin Jianu – preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Subiectele abordate: lista galbenă şi libertatea de a călători, plajele pentru sezonul 2021, granturile pentru industria turismului.

ANAT cere renunțarea la lista statelor din zona galbenă

România este una dintre țările europene cu cea mai bună organizare a campaniei de vaccinare. Datorită rezultatelor foarte eficiente ale campaniei avem un indice epidemiologic din ce în ce mai mic, iar tendința de scădere a acestuia continuă. La ora actuală, țara noastră se află pe locul 6 la vaccinări în Uniunea Europeană, respectiv pe locul 18 în lume.

Burcea, vicepreşedinte ANAT: “Cerem să existe un indice fix, 400 sau 500, sub care cei care nu sunt vaccinaţi şi vin din aceste ţări să nu mai stea în carantină”

Cetăţenii nevaccinaţi care vin din ţările aflate pe lista galbenă nu ar mai trebui să stea în carantină dacă se testează la intrarea în ţară, a afirmat, vineri, Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), într-o conferinţă de presă.

Românii care vin din țări de pe lista galbenă ar putea fi SCUTIȚI de CARANTINĂ dacă au test negativ

Cetăţenii nevaccinaţi care vin din ţările aflate pe lista galbenă nu ar mai trebui să stea în carantină dacă se testează la intrarea în ţară, a afirmat, vineri, Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), într-o conferinţă de presă. Acesta susține că s-au purtat discuții cu Raed Arafat și că într-o săptămână situația s-ar putea clarifica. 

ANAT cere ELIMINAREA carantinei pentru românii care vin din ţări de pe lista galbenă

„Ca urmare a campaniei eficiente de vaccinare, România are astăzi un indice epidemiologic extrem de mic, 99. Astfel că aproape toate ţările unde merg acum românii sunt pe lista galbenă, iar cei care se întorc trebuie să stea 10 sau 14 zile în carantină. Noi cerem să existe un indice fix, 400 sau 500, sub care cei care nu sunt vaccinaţi şi vin din aceste ţări să nu mai stea în carantină”, a precizat Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), într-o conferinţă de presă.

Lista statelor din zona galbenă a fost actualizată

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a reactualizat lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, în baza hotărârii nr. nr. 26 din data 10 mai 2021.

INFRASTRUCTURA BAGA TURISMUL IN GROAPA – Interviu cu vicepresedintele ANAT Alin Burcea despre eliminarea listei galbene pe covid si importanta drumurilor in turism: „Llipsa unei autostrazi Bucuresti- Brasov ingreuneaza foarte mult sosirile de turisti in zona”. La capitolul aeroporturi stam bine!

Vicepresedintele Asociatiei Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, le transmite romanilor care vor sa calatoreasca cu avionul sa isi ia cat mai multe masuri de precautie. Reprezentantul ANAT a declarat intr-un interviu pentru Lumea Infrastructurii ca trebuie eliminat conceptul de „Lista Galbena” si ca trebuie sa se schimbe modul de raportare al indicelui epidemiologic, iar o solutie ar fi organizarea de centre de testare in punctele de frontiera. Astfel, romanii nevaccinati care vin din tari cu indice mai mare se pot testa in frontiera, in maximum sase ore se primesc rezultatele si nu mai raman in carantina decat cei care sunt depistati pozitiv.

Se ridică restricţiile, dar unele plaje de pe litoralul românesc tot nu pot fi folosite. Apelul disperat al industriei turismului

Administraţia Naţională Apele Române Dobrogea-Litoral a comunicat public, inclusiv operatorilor de plajă că plaja Mamaia – Năvodari va putea fi operabilă de la 1 iulie, deşi lucrările de lărgire se închid la finalul lunii mai. Informaţia a fost furnizată vineri de patronatele din turism (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism – ANAT) care au solicitat Apelor Române un răspuns oficial privind deschiderea plajelor.

Agenţiile de turism şi-au dus cursele charter şi pe aeroporturile din Bacău, Craiova şi Constanţa

Bacău, Craiova şi Constanţa se află anul acesta pe lista agenţiilor de turism care au introdus curse charter către destinaţii internaţionale. Acest lucru a venit ca o soluţie de pandemie a agenţiilor de turism pentru a putea supravieţui crizei actuale, care a avut un impact semnificativ asupra turismului. În sezonul de vară din acest an, vor fi operate 19 curse charter cu frecvenţă săptămânală din aeroporturile din România, cu excepţia celor din Bucureşti, Cluj şi Timişoara.

Unu din patru locuri de cazare din România se află în judeţul Constanţa

Constanţa a numărat anul trecut mai puţine locuri de cazare, chiar dacă a fost cea mai vizitată destinaţie din România. Judeţul de la malul mării a avut cu aproape 600 de locuri de cazare mai puţine, înregistrând un total de 89.903 locuri de cazare, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Cu toate acestea, Constanţa rămâne judeţul cu cele mai multe locuri de cazare din ţară,  urmând Braşovul, cu 28.700, şi Bucureşti, cu puţin peste 21.800 locuri de cazare.

Certificatul verde și costul testelor PCR. Statele UE nu sunt de acord să-l plătească

Aproximativ 20 de state membre ale UE au reacționat după ce Parlamentului European a propus ca acestea să suporte costurile testelor PCR pentru COVID-19 efectuate de posesorii viitorului „certificat verde digital”. Astfel, statele respective au respins propunerea și au afirmat că nu dispun de capacitatea tehnică, logistică şi economică pentru a-și asuma plata.

Turcia ar putea primi turişti români fără test PCR de la 1 iunie

Turcia ia în calcul serios să renunţe la testele PCR pentru turiştii români înainte de 1 iunie, a spus Ferit Turgut, reprezentantul pentru Mediterana din boardul Asociaţiei agenţiilor de turism din Turcia (Tursab), în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români, relatează Agerpres.

Germania relaxează regulile de carantină pentru călători, o decizie salutată de sectorul turismului

Germania a relaxat miercuri regulile de carantină pentru călătorii veniţi din anumite ţări considerate cu risc de coronavirus, o veste salutată de profesioniştii din turism în perspectiva vacanţelor estivale, transmite AFP.

Grecia și Croația sunt pregătite să primească turiști. Care sunt condițiile de călătorie

Grecia se pregătește să iasă din carantină, iar de ieri a permis deschiderea plajelor amenajate. De sâmbăta viitoare începe oficial sezonul turistic în această țară, atât de căutată de români pentru vacanțe.

Start la vacanţă. Sectorul turistic din Grecia se redeschide în acest weekend

  • Sectorul turistic din Grecia se redeschide, oficial, în acest weekend
  • Localnicii din insula Naxos se pregătesc să întâmpine primii turiști
  • În industria ospitalieră din Grecia lucrează aproximativ 330.000 de persoane
  • În 2020, numărul de vizitatori în Grecia a scăzut cu peste trei sferturi față de 2019
  • Unul din zece greci a fost imunizat, până în prezent

Grecia ridică restricţiile. Ce urmează să se întâmple în domeniul turismului?

Având ca aliat vaccinarea şi autotestele, Grecia spune adio vineri dimineaţa, de la ora 6:00, ultimelor restricţii generale impuse în cadrul celei de-a doua carantine naţionale instituite la data de 7 noiembrie anul trecut, carantină care a durat, în cele din urmă, şase luni.

Covid-19. Cea mai vaccinată națiune din lume introduce noi restricții dure după creșterea numărului de infecții

Pentru a reporni motoarele economiei, care depinde practic de turiști, țara a vaccinat deja 85% din populație (62,2% cu ambele doze), preponderent cu vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinopharm. Cu toate acestea, Insulele Seychelles au raportat o creștere record a numărului de infecții cu coronavirus.

Noi condiții de călătorie în Italia: carantina de 5 zile ar putea dispărea

Italia a fost unul dintre cele mai afectate state de pandemie și, de asemenea, primul care a arătat violența virusului. Restricțiile de circulație au fost introduse și la nivelul Italiei, alături de portul măștii de protecție, dar și prezentarea unui test PCR negativ pentru intrarea pe teritoriul țării. Statul se pregătește să iasă din lockdown, iar previziunile pentru reluarea turismului sunt îmbucurătoare, mai ales că perioada de carantină de cinci zile ar putea dispărea.

Turiștii americani vaccinați anti-COVID iau cu asalt țările din Europa

Europa este din nou la un zbor distanță de americani. În timpul pandemiei, companiile aeriene și-au modificat rutele pentru a face față vremurilor neprielnice și faptului că Europa a interzis intrarea turiștilor americani pe teritoriul său. Odată ce campania de vaccinare a dat roade, iar pandemia a decelerat în America, bătrânul continent este dispus să primească din nou americani, astfel că zborurile s-au readaptat perioadei.

Măsuri de relaxare în Franța. Din 9 iunie, țara primește turiști vaccinați sau cu test PCR negativ

Franța renunță la unele restricții pe fondul unei campanii accelerate de vaccinare. Se redeschid magazinele, terasele, muzeele și sălile de sport, iar din 9 iunie sunt primiți turiști vaccinați sau care au test PCR negativ.

Serbia şi Turcia, acord asupra recunoaşterii certificatelor de vaccinare, pentru a permite turiștilor să călătorească fără restricții

Serbia şi Turcia au stabilit de comun acord să recunoască reciproc certificatele de vaccinare împotriva Covid-19, prin intermediul cărora turiștii să poată călători fără restricții dintr-o țară în alta. Decizia ar urma să intre în vigoare de vineri, 14 mai, potrivit anunțului făcut de Guvernul Serbiei.

Polonia si Ungaria au agitat apele la Summitul Social al Uniunii Europene – Croatia a cerut introducerea certificatului de vaccinare

Atenţionare de călătorie MAE: Cipru – persoanele vaccinate anti-COVID sunt exceptate de la izolare şi test PCR

Toate persoanele care deţin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autorităţile competente ale altor state, sunt exceptate de la obligaţia de a prezenta un test molecular tip RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi de la măsura autoizolării, la intrarea în Cipru.

Condiții de călătorie în pandemie: în ce țări putem merge cu adeverința de vaccinare și sau cu test PCR

Puțin ne mai desparte de deschiderea oficială a sezonului estival în majoritatea statelor europene. Cu pandemia ne-am obișnuit și pare că o înfrângem prin vaccinare (sau măcar îi reducem intensitatea), iar testarea PCR nu ne mai sperie, prin urmare, avem liber la călătorii în pandemie. Dacă încă nu v-ați făcut planuri de călătorie sau poate nu v-ați hotărât asupra destinației, iată țările în care putem merge dacă suntem vaccinați sau care cer test COVID negativ, efectuat în ultimele 48-72 de ore.

Buget pentru promovarea turistică a Bucureștiului: cine preia ”frâiele” turismului în Capitală

Bucharest Tourism Board va coordona toate activitățile de promovare ale Capitalei, respectiv stabilirea obiectivelor și a planurilor de implementare în acest sens, odată cu stabilirea bugetului pentru București pe 7 mai.

Bilantul unui an de restrictii la nivel mondial – Peste 60 de milioane de joburi au fost pierdute

Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector

Sectorul HoReCa solicită Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut în următorii 3-5 ani, ca măsură compensatorie pentru pierderile suferite de această industrie în timpul pandemiei, a declarat, marţi, Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), într-o conferinţă de presă.

Modificări la vârful Mamaia SA. Claudiu Năsui schimbă Consiliul de Administraţie la o nouă companie de stat

Ministrul Economiei îşi continuă campania de înlocuire a membrilor din Consiliile de Administraţie ale companiilor deţinute de statul român. De data aceasta, a venit rândul Mamaia SA. Cine sunt cei trei noi membri ai C.A. şi ce mandate le-a dat Ministerul Economiei?

Afaceri de la zero. Ioana Marian Cristian şi-a transformat casa de vacanţă de la poalele munţilor Făgăraş într-o unitate de cazare, iar anul acesta aşteaptă 3.000 de turişti

Casa de sub munte se află în comuna Ucea, judeţul Braşov şi a fost deschisă anul trecut în luna octombrie, iar de atunci fiecare weekend a fost ocupat. Investiţia în unitatea de cazare a ajuns la circa 100.000 de euro.

Noi zboruri Wizz Air din România. Care este programul de zbor

Wizz Air, una dintre cele mai mari companii aeriene din Europa, anunță două noi rute din Cluj-Napoca către Chania, Grecia și Catania, Italia, cu un zbor săptămânal în zilele de sâmbătă spre Chania și două zboruri săptămânale în zilele de marți și sâmbătă spre Catania. Primele zboruri pe aceste două noi rute vor decola de pe aeroportul din Cluj-Napoca în data de 12 iunie 2021. Tarifele încep de la 119 RON / 24.99 euro, iar biletele sunt deja disponibile online pe wizzair.com și prin intermediul aplicației pentru mobil.

Costul ridicat al testelor COVID poate face zborurile inaccesibile

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), sprijinindu-se pe un studiu, a alertat guvernele că, costul ridicat al testelor COVID-19 ar putea face zborurile inaccesibile și le-ar putea scoate din bugetul actual al multor persoane și familii. „Pentru a facilita o repornire eficientă a călătoriilor internaționale, testele COVID-19 trebuie să fie accesibile, în timp util, disponibile pe scară largă și eficiente”, afirmă IATA. Patronatul de transport aerian a întocmit un studiu bazat pe un eșantion de costuri de teste PCR, testul COVID-19 cerut de majoritate guvernelor, în 16 țări, care relevă variații mari de prețuri în funcție de piețe și în interiorul piețelor.

Testul de COVID care schimbă regulile jocului! Ar putea salva industria turismului

British Airways a informat recent că va testa pentru prima oară în lume un test antigen de COVID, care face parte dintr-o analiză de facilitare a zborurilor internaționale. Potrivit explicației oferite de compania aeriană britanică, testul va avea rezultate în 25 de secunde.

 PRESA EXTERNĂ

WTTC announces leadership changes

The World Travel & Tourism Council (WTTC), which represents the global Travel & Tourism private sector, announces the departure of Gloria Guevara after four years leading the global tourism body.

The former Tourism Secretary of Mexico, Guevara, joined WTTC in August 2017, has led WTTC and its Members through a transformational agenda over the past years, including the sector’s significant impact from the COVID-19 pandemic. Guevara was the strong voice in leading the global Travel & Tourism sector through its the most difficult year in history and has helped unite the sector and define the path for the recovery.

Google joins the ETC to foster skills and strengthen the recovery of European tourism

Google has joined the European Travel Commission (ETC) as an Associate Member to help drive the European tourism sector’s recovery in 2021 and strengthen the sector as an engine for economic growth, employment and regional development for all Europeans.

Business travel associations support proposal from the EC to lift restrictions on non-essential travel for vaccinated persons

An international group of Business Travel Associations welcome the proposal released by the European Commission earlier this week to ease restrictions on non-essential travel to the EU for vaccinated individuals.

The group which includes the Austrian Business Travel Association (ABTA); AFTM (Association Française du Travel Management); (ASTM) Association of Swiss Travel Management; the Belgian Association of Travel Management (BATM); the Danish Business Travel Association (DBTA) the Finnish Business Travel Association (FBTA); the Spanish Business Travel Association (IBTA); the Institute of Travel Management (ITM); the Netherlands Association of Travel Managers (NATM), the Norwegian Business Travel Association (NBTA), the Swedish Business Travel Association (SBTA) and VDR (the German Business Travel Association) along with the Global Business Travel Association (GBTA),  is asking EU governments to swiftly agree and adopt the proposed changes in a co-ordinated effort to gradually lift travel restrictions.

Romania counts on Dracula to stoke its vaccination campaign

Dracula’s mythical mansion has been transformed into a vaccination centre to help speed up Romania’s inoculation programme.

Madeira offers free Covid-19 tests to tourists

Since the start of the Covid-19 pandemic, the archipelago of Madeira has been considered one of the safest destinations in Europe.

A green corridor is already in place at Madeira airport for those who arrive with a negative PCR test done within 72 hours, meaning no further testing is needed.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde