REVISTA PRESEI – TURISM

19
Feb
2021

PRESA INTERNĂ

REVISTA PRESEI COMPLETA COMUNICAT PRESA COMUN ANAT-FIHR-FPTR-OPTBR-APET – PROTEST PRIVIND ELIMINAREA VOUCHERELOR DE VACANȚĂ

OUG privind măsurile de reducere a cheltuielilor, în Monitorul oficial. Pensiile nu vor crește în 2021, vouchere de vacanță nu se vor emite pentru bugetari, dispare sporul de 30% pentru personalul instituţiilor prefectului

Ordonanța de Urgență cu măsuri de reducere a cheltuielilor adoptată joi de Guvern a fost publicată în Monitorul oficial. Măsurile sunt cele anunțate anterior, printre care menționăm că pensiile nu vor crește în 2021, vouchere de vacanță nu se vor emite pentru bugetari în acest an, dispare sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului și altele. Toate măsurile din Ordonanță, conform preambulului, economisesc 1% din PIB.

Claudiu Năsui și-a delegat cele mai importante atribuții către trei secretare de stat / Nu și-a păstrat nici companiile de stat – Documente

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat joi mai multe ordine prin care și-a delegat atribuțiile către secretarele de stat Simona Carmen Fătu, Valentina Saygo și Daniela Nicolescu, începând cu 18 februarie, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Practic, acestea ar urma să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, actele administrative care vizează domeniile pe care le-a primit fiecare. Simona Carmen Fătu va fi cea care se va ocupa de companiile din subordinea ministrului. Nu este clar ce atribuții îi rămân ministrului.

Citu: A fost adoptata OUG cu amanarea cresterii pensiilor si suspendarea voucherelor de vacanta

Premierul Florin Citu a declarat, la finalul sedintei de Guvern din 18 februarie, ca vineri va fi prezentata legea bugetului pentru 2021 si ca a fost adoptat proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale. De asemenea, premierul a mai precizat ca a fost adoptata OUG cu amanarea cresterii pensiilor.

Val de nemulțumiri după eliminarea voucherelor de vacanță. Hotelierii anunță efecte dezastruoase

Supărați că nu vor mai fi emise vouchere de vacanță, iar sprijinul financiar promis de stat întârzie, angajații din industria ospitalității  vor protesta în întreaga țară.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții asociațiilor patronale, care s-au întâlnit cu ministrul Economiei. Ei spun că fără vouchere, românii nu-și vor mai petrece vacanțele în țară, iar pierderile din industrie s-ar putea ridica la două miliarde de euro.

Problema voucherelor de vacanta omora turismul pentru ca bugetarii nu le merita

Eliminarea voucherelor de vacanta a starnit o furtuna in paharul de apa rece cu care Guvernul se tot imbata ca „a reusit” o taiere a cheltuielilor pe care le are cu bugetarii. Pe de o parte avem reprezentantii din turism care se bazau pe aceste vouchere pentru a mai primi o gura de oxigen prin care sa mai supravietuiasca si anul acesta, iar de cealalta parte ii avem pe bugetari despre care se spune ca nu merita aceste vouchere pentru ca si asa sunt destul de privilegiati.

Patronate turism: Eliminarea voucherelor de vacanţă, neargumentată; multe ţări din Europa sprijină HoReCa să iasă din criză

Multe ţări din Europa urmează modelul voucherelor de vacanţă pentru a oferi sprijin industriei HoReCa în vederea recuperării din criza provocată de pandemia de SARS-COV-2, însă în România acestea sunt eliminate fără argumente, susţin patronatele din turism, într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Statul nu știe cine a încasat două miliarde de lei, bani pe care îi dă anual pe vouchere de vacanță

De Daniel Ionașcu, Vineri, 12 februarie 2021, 13:50. Ultimul update Vineri, 12 februarie 2021, 15:19 Libertatea a încercat să afle unde se duc anual peste două miliarde de lei, cât este suma anuală plătită pentru tichete de vacanță de stat. Ministerul Economiei, instituția care are în subordine Turismul, ne-a trimis după informații la Ministerul Finanțelor, care la rândul său ne-a expediat înapoi la Ministerul Economiei. Conform legislației în domeniu, Finanțele sunt responsabile cu centralizarea acestor date.

Investitorii din turism protestează la unison la adresa deciziei Guvernului Cîţu de a elimina tichetele de vacanţă

Printr-un comunicat transmis luni, 15 februarie, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) – împreună cu Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET) îşi exprimă nemulţumirea şi protestează faţă de eliminarea neargumentată a acordării voucherelor de vacanţă pentru 2021.

Cu ce sumă ar trebui suplimentat bugetul Măsurii 3 de sprijinire a investițiilor

REI Finance Advisors consideră că bugetul Măsurii 3 de sprijinire a investițiilor ar trebui suplimentat cu cel puțin 500 mil. EUR, nicidecum anulat, cum ia în calcul Guvernul României. Totodată, specialiștii din domeniu au subliniat faptul că anularea Măsurii 3 ar avea un impact economic negativ.

Scrisoare deschisă către Guvern şi autorităţi privind situaţia dramatică a turismului românesc

Membrii Federaţiei Patronatelor din Turismul României (FPTR) cer atât preşedintelui Klaus Iohannis cât şi Guvernului, o serie de măsuri prin intermediul cărora poate fi diminuat impactul major pe care pandemia îl are asupra sectorului turism şi serviciilor conexe din ţara noastră.

HoReCa este o industrie ce a fost pusă la grea încercare; consider că îşi justifică un ajutor

Industria HoReCa a fost pusă la grea încercare în această perioadă, a supravieţuit din resurse proprii, şi îşi justifică un ajutor, a declarat luni, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

„HoReCa este o industrie care a fost pusă la grea încercare, care până acum a supravieţuit extraordinar, şi din resurse proprii mai ales, iar eu consider că îşi justifică un ajutor în perioada aceasta, care nu a fost creată de ei”, a spus ministrul la finalul discuţiilor cu reprezentanţii organizaţiilor din turism.

Semnal de alarmă în sectorul HoReCa: Românii vor alege străinătatea! Evaziunea fiscală ar putea reveni în forţă

Liderii patronatelor din HoReCa s-au întâlnit luni, 15 februarie, cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui. Aceştia şi-au prezentat nemulţumirile faţă de ultimele măsuri anunţate de Guvernul României, dar şi de faptul că sectorul acesta nu a fost sprijinit suficient de mult, comparativ cu alte domenii economice.

Ministrul Economiei: Trebuie să fim o infrastructură pentru industria turismului

Măsurile care au fost discutate deja cu mediul de afaceri şi care vor fi propuse la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt măsuri active, mai ales pentru forţa de muncă, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

În cadrul conferinţei ”Relansarea turismului românesc pe coordonate de sustenabilitate”,ministrul a explicat că, în ceea ce priveşte turismul, cea mai bună soluţie este ”să fim o infrastructură pentru industrie, să genereze proiecte şi pentru acele faimoase OMD-uri (Organizaţiile de Management al Destinaţiilor), să operaţionalizăm aceste OMD-uri, să fie practic o colaborare între stat, autorităţi locale şi industrie pe dezvoltarea destinaţiilor, pe dezvoltarea traseelor turistice şi pe dezvoltarea industriei acesteia, folosind fondurile din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Avem acum oportunităţi, mai ţine şi de noi să le atingem.”, a transmis ministrul, potrivit Agerpres.

Măsurile pe care dorim să le propunem la PNRR sunt măsuri active, mai ales pentru forţa de muncă

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a declarat marţi că măsurile care au fost discutate deja cu mediul de afaceri şi pe care doreşte să le propună pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt măsuri active, mai ales pentru forţa de muncă, în condiţiile în care există un deficit destul de accentuat în multe sectoare, inclusiv în Horeca şi turism.

Romanii au cheltuit 2,6 miliarde de euro pe vacantele in afara tarii in 2020

Românii au cheltuit anul trecut 2,6 miliarde de euro, jumătate față de suma cheltuită în 2019, conform datelor Băncii Naționale a României.

Protest: Agențiile de turism au tras obloanele

Patronatele din industria ospitalității strâng rândurile și încep să protesteze împotriva recentelor decizii ale Guvernului, cu risc de a produce efecte grave asupra întregii industrii. Firmele din domeniu sunt nemulțumite de măsura sistării acordării tichetelor de vacanță, acuzând, totodată, reducerea despăgubirilor promise anul trecut, pe fondul pandemiei.

Proteste HoReCa: Patronii şi angajaţii au ieşit faţa localurilor timp de 30 de minute

Patronii şi angajaţii din industria HoReCa au protestat, marţi, în mai multe oraşe din ţară, faţă de măsurile bugetare care afectează acest domeniu de activitate, manifestanţii ieşind cu pancarte în faţa restaurantelor şi hotelurilor.

Diana Ilut despre protestul de azi – nu suntem cetateni de rangul 2 si-nu vrem sa devenim turisti de rangul 2

România, între cele 7 state care deschid granițele pentru persoanele vaccinate. Condițiile de călătorie din alte țări

 • România este unul din cele 7 state care deschid granițele pentru persoanele vaccinate
 • România relaxează condițiile de călătorie pentru vaccinați
 • Cipru, Estonia ori Seychelles îi vor primi și ele pe cei vaccinați
 • Din 18 ianuarie, turiștii vaccinați nu mai sunt nevoiți să stea în carantină, în timp ce cei nevaccinați trebuie să stea 10 zile în izolare
 • Seychelles a primit o donație de 50.000 doze vaccin și și-a propus să fie prima țară care vaccinează toată populația

Divergente in Uniunea Europeana privind pasapoartele de vaccinare. Statele care sunt pro si cele care sunt contra

Tarile din Uniunea Europeana iau tot mai mult in considerare utilizarea dovezii de vaccinare impotriva COVID-19 ca „pasaport de vaccinare”, dar ideea este controversata, scrie AFP intr-un articol publicat la 13 februarie pe site-ul ednh.news.

Pasaportul de vaccinare, doar o chestiune de timp? Ce spun expertii despre utilitatea unui astfel de document

Odata cu aparitia vaccinurilor impotriva COVID-19, in spatiul public si-au facut tot mai mult loc discutiile privind aparitia unui „pasaport de vaccinare” care sa le permita celor vaccinati sa-si petreaca vacantele peste hotare sau pur si simplu sa aiba acces garantat in anumite locuri publice. Subiectul a devenit in scurt timp unul controversat, cu atat mai mult cu cat nici macar expertii din intreaga lume nu au reusit sa se puna de acord in privinta utilitatii unui document de acest gen.

2021 pare a fi o gaură neagră pentru turismul european

Singurul lucru pe care destinaţiile turistice din sudul Europei îl pot face este să fie pregătite şi să spere că lucrurile se vor îmbunătăţi, transmite Bloomberg.
Campaniile de vaccinare au demarat dar vor mai trece câteva luni până când vor fi vaccinate suficiente persoane astfel încât oamenii vor putea să umple avioanele, să meargă în croazieră sau să stea la barurile de pe plaje. Aceasta înseamnă că firmele din turism nu au încă indicii clare cu privire la sezonul estival din acest an.

Charlie Ottley Vrea Să Salveze Delta Dunării

Realizatorul celebrelor documentare “Wild Carpathia” şi “Flavours of Romania”, Charlie Ottley, a început filmările pentru un film despre Dunăre şi viaţa pescarilor din Deltă, noul proiect urmând să fie lansat de Ziua Naţională a României.

Jurnalistul BBC a declarat miercuri, presei, că documentarul “Wild Danube” va fi difuzat atât pe posturile de televiziune, cât şi în şcoli, el arătând că îşi doreşte ca în zonă să vină cât mai mulţi iubitori ai naturii care să protejeze Delta.

Sute turiști români zboară săptămânal către Republica Dominicană. Karpaten Turism a prelungit zborurile până în mai

Statul prea mult în casă i-a determinat pe turiștii români să caute vacanțe exotice. Alte motive care îi fac pe turiști să-și dorească o vacanță la plajă sunt prețurile mai mici și faptul că nu au nevoie de un test PCR pentru a intra în țările respective.

Republica Dominicană, Maldive şi Egipt, cele mai căutate destinaţii la ediţia de primăvară a Târgului de Turism online

Republica Dominicană, Maldive şi Egipt sunt cele mai căutate destinaţii la ediţia de primăvară a Târgului de Turism online, interesul românilor pentru destinaţii exotice fiind în continuă creştere, potrivit solicitărilor primite de agenţiile de turism.
Târgul de Turism online se desfăşoară în perioada 15 – 21 februarie, iar turiştii îşi pot achiziţiona vacanţele dorite cu reduceri de până la 65%.

Europenii au început să cheltuie cu 20% mai mult pentru vacanțe, față de perioada pre-pandemie. Prețul unui sejur în străinătate

 • Europenii au început să cheltuie cu 20% mai mult pentru vacanțe, comparativ cu perioada pre-pandemie
 • Media banilor alocați pentru un sejur în strainătate este între 500 și 600 de euro de persoană
 • Sectorul turistic este afectat de eliminarea voucherelor de vacanță

Peste 23 de milioane de căutări de vacanţe au fost înregistrate în România anul trecut, în ciuda pandemiei

Peste 23 de milioane de căutări de vacanţe au fost înregistrate în România anul trecut, în ciuda pandemiei, conform unui comunicat de presă remis redacţiei. Pentru a încetini răspândirea coronavirusului în 2020, mai multe ţări, printre care şi România, au luat măsuri de prevenţie care au vizat condiţiile de desfăşurare ale turismului şi transportului local şi internaţional. Ca urmare, în contextul COVID-19, multe persoane au fost nevoie să amâne sau să anuleze vacanţele deja planificate de-a lungul anului.

Szallas.hu, cea mai mare platformă hotelieră din Ungaria, a fuzionat cu Travelminit.ro

Szallas.hu, cea mai mare platformă de turism online din Ungaria, a finalizat anul trecut fuziunea cu platforma românească de rezervări hoteliere Travelminit.ro, însă valoarea tranzacţiei rămâne confidenţială.

Questo, o aplicaţie pentru mobil, îţi poate fi ghidul turistic ideal. Cum funcționează

 • Questo este prezentă în 100 de oraşe de pe patru continente.
 • Peste 100.000 de utilizatori au terminat cel putin un quest până acum.
 • Preţuri joc: între 8 şi 20 de euro.

Stațiunile de schi din Italia rămân închise până în 5 martie. Amânarea pentru a cincea oară a redeschiderii lor este aspru criticată

Autoritățile italiene au decis amânarea redeschiderii staţiunilor de schi până pe 5 martie, din cauza riscului reprezentat de noile tulpini ale Covid-19.

Un acord nu va salva turismul, susţine secretarul pentru turism din Cipru

Pandemia de coronavirus a afectat cel mai mult țările care depind de turism, iar odată cu apariția vaccinului anti-covid, pretențiile sunt altele. Pentru a se asigura că anul 2021 va fi diferit, Cipru și Israel ar urma să semneze un acord, însă nimeni nu va garanta că acesta ar putea salva turismul.

Ungurii devin o forță în Europa! Lecția pe care tocmai au dat-o României

Ungurii devin o forță în Europa! Asociația Stațiunilor Balneare si Balneoclimatice din Ungaria a elaborat un plan de acțiune pentru repornirea acestui sector. În programul lor, asociația solicită guvernului ca împrumutul rapid pentru repornirea întreprinderilor mici și mijlocii să fie extinsă și asupra stațiunilor balneare, transmite infostart.hu

Studiu: Turismul european își va reveni complet de abia în 2023

Conform unui studiu recent, turismul european, mai precis industria hotelieră din Europa, va reveni la stadiul pe care l-a avut în 2019, de abia în 2023.

Turismul european este în pericol! Destinaţiile turistice speră că lucrurile se vor îmbunătăţi

După ce anul trecut a fost cel mai dezastruos pentru turismul mondial, nici anul 2021 nu pare a fi foarte bun. Destinațiile turistice din Europa, mai ales cele din sud, nu pot decât să spere că lucrurile se vor îmbunătăți, relatează Bloomberg.

Madeira lansează un „coridor verde” pentru turiștii vaccinați împotriva COVID

Madeira a anunțat astăzi crearea unui „coridor verde” pentru turiștii care au fost vaccinați sau recuperați din COVID-19. Astfel, călătorii din întreaga lume care poartă un document care certifică faptul că au fost vaccinați cu virusul vor fi scutiți de prezentarea rezultatelor negative ale testului PCR, care trebuie făcut în termen de 72 de ore înainte de îmbarcare sau de efectuarea acestuia la sosire în insulă.

Republica Dominicană dorește să deschidă piețe în Bulgaria, Polonia și România

Lanțurile hoteliere cu interese în Republica Dominicană încearcă să deschidă noi piețe în acele țări care nu era propria sursă de turiști din zonă, precum Polonia, Bulgaria, Ucraina sau România, ai căror cetățeni călătoresc în prezent în ciuda crizei COVID-19. De aceea negociază cu guvernul țării pentru a lansa promoții în aceste piețe emergente.

În plină criză pandemică, 8 noi hoteluri vor fi inaugurate în Israel

În ciuda contextului dificil creat de pandemie, investițiile în domeniul turismului au continuat în Israel, unde anul acesta vor fi inaugurate 8 noi hoteluri de top conform Ministerului Turismului din Israel.

Aeroportul Heathrow din Londra introduce taxa COVID-19

Aeroportul Heathrow din Londra a introdus o taxă COVID-19 ca „taxă de reglementare excepțională din Regatul Unit” de aproximativ 10 euro, care se va aplica tuturor pasagerilor de pe zborurile de la toate companiile aeriene, indiferent de cabină în care călătoresc și de distanță de călătorie. Cea mai importantă infrastructură din Londra și din țară se așteaptă să genereze venituri de aproximativ 135 de milioane de euro pe an. British Airways, în calitate de companie aeriană de referință a facilității, a depus deja o plângere cu privire la noua taxă.

MSC Cruises vrea să revină în Grecia de Paște

Într-un comunicat, compania a raportat că își anulează croazierele MSC Magnifica până pe 29 aprilie, care inițial era programată să navigheze din nou pe 14 februarie cu un itinerar prin Grecia. „MSC Magnifica va fi înlocuit, pentru călătoriile sale în estul Mediteranei și Grecia, în săptămâna de Paște și la începutul sezonului estival”, au confirmat aceștia.

În jurul lumii în 180 de zile. Croaziera de aproape 50.000 de dolari care a vândut toate biletele într-o zi

În 2023, compania Oceania Cruises va organiza o croazieră în jurul lumii, care va dura jumătate de an. Oferta a fost una destul de atractivă pentru oameni, căci, potrivit companiei, toate bilete au fost vândute într-o singură zi, relatează site-ul de călătorii Travel and Leisure. Nu precizează însă câte locuri au fost disponibile.

Cat costa un zbor deasupra Cernobilului, ultimul moft turistic in pandemie

Ukraine International Airlines a lansat ceea ce numeste un proiect unic ucrainean. Este vorba despre un „zbor pitoresc”, pe ruta Kiev – Cernobil si retur, fara aterizare. Oferta a fost anuntata pe 12 februarie, iar biletele pentru zborul din 7 martie s-au epuizat imediat, determinand compania aeriana sa organizeze un al doilea zbor pentru 13 martie.

Statul egiptean investeşte 32 miliarde dolari în dezvoltarea turismului

Pandemia de SARS-CoV-2 a lovit puternic ţările în care turis­mul are o pondere importantă în economie. Închiderea graniţelor dintre diverse state a blocat, anul trecut, turismul internaţional, obligând Guvernele şi industria de profil să adopte anumite strategii de resuscitare a turismului. Egiptul este una dintre ţările care are de suferit ca urmare a pierderilor majore din domeniu.

PRESA EXTERNĂ

60% worldwide are considering replacing international travel with domestic travel in 2021

The pandemic is still taking its toll on the travel industry, and for most of us travel is still a distant dream. LuggageHero’s data shows that 70% of respondents worldwide have not booked any trips in February, March or April, 2021.

Unlike the UK and the EU, where 76% and 72% respectively have not booked any trips, only 57% of our participants based in the US have not booked any. The travelers based in the US have booked mostly two-person trips, followed by a family or group trip and a solo trip. Fewer trips have been booked for businesses purposes.

Worldwide, only 2% of the participants have planned a business trip for the months of February, March and April 2021.

European pin hopes on early summer vacations to beat the lockdown fatigue

Despite the continuous lockdowns and advice to avoid non-essential trips, Europeans’ travel sentiment maintains an upward trajectory, with 54% of respondents planning to travel within the next six months either domestically or to another European country. That is according to the latest report Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 5” published by the European Travel Commission (ETC).

2020 marks the worst year for international arrivals to Europe in over 30 years

As the COVID-19 pandemic enters its second year, its widespread impact continues to weigh heavily on European destinations and the wider tourism economy. The most recent edition of the ‘European Tourism Trends & Prospects’ quarterly report from the European Travel Commission (ETC) continues to monitor the COVID-19 impact on the sector and examines how travel activity is set to return in 2021 amid the current wave of infections and the slow start of vaccination programmes.

THAI TOURIST DESTINATIONS LAUNCH OWN CAMPAIGNS TO BOOST TOURISM

Phuket launched an online campaign called „Have you ever…” while Pattaya launched „500 Baht free for a reservation in Chonburi”.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde