REVISTA PRESEI – TURISM

16
Oct
2020

PRESA INTERNĂ

S-a modificat schimbarea: Când încep Măsurile 2 și 3 de ajutoare de stat pentru IMM

Secretarul de stat din Ministerul Economiei Liviu Rogojinaru a anunțat, joi, alte perioade de deschidere a Măsurii 2 – ajutoare de stat de lucru de 2.000-150.000 de euro și a Măsurii 3 – granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme. El îl contrazice pe șeful său, ministrul Virgil Popescu, cel care prezentase cu numai o zi înainte alt calendar orientativ.

Ministru: România va cere prelungirea schemei de ajutoare de stat de 1 miliard Euro pentru IMM peste termenul de 31 decembrie

Firmele mici și mijlocii din România, care vor dori granturi pentru investiții, de câte 50.000-200.000 de euro, din cadrul ajutoarelor de stat în valoare totală de aproape 1 miliard de euro pentru redresarea din criza COVID-19, ar urma să semneze contractele de finanțare chiar și cu 6 luni mai târziu decât era preconizat inițial. Autoritățile române vor cere Comisiei Europene prelungirea schemei de ajutor de stat de la 31 decembrie 2020 până pe 30 iunie 2021.

Dragos Anastasiu – Cred ca ne vom ineca in atatia bani europeni pentru ca nu stim ce sa facem cu ei si nu vom absorbi nimic

Investiţiile în resursa umană lipsesc din planul de relansare a economiei elaborat de Guvern, astfel că nu vom şti cum să utilizăm sumele mari de bani europeni care revin ţării noastre şi nu vom fi capabili să absorbim nimic, a declarat, joi, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, în cadrul conferinţei online RoInvest.

Vacanța de iarnă în țară, preferată de români anul acesta

În plină pandemie, puţini români se mai încumetă să plece în vacanţa de iarnă. Vânzările pentru destinaţii ca Austria sau cele exotice sunt aproape de zero. Şi rezervările pentru biletele de avion au scăzut la mai bine de jumătate față de anii trecuți. Singura veste bună este că România este anul acesta destinația preferată de vacanță a românilor.

Românii, cu gândul la vacanța de Crăciun, în ciuda pandemiei. Pachete turistice deja epuizate în Maramureș

Chiar dacă este pandemie, românii se gândesc deja la sărbătorile de iarnă. Mai sunt aproape trei luni până la Crăciun, dar unele pachete turistice s-au vândut deja integral, în Maramureș. Turiștii caută, în special, căsuțe tradiționale, cu o capacitate de cazare mai mică.

Reportaj – Tulcea – Turismul in Delta a scazut cu 50% dar operatorii isi adapteaza oferta la pandemie

Turismul din Delta Dunării a înregistrat o scădere cu peste 50% în primele opt luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda numărului mare al vizitatorilor care au preferat această zonă a ţării în ultimele luni, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus.

Cetatea Sighișoara, o destinație de poveste. Cum se pregătește ”Perla Transilvaniei” pentru sărbătorile de iarnă

Este singura cetate medievală locuită în întregime din sud-estul Europei și una dintre cele mai bine conservate. Dar sunt și alte motive pentru care Sighișoara, numită și “Perla Transilvaniei”, trebuie vizitată.

Te zbati si castigi – HORECA Brasov a convins autoritatile sa nu inchida restaurantele – Peste 10.000 de angajati sunt salvati

Victoria apartine antreprenorilor din HoReCa, uniti in Breasla Carciumarilor, care au convins autoritatile ca respecta toate regulile de distantare si igiena, iar focarele COVID-19 nu sunt in localuri.

Statul la stat. Companie de stat cu 30 de angajați, fără activitate din 2002. Director: Vorba vine, stat degeaba, administrăm spațiile

Lucrează la o companie stat dar îşi iau lefurile din banii încasaţi de la o firmă concurentă din privat. Se întâmplă la Centrul Naţional de Învăţământ Turistic, aflat în subordinea Ministerului Economiei. Compania a cedat concurenţei principalul obiect de activitate: instruirea şi formarea personalului din turism, în baza unui contract de asociere în participaţiune. Astfel, firma privată face cursurile tocmai în sălile Centrului iar cei de aici primesc o parte din profit. Aşa au ajuns angajaţii statului să aibă activitate aproape zero şi să se ocupe doar de administrarea sălilor de cursuri cedate concurenţei. Urmăriţi cum s-a întâmplat totul într-un nou episod Statul la Stat.

Austriecii se pregatesc de sezonul de schi inclusiv cu masuri anti COVID

Austria face ultimele pregatiri pentru turismul de iarna, pe fondul pandemiei provocate de coronavirus si ia toate masurile pentru ca turistii sa se simta cat mai in siguranta cu putinta. Nimic nu va mai fi ca inainte nici macar la schi. Firmele care se ocupa de echipamente de schi au venit cu solutii pentru viitorul sezon. De exemplu, mai multe firme au pus la punct metode si aparatura pentru dezinfectarea interiorului gondolelor. De exemplu, gratie noilor metode, o gondola de 32 de persoane poate fi dezinfectata rapid, in doar cateva minute.

 Nou avertisment de la FMI – Pandemia va cauza daune de durata pentru nivelul de trai

Criza provocata de pandemia de coronavirus va produce daune de durata asupra nivelului de trai al oamenilor, iar taxele pentru cei bogati si pentru companii ar putea sa creasca pentru a putea solutiona acest prejudiciu economic, a avertizat FMI.

Restaurantele si barurile din Europa se inchid unu cate unul – Expertii pun la indoiala eficienta masurii

Numarul cazurilor de Covid-19 creste alarmant in Europa. Raspandirea infectiei cu SARS-CoV-2 e resimtita din plin de afacerile din domeniul HoReCa. Proprietarii de restaurante si baruri sunt nevoiti sa restranga programul de lucru sau chiar sa puna lacatul pe usi.

Industria turismului: În Bulgaria nu există niciun caz dovedit de contaminare cu COVID-19 în vreun hotel

Bulgaria este una dintre țările care are la baza economiei turismul, iar pandemia de coronavirus a creat haos în acest domeniu în ultimele luni. Totuși, se pare că măsurile de siguranță luate în hoteluri s-au resimțit în numărul de noi infectări.

Bulgaria se bazează pe piața internă pentru a salva sezonul de iarnă

Bulgaria mizează pe turiştii din ţară pentru a ajuta viitorul sezon de iarnă, după cum l-au „salvat” pe cel de vară, a afirmat duminică ministrul Turismului, Mariana Nikolova, într-un interviu televizat, informează publicaţia The Sofia Globe.

Cât de mare este riscul contractării COVID-19 într-un avion? IATA știe

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a demonstrat incidența scăzută a transmisiei de COVID-19 în timpul zborului cu un număr actualizat de cazuri publicate. De la începutul anului 2020, au fost raportate 44 de cazuri de COVID-19 în care se crede că transmisia este asociată cu călătoriile cu avionul (inclusiv cazuri confirmate, probabile și potențiale), într-o perioadă în care au călătorit aproximativ 1,2 miliarde de pasageri, ceea ce s-ar traduce într-un caz pentru fiecare 27 de milioane de călători. Chiar și presupunând că 90% din cazuri nu au fost raportate, ar fi un caz pentru fiecare de 2,7 milioane de călători. Estimările patronatului companiilor aeriene au fost confirmate de investigații independente efectuate de producătorii de flote Airbus, Boeing și Embraer cu privire la dinamica fluidelor din aeronavele lor. „Riscul de a contracta virusul la bord pare să fie în aceeași categorie cu cel de a fi lovit de fulger”, a conchis Alexandre de Juniac.

OMT confirmă tendința de repornire treptată a turismului până în septembrie

Deși multe țări au rămas prudente, raportul Organizației Mondiale a Turismului (OMT) pe această temă, confirmă tendința constantă spre reluarea treptată a turismului până în septembrie, în timp ce organizația subliniază importanța turismului național.

UE stabilește criterii comune pentru restricțiile de călătorie

Țările Uniunii Europene (UE) au ajuns vineri la un acord pentru unificarea criteriilor care servesc la restricționarea călătoriilor din cauza pandemiei de COVID-19. Acestea includ armonizarea codurilor de culoare pe zone, precum și ratele de pozitivitate, de notificarea cazurilor și testelor. Pactul va fi normalizat marțea viitoare, într-un Consiliu al Miniștrilor Afacerilor Generale, unde propunerea va fi adoptată formal.

Industria transportului aerian va pierde cel puțin 7 ani de creștere

Cel puțin șapte ani de creștere a traficului global de pasageri înregistrat de industria transportului aerian ar putea dispărea în 2020 ca urmare opririi activității din cauza COVID-19, dacă previziunea Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA) a unei scăderi de 48% pentru acest an se realizează la sfârșitul anului. Estimarea a fost făcută de Rob Morris, director global de consultanță al Ascend by Cirium, divizia de consultanță a Cirium, firma de informații de piață și date ale aviației, atunci când a analizat impactul pandemiei asupra companiilor aeriene. Peter Morris, economist-șef al aceleiași unități, analizează efectul knock-on pe care îl va avea criza globală de sănătate generată de coronavirus asupra călătoriilor și turismului.

Sabre a obținut certificarea de nivel 4 ca agregator al NDC-ului IATA

Sabre Corporation a anunțat că a obținut certiicarea de nivel 4 ca agregator în cadrul Programului de Certificare NDC al Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA). Ce presupune acest lucru? „Confirmă abilitatea tehnică a lui Saber de a oferi suport într-un set de criterii legate de o ofertă completă și funcționalități în gestionarea comenzilor”, au spus ei de la compania de tehnologie.

Companiile de croazieră membre ale CLIA vor cere un test negativ la îmbarcare

Toate companiile de croazieră asociate cu CLIA (Cruise Lines International Association) au acceptat să bazeze pe testele prealabile o mare parte a campaniei lor pentru a garanta pasagerilor că navigarea pe o croazieră este sigură în timpul coronavirusului. Toți pasagerii și echipajul trebuie să aibă rezultatul negativ al unui test înainte de a se îmbarca.

Royal Caribbean își suspendă croazierele până pe 30 noiembrie

Royal Caribbean a confirmat că va menține suspendarea călătoriilor sale până pe 30 noiembrie, cu excepția plecărilor din Hong Kong. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA estimează că, din 29 septembrie s-au înregistrat cel puțin 3.689 de cazuri „de boli similare cu COVID-19 sau COVID pe croazierele de pe apele Statelor Unite, plus cel puțin 41 de decese raportate”.

Trivago lansează modelul bazat pe comisioane

Trivago s-a alăturat celorlalte motoare de metacăutări mari în lansarea de la 1 octombrie a unui model bazat pe comisioane sau CPA (cost pe achiziție), ca alternativă la clasicul CPC (cost pe clic), deschis pentru OTA și canalul direct al hotelului. O noutate care, potrivit Paola Romero, de la Mirai, „va fi foarte binevenită de sector în căutarea de alternative sigure care să asigure profitabilitatea investițiilor sale în marketing digital și să contribuie la diversificarea acestora, încercând în același timp să obțină cel mai mare volum de vânzări pe propriul său site oficial”. Nu degeaba acest model „reduce riscul investiției și contribuie la vizibilitatea și dezvoltarea canalului direct”.

PRESA EXTERNA

WTTC finds huge demand to travel next year

An overwhelming majority of US and Canadian travellers, as many as 99 per cent, are eager to travel again, with 70 per cent stating that they plan to take a holiday next year. That is according to a travel leaders group survey of nearly 3,000 frequent travellers. The survey was conducted in September in conjunction with the World Travel & Tourism Council (WTTC), which represents the global tourism private sector.

Coronavirus: EU agrees traffic light system for travel amid COVID-19 second wave

The EU has approved a traffic lights system for travel within the bloc, in an attempt to provide clarity for travellers amid a resurgence of coronavirus throughout the region. The European Council adopted common criteria for restrictions at a meeting in Luxembourg on Tuesday, although several member states abstained. Under the agreement, the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) will publish a weekly map of the regional situation in EU countries, with a colour code based on the risk level: Green, orange, and red.

Council’s failure to harmonise cross-border travel restrictions puts millions of travel and tourism jobs at risk

Following the adoption today by European Affairs Ministers of a Council Recommendation on travel restrictions, the aviation sector has branded it a failure and issued a stark warning of the potential consequences. The Council recommendation on a coordinated approach to the restriction of free movement in response to the COVID-19 pandemic, formally approved this morning, sets out some guidance to Member States. Yet, it falls far short of what it was supposed to deliver: encouraging a restart of travel through effective coordination and proportionate, predictable and non-discriminatory measures.

COVID-19’s impact on Europe’s tourism – France experienced a 99% decline in bookings

The global tourism industry is one of the hardest-hit industries with regards to the effect of the COVID-19 pandemic. According to data presented by Stockapps.com, at the height of the lockdowns in Europe, Spain experienced a 97% decrease in reservations on popular accommodations sites; Airbnb, Expedia and Booking.com compared to 2019.

Tourism must be part of national recovery and resilience plans, says Tourism Manifesto

If it is not in the plan, it is not in the budget: the European Tourism Manifesto alliance, the voice of the European travel and tourism sector, urges European Union Member States to make tourism a strategic element in their national recovery plans in order to harness the potential of the sector to generate jobs and growth, and to reap the benefits from green and digital transitions.

Carnival Cruise Line cancels Miami and Port Canaveral cruises for November 2020

Carnival Cruise Line has notified guests and travel agents that it is cancelling the remaining cruises for the six total ships operating from PortMiami and Port Canaveral for November 2020. It has also cancelled five cruises scheduled to operate from Sydney, Australia from Jan. 16 – Feb. 8, 2021.

Andalusia will host the first global congress on smart cruises

Suncruise Andalucía, the Association for the Promotion of Andalusia as a Cruise Destination, in which the port authorities of Algeciras, Almería, Cádiz, Huelva, Málaga, Motril and Seville are integrated, launches the I International Congress of Cruise Tourism in Andalusia. This event is one of the main actions of the 2020-2021 Strategic Plan prepared by Suncruise Andalucía. With its celebration it is intended to reinforce the relationship of the ports with the territory, the sustainability and accessibility of cruise tourism and, also, its evolution towards intelligent infrastructures where leisure is the protagonist.

Ryanair to cut Winter capacity from 60% to 40% of prior year

Ryanair released its revised winter schedule. Due to increased flight restrictions imposed by EU Govts, air travel to/from much of Central Europe, the UK, Ireland, Austria, Belgium and Portugal have been heavily curtailed. This has caused forward bookings to weaken slightly in October, but materially in November and December. In light of these weaker bookings, and Ryanair’s plan to operate with a 70% load factors, Ryanair has further reduced its winter schedule (Nov – Mar) taking capacity down from 60% to 40% of prior year. Ryanair expects to maintain up to 65% of its winter route network, but with reduced frequencies. In addition to the winter closure of bases in Cork, Shannon, and Toulouse, Ryanair has announced significant base aircraft cuts in Belgium, Germany, Spain, Portugal and Vienna.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde