Revista presei – turism

5
Iul
2019

Stațiunile balneo, prioritate pentru Ministerul Turismului. Bogdan Trif: “Societățile private pot beneficia de un ajutor de până la 200.000 Euro”***

Peste două milioane de turiști sunt așteptați în acest sezon estival pe litoral***

Dubai, o destinație tot mai căutată de turiștii români***

Spania, noi recorduri în turism: peste 29 de milioane de turiști și venituri de 34 de miliarde de euro***

Știrile săptămânii pe larg:

Stațiunile balneo, prioritate pentru Ministerul Turismului. Bogdan Trif: “Societățile private pot beneficia de un ajutor de până la 200.000 Euro”

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, și președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoza, Ion Ghizdeanu, alături de vicepreședintele OPTBR, Janos Nagi Fulop, și specialiștii din cadrul Ministerului Turismului au discutat despre măsurile ce vin în sprijinul autorităților locale și al societăților private care doresc să facă investiții pentru dezvoltarea stațiunilor balneare din România.

Amendă de 50.000 de lei pentru asociația care a organizat o tabără pentru copii în Tokyo

Asociația care a organizat o tabără pentru copii în Tokyo a fost sancționată de către Ministerul Turismului cu suma de 50.000 de lei. ONG-ul a mai fost sancționat, în anul 2017, cu suma de 30.000 de lei pentru că desfășura activități specifice unei agenții de turism fără a deține, însă, licență de turism.

Cazarea pe litoralul românesc se scumpește. O cameră la hotel va fi 1.000 de lei pe noapte

Cazarea pe litoralul românesc va fi mai scumpă de luni. Hotelierii anunţă că de la 1 iulie, turiştii vor plăti mai mult cu până la 20% pentru o cameră. Potrivit întreprinzătorilor din turism, vinovaţi ar fi chiar turiştii români, pentru că se îngrămădesc la mare tocmai în iulie şi august.

Peste două milioane de turiști sunt așteptați în acest sezon estival pe litoral

Peste două milioane de turiști sunt așteptați în acest sezon estival pe litoralul țării noastre, număr record, estimându-se ca, începând cu jumătatea lunii în curs, gradul de ocupare în stațiuni va ajunge la 95%, la baza acestei creșteri fiind și acordarea voucherelor de vacanță, potrivit reprezentanților Federației Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Cazarea și hrana cadrelor medicale de pe litoral va fi plătită de către patronii din turism

Cadrele medicale ale serviciilor de ambulanţă din ţară vor fi detaşate în acest sezon pe litoral, iar costurile cu cazarea şi hrana, de aproximativ 300.000 de euro, vor fi suportate de Federația Patronatelor de Turism Românesc.

Creştere cu 24% a numărului de turişti români care au ales să călătorească în Dubai, în T1

Numărul turiştilor români care au călătorit în Dubai a crescut, în primul trimestru din 2019, cu 24%, comparativ cu perioada similară din anul anterior, ajungând la 29.670, relevă datele publicate joi de Departamentul de Turism şi Marketingul Comerţului din Dubai (Department of Tourism and Commerce Marketing – Dubai Tourism).

Pasagerii din România au pierdut 2.500 de ore de vacanță din cauza zborurilor întârziate

Pasagerii din România ai companiilor aeriene au pierdut 2.500 de ore de vacanță în vara anului trecut din cauza nenumăratelor întârzieri. Un raport  AirHelp, organizație din lume specializată în drepturile pasagerilor aerieni, avertizează cu privire la întârzierile din acest sezon estival. La nivel internațional, mai bine de 1,2 milioane de zboruri au fost întârziate în 2018, în perioada 15 iunie – 15 septembrie, dintre care aproape 305.000 au fost în Europa.

Topliţa reînvie ca tărâmul izvoarelor calde

Staţiunile balneo-climaterice renasc după zeci de ani în care au fost lăsate în paragină. Un astfel de exemplu este Topliţa. De la an la an, tot mai mulţi oameni ajung în acest oraş, atraşi de aerul curat, dar şi de singura cascadă termală din România. Aşa cum îi spune şi numele, zona Topliţa, în traducere pârâu cu apă caldă, este împânzită de izvoare termale.

Începe o nouă ediţie a campaniei de colectare a dozelor din aluminiu pe litoral, în stațiunea Mamaia

Asociaţia Alucro desfăşoară în luna iulie o nouă ediţie a campaniei ExtravaCANza, prin care în fiecare an îi motivează pe turiştii aflaţi în vacanţă să contribuie la menţinerea unor plaje curate, prin colectarea dozelor din aluminiu folosite. Scopul campaniei este de acela de a responsabiliza populaţia în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor şi păstrarea locurilor de vacanţă curate.

Circa 40% dintre români economisesc tot anul pentru vacanță

Circa 43% dintre românii fără datorii și 40% dintre cei cu datorii economisesc câteva luni pentru vacanță, iar un procent similar de 40% economisesc chiar tot anul, conform unui studiu comparativ realizat la finele anului trecut pe piețele din Polonia, România, Italia și Spania.

Efectele tichetelor de vacanță: Hotelierii măresc tarifele adăugând obligatoriu în pachete servicii opționale în alți ani

După introducerea tichetelor de vacanță, hotelierii care în mod normal ar fi vândut pachete de o valoare mai mică decât cea a tichetului (1.450 de lei) au mărit tarifele prin adăugarea obligatorie a unor servicii care, în alți ani, erau opționale, arată o analiză a agenției de turism Christian Tour.

Cum a ajuns un profesor din Cluj să vândă, alături de fiica sa, croaziere de 6 milioane de euro

Ioan Băsea şi-a început cariera ca profesor, în mediul universitar, însă El Doradoul afacerilor româneşti din anii ’90 l-a atras şi pe el. După mai multe încercări, s-a gândit la un business în care să lucreze cot la cot cu fiica sa. Cum au ajuns să vândă cei doi croaziere de 6 milioane de euro?

România, o ţară închisă: Mai puţin de 10% din călătoriile făcute de români sunt în afara ţării

România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte ponderea numărului de sejururi în străinătate în totalul călătoriilor de business sau vacanţe, arată datele de la Eurostat. Astfel, doar 6% din călătoriile românilor sunt în străinătate, faţă de 26,7% media UE ( 28 de ţări). România trage media în jos în condiţiile în care este printre puţinele ţări din UE unde mai puţin de 10% din vacanţe şi călătoriile de business sunt în afara graniţelor.

Majoritatea românilor oferă bacşiş în timpul vacanţelor; 57% nu vor ca bacşişul să fie inclus în nota de plată

Cei mai mulţi dintre români (95%) oferă bacşiş în timpul vacanţelor, dar aproape jumătate dintre aceştia (48%) au avut nedumeriri în ceea ce priveşte suma potrivită, reiese dintr-un sondaj realizat de către reprezentanţii unei platforme care compară cele mai bune oferte în materie de turism.

Românii au descoperit alternativa la vacanţele în Grecia! O ţară cu peste o mie de insule, ape turcoaz şi plaje sălbatice, aflată la câteva ore cu maşina

Plaje sălbatice înconjurate de munţi care se oglindesc în apele turcoaz la doar câteva ore distanţă de România. Nu, nu vorbim de cunoscutele insule greceşti, ci de insule din Nordul Croaţiei, care pot concura oircând cu frumuseţea ţinuturilor din Grecia.

Atenționare de călătorie: Risc de incendii în Croația, Grecia și Serbia

Ministerul Afacerilor Externe a emis marți o alertă de călătorie pentru Republica Elenă, și Croația, unde există risc de incendii de vegetație, dar și pentru Serbia, unde există avertizări de caniculă, scrie Agerpres.

Știri despre incoming:

Agenţia Invitation România a adus în S1/2019 aproape 6.000 de străini în vacanţe în ţară

Invitation România, una din cele mai mari agenţii de incoming de pe plan local, cu afaceri de 3,5 mil.euro în 2018, în creştere cu 16% faţă de anul anterior, a adus 5.000-6.000 de străini în vacanţe în ţară în S1/2019, număr similar cu cel din perioada similară a anului trecut.

Martin (FAPT): Cei peste 30.000 de turişti israelieni aduşi de Meshek Wings pe litoral au generat încasări de 30 milioane euro

Cei peste 30.000 de turişti israelieni aduşi de turoperatorul Meshek Wings pe litoralul românesc au generat încasări de peste 30 de milioane de euro, a declarat, marţi, Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT).

Peste 516.000 de turiști au vizitat Brașovul în primele cinci luni ale anului

Brașovul este a doua destinație turistică din România, peste 500.000 vizitând județul în primele cinci luni ale anului. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (72,6% din total turişti străini), iar din aceştia 83% au fost din ţările Uniunii Europene.

Știri despre agenții/ companii aeriene:

Hello Holidays, investiție de 700.000 de euro în două autocare de lux

Agenția de turism Hello Holidays a achiziționat două autocare de lux marca Setra, fabricate în Germania, investiția totală ridicându-se la aproximativ 700.000 euro. Acestea vor asigura transportul turiștilor atât în țară, cât și pe circuite prin Europa.

Agenţie de turism: Tot mai mulţi români preferă vacanţele tip circuit. Cererile pentru circuitele exotice au crescut cu 24% comparativ cu 2018

Agenţia de turism J’Info Tours a anunţat o creştere a numărului de cereri privind vacanţele care includ destinaţii exotice, astfel că în urma analizei comportamentului de cumpărare al turiştilor companiei, pe primele şase luni din acest an, s-a observat o majorare cu 24% a vânzărilor de circuite în America de Sud, Africa şi Asia faţă de perioada ianuarie – iunie 2018.

Hotelul Zenith din Mamaia, afaceri de 12 mil. lei şi profit de 211.000 lei în 2018

Hotelul de patru stele Zenith -Top Country Line- Conference& Spa (fostul Golden Tulip şi fostul Fantasy Beach) din nordul staţiunii Mamaia, una dintre cele mai mari unităţi de pe litoral, cu o capacitate de 290 de camere, a finalizat anul 2018 cu afaceri de 12 milioane de lei, în creştere cu 3% faţă de anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe şi calculele ZF.

Un nou hotel de pe litoral – scos la vânzare

Hotelul Hefaistos din Mamaia va fi scos la vânzare prin licitație, la un preț care urmează să fie stabilit, operațiune anunțată de Profit.ro la începutul lunii mai ca fiind pregătită. Unitatea este clasificată la 3 stele, are 4 etaje, 50 de camere duble și aparține unei companii având printre acționari și Uniunea Națională a Cooperativei Meșteșugărești (UCECOM).

Accor cumpără divizia de servicii hoteliere a Orbis cu 286 milioane euro

Compania Orbis a semnat cu Accor un acord privind vânzarea activității de servicii și a stabilit principiile unui acord de management pe termen lung între părți, pentru toate hotelurile deținute și închiriate ale Orbis pentru 286 milioane euro.

Meshek Wings, al cincilea an de operare a cursei charter Tel Aviv – Constanţa

Touroperatorul israelian Meshek Wings a celebrat pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, al cincilea an de operare a cursei charter Tel Aviv – Constanţa, întâmpinând primul zbor din acest sezon pentru Litoralul românesc, potrivit unui comunicat al companiei.

Tabita Tour, parte a grupului Filadelfia, controlat de familia Sighiartău, afaceri de 72 milioane lei în 2018, plus 7%

Compania operează o reţea de 33 de agenţii pe piaţa locală, dar şi alte 20 de agenţii în Spania şi Italia. Transportatorul Tabita Tour, parte a grupului Filadelfia, din Bistriţa, deţinut de familia Sighiartău, a finalizat anul trecut cu afaceri de 72,4 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe şi calculelor ZF.

Știri externe:

Spania, noi recorduri în turism: peste 29 de milioane de turiști și venituri de 34 de miliarde de euro

Spania este a doua cea mai vizitată țară din lume, dupa Franța, iar vara aceasta, autoritățile se așteaptă la un numar record de turiști străini. Ministerul Turismului estimeaza că, în 2019, cheltuielile turiștilor străini vor ajunge la 34 de miliarde de euro.

Două milioane de spanioli se vor îndatora pentru a pleca în vacanţă

Vara aceasta, 28 de milioane de spanioli vor pleca în vacanţă, iar circa două milioane dintre aceştia vor apela la un produs de finanţare pentru care vor plăti, în total, 97 milioane de euro dobânzi, relatează ABC, citând un studiu Kelisto.es.

Vacanță în Spania: Plaje cu cele mai frumoase peisaje în care să mergi vara asta

Spania este una dintre cele mai căutate destinații de vacanță pentru plajă. Nu doar că are printre cele mai bune servicii pentru turiști, dar Spania impresionează prin peisajele absolut spectaculoase, unice, foarte bine protejate.

Acropola de la Atena, închisă din cauza unui val de căldură

Acropola de la Atena, unul dintre cele mai vizitate situri turistice din lume, a fost închisă timp de câteva ore, joi, din cauza unui val de căldură în capitala elenă, relatează Reuters.

Cum distrug turiştii unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume. Populaţia a scăzut sub nivelul anului 1950 şi continuă să scadă

Cine a fost în vizită în Veneţia a putut observa că numărul turiştilor îl depăşeşte, cu mult, pe cel al locuitorilor. Lucrurile sunt grave, numărul veneţienilor ajungând la nivelul din 1950 – o treime faţă de numărul celor care locuiau aici cândva.

 

 

 

 

 

Gabriela Peșeț
Consilier Comunicare

Răspunde