Revista presei – turism

6
Iun
2019

Legea Turismului, adoptată luni de către Guvern; se înfiinţează OMD-urile şi se implementează Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism***

Trif: Măsurile guvernamentale de stimulare a turismului au fost confirmate de creşterea numărului de turişti în România, în aprilie***

Piaţa balneo şi spa din România a generat o cifră de afaceri de aprox. 314 milioane de euro***

Turism în creștere: Orașele și stațiunile din România, tot mai căutate de vizitatorii străini***

Știrile săptămânii pe larg:

Legea Turismului, adoptată luni de către Guvern; se înfiinţează OMD-urile şi se implementează Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism

Legea Turismului este un act normativ care reglementează pentru prima dată direcţii importante pentru acest sector iar în sector era nevoie de o actualizare a cadrului legislativ vechi chiar şi de 20 de ani, se arată într-un comunicat al Ministerului Turismului, transmis luni Agerpres.

Trif: Măsurile guvernamentale de stimulare a turismului au fost confirmate de creşterea numărului de turişti în România, în aprilie

Numărul vizitatorilor străini care au ajuns în România, în aprilie, a crescut 9,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce numărul românilor care au plecat în afara ţării a scăzut cu 1,3%, notează Ministerului Turismului, într-un comunicat de presă transmis, luni, Agerpres.

Guvernul a adoptat strategia de dezvoltare a ecoturismului. Mediul de afaceri din turism reclamă lipsa de dialog

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, strategia națională de dezvoltare a ecoturismului pentru perioada 2019-2029, prin care se urmărește dezvoltarea durabilă a turismului verde și promovarea destinațiilor ecoturistice. Dragoș Anastasiu, vicepreședintele ANAT, a declarat, într-o conferință de presă, că nu a fost consultat pe această strategie și nici nu a știut că s-a aflat în dezbatere publică.

OPTBR: 1,8 milioane de turişti au cheltuit circa 288 de milioane de euro pe tratamente şi terapii balneare în acest an

Peste 1,8 milioane de turişti au cheltuit în jur de 288 de milioane de euro în acest an pe tratamente şi terapii balneare în staţiunile de profil din România, preţul mediu al unui sejur de sănătate fiind de 797 de lei/persoană, potrivit analizei realizate de Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) şi de platforma din domeniul wellness – despreSpa.ro.

Piaţa balneo şi spa din România a generat o cifră de afaceri de aprox. 314 milioane de euro

Piaţa balneo & spa din România a generat o cifră de afaceri de aproximativ 314 milioane de euro în 2018, în condiţiile în care peste 1,8 milioane de turişti au cheltuit peste 288 de milioane de euro pe tratamente si terapii balneare în staţiunile de profil, orau arătat participanţii la un eveniment de specialitate.

Patronatele din turism cer demiterea directorului CNAIR şi a Şefului Biroului de Poliţie A2, din cauza blocajelor de pe autostradă

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) solicită demiterea directorului Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi a şefului Biroului de Poliţie Autostrada A2 din cauza ritmului lent în care se desfăşoară lucrările de reparaţii pe A2 şi a faptului că acestea se realizează în sezonul estival.

Cum a devenit România un furnizor de pacienți pentru spitalele private din Europa

Am stat de vorbă cu prim. dr. Walter EBM, CEO-ul Vienna Private Hospital, despre motivele pentru care România a devenit un important furnizor de pacienți către țările europene și de ce preferă românii să se trateze în Austria.

„Litoralul pentru toți”, până la jumătatea lui iunie

Programul „Litoralul pentru toți”, prin care, anual, hotelurile de pe litoral oferă sejururi ieftine, mai este valabil până la jumătatea lunii iunie, motiv pentru care încă se mai pot face rezervări la unitățile de cazare de pe malul Mării Negre.

Plaje private, îngrădite ilegal la Mamaia

La malul mării, administratorii plajelor private par stăpâni. În goana după bani, stabilesc reguli fără să ţină cont de lege. În Mamaia, bucăţi întregi de plajă sunt închise cu gard până în mare. Iar şezlongurile şi baldachinele au fost aşezate cât mai aproape de apă. Autorităţile au mers în control, dar s-au mulţumit doar să constate, nu au dat încă nicio amendă.

În fiecare zi aeroporturile din România înregistrează până la 7 zboruri întârziate sau anulate

În fiecare zi aeroporturile din România înregistrează între trei şi şapte zboruri întârziate sau anulate şi frecvent sunt situaţii în care pasagerii ajung în aeroport şi descoperă că orarul de zbor le-a fost modificat sau chiar că zborul le-a fost anulat, potrivit datelor transmise, vineri, de platforma FlightClaim.ro.

Pe plajele din Mamaia și Constanța s-a deschis oficial sezonul de îmbăiere

Începând cu data de 1 iunie, salvamarii se află la posturile din stațiunea Mamaia și cele din Constanța, semn că oficial s-a deschis sezonul de îmbăiere. Este recomandat ca scăldatul în apa mării să se facă doar dacă la foişoarele savamarilor este afişat steagul jumătate galben jumătate roşu.

Eforie Nord, stațiunea care face tranziția către sudul litoralului. Care sunt principalele atracții turistice și de ce zona este ideală pentru vacanțele românilor

Stațiunea Eforie Nord este situată între Agigea la nord (5 Km) și Eforie Sud (2 km), la circa 15 km de Constanța, fiind o stațiune cu regim balneoclimateric permanent. În partea de sud-vest se află lacul Techirghiol bine cunoscut pentru proprietățile nămolului său.

Forbes Best Cities 2019, locul 3: Cluj-Napoca, în dezvoltare permanentă

Completează podiumul topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri, însă, datorită evoluției din ultimii ani a orașului, Cluj-Napoca amenință tot mai serios fotoliul de lider al clasamentului.

Forbes Best Cities 2019, locul 9: Constanța, pe harta businessului global

Cu cele 57,2 de miliarde de lei cât a reprezentat PIB, Constanţa a fost la nivelul anului trecut cel mai puternic judeţ din regiunea Sud-Est, care mai include Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. În privința turismului, județul Constanța rămâne lider absolut în România, la fel ca în ediția de anul trecut a topului Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri

La doar 20 de ani, când pentru mulţi tineri cariera are încă de aşteptat, Mădălina Balaiban îşi înfiinţa deja prima afacere

La doar 20 de ani, când pentru mulţi tineri cariera are încă de aşteptat, Mădălina Balaiban îşi înfiinţa deja prima afacere – agenţia de turism Hello Holidays -, business cu venituri anuale de aproape 4 milioane de euro. Şase ani mai târziu s-a întors la „prima ei dragoste” –, autocarul, şi a pus bazele unui al doilea business, o firmă de transport prin intermediul căreia oferă circuite turiştilor ce apelează la pachetele agenţiei.

VOLA.RO Secretul omului care stă în spatele celei mai mari agenții de turism online din România

Un serviciu stabil este ceea ce îşi doresc cei mai mulţi oameni. Un job de doar câteva luni a fost, însă, cea mai urâtă perioadă din viaţa profesională a lui Daniel Truică. Vedea altfel lucrurile, nu încăpea în postura de angajat şi atunci a ales antreprenoriatul. A dezvoltat mai multe afaceri, iar astăzi a ajuns să deţină cea mai mare agenţie de turism online din România: Vola.ro.

INS: Sosirile turiştilor în unităţile de primire turistică au crescut cu 4,9% în aprilie

Sosirile înregistrate în unităţile de primire turistică au crescut cu 4,9% în aprilie, faţă de aceeaşi lună din 2018, iar înnoptările au înregistrat un avans de 9,9%, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Clisura Dunării, un loc de basm pentru o vacanţă perfectă

Munte, mare, Deltă, oameni primitori şi bucate tradiţionale care îţi lasă gura apă pur şi simplu. Clisura Dunării este unul dintre aceste locuri. Un tărâm de poveste, unde orice vacanţă devine una unică. Poposim şi noi în zona în care găsim de toate: mâncare bună, plajă, dar şi munte.

Cele mai bune destinații de vacanță pentru familii cu copii

Momondo.ro a găsit cele mai bune locații de vacanță pentru cei care vor să se bucure de un concediu minunat, alături de noii membri ai familiei. Selecția oferă opțiuni atât pentru proaspeții părinți cât și pentru cei cu câțiva ani de experiență.

Știri despre incoming:

Turism în creștere: Orașele și stațiunile din România, tot mai căutate de vizitatorii străini

Numărul vizitatorilor străini care au ajuns în România, în luna aprilie, a cunoscut o creștere importantă, de 9,3%, față de aprilie 2018. Toate acestea, în timp ce numărul românilor care au plecat în afara țării a scăzut cu 1,3%, în aceeași perioadă.

Turismul dentar în Sibiu urmează un trend ascendent

Peste 600 de pacienți au trecut pragul clinicii Dent Estet Sibiu pentru adulți de la deschidere și până în prezent. Un procent de aproape 30% din numărul total de pacienți provine din orașele și județele învecinate, precum Alba, Vâlcea, Hunedoara, Mureș și chiar Cluj. Se observă, totodată, un trend crescător în ceea ce privește interesul pentru turismul dentar în Sibiu, numărul de pacienți din afara țării care vin în clinicile Dent Estet de aici pentru a urma tratamente dentare complexe fiind tot mai mare.

„Cocoşul de Hurez”, o sărbătoare a ceramiştilor vâlceni devenită un element de identificare al românilor în lume

Tradiţionala sărbătoare a meşterilor ceramişti din România – „Cocoşul de Hurez”, a adus anul acesta la Horezu peste 100 de meşteri populari din toată ţara, timp de trei zile, în perioada 31 mai – 2 iunie, aceştia prezentându-şi ultimele creaţii într-o expoziţie unică în ţară.

Știri despre agenții/ companii aeriene:

Christian Tour a lansat chartere pe Tunisia pentru familiștii cărora Antalya li se pare prea scumpă

Christian Tour estimează că va trimite în acest an pe curse charter în Tunisia aproape 10.000 de turiști români, destinația fiind alternativa mai ieftină la Turcia, una dintre principalele atracții pentru familiștii români care merg pe litoral în afara țării. O vacanță de șapte nopți în această țară, într-un hotel all inclusive de patru stele, zbor inclus și transferuri, costă de la 450 de euro de persoană.

All Inclusive în România. Explozie de oferte

Cererea tot mai mare pentru structurile all inclusive îi face pe unii hotelieri să investească în acest segment, astfel că doar în această vară numărul locurilor all inclusive în hoteluri a crescut cu 3.243, respectiv cu 30% față de capacitatea de anul trecut.

Alin Burcea, Paralela 45: „Fără măsuri pentru încurajarea incomingului, plimbăm banii dintr-un buzunar în altul”

Acordarea voucherelor de vacanţă este o măsură bună pentru stimularea industriei turismului, dar este anormal să fie singulară şi ar trebui urmată de măsuri pentru încurajarea incomingului, consideră Alin Burcea, CEO-ul Paralela 45.

Complexul Therme se lansează puternic și își triplează profitul după doar 2 ani de funcționare

Therme Nord București SRL, compania care deține și operează aquapark-ul omonim din Balotești, unul dintre cele mai mari centre de wellness, relaxare și entertainment bazate pe ape termale din Europa, și-a majorat substanțial profitul anul trecut, triplându-și practic câștigul net comparativ cu 2017, de la 2,8 milioane lei la 8,9 milioane lei, după pierderile de circa 20,3 milioane lei din 2016, primul an de funcționare.

Snagov, destinaţia ideală pentru un weekend prelungit

Relaxare în natură, locuri pitoreşti şi obiective turistice, la doar o oră de Capitală. Snagovul este destinaţia ideală pentru un weekend prelungit, mai ales că te poţi caza chiar pe malul lacului. Departe de agitaţia oraşului, turiştii pot să pescuiască sau să facă plimbări cu barca.

Hiltonul din Centrul Vechi al Capitalei ajunge pe mâna șeicilor, pregătiți să plătească cel puțin 43 milioane euro

Trei mari companii din Orientul Mijlociu au ajuns în cursa finală pentru achiziția hotelului Hilton Garden Inn din Centrul Vechi al Capitalei, iar fiecare dintre investori, din Dubai, Doha și Abu Dhabi, este pregătit să plătească cel puțin 43 de milioane de euro. Cumpărătorul va fi ales, cel mai probabil, în această vară, au declarat pentru Profit.ro surse din piața de turism.

Orbis deschide anul viitor două noi hoteluri în România

Orbis Hotel Group, partener strategic al Accor din Europa de Sud-Est, a semnat un acord de management în România pentru operarea a două hoteluri existente, care vor fi supuse modernizării și vor fi redeschise sub două branduri noi: Mercure Galați Centrum (66 de camere) și ibis Styles Galați Dunărea (79 de camere).

Hotelurile Galaţi Centrum şi Danube Stars din Galaţi vor deveni Mercure şi ibis Styles din 2020

Cele două hoteluri sunt deţinute de antreprenorul Traian Sandu, proprietarul grupului Galtour – Dunărea din Galaţi, cu activităţi în sectorul agenţiilor de turism, al hotelurilor şi restaurantelor.

Air Canada Rouge reia zborurile directe din București către Montreal și Toronto

În perioada 24 iunie – 7 septembrie, sunt programate săptămânal șase curse către Canada, față de patru în restul perioadei de operare. Zborurile vor avea o durată de aproximativ 10 ore și vor fi operate cu aeronave Boeing 767-300.

Eurowings, compania low-cost a Lufthansa, extinde rutele din România și scoate Tarom

Eurowings, compania low-cost a operatorului aerian german Lufthansa, extinde rutele asigurate din Timișoara spre Stuttgart, începând cu această lună, scoțând operatorul național Tarom de pe această linie. Noua cursă este valabilă din această săptămână.

Rută nouă de pe Aeroportul Timișoara

Timișoara a devenit, luni, al doilea aeroport din România pe care vor opera zboruri Eurowings, orașul de pe Bega fiind legat de Stuttgart cu o cursă directă. Această nouă rută este deservită în timpul programului de vară săptămânal, în zilele de luni, miercuri și vineri.

FlixBus Charter a transportat 1 milion de pasageri în 60 de țări din Europa

Din 2015, FlixBus oferă pasagerilor oportunitatea de a-și rezerva propriile călătorii cu autocarul prin intermediul platformei FlixBus dedicate serviciilor în regim charter. FlixBus Charter a atins pragul de 1 milion de pasageri transportați din peste 60 de țări în Europa.

Linia turistică Bucharest City Tour va fi reluată duminică, 2 iunie/ Ce obiective pot vedea turiştii

Societatea de Transport Bucureşti anunţă că reia, duminică, serviciul liniei turistice Bucharest City Tour cu patru autobuze double-decker. Ca în fiecare an, autobuzele vor circula zilnic, la intervale de 20-25 de minute, pe traseul cuprins între Piaţa Unirii şi Piaţa Presei.

CFR începe călătoriile cu trenul către Salonic, Halkali/Istanbul și Sofia

CFR Călători informează că în perioada 7 iunie – 7 octombrie 2019, pasagerii vor avea legături directe de la București către Salonic, Halkali/Istanbul, Sofia și retur. Pasagerii care doresc să ajungă cu trenul în Grecia în perioada 7 iunie – 7 octombrie 2019, vor putea călători între București Nord – Salonic și retur, o dată pe saptămână, cu plecare vineri la ora 12:40 din București și sosire în Salonic sâmbătă la ora 6:59.

Știri externe:

Grecia: Turismul generează peste un sfert din PIB

Contribuţia totală a sectorului elen al turismului la PIB-ul Greciei a urcat anul trecut la 21,6 miliarde de euro, sau 11,7%, arată datele INSETE, departamentul de cercetare al Confederaţiei Turismului din Grecia, informează publicaţiile Greek Reporter şi Ekathimerini.

Exclusiv! Care este cheia succesului Greciei în turism

Grecia! O țară cu ale cărei legende am crescut și o zonă pe care o cunoaștem în ultimii ani mai ales datorită turismului. Probabil că nu este român care a mers în concediu în Grecia și care să nu se fii uitat cu admirație la modul cum își promovează țara. Un loc în care frumusețea plajelor este completată de veselia oamenilor.

Slovenia pune bazele unui fond de stat pentru turism

Guvernul sloven a făcut un pas cheie către crearea unui holding de stat pentru turism confirmând facilitarea transferului mai multor companii din sector în cadrul unei companii speciale, relatează Total Slovenia News.

Succesul miniseriei „Cernobîl” a dus la o creştere a numărului turiştilor în zonă

Succesul miniseriei „Cernobîl”, care examinează cel mai mare accident nuclear din lume, a dus la o creştere considerabilă a turiştilor care vor să vadă centrala şi localităţile abandonate. O agenţie de turism ucraineană a raportat, de la debutul miniseriei, în luna mai, o creştere cu 40% a cererilor de vizitare a zonei, informează Reuters.

China emite un avertisment de călătorie în SUA din cauza „atacurilor armate”

China și-a avertizat cetățenii să „analizeze în profunzime riscurile” unei călătorii în SUA având în vedere „atacurile armate” recente, conform BBC. Ministerul Culturii și Turismului a avertizat in legatura cu pericole precum tâlhăria și atacurile armate, a informat presa de stat, scrie News.ro.

Washingtonul interzice majoritatea voiajelor în Cuba

Departamentul de Stat american a încetat să autorizeze, începând de marţi, voiaje în grup în Cuba – una dintre derogările cele mai folosite în vederea ocolirii interzicerii turismului american pe insula comunistă şi şi-a justificat decizia prin susţinerea de către regim a Guvernului venezuelean, relatează Reuters.

 

 

 

 

Gabriela Peșeț
Consilier Comunicare

Răspunde