Revista presei – turism

30
Mai
2019

ECTAA, din care face parte şi ANAT, depune plângere împotriva IATA***

CDR: Tichetele de vacanţă ar trebui folosite doar în extrasezon şi în anumite regiuni ale ţării***

Ministerul Turismului are o strategie de dezvoltare a ecoturismului***

Bulgarii au câștigat 4,29 miliarde de euro din turism, în 2018***

Știrile săptămânii pe larg:

ECTAA, din care face parte şi ANAT, a depus plângere împotriva IATA, pe care o acuză de abuz de poziţie dominantă

Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi Turoperatorilor (ECTAA), din care face parte şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), a depus vineri, 24 mai, o plângere împotriva Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA) la autoritatea europeană de concurenţă, pentru încălcarea articolelor 101 şi 102 din Tratatul UE referitoare la regulile de concurenţă.

 

Ministerul Turismului are o strategie de dezvoltare a ecoturismului

Guvernul României a adoptat Strategia de dezvoltare a ecoturismului, act normativ care urmărește promovarea destinațiilor ecoturistice și care creează cadrul legislativ necesar dezvoltării turismului în zone protejate fără a avea impact negativ asupra mediului natural.

O gură de aer pentru turism: Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea care prevede revitalizarea şi reutilizarea pârtiilor româneşti

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ de modificare a Legii 526/2003 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a turismului „Schi în România”, care prevede revitalizarea şi reutilizarea pârtiilor româneşti.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere schimbarea Legii Turismului, considerând că nu aduce nicio soluţie relevantă pentru viitorul turismului românesc

Grupul de Lucru pe Turism al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că Legea Turismului, în forma aprobată de Guvern, nu aduce nicio soluţie relevantă pentru viitorul turismului românesc şi solicită modificarea substanţială a acesteia, în Parlament.

CDR: Tichetele de vacanţă ar trebui folosite doar în extrasezon şi în anumite regiuni ale ţării

Sistemul voucherelor de vacanţă ar trebui îmbunătăţit prin folosirea lor în extrasezon şi în anumite regiuni ale ţării, întrucât utilizarea lor doar în lunile iulie şi august, pe Litoral, duce la scumpiri şi la scăderea numărului de turişti străini, au declarat, miercuri, reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), într-o conferinţă de presă.

CDR: Voucherele de vacanță date bugetarilor cresc prețurile pe litoral

Sistemul voucherelor de vacanţă ar trebui îmbunătăţit prin folosirea lor în extrasezon şi în anumite regiuni ale ţării, întrucât utilizarea lor doar în lunile iulie şi august, pe Litoral, duce la scumpiri şi la scăderea numărului de turişti străini, au declarat, miercuri, reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Angajaţii folosesc bugetele de beneficii de la angajatori pentru vacanţe, turismul intern fiind categoria de beneficii extrasalariale cu cele mai mari creşteri

Turismul intern este categoria de beneficii extrasalariale cu cele mai mari creşteri, iar angajaţii români vor cumpăra vacanţe de peste 15 milioane de lei până la finalul anului în platforma BenefitOnline.ro, utilizând bani din bugetele de beneficii extrasalariale acordate de angajatori, potrivit datelor transmise miercuri de platforma.

Agenţiile de turism: Weekendul cu alegerile europarlamentare i-a ținut pe tineri în ţară. „Nu s-au vândut prea multe city breakuri“

Românii au preferat să rămână în ţară în weekendul 25-26 mai în loc să meargă în city break, spun antreprenorii şi proprietarii de agenţii de turism din România. Astfel, vânzările de city breakuri ale agenţiilor de turism nu au înregistrat creşteri faţă de anul trecut, iar proprietarii agenţiilor de turism sunt de părere că alegerile europarlamentare ţin românii în ţară, aceştia preferând să meargă la vot în loc să plece într-un city break.

Hidroelectrica vrea să devină jucător în industria turistică

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de Ministerul Energiei cu circa 80% din acțiuni, vrea să-și valorifice activele de cazare, agrement, odihnă, tratament și sportive pe care le deține în patrimoniu, fie prin închirierea lor către operatori specializați, fie chiar prin administrarea lor directă.

Noi fonduri pentru firme 2019: Max. 200.000 Euro pentru afaceri în turism

Antreprenorii care au restaurante, pensiuni sau alte afaceri în turism vor putea obține de la stat ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de euro fiecare, printr-o schemă de finanțare aprobată joi de Guvern.

Consiliul UE solicită luarea unor măsuri pentru creşterea competitivităţii în turism

Consiliul UE a adoptat, luni, un set de concluzii privind competitivitatea sectorului turismului ca motor al creşterii economice durabile, al creării de locuri de muncă şi al coeziunii sociale în UE în următorul deceniu, informează un comunicat de presă.

Turiștii români sunt dispuși să plătească cu 15% mai mult pensiunilor și hotelurilor cu locuri de joacă pentru copii

După restaurant și SPA, cel mai important criteriu în alegerea cazării pentru turiștii români este existența locurilor de joacă pentru copii. Într-un top al preferințelor turiștilor români, aceștia si-au exprimat dorința de a-și petrece vacanța într-un hotel sau pensiune care să aiba restaurant propriu (33%), zonă SPA și piscină (30%) și loc de joacă pentru copii (25%).

Cele mai frecvente greşeli pe care le facem când cumpărăm bilete de avion

Preferă să călătorească în weekend şi cred că dacă achiziţionează biletele cu mult înaintea zborului vor beneficia de cele mai bune preţuri. Este profilul călătorului care vânează ofertele biletelor de avion, dar care cade în propria capcană.

Știri despre incoming:

Delta Dunării așteaptă peste 60.000 de turiști aduși de navele de croazieră

În acest an, în Delta Dunării sunt așteptați să ajungă peste 60.000 de turiști, aduși de navele de croazieră din Germania, Austria și Franța. În dorința lor de a reintegra Ucraina în aceste rute ale vaselor fluviale de croazieră, autoritățile ucrainiene doresc să extindă colaborarea cu România și Bulgaria, țări care au, în ultimii ani, rezultate din ce în ce mai bune în atragerea acestui tip de turiști.

China a bătut palma cu România. Proiect uriaș pentru investitori și turism

China ar putea deveni unul dintre principalii pareteneri de afaceri pentru România. Camera de Comerț și Industrie România-China a pus bazele primului proiect destinat promovării produselor românești pe piața celui mai influent stat din Asia.

Burcea, Paralela 45: România nu are un plan naţional pentru incoming, ceea ce e un mare handicap în turism. Voucherele de vacanţă nu sunt o soluţie, sunt bune doar pe termen scurt

România nu are un plan naţional pentru incoming, iar asta reprezintă un mare handicap în turism, a declarat pentru News.ro Alin Burcea, proprietarul touroperatorului Paralela 45, care este de părere că Guvernul trebuie să stimuleze investiţiile în turism, pentru a atrage şi mai mulţi turişti, mai ales străini.

235 de turiști, majoritatea americani, au sosit în Portul Constanța la bordul a două nave de croazieră

Nava Treasures, sub pavilion Elveţia, încheie la Constanţa o croazieră de 21 de zile care a debutat pe 2 mai la Amsterdam. Cei 80 de pasageri aflaţi la bord, majoritatea americani, au făcut escale pe parcursul croazierei la Viena, Bratislava, Budapesta, Mohacs, Vukovar, Novi Sad, Belgrad, Ruse şi Giurgiu. Nava a fost construită în 2011, iar ultima recondiţionare a avut loc în 2018, când capacitatea pasagerilor a fost diminuată cu 17% (de la 118 la 98), iar cabinele şi zonele publice au devenit mai spaţioase.

Salvarea turismului românesc vine de pe Instagram

În lipsa unei strategii de ţară a autorităţilor pentru promovarea turismului, salvarea vine de pe Instagram. Vloggeri, bloggeri şi influenceri din toată ţara îşi dau întâlnire în locuri de Patrimoniu şi fac ce ştiu mai bine: fotografii şi clipuri video care devin virale pe internet

Certificat de excelenţă pentru Cetatea de Scaun a Sucevei, al doilea an consecutiv

Cetatea de Scaun a Sucevei s-a poziţionat şi în 2019 printre cele mai bune destinaţii din lume, cu Fortul Muşatin, care a primit Certificat de Excelenţă, pentru al doilea an consecutiv, din partea celui mai mare site de turism din lume, TripAdvisor.

Târgul European al Castelelor aduce la Hunedoara expozanţi din patru ţări

Sala Dietei şi Sufrageria Bethlen de la Castelul Corvinilor din Hunedoara găzduiesc, în perioada 24-25 mai, o nouă ediţie a Târgului European al Castelelor, manifestarea reunind 27 de expozanţi din România, Moldova, Belarus şi Bulgaria.

Știri despre agenții/ companii aeriene:

Agenţie de turism: Circuitele turistice sunt noua modă în materie de vacanţe, cererile au crescut cu 15% în 2019. Un circuit în India, Rusia sau Maroc costă aproximativ 1.600 de euro

Un circuit în India, Rusia sau Maroc costă aproximativ 1.600 de euro şi poate ajunge la 4.000 de euro, pentru un circuit de 14 zile în Indonezia. De asemenea, un circuit de 15 zile în Peru şi Bolivia costă tot circa 4.000 de euro, iar unul de 14 zile în Namibia, Botwsana şi Cascada Victoria este 3.900 euro.

Eturia: Turismul capătă nuanţe în fiecare an, turiştii caută mereu să schimbe registrul călătoriilor şi îşi îndreaptă atenţia către zone precum Canada, Mexic, Brazilia, Mauritius şi Africa de Sud

Touroperatorul activează de 12 ani, Eturia fiind prima agenţie de turism din România specializată în vacanţe exotice personalizate. La nivel mondial, turismul capătă nuanţe în fiecare an, astfel că apar noi destinaţii, în timp ce anumite zone turistice dispar din interesul turistic din motive socio-politice sau economice, a declarat pentru News.ro, Daniela Shah, coproprietar al agenţiei de turism Eturia.

Complexul de lux Vila 23 Snagov, modernizat cu 15 milioane euro de acționarii Midocar, dar intrat în faliment, este din nou scos la vânzare, dar la preț redus

Complexul hotelier Vila 23 Snagov, o unitate de 4 stele construită pe malul lacului Snagov, dar intrată în insolvență și ulterior în faliment după ce companiile și-au restrâns bugetele pentru acțiuni tip teambuilding, iar alți clienți nu s-au lăsat convinși să încerce serviciile puse la dispoziție, este reofertat la vânzare, dar cu un preț redus, de la aproape 6,5 milioane de euro la 4,8 milioane euro.

Doina şi Ciprian Savin din Câmpulung Moldovenesc fac afaceri de 200.000 de euro cu un complex tip pensiune-muzeu în Bucovina

Doina şi Ciprian Savin, originari din Suceava, au pus bazele unui complex de tip pensiune format din patru case în zona masi­vu­lui Rarău din Munţii Bucovinei. Cu cinci angajaţi, cei doi proprietari ai proiectului numit Casa Poveste au avut în 2018 o cifră de afaceri de aproape 200.000 de euro.

Ofertă nouă de la TAROM. Biletele pentru cele mai căutate destinații încep de la 99 Euro

Oferta TAROM cu bilete începând de la 99 EUR este valabilă pentru cele achiziţionate în perioada 27 mai – 1 iunie și este valabilă pentru călătorii dus – întors în perioada 1 Octombrie – 15 Decembrie, data ultimului retur. Oferta este supusă unor termene şi condiţii speciale, iar locurile la aceste tarife sunt limitate.

MementoBUS.com a integrat Atlassib

Platforma MementoBUS.com, parte a grupului care include turoperatorul Christian Tour, a integrat și transportatorul Atlassib, comercializând la acest moment bilete pentru 22 de companii de transport și 85 de rute interne și externe.

Știri externe:

Bulgarii au caștigat 4,29 miliarde de euro din turism, în 2018

Veniturile Bulgariei din turism au urcat cu 6% anul trecut, la 8,4 miliarde de leva (aproximativ 4,29 miliarde de euro), a anunțat marți ministrul Turismului, Nikolina Angelkova. În perioada 2015-2018, veniturile de pe urma vizitatorilor străini au urcat cu 34%, a adaugat oficialul bulgar, transmite Novinite.

Prăbuşirea Wow Air pune economia islandeză la pământ

Nu se întâmplă foarte des ca o economie întreagă să fie dată peste cap de un singur eveniment corporate, însă exact acest lucru pare să se fi întâmplat în Islanda, scrie Bloomberg.

Guvernul thailandez intenţionează să perceapă turiştilor o taxă de 3 dolari până la sfârşitul anului

Guvernul thailandez intenţionează ca până la sfârşitul anului să instituie o taxă de 100 de bahţi (3 dolari) pentru turişti pentru a le acoperi asigurarea de sănătate, a informat un responsabil pentru turism, citat vineri de dpa şi VNA.

Sicilia, esenţă pură italiană, o destinaţie fascinantă şi accesibilă în orice anotimp al anului

Primul impact cu Sicilia n-a fost deloc pe măsura aşteptărilor. Catania arată ca un oraş cenuşiu şi murdar, în care tot ce e oricum vechi pare şi mai vechi. Clădiri scorojite, pe care le-aş încadra la limita prăbuşirii şi un praf saharian de cel puţin două degete prezent pe fiecare maşină, trotuare înguste şi străzi pietruite, emigranţi de culoare agasanţi, care încearcă să vândă tot soiul de mărunţişuri.

Tunisia, poartă către lumea arabă şi Africa

Tunisia este una dintre cele mai moderne naţiuni islamice, puntea dintre Europa şi lumea arabă şi poartă de intrare pe continentul african. De altfel, ţările din jur vorbesc de Tunisia ca Europa Africii, cea mai occidentală ţară de pe continent.

Cu trenul din Anglia până în Coreea de Nord – Cât costă și cât durează una dintre cele mai excentrice excursii

O agenție de turism din Marea Britanie propune un tur ieșit din comun care pornește dintr-un mic orășel numit Wigan și ajunge, aproape o lună mai târziu, în capitala nord-coreeană Phenian. Costul este de peste 3.000 de lire sterline și cei care se înscriu schimbă aproape zece trenuri.

Monitorizarea comunicatului de presă despre plângerea depusă  de către ECTAA împotriva IATA, lansat pe 29 mai:

ECTAA, din care face parte si ANAT, a depus plangere impotriva IATA, pe care o acuza de abuz de pozitie dominanta (News.ro)

Plângere depusă de 70.000 de agenţii de turism împotriva a 290 de companii aeriene. Care este motivul (Adevarul)

ECTAA, din care face parte şi ANAT, depune plângere anticoncurenţială împotriva IATA (Economica.net)

ECTAA, din care face parte si ANAT, depune plangere anticoncurentiala impotriva IATA   (BizLawyer)

Asociatia Europeana a Agentiilor de Turism a depus plangere impotriva Asociatiei Internationale de Transport Aerian pentru incalcarea regulilor de concurenta (gonext.ro)

ECTAA, din care face parte si ANAT, depune plangere anticoncurentiala impotriva IATA (uct-media.com)

Scandal în turismul mondial: Asociația touroperatorilor europeni, din care face parte și ANAT România, depune plângere anticoncurențială împotriva IATA (revista-patronatelor.ro)

Plângere depusă de 70.000 de agenţii de turism împotriva a 290 de companii aeriene. Care este motivul (diacaf)

 

 

 

 

Gabriela Peșeț
Consilier Comunicare

Răspunde