Revista presei – turism

2
Mai
2019

Start bun pentru sezonul estival: 70% din locurile de cazare pentru această vară au fost vândute***

Ministrul Turismului, Bogdan Trif: Principala nemulţumire a hotelierilor de pe litoral este referitoare la Organizaţia de Management al Destinaţiei ***

Aproximativ 40.000 de turiștii au petrecut Paștele pe litoralul românesc ***

Atentatele din Sri Lanka ar urma să provoace pierderi de până la 1,5 miliarde de dolari în turism ***

Știrile săptămânii pe larg:

Oamenii de afaceri sunt nemultumiti de noua lege a turismului: In loc sa rezolve problemele industriei, le-ar putea agrava!

Noua lege a Turismului – pe care ministrul Bogdan Trif o considera „cea mai importanta din domeniu” – nu rezolva, de fapt, niciuna dintre marile probleme ale industriei, au declarat pentru Ziare.com intreprinzatori cunoscuti in bransa. Mai mult chiar, in anumite privinte, noul act normativ risca sa faca mai mult rau decat bine.

Constanţa/Ministrul Bogdan Trif: Peste 70% din locurile de cazare sunt vândute pentru vara aceasta

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, miercuri, la Constanţa, cu ocazia deschiderii noului sezon estival, că există premisele înregistrării unor vânzări record în ceea ce priveşte spaţiile de cazare de pe litoral.

Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă. Anunţul făcut de ministrul Turismului, la Digi24

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat la Digi24 că voucherele de vacanţă se vor da şi în 2019 şi în 2020. El a spus că această facilitate va fi extinsă şi la anii următori, pentru că a fost „un motor de dezvoltare”.

Trif: Principala nemulţumire a hotelierilor de pe litoral este referitoare la Organizaţia de Management al Destinaţiei

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, spune că principala nemulţumire a hotelierilor de pe litoral se referă la Organizaţia de Management al Destinaţiei (OMD), el precizând însă că pentru prima oară mediul privat stă alături de autorităţile locale, iar din această conlucrare este eficientizată promovarea destinaţiei turistice.

Bogdan Trif: Fiscalitatea pe sectorul turistic este la cel mai scăzut nivel din UE / FPTR: Plătim cele mai puţine taxe cumulate din Europa

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, spune că fiscalitatea pe sectorul turistic este la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, iar această măsură ajută mediul privat deoarece banii vor fi reinvestiţi şi hotelierii români pot ţine pasul cu ţările concurente.

Amenzi de peste 30.000 de lei pentru hotelurile și pensiunile care nu protejează turiștii și bunurile acestora

Operatorii economici din turism vor trebui să-și informeze corect și complet clienții cu privire la oferta turistică și la serviciile pe care le prestează, potrivit proiectului legii turismului. În plus, operatorii vor trebui să-și protejeze turiștii, dar și să aibă grijă de bunurile lor, scrie avocatnet.ro. Amenzile ar putea depăși 30.000 de lei.

Hotelierii de pe litoral cer ca vacanţa elevilor să nu se scurteze pentru că le-ar afecta afacerile

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) susţin că decizia Ministerului Educaţiei ca anul şcolar viitor să înceapă mai devreme le afectează afacerile şi i-au cerut ministrului Turismului, Bogdan Trif, să discute cu ministrul Educaţiei pentru a renunţa la această idee.

Preşedintele FPTR: Viitorul este al sudului litoralului. În doi ani o să fie o creştere fantastică de turişti aici

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, consideră că viitorul este al sudului litoralului şi că în doi ani acolo va fi o creştere de turişti. El spune că Mamaia s-a transformat mai mult într-un cartier şi nu mai arată ca o staţiune, iar turiştii caută să se îndrepte spre zone mai liniştite.

Federaţia Patronatelor din Turism spune că România pierde 5 miliarde de euro din cauza lipsei forţei de muncă în hotelurile de pe litoral

Hotelierii de pe litoral susţin că majoritatea problemelor din turism au fost rezolvate în ultimii ani, dar spun că cea mai mare dintre acestea, cea legată de forţa de muncă, nu a fost soluţionată, precizând că România pierde astfel aproximativ cinci miliarde de euro.

O agenție de turism se bucură că statul va face controale de tip mistery în hoteluri. Alți turoperatori sunt tranșanți

Una din prevederile Legii Turismului, trimisă de Guvern la Parlament pentru aprobare, care se referă la posibilitatea inspectorilor în turism de a verifica firmele fără a se identifica în prealabil, pretizând că sunt turiști, este întâmpinată cu bucurie de Eximtur, una dintre agențiile de turism care vând cele mai multe vacanțe intern, specializată și în business travel.

Vacanţă la spa în România: „S-au făcut investiţii, vânzările pe destinaţii interne cresc cu 50-80%“

Staţiunile balneare, cele de pe litoralul românesc, dar şi marile oraşe din ţară, ce prind contur ca destinaţii de „city-break“, încep să atragă tot mai mulţi turişti români, cererea pentru deplasările în ţară fiind stimulată de lansarea voucherelor de vacanţă, facilitate oferită angajaţilor din sectorul bugetar ce se va menţine şi în acest an, dar şi în 2020.

India, Thailanda sau Maldive, pe lista de vacanţă a antreprenorilor şi a managerilor din multinaţionale

Apetitul românilor pentru vacanţe în destinaţii exotice, pachete care solicită bugete de câteva mii de euro, este în creştere în ultimii ani, insule din Oceanul Indian precum Maldive, Mauritius, Seychelles sau destinaţii din Asia precum Thailanda ocupând locuri fruntaşe în topul preferinţele românilor.

Record pe litoral! Ce s-a întâmplat în acest weekend la mare

Record pe litoral. Chiar dacă a fost Paștele, iar cei mai mulți au sărbătorit acasă, alături de cei dragi, unitățile de cazare de la malul Mării Negre au fost pline. În acest weekend, aproximativ 40 000 de turiști au mers de Paște de litoral. Pe 1 mai se deschide în mod oficial sezonul estival, însă românii au sărbătorit în avans.

Câteva mii de români care preferă all inclusive-ul au mers de Paște/1 Mai pe litoralul bulgar, pentru că în țară n-au găsit destule astfel de hoteluri

Faptul că legislația bulgară este mult mai prietenoasă cu investitorii le-a permis acestora să facă o tradiție din hotelurile all inclusive cu care au atras în acest an, de Paște/1 Mai, câteva mii de români care vor să aibă totul inclus la hotel, spune Dragoș Răducan.

Turiştii preferă pensiunile din satele cu biserici vechi din lemn pentru minivacanţa de Paşte

Turiştii care și-au petrecut minivacanţa de Paşte în pensiunile din zona rurală a judeţului Maramureş  au preferat satele şi comunele cu lăcaşe de cult vechi, a declarat, vineri, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România (ANTREC), filiala Maramureş, Livia Sima.

Petreceri cu spumă şi concurs de băut bere pentru turiştii veniţi la Băile Felix

Distracţie şi relaxare în acest weekend de sărbătoare creştină şi la Băile Felix. Apa termală din piscinele descoperite a atras turişti din toate colţurile ţării. Gazdele i-au aşteptat aşa cum se cuvine: cu petreceri cu spumă, aquazumba şi chiar cu un concurs de băut bere. Gradul de ocupare în staţiune este de 100%.

Românii au cheltuit între 200 si 400 lei de persoana pentru  mini-vacanta de Paște

Românii care nu au avut vouchere de vacanță au fost dispuși să cheltuiască între 200 și 400 lei de persoană pentru o mini-vacanța de Paște, majoritatea alegând în acest an destinații autohtone în detrimentul marilor capitale europene, se arată într-un studiu realizat de un portal de rezervari online, remis vineri Agerpres.

Oameni de afaceri și specialiști din publicitate vor face pe banii lor un clip de promovare a României și-l vor oferi gratis ministerului Turismului

Dragoș Anastasiu, alături de alți câțiva oameni de afaceri și de specialiști din industria de publicitate, vor face pe banii lor un clip de promovare turistică a României, pe care îl vor oferi gratuit Ministerului Turismului. Ei cred că actualul clip de promovare, lansat recent pe piață de minister, este învechit și „nu va trezi niciun feeling” în potențialii turiști.

Hotelierii: Peste 25 de hoteluri în valoare de aproape 200 milioane euro vor fi deschise în următorii doi ani în România

Reducerea TVA în hotelărie și impozitul specific și creșterile din ultimii patru ani ale pieței de turism au dus la o adevărată efervescență pe piața hotelieră, a declarat pentru Profit.ro Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Aeroportul Băneasa va fi redeschis în aprilie 2020

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat, într-un interviu acordat pentru DC News, că aeroportul Băneasa va fi redeschis în luna aprilie a anului viitor, acesta fiind unul dintre angajamentele luate de România pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020. Totodată, Cuc a oferit garanții că până la Euro 2020 va fi inaugurată și linia de cale ferată dintre aeroportul Otopeni și Gara de Nord.

Știri despre incoming:

Gheorghe Fodoreanu salută adoptarea Legii Turismului şi propunerea de redeschidere a birourilor de promovare turistică

Adoptarea Legii Turismului reprezintă un element pozitiv iar propunerea de redeschidere a birourilor de promovare turistică din străinătate este salutară, apreciază Gheorghe Fodoreanu, preşedintele unuia dintre principalii touroperatori români specializaţi pe incoming.

Infotrip de promovare a zonei Dobrogea pentru turoperatori turci, între 1 şi 5 mai 2019

Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) organizează, în perioada 1-5 mai 2019, un infotrip pentru turoperatori turci, în vederea promovării destinaţiei Dobrogea, primii 10 reprezentanţi ai celor mai importante agenţii de turism din Turcia fiind deja în România, informează federaţia într-un comunicat remis Agerpres.

Bucureștiul – inclus de Ryanair în topul celor mai ieftine orașe europene pentru city break.

Bucureștiul a fost inclus, într-o ierarhie avansată de operatorul aerian low-cost Ryanair, în topul celor mai ieftine orașe europene ca destinație de city break, cu recomandarea că o masă la un restaurant bun din centrul Capitalei nu va costa mai mult de 50 euro de persoană.

Judeţul Alba a fost promovat la Târgul Internaţional de Turism de la Macao

Imaginea judeţului Alba a fost promovată la cea de-a şaptea ediţie a Târgului Internaţional de la Macao, din perioada 26-28 aprilie, prin prezenţa unui grup de producători locali, în parteneriat cu Group Romanian Chinesse Business Club.

„Prima școală românească”, unul dintre cele mai căutate muzee din țară, a rămas fără turiști străini după ce primăria Brașovului a interzis accesul autocarelor în zonă

La patru luni după ce primăria a interzis accesul autocarelor cu turiști în Scheii Brașovului, unde se află muzeul „Prima școală românească”, numărul turiștilor străini la acest obiectiv a scăzut de la o medie de peste 1.500 pe zi la aproape zero.

Străinii, impresionați de Vulcanii Noroioși. Ce spun aceștia despre peisaj și despre mâncarea românească

Unii au plecat în minivacanţă nu doar cu grătarul, ci cu toată casa după ei. Sute de oameni stau zilele acestea în rulotă într-un camping din apropierea Vulcanilor Noroioşi din Buzău. Iar printre oaspeţi sunt şi mulţi străini.

#TuristÎnRomânia. De ce nu putem atrage mai mulți turiști ca Bulgaria, deși avem mai multe atracții

România este ţara care atrage tot mai mulţi turişti de la an la an. Aproape 13 milioane, mai exact! Într-un top al destinaţiilor autohtone, pe primul loc este Bucureştiul, care a atras peste două milioane de turişti, numai anul trecut, urmat de Braşov şi Constanţa.

Din Africa de Sud pana în Patagonia: Top 30 destinații de vacanță pentru Millennials

Tinerii din Generatia Y au călătoriile în ADN. Poate nu întâmplător aceștia își prețuiesc timpul liber (mai mult decât o faceau parinții lor) și vor să aibă parte de cât mai multe experiențe, pe lângă job. Acesta este și motivul pentru care cei mai mulți Millennials pleacă în două vacanțe mari pe an și își mai planifică și una-două city break-uri tematice.

Știri despre agenții/ companii aeriene:

Unde merg românii de Paște – de la litoralul românesc și Govora până în Antalya, Sharm el Sheikh, Istanbul, Dubai sau croaziere pe Nil

Faptul că în acest an Paștele este apropiat de 1 Mai, rezultând astfel o vacanță de șase zile, le-a permis agenților de turism să ofere mai multe programe de vacanță cu o durată mai mare, fie pe zboruri charter, fie pe circuite.

Hotelul Aro Palace din Brașov acoperă criza de personal cu angajați din Venezuela

Criza de personal din turism a determinat conducerea hotelului de cinci stele Aro Palace din Brașov să aducă personal de peste graniță. Spre deosebire de alte hoteluri, care aduc angajați din Filipine, India sau Nepal, șefa Aro Palace s-a orientat spre Venezuela, unde, crede ea, oamenii sunt mai calzi, mai veseli și mai apropiați de temperamentul românilor.

Murad semnează o nouă achiziție și pregătește, cu 40 milioane euro, un resort all inclusive

Omul de afaceri Mohammad Murad a cumpărat hotelul Craiova din Olimp de la frații Micula. Conform informațiilor Profit.ro, complexul ar urma să aibă 1.200 de camere și 3.000 de locuri și să fie transformat într-un resort de 4 stele all inclusive, în urma unei investiții de 40 de milioane de euro, sumă în care este inclusă și achiziția hotelurilor.

CFR Călători a acţionat cu întregul parc de material rulant disponibil şi a suplimentat personalul de la casele de bilete

Întrucât sunt aşteptate vârfuri de trafic şi în perioada 1-5 mai, CFR Călători menţionează va acţiona, de asemenea, cu întreaga capacitate disponibila de transport pentru asigurarea compunerii trenurilor.

Știri externe:

Grevă la SAS – Piloţii companiei aeriene au intrat în grevă, zeci de mii de pasageri afectaţi

Piloţii companiei aeriene SAS din Norvegia, Suedia şi Danemarca au intrat vineri în grevă, după ce discuţiile cu conducerea companiei au eşuat, ceea ce a determinat SAS să anuleze aproximativ 70% din zborurile sale, transmite Reuters.

Atentatele din Sri Lanka ar urma să provoace pierderi de până la 1,5 miliarde de dolari în turism, estimează Guvernul

Atentatele de Paşte din Sri Lanka ar putea să provoace pierderi în valoare de până la 1,5 miliarde de dolari sectorului turistic anul acesta, a estimat vineri ministrul srilankez al Finanţelor, relatează AFP. ”Turismul va fi (sectorul economic) cel mai dur afectat”, a declarat ministrul finaţelor Mangala Samaraweera, într-o conferinţă de presă.

Mai mulţi britanici optează pentru destinaţii turistice din afara UE, comparativ cu anii anteriori, din cauza Brexitului

Mai mulţi britanici optează pentru destinaţii turistice din afara Uniunii Europene, comparativ cu anii anteriori, din cauza incertitudinilor provocate de Brexit, potrivit companiei de turism Thomas Cook, relatează Euronews.

Care este singurul loc din Europa Continentală unde poți culege papaya, banane sau avocado?

Spania a început să își dezvolte turismul în anii ’50 pentru că era o țară săracă, fără resurse naturale, care avea nevoie de “o mașină de făcut bani”. Și acest plan i-a reușit pe deplin: în 2018, Spania a înregistrat 82 de milioane de turiști, acest domeniu reprezentând 15% din PIB-ul ibericilor.

Adio vizite la Statuia Libertății!

De la jumatatea lunii mai, la Statuia Librtății vor fi interzise grupurile organizate de  turiști. Motivul este unul bizar: vizitatorii în grup organizat sunt prea zgomotoși, iar în final s-a decis să nu li se mai permită accesul pe insulă.

SUA: 30 de ani de la inaugurarea parcului de distracţii Disney-MGM Studios

La 1 mai 1989 a fost inaugurat parcul de distracţii Disney-MGM Studios. Disney’s Hollywood Studios sau Disney-MGM Studios, cum s-a numit până în 2008, este parcul de distracţie dedicat showbizului, fiind inspirat de perioada înfloritoare a Hollywoodului din anii ’30-’40.

 

 

 

 

 

Abdulhamit Gazez

Răspunde