Revista presei – turism

7
Mar
2019

Trif: Staţiunile balneo vor primi, pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii, aceeaşi finanţare ca şi cea acordată staţiunilor de interes***

România, seară de excepție la Târgul de Turism din Berlin”***

Peste 13 milioane de persoane din Uniunea Europeană desfăşurau în 2017 activităţi economice legate de turism***

Turismul din Grecia este în creștere și a adus în plus aproximativ 16 miliarde de euro în anul 2018***

Știrile săptămânii pe larg:

Trif: Staţiunile balneo vor primi, pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii, aceeaşi finanţare ca şi cea acordată staţiunilor de interes

Turismul balneo este o prioritate şi, de aceea, staţiunile balneo vor primi finanţare pentru proiectele privind dezvoltarea infrastructurii turistice în cuantum egal cu cea acordată celor de interes naţional, potrivit ministrului Turismului, Bogdan Trif.

Ministerul Turismului apreciază că România a avut o seară de excepție la Târgul de Turism din Berlin

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, împreună cu celebrul sportiv Ilie Năstase și cu maestrul naiului, Nicolae Voiculeț, ambasadori ai turismului românesc, au deschis Seara Românească, eveniment organizat de Ministerul Turismului, la standul României de la ITB Berlin, unul dintre cele mai mari târguri de profil din lume.

Turismul din Grecia este în creștere și a adus în plus aproximativ 16 miliarde de euro în anul 2018

Potrivit ANAT România, 30,1 milioane de turiști a înregistrat Grecia anul trecut, ceea ce înseamnă o creștere cu 10,8% fata de 2017. Această creștere a majorat veniturile din turism în Grecia cu 18,2%, până la 16 miliarde de euro.

Garantarea serviciilor turistice, „o țeapă legislativă”

Ordonanța care asigură garantarea serviciilor turistice, emisă încă de la începutul anului trecut, nu este aplicabilă nici la această oră, nefiind înțeleasă nici de agențiile de turism, nici de către turiști.

„Las Vegas” de România. Proiectul lui Şerban Nicolae privind „paradisurile fiscale”, raport de adoptare în Comisii

Comisiile juridică şi pentru administraţie publică ale Camerei au dat raport de admitere pe iniţiativa lui Şerban Nicolae care instituie scutiri de taxe pentru activităţi economice autorizate, inclusiv jocurile de noroc, desfăşurate pe terenuri, precum insule, grinduri, sau alte suprafeţe de uscat.

Aeroportul Internațional Craiova crește numărul zborurilor spre Londra, Roma, Barcelona, Madrid și Tel Aviv

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Dolj anunță că numărul zborurilor operate de pe Aeroportul Internațional Craiova (AIC) va crește în perioada următoare cu o treime, după creșterea frecvenței curselor către cinci destinații internaționale.

Modul în care poţi obţine chiar şi 600 de euro pentru întârzierile curselor aeriene

Doar 1 la sută dintre românii care călătoresc cu avionul ştiu că pot primi compensaţii pentru cursele întârziate, anulate sau supra-rezervate. Adevărul a fost scos la iveală de un studiu recent. Se întâmplă asta, chiar dacă există o directivă europeană, care le dă dreptul pasagerilor la despăgubiri, de până la 600 de euro.Au aflat asta, şi 200 de pasageri care au ajuns din Belgia la Iaşi, după 36 de ore.

În doar 2 luni, peste 1.500 de zboruri au întârziat cel puțin 45 de minute în România

În decembrie 2018 și ianuarie 2019, peste 1.500 de zboruri au avut întârzieri cuprinse între 45 și 180 de minute, dintre acestea 1.173 fiind curse internaționale cu plecare din și înspre România, potrivit unor date publicate marți de Flight Refund.

Turism Băile Felix vrea să repartizeze 45% din profitul net pe 2018 sub formă de dividende cu un randament de 3,1%

Consiliul de Administraţie al Turism Băile Felix (TUFE), compania care administrează un complex turistic în staţiunea Băile Felix de lângă Oradea, convoacă Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) în data de 5 aprilie 2019 în vederea repartizării profitului net distribuibil pe 2018.

Poiana Brașov, la preț redus, cel puțin pentru schiori

De luni, administratorii domeniului schiabil din Poiana Brașov au redus tarifele la transportul pe cablu în timpul săptămânii, iar din data de 11 martie aceste reduceri se vor aplica și în weekend.

În ianuarie, județul Brașov a depășit Bucureștiul la numărul de înnoptări ale turiștilor

Hotelurile, pensiunile, vilele şi alte structuri de cazare din ţară au atras în ianuarie 618.000 de vizitatori români, număr în creştere cu 7,9% faţă de luna similară a anului anterior şi doar 139.000 de străini, trafic în scădere cu circa 6%, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Cum vor arăta noul acvariu și delfinariul extins din Constanța. Investiție de 20 milioane euro

Delfinariul din Constanța va fi extins și, în paralel, va fi construit un nou acvariu, care îl va înlocui pe cel vechi, investițiile în cele două proiecte fiind estimate la aproape 20 de milioane de euro, a declarat pentru Profit.ro Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța. Cele două proiecte vor fi realizate cu bani de la Ministerul Turismului și din fonduri europene și urmează să fie finalizate în maximum doi ani.

Turism Covasna revine pe profit în 2018, la venituri totale de 16,3 mil. lei, plus 30% faţă de 2017

Turism Covasna (TUAA), cu acti­vitate în prestarea de servicii turistice şi tratament balnear, a înregistrat în 2018 un profit net de 743.000, comparativ cu pierderea de 2,2 mil. lei înregistrată în 2017, şi venituri totale în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, de 16,3 mil. lei, potrivit raportului finan­ciar preliminar al emitentului.

România, spre coada clasamentului Uniunii Europene la numărul de angajaţi în sectorul turistic

Angajaţii din hoteluri şi restaurante au cele mai mici salarii din economie, de sub 1.600 de lei net pe lună, cu 42% mai puţin decât media la nivel national. În România lucrează circa 235.000 de salariaţi în sectorul turismului.

Eurostat: Peste 13 milioane de persoane din Uniunea Europeană desfăşurau în 2017 activităţi economice legate de turism

Peste 13 milioane de persoane din Uniunea Europeană desfăşurau în 2017 activităţi economice legate de turism, aproape opt milioane lucrau în industria alimentară şi cea a băuturilor, iar două milioane în transporturi, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică.

Ce s-a descoperit în cea mai căutată staţiune din România, comoara ascunsă a turismului românesc. Turiștii au rămas înmărmuriţi

Una dintre cele mai căutate staţiuni din România, unde deseori nu se mai făceau rezervări din cauza cererii prea mari, are o mare problemă care a fost descoperită după secarea lacului.

2018, anul cu cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc

Directorul executiv al organizaţiei Mare Nostrum, Mihaela Cândea, a declarat marţi, la lansarea proiectului „MARLITER – Îmbunătăţirea accesului public la datele de monitorizare a deşeurilor marine în vederea reducerii poluării în bazinul Mării Negre”, că 2018 a fost anul cu cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc.

Staţiunea Bukovel din Ucraina, preţuri cu 40% mai mici ca în România

Nicio petrecere nu este mai frumoasă ca ultima. De asta s-au convins şi românii aflaţi în vacanţă la vecinii din Ucraina, în staţiunea Bukovel. Acolo unde au descoperit condiţii impecabile şi preţuri cu 40% mai mici ca-n România. Turiştii au un singur gând: să revină cât mai curând la poalele Carpaţilor. Şi o vor face cu siguranţă, pentru că locurile de cazare sunt deja rezervate aproape complet în weekendurile viitoare.

Vacanțe în hoteluri plutitoare: Trei croaziere care te vor ajuta să descoperi lumea

Piața croazierelor a crescut semnificativ în ultimii ani, acestea fiind cele mai căutate destinații de vacanță. Chiar și românii au prins gustul croazierelor, agențiile de turism din țară înregistrând creșteri de aproape 50% de la un an la altul.

Știri despre incoming:

Delta Dunării și întreg județul Tulcea sunt promovate la Târgul Internațional de Turism de la Berlin

În perioada 6 – 10 martie, o delegație a Consiliului Județean Tulcea și a Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării reprezintă județul Tulcea la Târgul Internațional de Turism de la Berlin – ITB 2019.

În prima luna a anului au vizitat ţara noastră aproape 760 000 de oameni. Cu 5% mai mulţi turişti decât în ianuarie anul trecut

În prima luna a anului au vizitat ţara noastră aproape 760 000 de oameni. Cu 5% mai mulţi turişti decât în ianuarie anul trecut. Cei mai mulţi sunt, într-adevăr români: peste 80 la sută, iar restul turiştilor vin în special din Europa, majoritatea chiar din Uniunea Europeană.

Antreprenori locali. Gheorghe Mărginean face afaceri de 12 mil. euro din aducerea de turişti străini în România. „Cei mai mulţi turişti vin din Germania, Austria, Elveţia.“

Gheorghe Mărginean, proprietarul grupului Karpa­ten Turism, unul dintre cei mai mari jucători din turism pe incoming, spune că anul trecut grupul a finalizat cu vânzări totale de circa 24 mil. euro, din care 12 mil. euro sunt veniturile companiei Karpaten Turism, care face incoming (aduce turişti străini în ţară – n. red.).

Debut de an în turism: numărul românilor care s-au cazat în structurile turistice a crescut cu 7,9%, dar cel al turiştilor străini a scăzut cu 6%

Cei mai mulţi străini au ajuns în Bucureşti şi oraşele reşedinţă de judeţ. Hotelurile, pensiunile, vilele şi alte structuri de cazare din ţară au atras în ianuarie 618.000 de vizitatori români, număr în creştere cu 7,9% faţă de luna similară a anului anterior şi doar 139.000 de străini, trafic în scădere cu circa 6%, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Neamţ: Întâlnirea reprezentanţilor reţelei EDEN-Destinaţii Europene de Excelenţă, la Piatra Neamţ

Consiliul Judeţean Neamţ va găzdui, anul acesta, întâlnirea reprezentanţilor reţelei EDEN-Destinaţii Europene de Excelenţă, eveniment care se va desfăşura în contextul deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, a anunţat, pe pagina sa de socializare, preşedintele CJ, Ionel Arsene.

Știri despre agenții/ companii aeriene:

Agenţia de turism Eturia: Am început bine, cu un plus de 15%. Pariem pe Malaezia, Myanmar, dar şi pe Chile şi Congo

Sorin Stoica, coproprietarul Eturia, agenţie de turism specializată în vacanţe în destinaţii exotice, spune că anul acesta a început foarte bine pentru companie, aducând o creştere de 15% în primele două luni ale anului.

Agenţia de turism Go Travel- SunMedair Group estimează afaceri de 30 mil. euro în 2019

Compania Go Travel-SunMedair Group l-a numit pe Remus Vişan în funcţia de director general şi estimează pentru 2019 atingerea unei cifre de afaceri de 30 milioane euro, faţă de 23 milioane euro anul trecut.

Agenţiile de turism sărbătoresc primăvara cu oferte speciale pentru ”Ziua femeii”: vouchere cadou, sejururi romantice şi city-break-uri

Agenţiile de turism sărbătoresc primăvara cu oferte speciale pentru ”Ziua femeii” – vouchere turistice cadou, sejururi romantice şi city-break-uri în destinaţii de suflet, precum Paris, Barcelona, Veneţia, Roma.

Hotelul de patru stele Capital Plaza din Capitală, grad mediu de ocupare de 78% şi afaceri în creştere cu 10%

Hotelul de patru stele Capital Plaza, deschis în 2009 în apropiere de Piaţa Victoriei şi controlat de antreprenori români, a finalizat anul trecut cu afaceri mai mari cu circa 10% şi a operat la un grad mediu de ocupare de 78%, potrivit oficialilor hotelului.

Cel mai înalt hotel din Mamaia, scos din nou la vânzare. Proprietarul încearcă de 10 ani să-l vândă cu 20 milioane euro

Hotelul Riviera din Mamaia, deținut de familia Tudor din Râmnicu Vâlcea, a fost scos din nou la vânzare, prețul cerut fiind identic cu cel din urmă cu cinci sau zece ani, când unitatea de cazare a fost subiectul unor anunțuri similare.

Simona Halep investește încă 500.000 de euro în hotelul din Poiana Brașov. Acesta își va crește capacitatea de cazare cu încă un etaj

Hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov – Drachenhaus – va intra în șantier începând de luna viitoare. Fostul număr 1 mondial în clasamentul WTA a luat decizia de a investi 500.000 de euro în reamenajarea și extinderea hotelului pe care l-a achiziționat în urmă cu un an și jumătate.

Accor lansează hotelurile TRIBE

Accor continuă să-și extindă portofoliul și lansează un nou brand dedicat stilului de viață pe segmentul midscale, TRIBE. Renumit pentru expertiza sa pe segmentele economy și midscale și acum un nume important pe segmentul hotelurilor de lux, Accor continuă să își consolideze poziția pe segmentul stilului de viață pentru a oferi o gama tot mai mare de experiențe și pentru a satisface nevoile clienților și ale partenerilor săi.

Virgil Harabagiu, proprietarul Perla Bucegi din Sinaia: A dispărut turismul de trei-şapte zile, avem acum doar turism de weekend

Antreprenorul Virgil Hara­bagiu, proprietarul Perla Bucegi, una dintre cele mai mari companii hoteliere pe Valea Prahovei, ce operează mai multe unităţi de cazare, cu afaceri de 11 milioane de lei anul trecut, spune că de aproape doi ani încearcă să obţină autorizaţia pentru extinderea Cabanei Schiorilor, procesul fiind extrem de birocratic.

FlixBus, „UBER-ul” autocarelor vrea să cumpere Eurolines

Startup-ul german FlixBus, ce deține o aplicație de mobil și un site prin care pasagerii își rezervă locuri în autocare și trenuri ale unor companii de transport partenere, a anunțat luni că a început negocierile pentru cumpărarea rețelei de transport interurban și intrernațional Eurolines, consacrată în Europa din anii ’80, potrivit startupcafe.ro.

Știri externe:

Numărul turiştilor străini care au vizitat Spania a crescut uşor în ianuarie; ei au cheltuit cu 3,6% mai mult

Creşterea numărului de turişti străini în Spania s-a moderat în ianuarie, la 4,2 milioane, un avans de 2,2% faţă de perioada similară din 2018, însă cheltuielile acestora au urcat cu 3,6%, ajungând la 4,68 miliarde de euro, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INE), transmite EFE.

Indonezia – Internetul şi traficul aerian, suspendate temporar în Bali cu ocazia „Zilei Tăcerii”

Insula indoneziană Bali sărbătoreşte joi „Ziua Tăcerii” prin suspendarea temporară a traficului aerian şi a conexiunilor la Internet pentru a invita localnicii la meditaţie şi introspecţie, relatează AFP.

Vacanţe în 2019: Cele mai bune destinaţii noi din Europa

Cele mai bune destinaţii noi din Europa care îmbogăţesc oferta agenţiilor de turism în 2019 au fost stabilite, după o selecţie care a pornit de la recomandările birourilor de specialitate din lume trecute printr-o jurizare realizată de cei mai activi bloggeri de pe platforma online Travel Lemming.

Cele mai frumoase oraşe europene mai puţin promovate

Prezentăm mai jos câteva oraşe europene ignorate de obicei de turişti, dar care reprezintă destinaţii perfecte în ceea ce priveşte cultura, gastronomia, arhitectura şi istoria, potrivit The Independent.

Cum arată cea mai scumpă cameră de hotel din lume şi ce facilităţi are

A fost inaugurat cel mai scump apartament în regim hotelier din lume, denumit Empathy. Imaginile cu interiorul acestuia au fost făcute publice, alături de preţul uriaş de cazare şi facilităţile incluse, în locul unde opulenţa atinge cote maxime.

Insulele Cook intenționează să își înlocuiască numele

Insulele Cook intenționează să renunțe la denumirea colonială și să adopte un nume maori, a declarat miercuri președintele unui comitet însărcinat cu redenumirea, citat de Reuters.

 

 

 

Gabriela Peșeț
Consilier Comunicare

Răspunde