Revista presei – turism

7
Feb
2019

Scăderea TVA în turism nu a micșorat și preţurile în staţiuni***

Piatra Craiului, promovată la Londra ca destinație ecoturistică***

Brașovul rămâne pe locul doi în topul preferințelor turiștilor***

Grecia ia măsuri să-şi protejeze turiştii britanici***

Știrile săptămânii pe larg:

Scăderea TVA în turism nu a micșorat și preţurile în staţiuni

Scăderea taxei pe valoare adăugată pentru serviciile din turism nu a scăzut şi preţurile în staţiuni! Turiştii plătesc la fel de mult pentru cazare şi masă, dar şi pentru transportul cu telecabina şi telegondola, pe pârtii. Toate ar fi trebuit să se ieftinească, după ce TVA a scăzut de la 19 la 5 procente.

Anastasiu (ANAT) ia apărarea „cartelului” turismului. Spune că amenzile sunt un abuz

Dragoş Anastasiu, vicepreședinte al ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism) consideră că legea după care Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi mai multor companii de turism este un abuz împotriva antreprenorilor. Anastasiu cere modificarea legii.

Dragoș Anastasiu: Turismul a crescut în 2018 și crește în continuare. Voucherele de vacanță au contribuit la „albirea” industriei

„Partea pozitiva este ca turismul a crescut în 2018 și crește în continuare, partea negativă este că nu se dezvoltă”, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele Eurolines România. Pe lângă faptul că au stimulat semnificativ industria turismului, voucherele de vacanță au contribuit și la „albirea” acesteia. Anul trecut, clasificările structurilor de cazare au crescut cu 60% față de 2017.

Şeful Consiliului Concurenţei: Nu putem aplica sancţiuni mari după mai puţin de doi ani şi fără acordul CE

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a afirmat, marţi, că autoritatea nu poate aplica sancţiuni mari după mai puţin de doi ani şi fără acordul Comisiei Europene (CE), iar sesizările Guvernului sunt tratate cu prioritate, conform procedurii, şi nu este necesară modificarea legii.

Un oraș din România cu 1.600 de locuitori atrage peste un milion de turiști anual

Băile Tușnad este o stațiune balneară aproape de Miercurea Ciuc. Orașul este unul dintre cele mai mici din România, având doar 1.670 de locuitori, dar peste 1.5 milioane de turiști vin să-l viziteze iar 450.000 aleg să se și cazeze.

Brașovul a atras 1,3 milioane de turiști anul trecut și rămâne pe locul doi în topul preferințelor acestora

Brașovul rămâne pe locul doi în topul preferințelor turiștilor care s-au cazat la hotelurile și pensiunile din România, atrăgând 1,3 milioane de turiști anul trecut, la egalitate cu județul Constanța, dar de două ori mai mult decât județul Cluj.

Hotelierii sunt nemulțumiți de bugetul de 10 milioane euro al Ministerului Turismului și cred că nu va fi suficient pentru promovare și investiții. Israelul și Viena depășesc cu mult România

Bugetul de 48,8 milioane de lei acordat Ministerului Turismului în acest an, redus aproape la jumătate față de angajamentele PSD privind turismul în 2019, este construit fără nicio ambiție și nu va permite o promovare decentă a țării peste hotare și nici investiții în domeniu, cred reprezentanții hotelierilor.

Amendă de 10.000 de lei. Un risc pentru firmele din acest domeniu

Agențiile de turism ce activează în România și vând pachete de servicii de călătorie sunt obligate să-și raporteze lunar activitatea la Ministerul Turismului, începând din februarie 2019, conform unei Ordonanțe de Guvern. Firmele care nu vor respecta această obligație, riscă amenzi de 10.000 de lei.

Numărul curselor aeriene de pe Aeroportul Internaţional Craiova către Antalya se va dubla din acest an

Numărul curselor aeriene directe operate în sezonul estival de pe Aeroportul Internaţional Craiova (AIC) către Antalya se va dubla din acest an. Cursele încep în 1 iunie şi se vor încheia în 14 septembrie.

Turiști români, abandonați pe o insulă din Caraibe. Au fost debarcați și lăsați doar cu hainele de pe ei

Șapte turiști români au trecut de la extaz la agonie după o croazieră de doar două săptămâni în Caraibe. Ceea ce trebuia să fie vacanța de vis s-a transformat într-un coșmar după ce avionul închiriat să îi readucă acasă nu a mai ajuns la destinate.

De ce au fost abandonați românii în Caraibe

În cazul celor șapte turiști români care trec printr-un adevărat coșmar, după ce au ajuns doar cu hainele de pe ei pe o o insulă din Caraibe, după o croazieră de două săptămâni, se știe până în acest moment că nu ar fi cumpărat un pachet turistic integrat, ci servicii fără niciun fel de garanție, de la o companie aeriană din Italia și de la compania care organizează croaziera.

Decizia care pune capăt tacticilor înșelătoare ale site-urilor de rezervări online. Booking și Trivago, printre cei vizați

Șase site-uri de rezervări online vor implementa schimbări majore pentru a pune capăt tacticilor înșelătoare de vânzări și taxelor ascunse, după o investigație care a scos la iveală aceste nereguli, anunță Sky News.

Ce servicii gratuite sau reduse ascund biletele de avion. Oferte care îți ieftinesc vacanța

Biletul de avion începe să își depășească rolul tradițional de a permite unui turist să călătorească din punctul A în punctul B. Companiile aeriene au găsit un mod ingenios de a atrage clienți: odată cu biletul de avion oferă călătorilor o mulțime de bonusuri cum ar fi skipass gratuit, invitații la degustări de vin, reduceri la muzee și multe altele.

UNTRR cere Preşedinţiei României la Consiliul European să amâne Pachetul Mobilitate 1 pentru următoarea legislatură

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunţat, marţi, că a solicitat mai multor instituţii, printre care şi Preşedinţiei României la Consiliul European (CE), să amâne Pachetul Mobilitate 1, care ar limita accesul transportatorilor români şi est-europeni pe piaţa de transport rutier de marfă din Uniunea Europană (UE), pentru următoarea legislatură parlamentară europeană.

Românul care construiește imaginea SUA în lume „dă de pamânt” cu „strategia” României: pare facută de un student nu prea strălucit

În 2018, Departamentul de Stat American (echivalentul Ministerului de Externe din România), a angajat compania Transiris pentru a crea strategia de imagine a Statelor Unite în lume. Compania Transiris este condusă de Silvian Centiu, și are mai mult de jumatate din personal în România.

Stațiune turistică de interes național cu grămezi de gunoaie pe stradă

De ani buni, autoritățile caută o soluție pentru a rezolva problema mizeriei din jurul rampelor de gunoi, iar varianta pentru care s-a optat este amenajarea unor pubele îngropate. Costurile nu sunt deloc mici, o astfel de ghenă costând între 46.000 de lei și 80.000 de lei, în funcție de sistemul de ridicare a platformei îngropate.

Comisia pentru UNESCO din Parlament cere ca 1 milion de lei să fie alocaţi pentru realizarea PUZ şi PUG la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

Comisia permanentă pentru UNESCO din Parlament cere alocarea sumei de 1 milion de lei Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice la bugetul pe anul 2019, pentru realizarea PUZ şi PUG la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

Târguri de locuri de muncă în turism, la Constanța

Două târguri de locuri de muncă în turism vor avea loc la Constanța, la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, la Hotelul Ibis.

Știri despre incoming:

Bilanţul în turism: doar 2,7 milioane de străini s-au cazat în 2018 în unităţile turistice din ţară, plus 1%

România a atras anul trecut în unităţile de cazare doar 2,7 milioane de vizitatori străini, număr în creştere cu 1% faţă de anul anterior, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Aceştia au petrecut în medie doar două nopţi în structurile turistice, respectiv au adunat în total 5,3 milioane de nopţi.

Sibiu, singurul oraș din România cu trei stele Michelin, intra în competiția European Best Destinations 2020

Municipiul Sibiu, singurul oras romanesc care detine trei stele Michelin, va concura pentru un loc in top 20 destinatii turistice europene 2020. Orasele care au fost incluse in acest top s-au bucurat de o crestere a numarului de turisti, cu procente cuprinse intre 13% si 25%, se arata in hotararea Consiliului Local Sibiu.

Numărul străinilor care vizitează România, în creștere. Din ce țări vin cei mai mulți turiști

Peste 12,8 milioane de sosiri au fost înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2018, în creștere cu 6,3% față de anul 2017, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Nouă destinaţii de ecoturism din România promovate la Londra

Asociaţia de Ecoturism din România anunţă că în acest an a reuşit să pună România în centrul atenţiei publicului britanic sub brand-ul Discover Eco-Romania, informează un comunicat de presă remis Agerpres.

Delta Dunării şi Transilvania, promovate la Târgul de turism Destinations din Londra

Delta Dunării este promovată, în această perioadă, la Londra, la Târgul de turism Destinations, operatorii turistici propunându-le vizitatorilor pachete de şase nopţi în care pot să vadă atât Transilvania, cât şi Delta.

Județul Cluj, promovat în Republica Moldova

Evenimentul organizat la Chisinău este singura expoziție din domeniul turismului și agrementului din Republica Moldova și reprezintă o bună oportunitate de comunicare cu specialiștii moldoveni din domeniu, dar și de familiarizare a publicului țintă cu potențialul și cu întreaga gamă de servicii turistice oferite de județul Cluj.

Data la care vor fi puse în vânzare biletele pentru Festivalul Internaţional „George Enescu” 2019

Biletele pentru Festivalul Internaţional ”George Enescu” 2019, care are loc în perioada , la Bucureşti, 31 august – 22 septembrie, vor fi puse în vânzare pe 6 martie, arată un comunicat. Aproximativ 20% din totalul de locuri disponibile au fost puse în vânzare în pachetele agenţiilor de turism internaţional, iar un procent de 10% este rezervat pentru artiştii invitaţi şi, respectiv, parteneri şi oficialităţi.

Știri despre agenții/ companii aeriene:

Agenţia de turism Accent Travel & Events a raportat afaceri de 118 mil. lei în 2018. „Pentru 2019 estimăm o creştere cu două cifre a vânzărilor.“

Agenţia de turism Accent Travel & Events, una din cele mai mari de pe piaţa locală, a finalizat anul trecut cu afaceri de 118,6 milioane de lei, în creştere cu 39% faţă de anul anterior, pe fondul atragerii de noi clienţi din farma şi IT, potrivit oficialilor companiei.

Dragos Anastasiu, despre ancheta Consiliului Concurenței: Sunt vinovat în litera legii, nu în spiritul legii. Alianțele între agenții vor continua

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, care deține două dintre agențiile de turism amendate de Consiliul Concurenței pentru practici anticoncurențiale (Nova Travel si Touring Europabus), a declarat că este „vinovat în litera legii, dar nu în spiritul legii” și consideră că finalul anchetei Consiliului trebuia să fie cu avertismente, „pentru că nu a existat niciun efect în piață”. Omul de afaceri susține că principalul „vinovat” pentru amenzile date de Consiliul Concurenței este „legislația aberantă” care trebuie schimbată imediat.

Weco Travel, afaceri de 88 mil. lei în 2018: pentru 2019 vrem un plus de 18%

Agenţia de turism Weco Travel, una dintre cele mai mari de pe piaţa locală, a finalizat anul trecut cu afaceri de 88 milioane de lei, în creştere cu 27% faţă de anul anterior, iar pentru acest an a bugetat afaceri mai mari tot cu două cifre, potrivit oficialilor companiei.

Maldive intră în luptă cu Grecia pentru locul 1 în atragerea turiștilor români. Numai circa 20 de familii își permit însă un sejur de peste 40.000 euro.

Maldive, o destinație exclusivisă, se luptă pentru primul loc în vânzările reprezentanței concernului german Dertour în România cu Grecia, una dintre cele mai căutate țări de către turiștii români. Reprezentanții Dertour spun însă că, în fiecare an, doar circa 20 de familii de români își permit să plătească mai mult de 40.000 de euro pentru un sejur în Maldive.

Turcia și Egipt, cele mai dorite destinații de concediu. Cât costă un sejur

Curioșii au aflat care sunt ofertele agențiilor, ce prețuri pregătesc pentru vară și ce reduceri primesc dacă semnează contractul pe loc. La fel ca în anii precedenți, cele mai căutate destinații pentru vacanța de vară din acest an sunt Turcia și Egiptul. Tour-operatorii au venit cu pachete avantajoase.

Reintră pe piaţa hotelieră după zece ani. Hotelul Lido din Capitală, luat în concesiune pe 15 ani de Mohammad Murad de la familia Angelescu a fost redeschis după o investiţie de 5 mil. euro

Hotelul de patru stele Lido de pe bu­levardul Gheorghe Magheru, luat în con­cesiune de antreprenorul Moham­mad Murad şi redeschis după o investiţie de 5 milioane de euro, ţinteşte în primul an de funcţionare un grad mediu de ocu­pare de peste 70%, potrivit oficialilor companiei.

Delta Dunării, ţinutul pitoresc de explorat în această primăvară

Delta Dunării este fascinantă în lunile de primăvara, când nu zăreşti nici urmă de pescar datorită prohibiţiei, vegetaţia deasă împodobeşte întregul ţinut, păsările îmbracă penajul nupţial, apar primele flori de nuferi, lotuşi şi irişi de baltă pe luciul apei, iar ofertele de vacanţă sunt tot mai tentante…

Wizz Air, prima companie aeriana low-cost care utilizează platforma de plată Amadeus prin Navitaire New Skies

După un deceniu de creștere solidă, Wizz Air caută o modalitate de a-și simplifica infrastructura de plăți. Companiile aeriene lucrează în mod frecvent prin intermediari pentru a accesa partenerii de plată, cum ar fi bancile comerciale. Acest lucru oferă o acoperire suplimentară, dar sporește costul complexității și poate duce la costuri mai mari, precum și la reducerea performantelor de plată.

Compania AirMoldova, sancționată de Irlanda pentru că a transportat pasageri români care s-au legitimat doar cu cartea de identitate

Compania AirMoldova a fost sancționată de Irlanda pentru faptul că a transportat pasageri români care s-au legitimat doar cu cartea de identitate. De la 1 februarie românii care ajung în Irlanda din spațiul extracomunitar trebuie să aibă asupra lor și pașaport.

Știri externe:

Turcia: Veniturile din turism au urcat la 29,5 miliarde de dolari, în urma creşterii numărului vizitatorilor străini

Numărul turiştilor străini care au vizitat Turcia a crescut anul trecut cu peste 21%, la aproape 40 de milioane, cei mai mulţi fiind din Rusia, Germania, Bulgaria şi Marea Britanie, a anunţat Ministerul Culturii şi Turismului, transmit AFP şi publicaţia Hurriyet Daily News.

Ministrul italian al Turismului critică ideea unei taxe pentru turiştii care intră în Veneţia

Propunerea lansată recent de primarul Veneţiei, care vrea să îi oblice pe turişti să achite o taxă de intrare, este „inutilă şi dăunătoare”, a declarat marţi ministrul italian al Turismului, Gian Marco Centinaio, transmite DPA.

Grecia ia măsuri să-şi protejeze turiştii britanici

Grecia se pregăteşte pentru varianta unui Brexit fără acord, concentrându-se pe măsurile ce vor permite britanicilor că continue să viziteze şi să trăiască în această ţară, aşa cum o fac în prezent, informează Bloomberg, potrivit Agerpres.

Cele mai frumoase plaje din Grecia

Publicaţia „The Telegraph“ a realizat topul celor mai frumoase plaje din Grecia, una dintre destinaţiile preferate de români pentru vacanţa de vară. Ştiri pe aceeaşi temă Topul destinaţiilor turistice „vedetă“ în 2019 Grecia, una dintre destinaţiile de top în viziunea românilor, este renumită pentru cele mai frumoase plaje. De aceea, ea rămâne una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă.

De la carnaval european, la călătorie cu trenul în Africa: idei de vacanţă de februarie

Carnavalul de la Nisa, plajele din Andaluzia şi o călătorie cu trenul în Africa de Sud sunt câteva dintre ideile de vacanţă pentru luna februarie alese de editorii publicaţiei britanice The Telegraph.

Cele mai bune destinaţii de primăvară pentru turiştii din Europa

Cele mai bune destinaţii ale primăverii pentru turiştii din Europa combină oferta de atracţii culturale şi culinare cu promisiunea unei călătorii ferite de aglomeraţia lunilor în care fluxul vizitatorilor ajunge la cote maxime.

 

 

 

 

 

Gabriela Peșeț
Consilier Comunicare

Răspunde