Revista presei – turism

17
Ian
2019

Amenzi în valoare de 2,45 milioane de euro pentru 13 agenţii de turism şi ANAT***

Nicolae Demetriade, președinte ANAT: Vom încerca să readucem încrederea turiştilor în capacitatea ANAT de a avea un comportament corect în piaţă***

Turism medical în creștere. 10.000 de străini au venit anul trecut, la tratament, în Băile Felix***

Orașul New York și-a doborât propriul record de turiști***

Știrile săptămânii pe larg:

ANAT despre sancţiunea Consiliului Concurenţei: Turiştii nu vor avea de suferit. Situaţia a fost cauzată de o serie de specificităţi ale pieţei româneşti

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat, marţi, după sancţiunile dictate de Consiliul Concurenţei, că turiştii nu vor avea de suferit, iar situaţia care a dus la declanşarea investigaţiei Consiliului Concurenţei a fost cauzată de o serie de ”specificităţi ale pieţei româneşti”, insuficient consolidată şi inadecvat reglementată.

Demetriade: Vom încerca să readucem încrederea turiştilor în capacitatea ANAT de a avea un comportament corect în piaţă

Vom încerca să readucem încrederea turiştilor în capacitatea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) de a avea un comportament corect în piaţă, în favoarea consumatorului, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele organizaţiei, Nicolae Demetriade.

Consiliul Concurenţei: Amenzi în valoare de 2,45 milioane de euro pentru 13 agenţii de turism şi ANAT

Consiliul Concurenţei a sancţionat 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi în valoare circa 11,5 milioane de lei (aproximativ 2,45 milioane euro), pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice prin agenţii de turism, a anunţat, luni, instituţia.

Turiştii îşi pot recupera în instanţă banii pierduţi în urma cartelului agenţiilor, folosindu-se de decizia Consiliului Concurenţei

Turiştii îşi pot recupera în instanţă banii pierduţi, folosindu-se de decizia Consiliului Concurenţei, care a descoperit că 13 agenţii de turism au format un cartel care a dus la scumpirea produselor turistice în perioada 2013-2016, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii instituţiei de concurenţă.

Agenţiile de turism reclamă abuzurile “tip DNA” ale Consiliului Concurenţei

Agenţiile de turism acuză Consiliul Concurenţei că foloseşte aceleaşi practici ca şi procurorii DNA care sunt anchetaţi în prezent pentru abuzuri. În plus, Legea concurenţei are atât de multe puncte interpretabile în defavoarea companiilor, încât aplicarea ei fără a se ţine cont de anumite circumstanţe ar putea distruge tot sectorul privat. 

Ministerul Turismului, noul clip pentru România. Ce parere aveți?

Ministerul Turismului a lansat săptămâna aceasta noul clip de promovare al României, ca destinație tip city break.

Intră în vigoare TVA de 5% şi pentru transportul de persoane în scop turistic

Începând din 13 ianuarie se va aplica cota de TVA de 5% pentru serviciile de transport de persoane în scop distractiv sau turistic, în conformitate cu actului normative publicat în Monitorul Oficial.

Guvernul, o nouă păcăleală pentru bugetari. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Voucherele de vacanţă sunt calculate în funcţie de salariul minim. Și chiar dacă acesta a fost mărit începând cu 1 ianuarie, voucherele nu au fost indexate în conformitate cu ultima modificare. Astfel, valoarea acestora va rămâne tot de 1450 de lei.

Ianuarie, luna cu preţuri mai mici cu până la 60% la biletele de avion (analiză)

Biletele de avion au preţuri cu până la 60% mai mici în ianuarie faţă de media întregului an, pentru toate destinaţiile, conform unei analize realizată de o companie de turism online, remisă luni Agerpres.

România rămâne în Topul primelor 20 de țări cu cele mai puternice pașapoarte din lume

România a coborât un loc în clasamentul statelor cu cele mai puternice pașapoarte din lume, însă s-a menținut în Top 20, cetățenii români putând, la acest moment, să călătorească fără viză în aproape 170 de țări.

Importul de servicii turistice. Top 20 de ţări în care românii au cheltuit cei mai mulţi bani în 2018

Italia, Germania şi Franţa sunt în top trei ţări în care românii au cheltuit cei mai  mulţi bani, respectiv 971 milioane de euro, adică o treime din totalul sumei cheltuite în străinătate în primele zece luni ale anului trecut, potrivit unei analize a ZF, pe baza datelor furnizate de BNR.

Tulcea, pe primul loc la creșterea numărului de turiști în 2018

Institutul Național de Statistică a anunțat cifre record ale creșterii numărului de turiști în 2018, dar cea mai spectaculoasă evoluție o înregistrează județul Tulcea, cu o creștere de 77% în primele zece luni ale anului 2018, față de aceeași perioada a lui 2017, în timp ce creșterile înregistrate la nivel de țară sunt de 6%.

Maramureş: Case vechi ţărăneşti, recuperate şi introduse în circuitul turistic

Casele vechi ţărăneşti din unele sate şi comune ale judeţului Maramureş sunt recuperate şi introduse ulterior în circuitul turistic, iar altele sunt recondiţionate şi amenajate pentru a putea fi folosite ca locuinţe pe durata verii, a declarat, joi, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România-ANTREC filiala Maramureş, Livia Sima.

Știri despre incoming:

Turism medical în creștere. 10.000 de străini au venit anul trecut, la tratament, în Băile Felix

Turismul medical ia amploare în România. Numai anul trecut, peste 10 mii de străini au venit în stațiunea balneară Băile Felix pentru a-și trata diferite afecțiuni. Hidromasajul sau băile în piscinele cu apă termală sunt cele mai apreciate tratamente.

România, promovată de o jurnalistă Forbes: „Este ţara din estul Europei care te va lăsa fără suflare“

Breanna Wilson, o jurnalistă din Los Angeles, îi îndeamnă pe cititorii revistei Forbes să viziteze România, ţară pe care o consideră pe nedrept trecută cu vederea de unii turişti, deşi ar trebui să fie inclusă în topul destinaţiilor care „trebuie văzute“.

Un consilier propune un proiect de promovare a turismului în Bucureşti pe perioada preşedinţiei Consiliului UE

Consilierii generali ai Capitalei ar putea adopta, la următoarea şedinţă CGMB, un proiect care prevede promovarea turistică a Bucureştiului pe perioada cât România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Proiectul a fost depus de consilierul ALDE Tudor Ionescu.

Bihor: Ecodestinaţia Pădurea Craiului, prezentată la Târgurile de turism de la Amsterdam şi Oslo

Ecodestinaţia Pădurea Craiului a fost prezentată la două dintre primele târguri de turism ale anului, „Fair for Special Journeys”, de la Amsterdam şi „Reiselivsmessen”, Oslo, sub egida Asociaţiei de Ecoturism din România (AER), au anunţat, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

Știri despre agenții/ companii aeriene:

Christian Tour susţine că a refuzat să se ralieze înţelegerilor privind preţurile cu agenţiile concurente în dezavantajul turistului

Turoperatorul român Christian Tour susţine că a refuzat să se ralieze înţelegerilor privind preţurile cu agenţiile concurente în dezavantajul turistului, iar datorită cooperării cu Consiliul Concurenţei în cadrul anchetei, care a ţinut cont şi de „comportamentul corect constant al acestuia pe piaţă”, a primit imunitate la amendă.

Eximtur: Nu am participat la cartelul agenţiilor; am fost amendaţi de Consiliul Concurenţei pentru că nu ne-am delimitat public

Eximtur susţine că nu a participat efectiv la cartelul agenţiilor de turism, care a făcut obiectul investigaţiei Consiliului Concurenţei, însă a fost amendată pentru că a avut cunoştinţă de acest lucru şi nu s-a delimitat public, se arată într-un comunicat al companiei, remis, miercuri, Agerpres.

Happy Tour: Sancționarea agenției pentru practici neconcurențiale este total nejustificată

Consiliul Concurenței a investigat o serie de companii de turism, inclusiv Happy Tour, pentru participarea la o pretinsă înțelegere anticoncurențială ce a avut loc în legătură cu operarea charterelor. Happy Tour nici măcar nu a fost prezentă pe piața relevantă investigată, iar înseși elementele de probă din dosarul de investigație arată un comportament corect al companiei, prin practicarea de prețuri reduse la produsele turistice, pe parcursul perioadei investigate.

O agenție de turism amendată cu 1.400 de euro de Concurență protestează: „Investigație demnă de celebra inchiziție medievală”

Firma Corali Holidays, una dintre agențiile de turism amendate de Consiliul Concurenței și care, de altfel, a primit cea mai mică amendă (1.400 de euro), protestează într-un comunicat de presă, numind demersul instituției o „investigație demnă de celebra inchiziție medievală”, făcută de niște oameni la început de carieră, care vor să se afirme și care nu știu nimic despre turism.

Paralela 45: Am acceptat amenda Consiliului Concurentei pentru a închide o investigație care trenează de patru ani

Există multe practici ale Consiliului Concurenței care nu sunt cunoscute publicului larg. De unde să știi că dacă primești un email neconform cu regulile de concurență, trebuie să te dezici? Nimeni, niciodată, nu a făcut astfel de precizări, iar activitatea de prevenție a Consiliului Concurenței este aproape zero. Referitor la acest aspect, Paralela 45 a înaintat către Consiliul Concurenței, chiar înainte de începerea acestei investigații, o adresă prin care solicită clarificări cu privire la practicile concurențiale.

Alin Burcea, Paralela 45: Turistii nu isi pot recupera banii pe vacante pentru ca nu au o baza legala. Seful Consiliului Concurentei a facut spectacol

Alin Burcea, proprietarul Paralela 45, agentie amendata cu aproape 370.000 de euro pentru practici anticoncurentiale, a declarat, pentru wall-street.ro, ca autoritatea de concurenta are „drept de viata si de moarte, decide ce crede de cuviinta” si ca ancheta privind intelegerile anticoncurentiale pe piata charterelor nu s-a facut tinand cont de impactul in piata.

Paralela 45 a ajuns la vânzări de 60 mil. euro în 2018

Paralela 45, una dintre cele mai mari agenţii de turism de pe piaţa locală, controlată de Alin Burcea, a finalizat anul trecut cu un rulaj de 60 de milioane de euro, faţă de 50 de milioane de euro în anul ante­rior, potrivit oficialilor companiei.

Daniel Ben Yehuda, de la hotelul de cinci stele Sheraton: Anul a început bine, delegaţiile venite cu prilejul preluării preşedinţiei au ocupat camerele hotelului

Hotelul de cinci stele Sheraton din Piaţa Romană, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, şi-a crescut veniturile cu 10% anul trecut, iar pentru acest an aşteaptă un avans similar al afacerilor, potrivit şefului hotelului.

Compania Ryanair dă în judecată agenţia online de turism Vola.ro

Operatorul aerian Ryanair a dat în judecată agenţia online de turism Vola.ro pe baza unor presupuse încălcări ale contractului, ale drepturilor de proprietate şi ale bazei de date, potrivit presei irlandeze.

Știri externe:

Germania: Grevă a personalului de securitate din aeroporturi, sute de zboruri anulate

Greva s-a declanşat deja la Hamburg şi se va extinde în alte aeroporturi, ca mijloc de presiune înaintea negocierilor cu patronatul, programate în 23 ianuarie.

Oraşul New York şi-a doborât propriul record de turişti în 2018: 65,2 milioane de vizitatori

Oraşul New York a primit anul trecut 65,2 milioane de turişti, o cifră record potrivit Organismului de Turism al statului, care speră ca oraşul să depăşească această performanţă în 2019 şi să ajungă la 67 milioane de vizitatori, relatează miercuri EFE.

Record de turiști străini în Japonia

Numărul turiștilor străini care au vizitat Japonia a crescut cu 8,7% anul trecut, la nivelul record de 31,2 milioane, în pofida dezastrelor naturale, a anunțat vineri Guvernul de la Tokyo, transmit DPA și Kyodo.

Cinci destinaţii ale anului în care turismul este impulsionat de implicarea turiştilor şi de cultură

Puerto Rico este prima destinaţie recomandată de americani. La un an şi jumătate după ce uraganul Maria a lovit Statele Unite şi Insulele Caraibiene, Puerto Rico începe să revină în ofertele turistice.

 

 

 

Gabriela Peșeț
Consilier Comunicare

Răspunde