Propunerea Comisiei Europene de actualizare a Recomandării privind coordonarea restricțiilor de călătorie – relaxarea măsurilor restrictive

8
Iun
2021

Pe scurt: Comisia a propus să actualizeze Recomandarea privind coordonarea restricțiilor de călătorie. Întrucât situația epidemiologică se îmbunătățește și campaniile de vaccinare se accelerează în întreaga UE, Comisia propune ca statele membre să relaxeze treptat restricțiile de călătorie, în special pentru deținătorii certificatului digital COVID UE. Comisia a propus, de asemenea, actualizarea criteriilor comune pentru zonele cu risc și introducerea unui mecanism de „frânare de urgență”, pentru a aborda prevalența noilor variante care produc îngrijorare și necesită atenție sporită. Propunerea include, de asemenea, dispoziții specifice privind copiii, pentru a asigura unitatea familiilor care călătoresc și o perioadă de valabilitate standard pentru teste.

 Modificările cheie includ următoarele:

  • Persoanele complet vaccinate care dețin certificate de vaccinare în conformitate cu certificatul COVID digital al UE ar trebui să fie exceptate de la testele legate de călătorie sau de carantină la 14 zile după ce au primit ultima doză. Această măsură ar trebui includă și persoanele recuperate care au primit doar prima doză de vaccin. În cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la restricțiile la libera circulație și în alte situații, de exemplu după prima doză dintr-o serie de 2 doze, acestea ar trebui să accepte, de asemenea, în aceleași condiții, certificate de vaccinare pentru un vaccin Covid-19.
  • Persoanele recuperate, care dețin certificate de vaccinare în conformitate cu certificatul COVID digital al UE ar trebui să fie exceptate de la testarea legată de călătorie sau de carantină în primele 180 de zile după un test PCR pozitiv.
  • Persoanele cu un certificat de test valid în conformitate cu certificatul COVID digital al UE ar trebui să fie exceptate de la posibile cerințe de carantină. Comisia propune o perioadă de valabilitate standard pentru teste: 72 de ore pentru testele PCR și, dacă se acceptă de către un stat membru, 48 de ore pentru testele rapide antigen.
  • „Frâna de urgență”: statele membre ar trebui să reintroducă restricții de călătorie pentru persoanele vaccinate și recuperate dacă situația epidemiologică se deteriorează rapid sau în cazul în care a fost raportată o prevalență ridicată a variantelor care produc îngrijorare sau necesită atenție sporită.

Clarificarea și simplificarea cerințelor, atunci când sunt impuse de statele membre pe baza propriilor lor procese decizionale:

o Călători din zone verzi: fără restricții
o Călători din zone portocalii: statele membre ar putea solicita un test înainte de plecare (antigen rapid sau PCR)
o Călători din zone roșii: statele membre ar putea solicita călătorilor să fie supuși unei carantine, cu excepția cazului în care au un test înainte de plecare (antigen rapid sau PCR).
o Călători din zone roșii închise: călătoriile neesențiale ar trebui descurajate puternic. Cerința de testare și carantină rămân.

  • Pentru a asigura unitatea familiei, minorii care călătoresc cu părinții ar trebui să fie scutiți de carantină atunci când părinții nu au nevoie să fie supuși carantinei, de exemplu dacă sunt vaccinați. Copiii sub 6 ani ar trebui, de asemenea, să fie scutiți de teste înaintea călătoriei.
  • Comisia propune adaptarea pragurilor hărții ECDC în funcție de situația epidemiologică și progresele înregistrate în vaccinare. Pentru zonele marcate cu portocaliu, propunerea este de a crește pragul ratei de notificare a cazurilor COVID-19 la 14 zile de la 50 la 75. În mod similar, pentru zonele roșii, propunerea este de a ajusta intervalul de prag de la 50-150, cum este în prezent, la 75-150.

În plus, Comisia solicită eforturi suplimentare pentru a asigura implementarea fără probleme a certificatului digital COVID al UE. În acest scop, statele membre ar trebui să utilizeze posibilitățile existente în legislația națională pentru a începe emiterea certificatelor COVID digitale ale UE, chiar înainte de intrarea în aplicare a regulamentului de bază la 1 iulie. În cazul în care legislația națională prevede verificarea certificatelor COVID-19, deținătorii unui certificat digital COVID al UE ar putea face deja uz de acesta atunci când călătoresc.

Comisia va sprijini acest proces prin lansarea părții centrale a certificatului digital COVID al UE, portalul UE stocând cheile publice necesare verificării unui certificat digital COVID european, la data de 1 iunie. Având în vedere că nu se schimbă date cu caracter personal prin intermediul portalului UE, statele membre s-ar putea folosi deja de funcționalitatea sa.

Propunerea Comisiei de astăzi respectă normele privind călătoriile neesențiale în UE, actualizate de Consiliu la 20 mai 2021.

Pasul următor: Consiliul trebuie să aprobe propunerea.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde