Informare în contextul BREXIT

2
Apr
2019

Conform informărilor emise de Guvernul Britanic (sursa https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit), în cazul în care UK părăsește Uniunea Europeană cu acord, condițiile de intrare în țară pentru cetățenii UE nu se vor schimba până în anul 2021.

În cazul în care UK părăsește UE fără acord, pentru moment condițiile de intrare în țară rămân neschimbate. Guvernul UK a emis însă propunerea de încetare a liberei circulații, cu posibilitatea intrării în țară fără viză doar pentru o perioadă de maxim 3 luni. Propunerea nu a fost încă aprobată de Parlamentul britanic.

Cetățenii Uniunii Europene vor putea vizita în continuare UK în baza cărții de identitate sau a unui pașaport valabil.

De asemenea, Inspectoratul General pentru Imigrări din România a emis o informare publică cu privire la regimul cetățenilor britanici și a membrilor acestora de familie în Romania în cazul unui Brexit fără acord între UK și UE

Măsurile principale prevăd gruparea cetățenilor britanici în două categorii (i.e. Pre – Brexit și Post – Brexit) și introducerea unei perioade de tranziție după data BREXIT.

Pre – Brexit

Cetățenii britanici și membrii acestora de familie cu reședința obținută în România înainte de BREXIT

Cetățenii britanici și membrii acestora de familie, cu rezidența în România, vor avea o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2019 pentru păstrarea dreptului la libera circulație și de muncă în România.

Post – Brexit

Cetățenii britanici și membrii acestora de familie care sosesc în România după BREXIT

Cetățenii britanici și membrii acestora de familie care vor sosi în România după BREXIT vor fi considerați cetățeni ai statelor terțe. Acestora li se vor aplica prevederile legale privind obținerea dreptului de ședere pentru cetățenii statelor terțe.

Astfel, cetățenii britanici și membrii acestora de familie vor parcurge următoarele etape pentru stabilirea rezidenței în România:

  1. Obținerea acordului privind scopul de ședere în România (e.g. aviz de muncă, scrisoare de acceptare la studii, aviz pentru reîntregirea familiei, altele);
  2. Obținerea vizei de lungă ședere;
  3. Obținerea dreptului de ședere.

Statul român lucrează la un act normativ care va reglementa regimul cetățenilor britanici și a membrilor acestora de familie în cazul unui BREXIT fără acord.

Pană la data publicării acestei informări nu a fost emis niciun act normativ.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde