Informare de presă despre situația Terra Tourism

23
Iun
2018

Asociația Națională a Agențiilor de Turism a luat la cunoștiință de pe pagina de internet a agenției de turism Terra Turism, prin anunțul publicat vineri, 22 iunie 2018, că agenția membră ANAT va declanșa procedura de insolvență.

Ulterior, agenția Terra Tourism a închis orice canal de comunicare.

Deși numărul turiștilor afectați de intrarea în insolvență a Terra Tourism este limitat, situația este regretabilă.

Pentru recuperarea sumelor datorate de către Terra Tourism, turiștii se pot adresa asiguratorului agenției (polița de insolvabilitate seria BN Nr 000000764 încheiată la City Insurance SA), urmând a fi despăgubiți în limita sumei de 50.000 de dolari, valoarea totală a poliței de asigurare. Reprezentanții juridici ai ANAT sunt la dispoziția turiștilor pentru a le oferi consultanță în demersurile privind înscrierea la masa credală.

În ultimii doi ani, ANAT a înaintat mai multe propuneri către Ministerul Turismului pentru modificări legislative care să asigure o garantare a sumelor plătite de turiști în cazul intrării în insolvență a agenției de turism, dar nu s-a ajuns la un consens.

Noua Directiva UE nr 2302/2015, care va fi transpusă și în legislația românească începând din 1 iulie 2018, va reglementa modul de aplicare, iar ANAT își exprimă determinarea pentru ca împreună cu Ministerul Turismului să asigure condițiile necesare pentru garantarea efectivă și reală a pachetelor de servicii turistice și pentru asigurarea unui mediu de business sustenabil agențiilor de turism din România.

Abdulhamit Gazez

Răspunde