Comunicat de Presă NET – Salvați sezonul turistic de iarnă – Suspendați măsurile de carantină ineficiente!

4
Dec
2020

COMUNICAT DE PRESĂ NET (NETWORK FOR EUROPEAN PRIVATE SECTOR IN TOURISM), 4.12.2020

Salvați sezonul turistic de iarnă – Suspendați măsurile de carantină ineficiente!

În conformitate cu noile orientări publicate de EASA și ECDC privind testarea și măsurile de carantină, membrii NET solicită guvernelor europene să suspende imediat măsurile de carantină generală și restricțiile de călătorie. Cheltuielile potențiale din industria turismului, în valoare de 80 de miliarde de euro, sunt în pericol.

Bruxelles, 4 decembrie 2020.

În această săptămână, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) au adoptat Liniile directoare pentru testarea COVID-19 și carantina călătorilor cu avionul. Scopul este de a sprijini statele membre în stabilirea unei abordări coordonate pentru a reduce riscurile legate de circulația persoanelor în și între țările UE / SEE și Marea Britanie în contextul pandemiei COVID-19. Aceasta ia forma unor recomandări privind utilizarea măsurilor de testare și carantină în diferite scenarii de călătorie între zone cu niveluri de risc diferite.

Ghidul face câteva recomandări foarte importante. În situația epidemiologică actuală din țările UE / SEE și Marea Britanie, unde există o transmisie pe scară largă a COVID-19, AESA și ECDC:

• Recomandă suspendarea testării sistematice pentru SARS-CoV-2 și / sau în carantină a călătorilor cu avionul;

• Recomandă scutirea de la carantină și / sau testarea SARS-CoV-2 pentru pasagerii care călătoresc pentru o perioadă scurtă de timp (adică întoarcerea preconizată în 72 de ore), având în vedere oportunitatea potențial redusă de infecție și în care contactele cu populația locală sunt limitate.

Membrii NET solicită statelor membre să urmeze orientările ECDC / EASA și să suspende imediat cerințele de carantină și să ridice restricțiile pentru călătorii cu avionul.

Membrii NET susțin, de asemenea, utilizarea testelor antigenice, care sunt accesibile și rapide pentru utilizare înainte de plecare sau sosirea la destinație și sunt încă eficiente în detectarea cazurilor de răspândire cu risc ridicat. Orientările anterioare ECDC din 29 octombrie 2020 indică faptul că utilizarea testelor rapide de antigen reduce transmiterea ulterioară prin detectarea timpurie a cazurilor extrem de infecțioase, permițând o urmărire eficientă a contactelor. Industria turismului are nevoie de o abordare coordonată a restricțiilor de călătorie. O trecere la un regim de restricții proporționale mai bazate pe dovezi ar putea salva sezonul european de turism de iarnă, care este estimat la 80 miliarde de euro în cheltuieli în cadrul industriei.

„Industria noastră solicită guvernelor europene să ușureze restricțiile de călătorie pentru sezonul de iarnă, atâta timp cât situația epidemiologică nu s-a îmbunătățit pentru a justifica testarea și / sau măsurile de carantină. Mai mult, restricțiile de călătorie pentru călătoriile scurte de afaceri ar trebui ridicate, fiind recunoscut faptul că acestea reprezintă un risc mai mic de transmisie. De asemenea, vă sfătuim să ridicați restricțiile de călătorie pentru pachetele de călătorie, care, ca și în cazul călătoriilor de afaceri, generează contacte minime cu populația locală în stațiune. ”, a declarat Eric Drésin, Secretar General NET.

NET este o rețea de asociații comerciale reprezentative din sectorul privat în turismul european. Scopul NET este de a dezvolta obiective comune pentru industrie și de a lucra cu factorii de decizie politică și alți parteneri pentru a le atinge. Turismul este esențial pentru perspectivele economice ale Europei. Contribuie cu mai mult de 10% din PIB-ul UE și oferă aproximativ 12 milioane de locuri de muncă, în mare parte în întreprinderile mici și mijlocii. Între ele, acestea reprezintă a treia cea mai mare activitate socio-economică din UE.

Mihaela Vidovici
Consilier ANAT

Răspunde