Comunicat comun ANAT – FAPT – FIHR – ANBCT România

18
Feb
2013

Operatorii de turism din București, agenții de turism și hotelieri, au luat la cunoștintă din presa centrală despre inițiativa Consiliului Local al Municipiului Bucuresti de a încheia un parteneriat pentru promovarea destinației turistice Bucuresti cu un ONG recent înființat, precum și de intenția Primăriei București de a aloca sume importante de bani pentru elaborarea unui slogan și a unui imn al Bucureștiului.

Dorim să informăm pe aceasta cale opinia publică cu privire la eforturile făcute de patronatele din turism, în ultimii 7 ani, pentru a pune bazele unei promovari coerente a destinației turistice Bucuresti – și anume prin intermediul unei Asociații de Promovare și Dezvoltare Turistică a Municipiului București, dupa modelul entităților similare din toate capitalele europene.

Operatorii din turism consideră că singura soluție coerentă în acest sens este o astfel de asociație care să adune în același loc toți jucătorii care contribuie la crearea unui produs turistic: hotelierii, agențiile de turism, transportatorii, gastronomii, autoritățile locale și centrale cu atribuții în turism, organizatorii de evenimente, expoziții și târguri, gastronomii, taximetriștii etc.

După eforturi îndelungate ale ANAT și asociațiilor hoteliere pentru înființarea unei asemenea Asociații, Primăria București a decis să înființeze în anul 2010 o asociație de acest tip, dar fără prezența reprezentanților hotelierilor și ai agențiilor de turism. Asociația astfel înființată la acel moment (Asociația Turistică a Municipiului București), și care este condusă de Primarul General al Municipiului Bucuresti – nu a reușit, așa cum era de așteptat, în trei ani de zile, să realizeze nici un proiect semnificativ de promovare pentru București.

În acest context, încă de la mijlocul anului 2012, ANAT, FIHR și alți operatorii de turism, au reluat discuțiile cu reprezentanții Primăriei București, pentru a pune bazele unei noi entități, similară cu cele înființate de noi și care funcționează în România sub cupola Federației Asociațiilor de Promovare Turistica din Romania (FAPT), si anume Asociațiile de Promovare și Dezvoltare a Turismului LITORAL-DELTA DUNĂRII, PRAHOVA, BRAȘOV, SIBIU, SIGHIȘOARA, BUCOVINA, MARAMUREȘ, VRANCEA etc, create în sistem de parteneriat public-privat, asa cum prevede Master Planul pentru Turism creat de experții Organizației Mondiale a Turismului pentru România, în anul 2007. În ciuda discuțiilor purtate și a deschiderii arătate de către Primărie, până la finalul anului 2012 proiectul nu s-a putut realiza.

În acest context, ne exprimăm nedumerirea față de acțiunea recentă a Primăriei de a semna un contract de colaborare cu un ONG înființat în data de 4 ianuarie 2013 și care are ca scop promovarea destinației turistice București. Ne punem întrebarea care mai este scopul existenței actualei și ineficientei structuri de acest tip, în care Primăria este deja membru și chiar Președinte.

Ne permitem pe acestă cale să invităm încă o dată reprezentanții autorității locale din Bucuresti la un dialog care sa aibe ca scop un parteneriat de tip ONG public-privat, în care să participe toți jucătorii din industrie și administrație, luând ca model orice capitală europeană importantă. Considerăm că orice altă variantă pentru promovarea coerentă a orașului Bucurețti va fi sortită eșecului, ca și până în prezent.

Prin urmare, lansăm un apel către autoritățile din București – nu doar pentru a nu mai cheltui ineficient banii publici pentru așa-zisa promovare turistică făcută fără profesioniști, dar și pentru a face pașii corecți și necesari stabilirii unui cadru propice, care să ajute atât industria turistică din România cât și autoritățile responsabile.

Corina Martin
Președinte ANAT
Radu Enache
Președinte FIHR
Corina Martin
Președinte FAPT
Stefan Bercea
Președinte
ANBCT – România

Adriana Caranfil
Purtător de cuvânt ANAT