ANAT: Situaţia petrecută pe 5 iunie, în vama bulgărească Ruse, se poate repeta oricând, în această vară. Cerem autorităţilor bulgare şi române să ia urgent măsuri

7
Iun
2017

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism cere autorităţilor bulgare să găsească de urgenţă măsuri pentru fluidizarea traficului în punctul de trecere a frontierei Ruse, Bulgaria, şi turiştii români să nu mai fie nevoiti să aştepte ore bune ca să plătească taxa de pod la un singur ghişeu ori să stea la cozi după tirurile de marfă.

ANAT constată cu mâhnire că începutul de sezon pe relaţia cu Bulgaria, o ţară vizitată anual de peste un million de români, este unul dezastruos. Revenirea în ţară a mii de români care şi-au petrecut vacanţa de 1 iunie şi Rusalii în staţiunile bulgăreşti a fost extrem de chinuitoare luni, 5 iunie, din cauza faptului că autorităţile bulgare nu au alocat suficient personal pentru încasarea taxei de pod. Ore bune, într-o zi cu vârf de trafic, a funcţionat un singur ghişeu. Autorităţile bulgare au mai deschis unul abia spre seară, după ce au realizat că situaţia scapă de sub control.

O coadă de mai bine de 10 kilometri s-a format la intrarea în ţară şi turiştii români au aşteptat chiar şi şase ore, mulţi dintre ei cu copii mici în maşini, să plătească taxa de 2 euro ca să intre în România. În acest timp, echipaje ale poliţiei locale, în loc să ajute la fluidizarea şi descongestionarea traficului, la detensionarea situaţiei, inflamau şi mai mult spiritele introducând cu prioritate în zona staţiei de taxare autocamioanele de marfă şi autovehiculele care “fentau” coada încercând să se apropie pe rute ocolitoare.

“Este revoltător ca autoritătile bulgare să nu permită plata taxei de pod şi prin alte mijloace, cum ar fi sms sau prin virament bancar, ci numai cash, şi în ziua în care punctul de trecere a frontierei la Ruse a fost asaltat de turiştii care se întorceau acasă să nu fie decât un angajat la ghişeu. Situaţia creată pe 5 iunie se poate repeta în orice weekend din acest sezon, poate chiar în următorul, şi este foarte neplăcută pentru turiştii noştri“, declară dr. Alin Burcea, preşedinte ANAT.

Nu sunt singurele probleme înregistrate în sezon în vama bulgărească. De multe ori, autocarele cu turişti şi autoturismele sunt blocate pe pod, între tirurile care staţionează în aşteptarea controlului, şi nimeni nu ia măsuri de fluidizare a traficului şi de evitare a ambuteiajelor pe pod.

ANAT susţine necesitatea adoptării de urgenţă a unor reguli având ca efect limitarea timpului pierdut în punctele de control trecere a frontierei, atât de către partea română cât şi de cea bulgară.

“Libertatea de circulație şi de ședere a persoanelor în Uniunea Europeană reprezintă piatra de temelie a cetățeniei Uniunii, instituită de Tratatul de la Maastricht în 1992. Vorbim de o frontieră internă, între două state membre ale Uniunii, şi este inadmisibil ca circulaţia persoanelor să fie îngrădită prin mijloace birocratice, aşa cum este dificultatea de a putea achita taxa de trecere a unui pod rutier”, declară Dumitru Luca, membru în Consiliul Director ANAT.

ANAT a făcut demersuri pentru fluidizarea traficului în frontiera cu Bulgaria şi anul trecut, când trecerea autocarelor cu turişti era extrem de dificilă şi de durată, din cauza formalităţilor vamale, şi a găsit înţelegere si deschidere la dialog constructiv cu Poliţia de Frontieră din România.

GALERIE FOTO:

Abdulhamit Gazez

Răspunde