ANAT în sprijinul pasagerilor Malev

9
Feb
2012

În data de 3 februarie 2012 compania MALEV a decis SUSPENDAREA PE TERMEN NELIMITAT A TUTUROR ZBORURILOR COMERCIALE pe care le opera.

Urmare acestei decizii, foarte mulți pasageri din România și din întreaga lume au fost puși în situația extrem de neplăcută de a nu mai efectua călătoriile pentru care și-au plătit biletele pe cursele MALEV și totodată de a nu li se restitui contravaloarea acestora.

Având în vedere ca cea mai mare parte a biletelor de avion pentru cursele MALEV au fost achiziționate în toată lumea, inclusiv în România de la agențiile de turism acreditate IATA pentru vânzări bilete de avion, ANAT s-a implicat și se implică activ în a găsi cele mai bune și mai rapide soluții de rambursare a contravalorii biletelor MALEV nefolosite, pentru a apăra astfel drepturile pasagerilor și clienților noștri care au achiziționat aceste bilete prin intermediul agențiilor membre ANAT.

În acest sens, ANAT a transmis deja solicitări către IATA si MALEV pentru a permite restituirea prin intermediul agențiilor de turism acreditate a contravalorii biletelor de avion neutilizate de către pasagerii români.

ANAT solicită sprijinul autorităților române în acest demers și asigură pasagerii că agențiile de turism ANAT vor face tot ceea ce le stă în putință spre a fi în măsură să își sprijine clienții și în aceste momente dificile.

Încă de la anunțarea suspendării zborurilor MALEV, toți pasagerii afectați de anularea zborurilor MALEV au fost asistați de agenții de turism consultanți atât în efectuarea de noi rezervări și cumpărări de bilete, pe curse ale altor companii aeriene, în situația în care pasagerii acceptă să mai călătorească, cât și în depunerea documentelor necesare solicitării de restituiri pentru biletele MALEV neutilizate.

Pentru a evita eventualele interpretari neconforme cu reglemetarile internaționale, ANAT informeaza că:
Biletele de avion achiziționate de pasageri de la agențiile de turism sunt proprietatea companiilor aeriene, AU FOST ȘI SUNT PLĂTITE OBLIGATORIU DE CĂTRE ACESTEA , IN TERMEN DE 15 ZILE DE LA EMITERE, CĂTRE IATA/BSP – International Air Transport Association, organism internațional neguvernamental ce reprezintă și susține prin activitatea sa permanentă companiile aeriene. Agențiile de turism nu au posibilitatea de a reține contravaloarea biletelor de avion emise, chiar dacă au aflat despre încetarea zborurilor unei companii aeriene, fiind obligate sa plătească contravaloarea acestora către IATA în termenele specificate. În caz contrar, ele riscă anularea acreditării și sunt eliminate din sistemul internațional de emitere bilete de avion.

În aceste condiții, agențiile de turism nu sunt în măsură să returneze contravaloarea biletelor de avion achitate de pasageri pentru cursele operate de Malev către aceia care le-au achitat, decât în situația în care IATA și compania Malev permit oficial agențiilor să facă aceste restituiri.

Până în acest moment, IATA si MALEV ne-au informat ca vor face restituirea unei anumite părți a contravalorii biletului, dupa analiza listei cu cereri de rambursare ce vor fi primite de la toate agențiile de turism din lume, liste care trebuie trimise la IATA nu mai târziu de 2 MARTIE 2012, fara posibilitatea de prelungire.

ANAT va depune toate diligențele posibile astfel încât valoarea restituită să fie cât mai apropiată de valoarea integrală a biletului plătit de către pasager.

Atragem atenția că ANAT, alături de ECTAA (Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și a Turoperatorilor), organizația europeană de profil din care facem parte, a susținut și susține în continuare necesitatea obligării companiilor aeriene de a se asigura pentru situațiile de insolvență/faliment pentru a oferi protectie pasagerilor, așa precum turoperatorii sunt asigurați în astfel de situații conform Directivei Europene 90/314/CEE privind pachetele de servicii pentru călătorii, vacanțe și circuite, pentru a asigura protecția completă a banilor avansați de pasageri pentru biletele de avion.

Ne manifestăm speranța/încrederea că autoritațile române în materie vor susține demersurile ANAT și vă vom informa asupra evolutiei situației în viitorul cât mai apropiat.

Corina Martin
Președinte ANAT

Mihaela Chiru
Președinte Comisie Transport Aerian ANAT

Adriana Caranfil
Purtător de cuvânt ANAT