Pentru informarea dvs., astăzi, pe site-ul Ministerului Turismului a fost postat spre consultare publică proiectul de Lege a turismului.
Ce s-a rectificat:
1. Licențierea agențiilor de turism a rămas la MT.
2. S-a eliminat, conform propunerii ANAT, sintagma ”prin care au fost stabiliţi ca organizatori sau intermediari” din obligația stabilită la art. 37 lit. b) – să furnizeze pachete și servicii turistice la nivelul şi în limitele prevederilor licenţei de turism, prin care au fost stabiliţi ca organizatori sau intermediari şi să deţină sistemele de garantare prevăzute prin dispoziţiile legale în vigoare, după caz;
3. S-a modificat, conform solicitării ANAT, obligația informării turiștilor cu privire la incendii, astfel încat aceasta cade doar în sarcina unităților de cazare – m) să informeze turiştii cazați în structurile de primire turistică, despre regulile de apărare împotriva incendiilor, conform legii, pe care trebuie să le respecte, precum şi despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă;
4. S-a ținut cont de cererea ANAT de a elimina calculatorul, fax-ul, scannerul și s-a reformulat obligația de a deține toate aceste dispozitive cu posibilitatea înlocuirii lor cu un telefon smart sau tableta de ex., prin introducerea sintagmei ” sau un alt echipament care îndeplinește aceste funcții” – n) să deţină obligatoriu cel puţin un calculator, un scanner, un telefon şi fax sau un alt echipament care îndeplinește aceste funcții precum și o adresa e-mail, permanent active și distribuite ca şi coordonate de contact tuturor entităţilor administrative centrale şi locale;
5. S-a introdus propunerea ANAT privind conducerea operativă a agenției de turism – Responsabilul legal al activităţii de agenţie de turism din cadrul operatorului economic trebuie să deţină cel putin unul dintre următoarele documente: certificat de absolvire a unui curs de formare managerială în domeniu, organizat de un furnizor de formare profesională autorizat, diplomă de licenţă/masterat/doctorat privind absolvirea de cursuri universitare/postuniversitare în domeniul turismului sau brevet de turism specific funcţiei.
6. S-a înlocuit sintagma ”unui contract ” cu sintagma ”unor documente” la dreptul turistului de a fi informat – c) de a achiziţiona serviciile turistice sau pachetele de servicii turistice în baza unor documente în care sunt menţionate explicit şi detaliat, toate costurile şi condiţiile convenite de părți;
Ce s-a introdus nou:
1. La actiunile de control desfășurate de MT s-a introdus – controlul de tip “mystery guest”, care constă în activitatea de verificare a activității operatorului economic, fără a exista obligația funcționarilor cu atribuții de control de a se 15 legitima la începutul controlului și de a informa operatorul economic cu privire la începerea controlului.
2. Controlul de specialitate se exercită exclusiv, nemijlocit și neîngrădit de către direcția de specialitate din cadrul administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului.
3. Selectarea operatorilor economici ce urmează a fi supuși controlului de specialitate este efectuată de către organul de control competent, în funcție de nivelul riscului. Nivelul riscului se stabilește pe baza analizei de risc. Operatorul economic nu poate face obiecții cu privire la procedura de selectare sau metoda de control folosită.
4. Pe toată durata exercitării controlului operatorul economic are dreptul de a beneficia de asistență de specialitate sau juridică.
5. Operatorul economic trebuie informat pe parcursul desfășurării controlului despre aspectele constatate în cadrul acțiunii de control, iar la încheierea acesteia, despre constatările și consecințele lor. Aceste aspect nu se aplica in cazul controlului de tip “mystery guest” unde este obligatorie doar informarea la incheierea controlului cu privire la faptele constatate si consecintele acestora. Organul de control comunică operatorului economic actul de control, acordându-i acestuia posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere. Operatorul economic are dreptul să își prezinte, în scris, punctul de vedere cu privire la constatările organului de control.
6. Organul de control are obligația de a sesiza organele judiciare competente în legătură cu constatările efectuate cu ocazia controlului și care ar putea întruni elemente constitutive ale unei infracțiuni, în condițiile prevăzute de legea penală. Actul de control întocmit, reprezintă act de sesizare și stă la baza documentației de sesizare a organelor de urmărire penală.
7. Pe teritoriul României, promovarea, ofertarea şi comercializarea de servicii turistice, inclusiv prin intermediul reţelelor şi instrumentelor electronice de comunicaţie total sau parţial informatizate, site-uri sau altele asemenea, se realizează cu respectarea legislaţiei în vigoare privind comerţul electronic, numai în baza autorizaţiei emisă în condiţiile legii de către 18 autoritatea publică centrală/locală cu atribuţii în domeniul turismului. Se interzice administratorilor oricăror forme de publicitate contractarea serviciilor de publicitate pentru ofertarea și comercializarea serviciilor turistice fără ca beneficiarul acesteia să facă dovada deținerii autorizaţiei emise în condiţiile legii de către autoritatea publică centrală/locală cu atribuţii în domeniul turismului.